آغاز قطع گسترده برق استخراج کنندگان بیت کوین

روز گذشته با کشف یکی از بزرگ ترین مزارع تولید بیت کوین در اطراف تهران و همزمان کشف چندین مکان تولید ارز دیجیتال، روند برخورد با استخراج ارزهای مجازی از طریق برق ارزان، وارد مرحله جدیدی شد. همزمان نیز معاون توانیر اعلام کرد: قطع موقت برق استخراج کنندگان ماینرها آغاز شده است. به این ترتیب تا سه هفته آینده که قرار است تعرفه برق ماینرها مشخص شود، برق استخراج کنندگان بیت کوین قطع می شود.مصطفی رجبی مشهدی، سخنگوی صنعت برق در گفت‌وگو با فارس، در پاسخ به این سؤال که آیا فعالیت صنعت استخراج ارز مجازی در کشور قانونی است؟ اظهار کرد: شورای عالی فضای مجازی اعلام کرد که این صنعت فعالیت رسمی دارد و وزارت صنعت، معدن و تجارت هم می‌تواند به آن ها پروانه فعالیت بدهد.
وی گفت: اگر این اقدامات قانونی است طبعا توانیر و وزارت نیرو مشکلی با تأمین برق آن ها نخواهد داشت و در همین زمینه پیشنهاد محاسبه برق استخراج‌کنندگان رمز ارزها با تعرفه برق صادراتی از سوی وزارت نیرو به هیئت دولت رفته و در حال بررسی است.در همین حال تسنیم گزارش داد: یکی از بزرگ‌ترین مزارع استخراج ارز دیجیتال در کشور که با استقرار در یکی از کارخانجات بزرگ تهران، از برق با تعرفه صنعتی برای فعالیت خود استفاده می‌کرد، شناسایی شد.
نیروهای عملیاتی و فنی شرکت توزیع نیروی برق تهران بزرگ، با رصد و کنترل بار مصرف شبکه توزیع برق و بررسی‌های میدانی، موفق شدند سه مزرعه بزرگ استخراج ارز دیجیتال را که با استقرار در مراکز صنعتی، از برق با تعرفه ارزان برای تولید ارز دیجیتال استفاده می‌کردند، شناسایی کنند.شایان ذکر است، تنها یکی از این مزارع، با مصرف انرژی حدود 7 مگاوات (حدود 40 درصد توان تولید نیروگاه برق‌آبی سد طالقان)، از بزرگ‌ترین مزارع کشف شده ارز دیجیتال در کشور است. با در نظر گرفتن میانگین مصرف برق 2800 کیلووات ساعت در سال برای هر واحد مسکونی واقع در مناطق عادی کشور، برق مصرفی در این مزرعه ارزی، فقط در هر شبانه‌روز معادل مصرف برق 60 واحد مسکونی در طول یک سال است.همچنین برق 16 مرکز تولید ارز دیجیتال در خراسان رضوی نیز قطع شد.
 رئیس پلیس آگاهی آذربایجان‌شرقی نیز از شناسایی و توقیف ۲۷۷ دستگاه استخراج ارز دیجیتال، موسوم به «ماینر» در خرداد امسال در این استان خبر داد. علاوه بر این، کشف۹۲ دستگاه تولید ارز دیجیتال در آبادان ، 15 مکان استخراج ارز دیجیتال در زنجان، 500 دستگاه استخراج ارز دیجیتال در گیلان و 14 مزرعه استخراج ارز مجازی در ورامین طی دو روز اخیر، نشان می دهد که برخورد با این مصرف کنندگان برق شدت گرفته است.
 
 
گزارش
 تولید ارز دیجیتال  در شن شویی و دامداری!


برق 16 مرکز تولید بیت کوین در استان قطع شد
حمیدی – بهبودی نیا
 شرکت های توزیع برق استان و مشهد طی 20 روز گذشته 16 مرکز تولید بیت کوین را که هشت مرکز آن در مشهد و هشت مرکز در دیگر شهرستان‌ها فعالیت می‌کردند، شناسایی و برق آن ها را قطع‌ کردند. به گزارش خراسان رضوی، طی ماه های گذشته، خبرها و اظهارنظرهای متعدد و متناقضی درباره این فضای جدید کسب و کار در ایران مطرح شده است. تازه ترین خبر در این باره نیز خبر روز شنبه نیروی انتظامی مبنی بر کشف 24 دستگاه استخراج کننده ارز دیجیتال قاچاق از یک اتوبوس در شهرستان سبزوار بود که نشان می دهد فعالیت در این عرصه در حال گسترش و توسعه در نقاط مختلف است اما هنوز سازوکارهای قانونی آن مشخص نشده است.
بخش نامه شرکت توانیر برای قطع برق تولید کنندگان ارز دیجیتال
شاید تنها موضع شفاف و روشن در این زمینه، توافق مسئولان بر ضرورت جلوگیری از مصرف فوق العاده بالای برق در این صنعت باشد و به همین دلیل 26 خرداد امسال شرکت توانیر طی بخش‌نامه‌ای به شرکت‌های توزیع برق استان‌ها دستور داد انشعاب برق مراکزی که ارز دیجیتال تولید می‌کنند، قطع شود. بنا بر اذعان سخنگوی صنعت برق کشور حدود 180 هزار دستگاه در کشور اقدام به استخراج ارز دیجیتال یا بیت کوین می‌کنند اما آمار دقیقی از فعالیت آن‌ها وجود ندارد .
سوء استفاده از برق یارانه ای
به استناد اظهارنظر مسئولان، این فعالیت برای افرادی صرفه اقتصادی دارد که تعرفه‌ برق آن‌ها دارای تخفیف است. به همین دلیل برخی از فعالان  بخش های کشاورزی و صنعتی که در زمینه برق مصرفی از یارانه حمایتی استفاده می کنند، به این فعالیت اقتصادی رو می آورند چرا که قیمت تمام شده برق و تولید بیت کوین برایشان به صرفه خواهد بود.
بر اساس اطلاعات اختصاصی که شرکت توزیع برق استان در اختیار ما قرار داده است، در 20 روز گذشته که دستورالعمل برخورد با مراکز تولید ارز دیجیتال صادرشده طی بازرسی های انجام شده  توسط کارشناسان شرکت توزیع برق استان و همچنین با استفاده از گزارش های مردمی، این مراکز که مصرف برق فوق العاده بالایی دارند، در شهرستان‌های مختلف استان شناسایی و با آن ها برخورد شده است که این روند ادامه‌ خواهد داشت. «مجید آزیز» مدیر روابط عمومی شرکت توزیع برق استان در این باره گفت: تاکنون بازرسان شرکت توزیع برق هشت مرکز تولید ارز دیجیتال را در شهرستان‌های استان شناسایی‌ و برق این واحدها را قطع‌ کردند. وی تصریح کرد: این واحدها مربوط به چهار شهرستان و عمده آن ها جزو واحدهای صنعتی هستند البته با توجه به این که این مراکز از انشعاب‌های غیرقانونی برای تولید ارز دیجیتال استفاده می‌کنند، نمی‌توان برآورد دقیقی از میزان برقی که استفاده کرده‌اند داشت.
قطع برق 8 واحد صنعتی و کشاورزی
شرکت توزیع برق مشهد نیز در این خصوص گزارشی اختصاصی به خراسان رضوی ارسال کرد. بر اساس این گزارش، در مشهد بیش از یک‌میلیون و 550 هزار مشترک برق داریم که 81 درصد آن مربوط به بخش خانگی و بقیه مربوط به بخش صنعت و دیگر حوزه‌هاست. سخنگوی شرکت برق مشهد در این باره گفت :
 در شهر مشهد بعد از انجام بررسی‌هایی درباره برق مصرفی برخی مشترکان، متوجه تغییرات شدیدی در مصرف برق آن‌ها شدیم و برای برخورد با آن‌ها اقدام کردیم. «علیرضا کاشی» در پاسخ به این سؤال که کدام مراکز این نوع مصارف را داشته‌اند، خاطرنشان کرد: این واحدها شامل یک واحد شن شویی، سه واحد دامداری و چهار واحد صنعتی بود که به این واحدها تذکرات لازم برای اصلاح روند عملکردشان داده شد. همچنین برق این واحدها قطع شده که البته در صورت اصلاح روند عملکرد، برق آن ها دوباره وصل می‌شود.
وی در پاسخ به برخی اظهارنظرها و گزارش ها از تولید بیت کوین در مدارس، مساجد و برخی ادارات نیز گفت: راه‌اندازی مزرعه بیت کوین در منازل به علت سر و صدای بالای دستگاه‌ها و مزاحمتی که برای همسایه‌ها به وجود می‌آید، تقریبا امکان پذیر نیست، ضمن آن که به دلیل بالا بودن تعرفه برق در مکان هایی به غیر از مراکز صنعتی و کشاورزی، فعالیت در این حوزه در سایر نقاط مقرون به صرفه نیست، بنابراین، چنین مزارعی در خارج از شهر راه‌اندازی می‌شود.
 
تولید هر بیت کوین با برقی معادل مصرف 24 ساعت یک خانه
بر اساس اطلاعات رسمی منتشر شده درباره تولید ارز دیجیتال، برای تولید رمز ارزها یا ارزهای دیجیتال و تولید هر بیت کوین به ۷۲ کیلووات ساعت برق نیاز است که این میزان معادل مصرف برق یک واحد مسکونی با مصرف متعارف (300 کیلووات ساعت) در تهران طی 24 ساعت است. گسترش مزارع تولید ارز دیجیتال در کشور طی ماه‌های گذشته بیشتر متأثر از ارزان بودن قیمت برق در کشور رواج یافته است. در شرایطی که هنوز هیچ قانون و راهبرد جدی برای ساختارمند شدن این فعالیت اقتصادی در کشور وجود ندارد، قطع برق برای جلوگیری از سوء استفاده و همچنین پیشگیری از احتمال قطعی برق هم استانی ها در پرمصرف ترین روزهای سال، تنها راهکار به نظر می رسد.

تاراج سالانه 600 میلیون دلار برق کشور توسط بیت کوین
رئیس کمیته ارتباطات مجلس گفت: سالانه بیش از 600 میلیون دلار برق کشور به دلیل استخراج بیت کوین به تاراج می‌رود. «علی سبحانی فر» بابیان این که باید جلوی هدر رفتن سرمایه کشور توسط بیت کوین گرفته شود، اظهار کرد: با توجه به این‌که انرژی در ایران ارزان است، بیش از 500 مگاوات برق کشور به‌صورت غیررسمی و رایگان با ارزش حدود هشت هزار میلیارد تومان توسط افراد خاص به یغما می‌رود. عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس تصریح کرد: باید مجلس، دستگاه های نظارتی، کنترلی و اجرایی به این موضوع ورود کنند تا افراد سودجو نتوانند از این برق ارزان قیمت، سوء استفاده کنند.