هم معامله هم تولید بیت کوین فعلاً ممنوع




گروه اقتصادی / درحالی که در ماه‌های اخیر بحث معامله و اکنون استخراج ارزهای مجازی بخصوص بیت کوین در کشور داغ شده است، دستگاه‌های بسیاری نظر خود را بر له یا علیه آن اعلام کرده‌اند. اما با یک تأخیر بانک مرکزی نیز سرانجام دراین باره موضع‌گیری کرد. در ابتدا معاون فناوری‌های نوین این بانک معامله ارز‌های مجازی را غیرقانونی و استخراج آن را نیازمند تصویب دولت اعلام کرد. اما روز گذشته بانک مرکزی در اطلاعیه‌ای رسمی هم خرید و فروش و هم استخراج این نوع ارزها را غیرقانونی اعلام کرد. بانک مرکزی درباره فعالیت و معامله در حوزه رمزارزها توضیحاتی ارائه و اعلام کرد که فعالیت در این بخش غیرمجاز است و با متعاملان آن برخورد می‌شود.


با استناد به قانون پولی و بانکی کشور (مصوب سال ۱۳۵۱ و اصلاحات بعدی آن) که تولید و انتشار پول رایج و تعیین ابزارهای پرداخت را در انحصار بانک مرکزی قرار داده است، این بانک ضمن تأکید مجدد به فعالان حوزه پولی و بانکی کشور مبنی بر رعایت و اجرای مصوبه سی‌امین جلسه «شورای عالی مبارزه با پولشویی» در خصوص رمزارزها و با اشاره به مخاطرات ناشی از معرفی و استفاده از رمزارزها، نکاتی را اعلام کرد. طبق اعلام بانک مرکزی انتشار رمز ارز با پشتوانه ریال، طلا و فلزات گرانبها و انواع ارز در انحصار بانک مرکزی است. همچنین تشکیل و فعالیت اشخاص برای ایجاد و اداره شبکه پولی و پرداخت مبتنی بر فناوری زنجیره بلوک، از نظر این بانک، غیرمجاز محسوب می‌شود. بانک مرکزی حق پیگرد قانونی اشخاصی که با نادیده گرفتن مقررات، به ایجاد و اداره شبکه اقدام یا نسبت به آن تبلیغ می‌کنند را برای خود محفوظ می‌داند.
بر اساس این گزارش، هرگونه ضرر و زیان ناشی از فعالیت بر اساس شبکه‌های پولی و پرداخت مبتنی بر فناوری زنجیره‌ای بلوک و کسب و کارهای مرتبط با آن، متوجه ناشران، پذیرندگان و متعاملان آن است. در این راستا بانک مرکزی اعلام کرده که موضوع استخراج رمزارزهای جهان روا و شرایط آن در کمیسیون اقتصادی دولت در حال بررسی است و پس از اتخاذ تصمیمات لازم، ضوابط آن مطابق با مقررات و مصوبه فوق ابلاغ می‌شود. رمزارز یا ارز رمزی یکی از انواع ارز مجازی است که از فناوری رمزنگاری در طراحی آن استفاده شده و معمولاً به‌صورت غیرمتمرکز اداره می‌شود و در مقابل نظام‌های بانکداری متمرکز قرار می‌گیرد. رمزارزها  پدیده‌ای نوظهور هستند که می‌توانند مانند سایر ارزهای فیات (بدون پشتوانه) قابلیت مبادله، انجام تراکنش، خرید آنلاین و… داشته باشند. بیت‌کوین در سال ۲۰۰۹ به‌عنوان اولین ارز رمزپایه غیر متمرکز ایجاد شد. هر بیت‌کوین سلسله‌ای از کد و ارقام است که ویژگی خاصی دارند.
بررسی «بیت‌کوین» در ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز
رئیس ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز از بررسی مسائل مربوط به «بیت‌کوین» در این ستاد خبر داد.به گزارش ستاد قاچاق کالا و ارز، علی مؤیدی خرم آبادی با اشاره به موضوع ارزهای دیجیتال و بیت‌کوین اظهار داشت: مقرر شد در چند روز آینده جلسه‌ای در خصوص فعالیت‌های غیرقانونی بیت‌کوین در ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز تشکیل شود. وی یادآور شد: هر نوع تصمیمی در خصوص بیت‌کوین منوط به تشکیل جلسه در ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا وارز خواهد بود.

نگـاه
تصویب بندهایی از طرح استخراج ارزهای دیجیتال در دولت

رئیس کل بانک مرکزی با بیان اینکه استخراج ارزهای دیجیتال جهان روا (جهانی) را قانونمند می‌کنیم، گفت: بحث استخراج این ارزها در دستور کار کمیسیون اقتصادی دولت قرار دارد که بندهایی از آن نیز تصویب شده است.
عبدالناصرهمتی روز چهارشنبه در حاشیه جلسه هیأت دولت درباره وضعیت قانونمند کردن استخراج ارزهای دیجیتال افزود: استخراج ارزهای دیجیتال جهانی باید بر مبنای نرخ برق صادراتی انجام شود.وی ادامه داد: مهم‌تر آن است که باید تعهد ایجاد شود تا این ارزهای استخراج شده به چرخه اقتصادی کشور بازگردانده شود. همتی گفت: اما اگر خواسته شود که شبکه ارزهای دیجیتال در داخل کشور راه‌اندازی شود، با توجه به اینکه بانک مرکزی انحصار انتشار پول را دارد، ارزهایی که بر پایه ریال و طلا و… ایجاد شود، غیرقانونی است.
رئیس کل بانک مرکزی درباره برنامه‌های بانک مرکزی برای تثبیت نرخ ارز گفت: ثبات نسبی در بازار ارز ایجاد شده است؛ از طریق مدیریت بازار و همچنین کمک صادرکنندگانی که ارز خود را در سامانه نیما و برای واردات ارائه می‌کنند امیدواریم این روند ادامه داشته باشد.همتی با بیان اینکه ما به‌ دنبال ثبات اقتصادی هستیم، افزود: نرخ تورم و نرخ بیکاری نیز در فصل بهار کاهنده بوده است. وی درباره تخلف برخی بانک‌ها در پذیرش یک ضامن برای وام ازدواج گفت: برخی بانک‌ها تخلف می‌کنند که از آنها می‌خواهیم که در پرداخت وام ازدواج سختگیری نکنند.همتی تأکید کرد: طبق آنچه  به تازگی ابلاغ کرده‌ایم اگر مواردی وجود داشته باشد، برخورد می‌کنیم.