پرمصرف‌ترین مناطق کشور مشخص شدند «برق» در شوک گرمای تابستان 98

گروه ایرانشهر: تابستان گرم و آفتاب سوزانش پس از خنکی‌ها و باران‌های بهاری 98 همه حتی مسئولان صنعت برق را شگفت‌زده کرده است. مسئولانی که پیش‏تر گفته بودند، سیل ویرانگر 98 صنعت برق را نجات داده و شهروندان روی قطعی برق در این سال را نمی‌بینند. با این حال، براساس گفته‌های سخنگوی صنعت برق، پیک مصرفی فعلی کشور به ۵۲ هزار و ۶۰۰ مگاوات رسیده و پیش‌بینی می‌شود، این رقم تا پایان اوج مصرف یعنی در ساعت 16 روز دوشنبه 10 تیر به حدود ۵۴ هزار مگاوات برسد. در این میان مصرف برق منطقه تهران شامل قم، تهران و البرز با افزایش قابل ملاحظه‌ای از مرز ۱۰ هزار مگاوات گذشته و در حال حاضر استان‌های کردستان، سیستان و بلوچستان و غرب مازندران نیز برق بیشتری از سطح تعیین شده مصرف می‌کنند. با این حال مسئولان صنعت برق هشدار می‌دهند که بر طبق پیش‌بینی سازمان هواشناسی میزان دمای هوا هفته آینده افزایش قابل ملاحظه‌ای خواهد داشت و اگر شهروندان می‌خواهند تابستان با کمترین مشکل سپری شود باید با کاهش مصرف خود به ویژه در ساعات ۱۲ تا ۱۶ با مسئولان صنعت برق همکاری کنند.
هنوز ایرانی‌ها تلخی قطعی مکرر برق کشور در تابستان سال 97 را فراموش نکرده‌اند که براساس نقشه مصرف برق کشور در روزهای اخیر، الگوی مصرف چندین استان کشور در وضعیت قرمز و الگوی مصرف 11 استان دیگر نیز در وضعیت زرد قرار دارد. اگرچه هنوز آمار و ارقام مستندی از خسارات قطعی در تابستان سال 97 منتشر نشده، اما یک قاعده کلی می‌گوید خسارات ناشی از قطع برق به اقتصاد، بین 100 تا 150 برابر هزینه برق تولیدی است.
برق صنعتی، برق نزدیک به 24 میلیون خانوار ایرانی، برق برای صادرات و برق برای تولید ارز دیجیتال از مصارف برق در ایران به شمار می‌آیند. با توجه به داده‌های وزارت نیرو، مصرف بخش خانگی کشور در زمان اوج بار بیش از ۵۰ درصد از کل مصرف و مصرف برق صنایع در زمان اوج بار حدود ۱۸ درصد از کل مصرف است. یعنی بیشترین سهم در زمینه تقاضای مصرفی زمان اوج بار مربوط به بخش خانگی با ۵۰.۸ درصد است. در این میان صادرات برق به کشورهای همسایه معادل 2.4 درصد مصرف کشور است که آن هم در ماه‌های فصل سرد انجام می‌شود و تاثیری روی قطعی برق کشور ندارد. مصرف برق برای استخراج ارزهای دیجیتال یا رمزارزها نیز از دیگر مصارف جدید است که در سال‌های اخیر به مصارف برق کشور اضافه شده و برآوردها نشان می‌دهد 500 مگاوات از برق تولیدی کشور در این زمینه مصرف می‌شود، گرچه رقم کلانی به نظر نمی‌رسد اما مسئولان صنعت برق معتقدند که می‌تواند بر خاموشی‌های تابستانی برق اثر گذار باشند چراکه این مصرف از قبل هماهنگ و برنامه‌ریزی نشده است و این ناهماهنگی می‌تواند اختلال در شبکه توزیع برق ایجاد کند.
افزایش 10 درصدی مصرف برق نسب به سال گذشته


بررسی آمارهای شرکت مدیریت شبکه برق ایران نشان می‌دهد در روزهای پایانی خرداد و هفته اول تیرماه مصرف برق در زمان پیک مصرف بین سه تا چهار هزار مگاوات نسبت به مدت مشابه سال 1397 افزایش یافته است. براین اساس برای مثال مصرف برق کشور در زمان پیک بار طی روز هشتم تیرماه 54 هزار و 138 مگاوات بوده، درحالی که این میزان در هشتم تیرماه 97 حدود 48 هزار و 228 مگاوات بوده است. براین اساس مطابق آمارهای ارائه‌شده، مصرف برق کشور در زمان پیک بار بین هشت تا 10 درصد افزایش یافته است. البته این میزان در برخی روزها به کمتر از هشت درصد و در برخی روزها نیز (همانند اول تیر) به بیش از 15 درصد نیز رسیده است.
به گفته مصطفی رجبی‌مشهدی، سخنگوی صنعت برق، مصرف برق منطقه تهران شامل قم، تهران و البرز با افزایش قابل ملاحظه‌ای از مرز ۱۰ هزار مگاوات گذشته و در حال حاضر استان‌های کردستان، سیستان و بلوچستان و غرب مازندران نیز برق بیشتری از سطح تعیین شده مصرف می‌کنند. بنا بر اعلام توانیر، نقشه مصرف برق در ۱۰ تیر ماه نشان داده است که استان‌های سیستان و بلوچستان، گیلان، همدان، کردستان و منطقه غرب مازندران جزو مناطق پرمصرف کشور و در محدوده قرمز مصرفی یعنی مصرف بیش از حد مجاز قرار دارند. از این رو ضروری است ساکنین این نواحی با کاهش حداقل ۱۰ درصد از برق مصرفی خود شرایط را برای تداوم تامین برق پایدار در این بخش‌ها امکان‌پذیر کنند. براساس این نقشه، خراسان رضوی شمال کرمان، بوشهر، خوزستان ایلام، کرمانشاه و زنجان در محدوده زرد یعنی محدود‌ه‌ای که مصرف برق آنها رو به افزایش است، قرار دارد. مشترکان در این مناطق می‌توانند با کاهش حداقل ۵ درصد از میزان برق مصرفی خود، در وضعیت سبز و پایدار قرار گیرند.
یزد و تبریز پرمصرف‌ترین مناطق کشور
از سوی دیگر، معاون هماهنگی توزیع توانیر با اشاره به افزایش هفت درصدی پیک امسال نسبت به سال گذشته، گفته است: بر اساس ارزیابی صورت گرفته امسال شاخص انرژی نیز حدود دو درصد افزایش مصرف را تجربه کرده‌ایم. غلامعلی رخشانی‌مهر با تاکید بر این‌که بیش‌ترین مصرف برق امسال مربوط به چهارم تیرماه بوده است، عنوان کرد: اوج مصرف این روز به حدود ۵۹ هزار مگاوات رسیده بود که حدود سه هزار و ۹۰۰ مگاوات از این رقم مدیریت مصرف شده و ۵۵ هزار و ۱۰۰ مگاوات نیز تولید و به شبکه تزریق شده است. معاون هماهنگی توزیع توانیر تاکید کرد: از ابتدای سال جاری تاکنون یزد و تبریز بیشترین مصرف برق را تجربه کرده و پرمصرف‌ترین مناطق کشور بوده‌اند. رخشانی‌مهر تصریح کرد: افزایش محسوس دمای هوا، عدم توجه به الزامات مدیریت مصرف و الگوهای اعلام شده و همچنین رونق بخش تولید در سال جدید و استفاده بیشتر از انرژی منجر به افزایش مصرف برق در این مناطق شده است.
وی با تاکید بر این‌که هشت برنامه مدیریت مصرف برای پیک تابستان ۹۸ در نظر گرفته شده است، گفت: در این بین تنها دو برنامه قیمت‌محور و سایر برنامه‌ها پاداش‏محور است؛ به طور مثال اگر کشاورزان چاه‌های آب خود را در چهار ساعت اوج مصرف خاموش کنند؛ مابقی ۲۰ ساعت برق مصرفی آن‌ها به صورت رایگان محاسبه شده و اگر این رویه را در طول یک ماه رعایت کنند در پایان ماه پاداشی برای آن‌ها نیز در نظر گرفته خواهد شد. معاون هماهنگی توزیع توانیر به مدیریت مصرف برق ادارات نیز اشاره کرد و افزود: اگر ادارات از ساعت ۱۱ تا سه بعدازظهر برق مصرفی خود را کاهش دهند پاداش برای آن‌ها در نظر گرفته خواهد شد. رخشانی مهر تاکید کرد: از طرفی در استان‌های که ساعات کاری آن‌ها تغییر کرده باید پس از تعطیلی ادارات ۸۰ درصد مصرف برق آن‌ها کاهش پیدا کند تا ما نیز بتوانیم برق مطمئنی را برای سایر نقاط کشور فراهم کنیم. زمانی که یک مجموعه خدماتی فعال نیست، ضرورتی وجود ندارد که سیستم‌های سرمایشی و روشنایی آن فعال باشد.
گرچه به گفته سخنگوی صنعت برق با اجرای برنامه‌های مدیریت مصرف حدود ۳۹۰۰ مگاوات میزان مصرف در ایران کاهش پیدا کرده اما تاکید کرده که بر اساس پیش‌بینی سازمان هواشناسی میزان دمای هوا هفته آینده افزایش قابل ملاحظه‌ای خواهد داشت و از این رو از تمامی مشترکان خواسته که با کاهش مصرف خود به‏ویژه در ساعات ۱۲ تا ۱۶ با صنعت برق همکاری کنند تا تابستان امسال با کمترین مشکل سپری شود. این در حالی است که داود فرخزاد، مدیرعامل شرکت مدیریت شبکه برق ایران در اردیبهشت سال جاری پس از وقوع سیل در 11 استان ایران گفته بود: با توجه به بارندگی‌هایی که اتفاق افتاده سد‌های کشور به طور کامل می‌توانند بهره‌برداری شوند و معنای آن این است که از لحاظ تولید هیچ مشکلی نخواهیم داشت.
سایر اخبار این روزنامه
در همایش گرامیداشت «روز جهانی پناهنده» مطرح شد تحریم علیه پناهندگان جلال خوش‌چهره پاسخ به سیاست تهدید چند و چون علت‌ها و راهکارهای کاهش کرسی‌های زبان فارسی در جهان بررسی شد چراغ کم‌سوی فارسی‌آموزی در دنیا برای اولین بار انتشار داده‌های خام پیمایش‌های شهری انجام شد آمارهای جالب از پایتخت پرمصرف‌ترین مناطق کشور مشخص شدند «برق» در شوک گرمای تابستان 98 زمینه‌ها و شرایط ایجاد یک جبهه سوم بررسی شد «جریان سوم»؛ عبور از اصلاح‌طلبان و اصولگرایان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی روز گذشته عبور ذخایر اورانیم غنی‌شده ایران از مرز 300 کیلوگرم را تایید کرد لاریجانی در مراسم روز صنعت و معدن:‌ ترامپ در صحنه بین‌المللی فرد بی‌آبرویی است مدیرعامل شرکت ملی صنایع مس ایران اعلام کرد افزایش ظرفیت تولید کنسانتره نقشه راه شرکت مس تا پایان تیرماه حداقل یک بار با کارت سوخت شخصی سوخت‌گیری کنید وزیر نفت: اینستکس بدون واریز پول نفت پاسخگو نیست