کودکان بازی موبایل را نخورند!

آرمان- گروه اجتماعی: بسياري از اوقات زماني که والدين مشغول رانندگي هستند، کودکان سه يا چهارساله آنها را در حال بازي با موبايل يا تبلت مي بينيم. همچنين کودک پيش‌دبستاني که در ميهماني روي مبل ساکت نشسته، درحالي که پدر و مادر مشغول گفت‌وگو با دوستانشان هستند، اپليکيشن جديدي را دانلود مي‌کند، نيازي هم به کمک کسي ندارد و مي‌داند که چگونه بازي جديدي را کشف و خود را با آن سرگرم کند. همان‌طور که شما هم در اطراف خود مي‌بينيد، يادگيري ابزارهاي نوين از سال‌هاي اوليه کودکي آغاز مي‌شود که البته اين يادگيري به‌صورت آموزش مستقيم نيست بلکه والدين و اطرافيان، ناخودآگاه محيط را براي يادگيري فراهم مي‌کنند و کودکان هم از طريق فرايند الگوگيري و ديدن جذابيت‌هاي اين وسايل مشتاق به يادگيري آن مي‌شوند. براساس نظر انجمن متخصصان اطفال آمريکا، موبايل و تبلت براي کودکان زير دوسال ممنوع است. نتايج به دست آمده از تحقيقات نشان مي‌دهد که استفاده از موبايل و تبلت باعث تاخير در رشد کلامي، بي‌ميل‌شدن به بازي‌هاي گروهي، مشکلات رفتاري، پرخاشگري، خشونت، آسيب به حافظه کوتاه‌مدت، مشکلات خواب و مشکلات در توجه و تمرکز کودکان مي‌شود. بنابراين علاوه بر اينکه براي کودکان زير دوسال مطلقا نبايد از اين وسايل استفاده کنيد، زمان استفاده از آنها را براي کودکان ديگر سنين نيز به حداقل برسانيد؛ يعني بيشتر از دوساعت در روز نباشد. از خريدن موبايل و تبلت به صورت شخصي براي کودکان زير شش‌سال خودداري کنيد. اينترنت را در زمان استفاده کودکان خاموش کنيد. زمان استفاده کودکان از موبايل يا تبلت تحت نظارت خودتان باشد. از دانلود اپليکيشن‌هايي که صرفا بازي‌هاي مرحله‌اي هستند بپرهيزيد و حتي‌المقدور از بازي‌هايي که جنبه آموزشي دارند، مانند آموزش اعداد، رنگ‌ها و حيوانات استفاده کنيد. به خاطر داشته باشيد که مزايا و فوايد وسايل الکترونيکي و فضاي مجازي نيز مانند ابزارهاي ديگر در زندگي، تابع نحوه استفاده از آنهاست.
نگرانی آموزش‌وپرورش
دبیرکل شورای عالی آموزش‌وپرورش اعلام کرد: حامی سرمایه‌گذاری در حوزه نرم‌افزارهای آموزشی و بسترهای بومی هستیم که به توسعه آنها منجر می‌شوند. مهدی نوید ادهم اظهار کرد: استراتژی آموزش‌و‌پرورش استفاده از ظرفیت‌های نرم‌افزارهای آموزشی بومی و حمایت از این نوع سرمایه‌گذاری‌هاست، مشروط به اینکه ضوابط و اصول تعلیم و تربیت مورد نظر آموزش‌وپرورش در این نرم‌افزارها لحاظ شود، به‌ویژه آنکه کودکان و نوجوانان مخاطبان این حوزه هستند. وی درباره ظرفیت‌هایی نظیر «بازار کودک» که مجموعه کافه‌بازار به‌تازگی برای تسهیل دسترسی کودکان به محتوای مناسب برای سن آنها و ارائه نرم‌افزارهای حوزه آموزشی و سرگرمی ویژه کودکان ایجاد کرده است، عنوان کرد: قطعا بخشی از ۴۰‌میلیون نفری که کافه‌بازار را دانلود کرده‌اند، دانش‌آموزان هستند. البته ناگفته نماند استفاده از این نرم‌افزارها تنها مختص به کودکان نیست. نوجوانان، جوانان و بزرگسالان نیز از این اپلیکیشن‌ها بهره می‌گیرند و به‌طور طبیعی اکثر خانواده‌ها درگیر این قضیه هستند و از این ظرفیت‌ها استفاده می‌کنند، پس از پتانسیل خوبی در این حوزه برخوردارند. وی تصریح کرد: در حال حاضر استفاده از نرم‌افزارهای آموزشی به‌طور اخص و تقویت مهارت‌های استفاده از فناوری به‌طور اعم، به ضرورت اجتناب‌ناپذیری در نظام آموزشی تبدیل شده است و چنانچه آموزش‌وپرورش نتواند با تغییر و تحولات لازم هم‌پای تحولات تکنولوژیک پیش برود، قطعا با مشکلات جدی مواجه خواهد شد. نوید ادهم یادآور شد: علاوه بر این نظام آموزشی نیز باید در این خصوص توانمند شود و از تمامی ظرفیت‌های تکنولوژی استفاده کند، یکی از این موارد اپلیکیشن‌هایی است که با سرمایه‌گذاری‌های بخش خصوصی، این روزها بیش از پیش در صحنه تعلیم و تربیت حضور پیدا کرده‌اند. وی ادامه داد: در حال حاضر شورای عالی آموزش‌وپرورش مصوبه‌ای تحت‌عنوان «ساماندهی منابع آموزشی و تربیتی» دارد که بخشی از آن ناظر به استفاده از ظرفیت‌های اپلیکیشن‌های بومی است. وی خاطرنشان کرد: در کلان قضیه ما حامی سرمایه‌گذاری در حوزه نرم‌افزارهای آموزشی و یا بسترهای حامی آنها هستیم و علاوه بر اینکه از این نرم‌افزارها استفاده می‌کنیم، استفاده از آن را نیز به همکاران خود توصیه کردیم مشروط به آنکه استانداردهای مورد نظر آموزش‌وپرورش را لحاظ کنند.
پیشنهاد کافه‌بازار


در همین راستا، مدیرعامل پلتفرم موبایلی «بازار» برای همكاری با آموزش‌وپرورش اعلام آمادگی كرده است. امین امیرشریفی با اشاره به رویکرد مثبت مسئولان آموزش‌وپرورش به نرم‌افزارهای حوزه تعلیم و تربیت کودکان گفت: طرح موضوعات این‌چنینی نشان می‌دهد نگاه مسئولان ما به بحث آموزش در دنیای امروز، تغییر كرده و به سمت‌وسوی خوبی در حال حركت است. با توجه به اینكه تعداد زیادی از كاربران كافه‌بازار را قشر دانش‌آموز تشكیل می‌دهند، می‌توان از همین ابزار برای آموزش استفاده كرد. وی در ادامه بیان کرد: تا این لحظه حدود 27هزار اپلیكیشن آموزشی در بازار ارائه‌شده اما نیاز است در حوزه كودكان فعالیت بیشتری صورت بگیرد چراكه این حوزه بسیار گسترده است. البته فقط برنامه‌های دسته آموزش نیست كه جنبه آموزشی دارد، حتی بازی‌ها هم اثرات جدی در آموزش دارند كه می‌توان روی آنها هم كار كرد. امیرشریفی افزود: كافه‌بازار آمادگی خود را برای همكاری با وزارت آموزش‌وپرورش اعلام می‌كند، از آنجا كه ما ارتباط خوبی با تولیدكنندگان محتوای كشور داریم، می‌توانیم آنها را پای كار بیاوریم تا محتوای باكیفیت و خوبی تولید شود. در مقابل، آموزش‌وپرورش هم می‌تواند از تولیدكنندگان محتوا حمایت‌های مالی و معنوی به عمل بیاورد. كم‌كردن هزینه‌های تولید محتوا، سرعت‌بخشیدن به روند دریافت مجوزهای این حوزه و در اختیار دادن منابع و دانشی كه در آموزش‌وپرورش قرار دارد، جزو كارهایی است كه به‌خوبی از عهده وزارت آموزش‌وپرورش برمی‌آید. او درباره نحوه تعاملی كه می‌تواند بین كافه‌بازار و آموزش‌وپرورش ایجاد شود، گفت: در این موضوع تولیدكنندگان محتوا جایگاه ویژه‌ای دارند، كافه‌بازار می‌تواند به‌عنوان بستر ارائه محتوا به كودك و نوجوان فعالیت كند، خصوصا اینكه به‌تازگی در كافه‌بازار بستر ویدئو فراهم‌شده و می‌توان از آن طریق نیز قدم‌های آموزشی بهتری برداشت.