دستورالعمل بازگشت ارز صادراتی ابلاغ شد

نحوه برگشت ارز حاصل از صادرات در سال 98 و رفع تعهد ارز صادراتی سال 97 ابلاغ شد.
براساس ابلاغیه وزارت صمت، نحوه برگشت ارز حاصل از صادرات پتروشیمی‌ها و سایر صادرکنندگان به شرح زیر است:
استفاده از تمام روش‌های فوق جهت رفع تعهد صادراتی منوط به ثبت اطلاعات فروش در سامانه‌های مربوطه است.
حداکثر زمان رفع تعهد ارزی هر پروانه سبز صادراتی حداکثر چهار ماه از تاریخ پروانه صادراتی است و در صورت نیاز به مهلت بیشتر برای صادرکنندگان اقلام کشاورزی، فرش، و صنایع دستی و سایر گروه‌های کالایی با نظر وزارتخانه‌های صنعت، معدن، تجارت و نفت حسب مورد امکان تمدید مهلت مذکور و اعلام آن به بانک مرکزی وجود دارد.


میزان تعهد شرکت‌های پتروشیمی برای بازگشت ارز حاصل از صادرات به چرخه تجاری کشور در سال 1398 مطابق جدول اعلامی وزارت نفت خواهد بود.
کلیه صادرکنندگان مکلف به ارائه تعهد ارزی برگشت ارز حاصل از صادرات می‌باشند.
صادرکنندگان در صورت عدم امکان عرضه ارز به صورت اسکناس به میزان تعیین شده در جدول فوق در سامانه‌های ذیربط می‌توانند از روش‌های جایگزین فروش در «سامانه نیما» و یا «واردات در مقابل صادرات» جهت رفع تعهد ارزی خود استفاده نمایند.
همچنین نحوه رفع تعهد ارز حاصل از صادرات سال 97 به شرح زیر است:
صادرکنندگان با عملکرد بیش از 70 درصد:
- بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران نسبت به معرفی آنها به سازمان امور مالیاتی، سازمان توسعه تجارت ایران، گمرک جمهوری اسلامی ایران و سایر دستگاه‌های ذیربط جهت استفاده از مشوق‌های صادراتی اقدام می‌نماید.
صادرکنندگان با عملکرد کمتر از 70 درصد:
- تا پایان تیرماه سال 1398 مهلت دارند مطابق دستورالعمل‌های پیشین نسبت به رفع تعهد ارز حاصل از صادرات خود اقدام کنند.
- از معافیت و مشوق‌های صادراتی نظیر معافیت مالیاتی و … مطابق با آمار عملکرد اعلامی بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران به سازمان امور مالیاتی به تناسب برخوردار خواهند شد.
وزارت صنعت، معدن و تجارت و بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران محدودیت‌های لازم جهت ثبت سفارش، تخصیص و تامین ارز واردات آنها را ایجاد نماید.
افزایش بازگشت ارز صادراتی بدنبال کاهش فاصله نرخ‌های نیمایی و بازار آزاد
کاهش سه هزار تومانی فاصله نرخ ارز سامانه نیما با بازار آزاد از ابتدای امسال تاکنون، باعث افزایش انگیزه صادرکنندگان برای بازگرداندن ارز صادراتی و عرضه در این سامانه شده است.
به گزارش ایرنا، وجود چندین نرخ برای ارز باعث بروز مشکلات و حتی فساد و سوءاستفاده‌هایی شده است؛ بنابراین کارشناسان توصیه می‌کنند که دامنه تفاوت نرخ برای انواع ارز در کشور کاهش یافته و در صورت امکان از بین برود.
با توجه به شرایط خاص اقتصادی در کشور، اکنون امکان حذف ارزهای 4200 تومانی و نیمایی وجود ندارد، اما تلاش شده است که گستره توزیع ارز 4200 تومانی به کالاهای اساسی محدود شده و فاصله ارز نیمایی با نرخ بازار آزاد نیز کاهش یابد تا بدین ترتیب بازار ارز تا حد ممکن ساماندهی شود.
بررسی‌ها نشان می‌دهد که در ماه‌های اخیر از یک سو نرخ یورو در بازار آزاد رو به کاهش بوده و از کانال 16 هزار تومانی به سوی کانال 14 هزار تومانی حرکت کرده و ازسوی دیگر نرخ یورو در سامانه نیما نیز از کانال 9 هزار تومانی وارد کانال 12 هزار تومانی شده است.
میانگین نرخ یورو در بازار آزاد در فروردین و اردیبهشت امسال در محدوده 16 هزار تومان بوده که اکنون به مرز 15 هزار تومان رسیده است. نرخ فروش یورو در صرافی‌های بانکی در روز 29 فروردین رقم 15 هزار تومان ثبت شد.
میانگین نرخ یورو در سامانه نیما نیز از 9 هزار و 500 تومان در زمان آغاز معاملات سامانه نیما در سال 98 (پنجم فروردین) اکنون به حدود 12 هزار و 400 تومان افزایش یافته است که نشان می‌دهد فاصله 6 هزار تومانی نرخ ارز نیمایی از بازار آزاد در آغاز امسال اکنون به کمتر از سه هزار تومان رسیده است.
بالاترین نرخ در سامانه نیما از ابتدای امسال تاکنون به روز 25 خرداد با قیمت 13 هزار و 271 تومان برای هر یورو اختصاص داشته است.پایین‌ترین قیمت نیز مربوط به روز پنجم فروردین با نرخ 9 هزار و 492 تومان بوده است.
بازار متشکل ارز، جایگزین سامانه نیما نمی‌شود
با توجه به راه‌اندازی بازار متشکل ارز در روزهای آینده، برخی شایعات مطرح شد مبنی بر اینکه قرار است سامانه نیما کنار گذاشته شود که این موضوع تکذیب شده است.
رئیس کل بانک مرکزی روز چهارشنبه در حاشیه نشست هیات دولت در واکنش به این موضوع، گفت: سامانه نیما حذف نمی‌شود.
در واقع، قرار است در روزهای آینده بازار متشکل ارزی با هدف معاملات نقد و اسکناس ارزهای عمده راه‌اندازی شود، اما معاملات حواله‌های ارزی همچنان در سامانه نیما باقی خواهد ماند.
نزدیک شدن قیمت حواله‌های ارزی در نیما به نرخ بازار نقد می‌تواند در آینده به یکسان‌سازی قیمت‌ها در آینده کمک کند. البته فعلاً چنین برنامه‌ای در دستور کار قرار ندارد.
فاصله زیاد ارز در نیما نسبت به بازار آزاد که گاهی به بیش از 6 هزار تومان می‌رسید باعث می‌شد که صادرکنندگان انگیزه‌ای برای عرضه ارز خود در سامانه نیما نداشته باشند؛ بنابراین آنها به هر شیوه قانونی و غیرقانونی متوسل می‌شدند که بتوانند ارز خود را به نرخ آزاد به فروش برسانند.
اما کاهش فاصله ارز نیمایی با بازار آزاد سبب شده که صادرکنندگان ارز بیشتری را روانه سامانه نیما کنند، پیگیری ایرنا نشان می‌دهدکه در روزهای اخیر، حجم زیادی از حواله‌های ارزی صادرکنندگان پتروشیمی و غیر پتروشیمی به سوی سامانه نیما سرازیر شده است.
رئیس کل بانک مرکزی نیز درباره کاهش فاصله ارز نیمایی با بازار آزاد گفت: نرخ آن به قیمت بازار آزاد نزدیک شده است. اکنون نرخ حواله نیما با نرخ حواله بازار آزاد تفاوتی ندارد.
وی خاطر نشان کرد: دلیل اینکه در روزهای اخیر ارز زیادی در سامانه نیما عرضه می‌شود این است که عرضه حواله‌های ارزی در سامانه نیما برای صادرکنندگان مطلوب‌تر است.
برخی کارشناسان می‌گویند که قرار است روند نزدیک شدن نرخ ارز نیما به نرخ بازار آزاد تا زمان یکسان شدن نرخ‌ها در این دو بازار تداوم یابد تا بدین ترتیب امکان تک نرخی شدن ارز فراهم شود، اما پیگیری‌های خبرنگار ایرنا نشان می‌دهد چنین طرح هنوز در دستور کار قرار ندارد.
در واقع تا زمان پایان یافتن التهابات اقتصادی ناشی از فشارهای سیاسی بیرونی، سامانه نیما به کار خود ادامه خواهد داد و هر چند فاصله نرخ ارز در نیما با بازار آزاد و بازار متشکل ارز کاهش بیشتری خواهد یافت، اما یکسان نخواهد شد.
سایر اخبار این روزنامه
رهبر انقلاب در دیدار دست‌اندرکاران کنگره شهدای استان کردستان: شهادت در کردستان با فداکاری و مجاهدت بیشتر توام بوده است بازتاب گسترده سرنگونی پهباد آمریکایی توسط ایران در هرمزگان تعلیق ایران از فهرست سیاه FATF بار دیگر تمدید شد سازمان ملل: بین ربودن حریری تا قتل قاشقچی، جامعه بین‌الملل کاری علیه عربستان نکرد وزیران خارجه ایران و ترکیه سند راهبردی همکاری‌های مشترک امضا کردند بازی آمریکائی بهره‌ای از کلام امام‌ خمینی درباره شهدای هفتم تیر و شهید مظلوم آیت‌الله بهشتی متفکر متعهد سنای آمریکا به ممنوعیت فروش تسلیحات به عربستان رای داد با حضور وزیر نیرو در اصفهان صورت گرفت آغازعملیات انتقال پساب از تصفیه خانه فاضلاب به شرکت فولاد مبارکه دستورالعمل بازگشت ارز صادراتی ابلاغ شد وزیران خارجه ایران و ترکیه سند راهبردی همکاری‌های مشترک امضا کردند مذاکره وزیران امور خارجه روسیه و فرانسه درخصوص برجام توضیح قوه قضاییه در خصوص دستگیری یکی از مدیران شرکت‌های وابسته به وزارت نفت وزیر دفاع: شرایط پیچیده و مشکوکی در منطقه حاکم است تقدیر آیت‌الله مظاهری از وزیر امور خارجه بازتاب گسترده سرنگونی پهباد آمریکایی توسط ایران در هرمزگان بازتاب گسترده سرنگونی پهباد آمریکایی توسط ایران در هرمزگان بازتاب گسترده سرنگونی پهباد آمریکایی توسط ایران در هرمزگان بازتاب گسترده سرنگونی پهباد آمریکایی توسط ایران در هرمزگان بازتاب گسترده سرنگونی پهباد آمریکایی توسط ایران در هرمزگان