سردار دکتر حسین علائی نخستین فرمانده نیروی دریایی سپاه: آمریکا هواپیمای مسافربری ایران را عمداً سرنگون کرد

همزمان با 12 تیرماه سالروز هدف قرار گرفتن هواپیمای مسافربری ایران توسط ناو آمریکائی در خلیج فارس، سردار دکتر حسین علائی نخستین فرمانده نیروی دریایی سپاه پاسداران که در زمان سرنگونی ایرباس این مسئولیت را برعهده داشت، در مصاحبه با جماران به شبهات مطرح شده در این زمینه پاسخ داد. مشروح این مصاحبه چنین است:
*در چند روز اخیر که سالگرد هدف قرار گرفتن هواپیمای مسافربری ایران بوده، دلایلی در مورد هدف قرار دادن این هواپیما مطرح شده است. گفته می‌شود که همزمان با پرواز آن هواپیما بر فراز دریای عمان، قایق‌های تندرو سپاه با دو ناو آمریکایی درگیر بوده‌اند و یا چون آنها می‌دانستند که چند اف14 می‌خواهند از بندرعباس برای پشتیبانی آن قایق‌ها پرواز کنند، به این خاطر هواپیما را زده‌اند. این ادعا درست هست یا خیر؟
- ناو وینسنس آمریکایی که در تنگه هرمز مستقر شده بود، به صورت عمدی هواپیمای مسافربری ایران را مورد هدف دو موشک قرار داد و سرنگون کرد و حدود 300 انسان بی‌گناه را کشت و خانواده‌های زیادی را داغدار کرد. در هیچ زمانی قایق‌های تندرو سپاه ماموریتی برای درگیری با ناوهای آمریکا نداشتند. البته واحدهای نیروی دریایی سپاه ماموریت دفاع از ایران و خودشان در برابر حمله خارجی را بر عهده داشتند. ولی هیچ موقع، ابتدا به ساکن، قایق‌های سپاه ماموریتی برای درگیر شدن با ناوهای آمریکایی، که برای حمایت از عراق در خلیج فارس مستقر شده بودند، نداشتند. جنگنده‌های نیروی هوایی ارتش هم ماموریتی برای پشتیبانی از شناورهای سپاه نداشتند.
از طرفی، تنگه هرمز با جبهه‌های جنگ عراق با ایران حدود 1500 کیلومتر فاصله داشت؛ و این منطقه جزو مناطق فعال درگیری ایران و عراق نبود. البته عراق بعد از اینکه حملاتش به جزیره خارک ناکام ماند و نتوانست صادرات نفت ایران را به صفر برساند و ایران توانست در تنگه هرمز یک اسکله موقت شناور برای صادرات نفت ایجاد کند، گاهی اوقات با هواپیماهای میراژ اف1 فرانسوی که در اختیار عراق قرار گرفته بود، به این پایانه نفتی که در نزدیکی تنگه هرمز به صورت موقت ایجاد شده بود حمله می‌کردند. ولی آنجا اصولا منطقه درگیری فعال محسوب نمی‌شد.


لذا این موضوع که گفته می‌شود در آن زمان قایق‌های سپاه با ناو آمریکایی درگیر بوده اند، از اساس صحت ندارد. البته قایق‌های تندرو سپاه برای دفاع از امنیت خطوط کشتیرانی و مقابله با تهاجمات عراق، در سراسر منطقه خلیج فارس حضور داشتند؛ ولی ماموریتی برای درگیری و مقابله با ناوهای آمریکایی نداشتند.
*در واقع روز 12 تیر 67 هیچ شلیک موشک و توپ و امثال اینها در منطقه در کار نبود؟
- چنین اتفاقی نیفتاد. وقتی که ناو وینسنس به هواپیمای مسافربری ایران حمله کرد همه تعجب کردند. چون اولا این ناو یک ناو هوشمند و چند منظوره بود و قدرت تشخیص انواع هواپیماهای جنگی و همچنین شناورهای جنگی از غیر نظامی را داشت و گرانترین ناو آمریکا بود. آن زمان می‌گفتند که یک میلیارد دلار قیمت این ناو است. همچنین به انواع رادارها و سیستم‌های الکترونیکی و شنود مجهز بود که می‌توانست اهداف مختلف را تشخیص دهد. از طرفی چون این ناو مدتی بود که در تنگه هرمز حضور داشت در جریان پروازهای فرودگاه بندرعباس قرار داشت و می‌دانست که هواپیمای ایرباس هما هر هفته در چنین روز و چنین ساعتی از بندرعباس به سوی دبی پرواز می‌کند.
ازسوی دیگر جایی که ناو وینسنس به هواپیمای مسافربری حمله موشکی کرد، اصلا هواپیمای مسافربری با چشم هم دیده می‌شد و حتی نیازی به بهره گیری از سیستم‌های راداری نبود که تشخیص دهد که آیا این هواپیما جنگی یا مسافربری است. چون هیکل هواپیماهای مسافربری چند برابر بزرگتر از هواپیماهای جنگی است. ازسوی دیگر این هواپیما از قبل از برخاستن تا لحظه اصابت موشک درحال مکالمه با برج مراقبت فرودگاه بندرعباس بوده که ناو وینسنس نیز آنها را می‌شنیده است، لذا این حمله عمدی و در جهت حمایت ریگان از صدام صورت گرفت.
دلیل دیگر هم این است که به فرمانده ناو بعد از این حمله جنایتکارانه جایزه دادند. اگر خدمه ناو اشتباه کرده بودند، فرمانده ناو باید به دلیل تشخیص غلط توبیخ می‌شد؛ نه اینکه طی مراسمی از او تجلیل کنند. بنابر این به نظر من ناو وینسنس آگاهانه و عمدی به هواپیمای مسافربری حمله کرد. حتی گفته می‌شود جرج بوش پدر که در آن موقع معاون رئیس جمهوری آمریکا بود، در جلسه شورای امنیت سازمان ملل که ایران به این حمله آمریکا اعتراض کرده بود، به آقای ولایتی گفته بود که این حمله اخطار ما به شما بود که جنگ را خاتمه دهید. این چیزی است که ما شنیده‌ایم و فکر می‌کنم آن زمان هم در رسانه‌ها منتشر شد.
ولی به هر حال از نظر نظامی امکان ندارد چنین ناوی، هواپیمای مسافربری را با هواپیمای نظامی اشتباه بگیرد.
*اینکه ادعا می‌شود در رادار ناو سایز اف14 و مسافربری یکی است، درست هست؟
- هواپیمای مسافربری هما فکر می‌کنم سه برابر بزرگتر از اف14 است.
*روی رادار؟
- روی رادار و نیز در اندازه واقعی و اصولاً کشتی‌های جنگی به راحتی هواپیماهای مسافربری را از هواپیماهای نظامی تشخیص می‌دهند.
*به صحبت‌های بوش اشاره کردید. این حمله در واقع یکی از اعمال فشارهای حداکثری آمریکا به ایران برای پایان جنگ و پذیرش قطعنامه بود. درست است؟
- بله؛ به نظر همین می‌رسد. البته آمریکایی‌ها قبل از آن هم هشت بار دیگر به سکوهای نفتی ایران در خلیج فارس و ناوهای سهند و سبلان ارتش و قایق‌های سپاه حمله کرده بودند. تقریبا حدود یکسال قبل از پایان جنگ، یعنی از مرداد ماه سال 1366 تا 12 تیر ماه سال 1367 که آخرین حمله آمریکایی‌ها بود، آنها هشت مرتبه دیگر به سکوهای نفتی ایران، ناوهای ارتش و قایق‌های سپاه حمله کرده بودند و حدود یکصد ایرانی را کشته بودند. ماجرای وینسنس در ادامه آن حملات قابل ارزیابی است.
*در این چند وقت که بحث تقابل ایران و آمریکا شکل گرفته خیلی از مسئولین ایران و آمریکا از برخوردهای تصادفی نظامی بین ایران و آمریکا در خلیج فارس ابراز نگرانی می‌کنند. مثلا آقای پانتا، وزیر دفاع پیشین آمریکا، همین را گفته بود. به نظر شما چقدر این امر ممکن است؟ یعنی آیا ممکن است تصادف و اتفاق غیر قابل مدیریتی بین دو کشور رخ دهد؟
- حدود دو هفته قبل پهپاد آمریکا به سمت آسمان ایران آمد و سرنگون شد؛ این یک حادثه و اتفاق بود. اگر آمریکایی‌ها باز هم به این روش ادامه دهند و هواپیماهای جنگی و یا هواپیماهای جاسوسی خودشان را به سمت مرزهای ایران بفرستند، ممکن است از این برخوردهای اتفاقی رخ دهد. حتی اگر ناوهای جنگی خودشان را به سمت آب‌های سرزمینی ایران بفرستند، ممکن است از این برخوردهای اتفاقی رخ دهد. یا اینکه بعید نیست خود آمریکایی‌ها بنای بر درگیری اتفاقی داشته باشند.
*یعنی ممکن است که اقدامات تحریک‌آمیز انجام دهند؟
- اینچنین به نظر می‌رسد. ولی استراتژی جمهوری اسلامی ایران اجتناب از جنگ و مقاومت در برابر شرارت‌های ترامپ است.
*چقدر اقدامات تحریک آمیز از طرف ایران قابل شناسایی است؟ یعنی اینکه بفهمند این اقدامات تحریک آمیز هستند و برخورد پخته و درست با آن داشته باشند. چون همه این اتفاقات لحظه‌ای است و فرصت زیادی برای تصمیم‌گیری وجود ندارد و سریع باید تصمیم گرفته شود؛ مکانیزم تصمیم‌گیری در نیروهای مسلح ما چطور است که واکنش‌های درست و پخته‌ای به این اتفاقات داده شود؟
- استراتژی جمهوری اسلامی ایران "دفاعی" است. اگر هواپیماهای نظامی و یا ناوهای جنگی آمریکا به سمت مرزهای ایران نیایند، ایران، اقدامی نخواهد کرد. ولی اگر آنها از مرزها عبور کنند ایران رسماً اعلام کرده که از تمامیت ارضی و مرزهای خودش دفاع خواهد کرد.
*نظر شما در خصوص توقیف نفتکش ایرانی در تنگه جبل الطارق توسط انگلیس چیست؟ جمهوری اسلامی ایران چه اقدامی را باید در پاسخ به آن انجام دهد؟
- انگلیس همیشه پشتیبان سیاست‌های آمریکا بوده است و این اقدام نیز بنا بر خواست آمریکا صورت گرفته است. آمریکا می‌خواهد انگلیس را در فشارها علیه ایران در کنار خود داشته باشد و به ارتش انگلیس ماموریت‌هایی را علیه ایران واگذار می‌کند.
برای مقابله با اقدامات خصمانه انگلیس ابتدا باید از راه‌های سیاسی و قانونی و حقوقی استفاده کرد و اگر جواب نداد می‌توان مقابله به مثل کرد.
سایر اخبار این روزنامه
نوبخت در ستاد راهبری و مدیریت اقتصاد مقاومتی استان یزد خبر داد: اختصاص 43 هزار میلیارد تومان اعتبار برای طرح‌های نیمه تمام کشور اعتراض ایران به توقیف کشتی نفتکش ایرانی توسط انگلیس در تنگه جبل‌الطارق مخالفان ترامپ، پرچم آمریکا را در مقابل کاخ سفید به آتش کشیدند ارتش یمن سه مرکز نظامی را در خاک عربستان هدف قرار داد سردار دکتر حسین علائی نخستین فرمانده نیروی دریایی سپاه: آمریکا هواپیمای مسافربری ایران را عمداً سرنگون کرد معاون درمان وزارت بهداشت: بیماران مشکلات خود در بیمارستان‌ها را به سامانه 190 اعلام کنند با حضور وزیر جهاد کشاورزی چندین طرح کشاورزی در استان همدان به بهره‌برداری رسید بازگشت راهزنان دریائی سطح‌بندی مدیران شهرداری برای استفاده از خودروهای سازمانی استاندار تهران خبر داد توقف پلمب مدارس توسط بنیاد شهید، نقدینگی لازم برای خرید مدارس وجود دارد توقیف 500 دستگاه استخراج ارز دیجیتال در رودبار پروازهای حج تمتع 98 آغاز شد رئیس جمهور فرا رسیدن روز ملی بلاروس را تبریک گفت