دکتر ظریف: آمریکا را مجبور خواهیم کرد جز با زبان احترام با ایران سخن نگوید

وزیر امور خارجه با اشاره به فشارهای آمریکا تاکید کرد: ما همراه مردم دنیا، آنها را مجبور خواهیم کرد که جز با زبان احترام با ملت ایران سخن نگویند و هیچ گاه یک ایرانی را تهدید نکنند.
دکتر محمدجواد ظریف دیروز در آئین گرامیداشت روز ملی صنعت و معدن در سالن اجلاس سران کشورهای اسلامی با تحلیل از شرایط کنونی کشور افزود: فشارهایی که امروز آمریکا بر جمهوری اسلامی ایران وارد کرده ناشی از قدرت آمریکا و ضعف ما نیست.
وی خاطرنشان کرد: این فشارها به خاطر شکست‌های مستمر آمریکا در حوزه منطقه‌ای و بین‌المللی در برابر ایران است.
رئیس دستگاه دیپلماسی ادامه داد: آمریکایی‌ها به این نتیجه رسیدند که جمهوری اسلامی ایران با توافق برجام از زنجیرهایی که به دست آن زده شده بود آزاد شده و توانسته در منطقه پیشروی کند، حضورش را افزایش داده است و قدرت و نفوذش را در منطقه بالا ببرد و همزمان آمریکایی‌ها هر روز در صحنه بین‌المللی منزوی‌تر شدند.


ظریف تصریح کرد: آمریکا برای اینکه علیه ایران حامی پیدا کند به هر وسیله‌ای متوسل می‌شود به طوری که سال گذشته چهار بار جلسه شورای امنیت را برای محکوم کردن ایران یک بار در سطح رئیس جمهوری و یک بار در سطح وزیر امور خارجه برگزار کرد، اما ناموفق بود و بر این اساس آمریکایی‌ها وادار شدند که از تنها حربه باقی مانده که حربه اقتصادی بود، استفاده کنند.
وی با بیان اینکه امروز ایران در حوزه میدانی در موضع ضعف نیست به طوری که آمریکایی‌ها در عراق، سوریه، لبنان و یمن شکست خوردند، افزود: آمریکایی‌ها در حوزه اقتصادی از فرصت میان مدتی که با حاکمیت دلار بر صحنه اقتصادی وجود داشت، سعی کردند فشارهایی بر ما وارد کنند اما در حقیقت در درازمدت برای خودشان مشکل ایجاد کردند.
وزیر امور خارجه یادآور شد: اخیراً روسیه و چین تصمیم گرفتند که معاملات خود را بدون دلار انجام دهند، همچنین سال گذشته دلار از 35 درصد معاملات ایران و ترکیه حذف شد و حتی امارات و هند تصمیم گرفتند که در بخشی از معاملاتشان از دلار استفاده نکنند و همه اینها به معنای کاهش نقش دلار در معاملات بین‌المللی است.
وی درمورد اجرای اینستکس نیز گفت: ارزش استراتژیک و راهبردی آن به فاصله گرفتن نزدیک‌ترین متحدان آمریکا از آن است، امروز ما در کوتاه مدت ناچاریم از طریق تولید داخلی و اتکا به توانمندی ملی با این حربه اقتصادی آمریکا مقابله کنیم.
رئیس دستگاه دیپلماسی افزود: ایران در چند سال گذشته نشان داد که در برابر احترام با احترام برخورد کرده و در برابر فشارها مقاومت می‌کند.
ظریف تصریح کرد: آمریکا به دنبال شکستن مقاومت و معیشت مردم ایران است. مردمی که در چهار دهه اخیر به خوبی مقاومت کردند و رکن اساسی اقتدار جمهوری اسلامی ایران همین مردم هستند.
وی تاکید کرد: مردم ولی نعمتان ما هستند و بر گردن مسئولان حق بالایی دارند به همین دلیل باید با تامین معیشت آنها و تقویت تولید برای این مردم همه تلاش خود را انجام دهیم.
وزیر امور خارجه ابراز امیدواری کرد: فعالان صنعتی و معدنی بتوانند با فعالیت شایسته پاسخی مقتدرانه به بدخواهان و آمریکایی‌ها بدهند.
اینستکس حرکت مقدماتی برای اجرای تعهدات اروپا است
وزیر امور خارجه عملیاتی شدن اینستکس را یک حرکت مقدماتی برای اجرای تعهدات اروپا عنوان کرد و گفت: بعد از جلسه کمیسیون مشترک هم اعلام کردیم که اقدامات اروپایی‌ها کافی نبوده و ایران همانطور که قبلا برنامه‌اش را اعلام کرد آن را اجرا خواهد کرد.
دکتر محمدجواد ظریف دیروز در حاشیه مراسم بزرگداشت مرتضی صفاری نطنزی نماینده فقید نطنز و قمصر در جمع خبرنگاران در پاسخ به این سوال که با توجه به نتایج نشست اخیر کمیسیون مشترک، به نظر می‌رسد که ایران از مرز 300 کیلوگرم اورانیوم 67/‏3 درصد عبور کرده و این اقدام چه پیامی برای اروپا دارد؟ اظهار داشت: ما همان زمان هم بعد از جلسه اعلام کردیم که اقدامات اروپایی‌ها کافی نبوده بنابر این جمهوری اسلامی ایران همانطور که قبلاً برنامه‌اش را اعلام کرده این برنامه را اجرا خواهد کرد.
وی با بیان اینکه برنامه مرحله اول، هم در مورد ذخایر اورانیوم غنی شده و هم در مورد ذخایر آب سنگین اجرا شده، گفت: مرحله بعد هم در مورد سقف 3.67 درصد است که آن را هم اجرا خواهیم کرد.
وزیر امور خارجه بیان کرد: در نامه رئیس جمهوری صراحتاً بیان شده که در صورتی که اروپایی‌ها اقدامات لازم را برای اجرای تعهداتشان انجام بدهند اقدامات ما قابل بازگشت است. ولی اگر اقدامات لازم را انجام ندهند ما بر اساس بند 36 برجام این حق را از سال گذشته داشته‌ایم که اقدامات خودمان را انجام دهیم.
ظریف اضافه کرد: ماده 36 کاملاً واضح است، حق ایران نیز در این ماده کاملاً مشخص شده است. این ماده در واقع ضمانت اجرای برجام است. اگر اروپایی‌ها ادعا می‌کنند که برای برجام ارزش قائل هستند باید برای ضمانت اجراهایی که در داخل برجام دیده شده، ارزش قائل باشند و اقداماتی که ما داریم می‌کنیم دقیقاً در جهت حفاظت از برجام از طریق ضمانت‌های اجرایی آن است.
وی با بیان اینکه اینستکس یک حرکت مقدماتی برای اجرای تعهدات اروپاست، گفت: تعهدات اروپا هم در خود برجام است. بند یک تا 3 ضمیمه 2 برجام صراحتاً اقدامات اروپا و نتایج اقدامات اروپا را مطرح کرده است. برای اجرای بند 3 صرفاً اقدام کافی نیست بلکه ایران باید نتایج این اقدام را ببیند.
ظریف ادامه داد: بعد از خروج آمریکا از برجام و اجرای ماده 36 توسط ایران که در همان بدو خروج آمریکا از برجام یعنی 2 روز بعد در 20 اردیبهشت ماه سال 97 انجام شد، اروپایی‌ها 11 تعهد دادند که اینستکس هیچکدام از آن تعهدات نیست، بلکه مقدمه‌ای برای اجرای آن تعهدات است.
وزیر امور خارجه اضافه کرد: تا الان نه تنها اروپایی‌ها اصل تعهداتشان را انجام نداده‌اند بلکه حتی مقدمه اجرای تعهداتشان بعد از حدود 14 ماه تازه عملیاتی می‌شود. اینکه آیا عملیاتی شده یا خیر ما هنوز اطلاع کافی نداریم که اقدام شده یا نه. ولی به هر حال اینستکس بدون اجرای سایر تعهدات معنی ندارد.
رئیس دستگاه دیپلماسی خاطرنشان کرد: اروپایی‌ها در آنجا تعهد کردند که فروش نفت ایران را تضمین کنند که این کار را نکردند. آنها تعهد کردند که حمل و نقل را تضمین کنند. همچنین تعهد کردند که بازگشت دارایی‌های ایران و بازگشت عوائد فروش نفت را تضمین کنند. 11 تعهد است که این تعهدات 3 بار تکرار شده است. در جلسه اولی که ما با اروپایی‌ها داشتیم و در جلسه بعد که با گروه 1+4 در سطح وزرات داشتیم و دوباره جلسه‌ای که در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل متحد در مهرماه داشتیم، چند جلسه در سطح معاونین وزرا این مطرح شده است. لذا اروپایی‌ها تعهداتشان را انجام ندادند.
وی عنوان کرد: اینستکس هم مقدمه تعهدات است که هنوز به صورت کامل انجام نشده است.
ظریف در پاسخ به سوال دیگری درباره اینکه که آیا ایران مرز 300 کیلوگرم اورانیوم غنی شده را رد کرده است، گفت: آنطور که من اطلاع پیدا کرده‌ام ایران طبق برنامه‌اش از مرز 300 کیلوگرم اورانیوم غنی شده عبور کرده و این را هم قبلاً اعلام کرده بودیم.
ظریف تصریح کرد: ما براساس آنچه اعلام کردیم خیلی شفاف گفته‌ایم که چه کار می‌کنیم. براساس آن عمل می‌کنیم و این را از حقوق خودمان در داخل برجام می‌دانیم.
وزیر امور خارجه در پاسخ به سوال دیگری درباره تحریم اینستکس از سوی آمریکا گفت: آن مشکل اروپایی‌ها است که باید مشکل خود را حل کنند.
* واکنش آژانس انرژی اتمی به افزایش اورانیوم غنی شده ایران
آژانس بین‌المللی انرژی اتمی دیروز اعلام کرد که بازرسان این نهاد،" احتمال ذخیره اورانیوم غنی شده بیش از حد مجاز به موجب برجام" از سوی ایران را راستی آزمایی می‌کنند.
سخنگوی آژانس گفت: ما از گزارش رسانه‌ها در ارتباط با ذخایر اورانیوم کم غنای ایران مطلع هستیم و بازرسان ما در محل هستند و به محض راستی آزمایی در مورد ذخایر اورانیوم کم غنای ایران، به مقر آژانس گزارش می‌دهند.
سایر اخبار این روزنامه
در همایش روز صنعت و معدن مطرح شد آمادگی برای افتتاح 100 هزار میلیارد تومان طرح معدنی نشریه آمریکایی فوربس: اروپا با راه اندازی اینستکس تحریم‌های آمریکا علیه ایران را زیر پا می‌گذارد سخنگوی وزارت خارجه: در صورت اقدام مناسب اروپا کاهش تعهدات برجامی ایران برگشت‌پذیر است دکتر ظریف: آمریکا را مجبور خواهیم کرد جز با زبان احترام با ایران سخن نگوید وزیر نفت در مقر دائمی سازمان اوپک در جمع خبرنگاران: بازار نفت باید غیر سیاسی باشد لاریجانی: ترامپ در صحنه بین‌المللی بی‌آبروست عالم اخلاقی از نواده شیخ صدوق به مناسبت سالروز شهادت آیت‌الله صدوقی شهید محراب پیام حضرت آیت‌الله جوادی آملی به کنگره مسلمانان آمریکا (اسلام دین بشریت): اسلام دین بشریت است و حقوق بشر را تضمین می‌کند جدیدترین تلاش صهیونیست‌ها برای یهودی‌سازی قدس نتانیاهو از وزیر خارجه بحرین قدردانی کرد رئیس موساد: با شماری از کشورهای عربی روابط محرمانه داریم افتتاح تونل اسرائیلی منتهی به مسجدالاقصی به دست سفیر آمریکا روابط عمومی وزارت امور خارجه: منبع آگاه یا مقام آگاه نداریم روابط عمومی وزارت امور خارجه: منبع آگاه یا مقام آگاه نداریم راه‌اندازی 12 تاکسی هوایی در آسمان ایران تا پایان سال برخورد با کشف حجاب در فرودگاه معاون حقوقی رئیس جمهور: اصلاح قانون مهریه نباید به تکیه گاه مالی بانوان لطمه وارد کند