تحلیل سیاسی هفته

بسم‌الله الرحمن الرحیم
دفتر ایام به شدت در تلاطم است، به گونه‌ای که به یک چشم به هم زدن، یک چهارم از برگ‌های تقویم سال 98 نیز سپری شد. با سپری کردن هفته جاری آخرین هفته بهار را پشت‌سر گذاشتیم و از هفته آینده تابستان به روی ما آغوش می‌گشاید. عمر ما می‌گذرند و ایکاش که حاصل و دستاوردی در خور ارائه به خالق هستی به همراه داشته باشند. به فرمایش مولای متقیان حضرت امیرالمومنین علیه‌السلام: قبورنا تبنی و ما تبنا
یا لیتنا تبنا قبل ان تبنی
«قبرهای ما ساخته می‌شود در حالیکه ما هنوز توبه نکرده‌ایم؛ کاش پیش از آنکه قبرهای ما ساخته شود، توبه کنیم.»


این هفته رئیس‌جمهوری اسلامی ایران هنگام دریافت استوارنامه سفیر جدید فرانسه در تهران به اروپایی‌ها تذکر داد که هنوز فرصت برای تصمیم‌گیری جهت اجرای تعهدات آنها در قبال برجام وجود دارد و زمان محدودی از مهلت 60 روزه آنها باقیست و بهتر است از این فرصت استفاده کنند والاّ باید منتظر ورود ایران به مرحله دوم کاهش تعهدات برجامی باشند. این سخن هنگام بازدید خبرنگاران از مجتمع آب سنگین اراک معنا شد و سخنگوی سازمان انرژی اتمی به اروپا هشدار داد شمارش معکوس برای عبور از ذخیره 300 کیلوگرمی اورانیوم غنی شده آغاز شده و در تاریخ 6 تیرماه از این سقف عبور می‌کنیم و آب سنگین تولیدشده در اراک نیز از این پس دیگر صادر نشده و در داخل به مصرف خواهد رسید.
این اقدام جمهوری اسلامی ایران در پی تعلل یکساله طرف اروپایی در اجرای تعهدات برجامی‌ آلمان، فرانسه و انگلیس اتخاذ شده و براساس پاراگراف 26 و 36 برجام و حقوق مندرج برای کشورمان صورت می‌گیرد. بنابراین اروپایی‌ها باید تا فرصت دارند، تصمیم‌گیری کنند و نگذارند کاسه صبر ایران لبریز شود.
مقامات آمریکائی که در ادعای خود مبنی بر دست داشتن ایران در حمله به دو کشتی نفتی در دریای عمان با شکست مواجه شده‌اند، دیروز بار دیگر این ادعا را مطرح کرده و گفتند مین دریائی پیدا شده در آب‌های دریای عمان شبیه مین‌های ساخت ایران است! آنها در این ادعا نیز با ناکامی مواجه خواهند شد و این جنگ روانی که با همدستی رژیم صهیونیستی و عربستان و امارات به راه انداخته‌اند نیز بی‌نتیجه خواهد ماند.
بررسی اهم رویدادهای خارجی هفته را با حادثه مرگ محمد مرسی رئیس‌جمهور سابق مصر آغاز می‌کنیم. اواخر روز سه‌شنبه خبرگزاری‌ها از مرگ ناگهانی محمد مرسی در جریان محاکمه‌اش خبر دادند. آنچنانکه منابع دولتی مصر اعلام کرده‌اند محمد مرسی در جریان دادگاه، ابتدا بیهوش می‌شود و سپس در بیمارستان جان می‌سپارد. به گفته خانواده مرسی، منابع دولتی به فاصله کم از مرگ مرسی، وی را در محلی در شرق قاهره به خاک سپردند و تنها به همسر و فرزندان وی اجازه حضور در مراسم را داده‌اند. برخی ناظران نحوه مرگ مرسی را مشکوک به قتل دانسته‌اند. مرسی در سال 92، توسط ژنرال سیسی که در آن زمان وزیر دفاع دولت مرسی بود از ریاست‌جمهوری عزل شد. سیسی در پی به قدرت رسیدن، مرسی را به زندان انداخت و 6 سال وی را در سیاه‌چال حبس نمود و پس از محاکمه‌های صوری و ناعادلانه مرسی را به اعدام محکوم کرد. سرانجام سه‌شنبه گذشته مرسی در جریان جلسه محاکمه‌اش درگذشت.
محمد مرسی زندگی سیاسی پر فراز و نشیبی را پشت‌سر گذاشت.
مرسی قبل از اینکه در سال 1391 به عنوان اولین رئیس‌جمهور دوره پس از رژیم نظامیان انتخاب شود از اعضای ارشد اخوان‌المسلمین و رئیس حزب عدالت و آزادی وابسته به اخوان بود. وی در جریان انقلاب علیه رژیم مبارک فعال بود. با اینحال، مرسی پس از رسیدن به جایگاه ریاست جمهوری سیاستهای بحث‌برانگیزی را پیش گرفت. در دوره مرسی، افراطی‌های سلفی فعال شدند و ابتکار عمل را به دست گرفتند و اقدامات شنیعی را صورت دادند که بسیاری از ناظران، این اقدامات را از علل اصلی سقوط مرسی دانسته‌اند. شهادت شیخ شحاته از رهبران شیعه مصر که به طرز فجیعی توسط سلفی‌ها به قتل رسید در سایه سیاست‌های مرسی صورت گرفت. نزدیکی به رژیم صهیونیستی و کوبیدن جبهه مقاومت در منطقه از دیگر سیاستهای مرسی بود که مردم مصر را از انتخابشان سرخورده کرد و این سیاستها بود که زمینه را برای روی کار آمدن کودتاچیان هموار نمود. برقراری روابط تنگاتنگ با رژیم صهیونیستی و آمریکا نیز از اشتباهات مرسی بود.
مرسی قدر آرای مردم مصر را ندانست و اشتباهات بزرگی که در سیاست داخلی و خارجی مرتکب شد به چنین سرنوشتی مبتلا شد.
این هفته، مقتدی صدر رئیس جریان صدر و ائتلاف سائرون که در انتخابات سال گذشته بیشترین آرا را کسب کرد به دولت عبدالمهدی ضرب‌الاجلی 10 روزه داد تا وزرای باقیمانده کابینه را تکمیل کند.
پیش از این، آیت‌الله سیستانی، مرجعیت عراق نیز نسبت به تبعات تشدید اختلافات سیاسی در عراق هشدار داده بود. آیت‌الله سیستانی در پیامی که توسط نماینده‌اش مطرح شد با اشاره به سالروز صدور فتوای جهاد کفایی، از مردم عراق به جهت جانفشانی در مبارزه علیه گروه تکفیری داعش تقدیر کرد.
آیت‌الله سیستانی در پیام خود تاکید کرد تداوم منازعات سیاسی بر سر منافع، فرصت را به هسته‌های پنهان داعش می‌دهد تا دوباره امنیت را برهم زنند.
در پی این هشدارها، مشاور امنیت ملی عراق روز گذشته اعلام کرد همه پست‌های باقیمانده تا دو هفته دیگر تکمیل می‌شود.
در تحولی دیگر، روز گذشته نخست‌وزیر عراق هرگونه فعالیت نیروهای خارجی در خاک آن کشور را ممنوع اعلام کرد.
عادل عبدالمهدی در بیانیه‌ای به عنوان فرمانده کل نیروهای مسلح عراق تاکید کرد هرگونه نیروی خارجی از اقدام و تحرک در داخل خاک عراق بدون اجازه و توافق دولت منع می‌شود.
این هفته، حملات تدافعی نیروهای یمنی موجب تعطیلی دو فرودگاه مهم عربستان شد. سخنگوی نیروهای مسلح یمن اعلام کرد: در پی حملات شدید پهپادهای ما فرودگاه‌های «ابها» و «جیزان» در جنوب عربستان فعالیت خود را متوقف کردند.
این مسئول یمنی هشدار داد در صورت ادامه تجاوز عربستان و همدستانش، در روزهای آینده اقدامات شدیدتری در انتظار متجاوزان خواهد بود.
یگان پهپادی و موشکی یمنی‌ها در پاسخ به حملات ائتلاف متجاوز، بیش از 10 عملیات علیه فرودگاه‌ها و تاسیسات نفتی عربستان، تنها در یک ماه اخیر انجام داده است.
گسترش این حملات، در میان ائتلاف متجاوز نگرانی ایجاد کرده و موجب رسوایی این ائتلاف شده است که با در اختیار داشتن انواع تجهیزات پیشرفته نظامی، اکنون هر روز متحمل ضربات سنگینی می‌شوند. در پی این تحولات، ناظران مسائل یمن از تغییر تدریجی در معادله جنگ یمن سخن گفته‌اند.
در هفته جاری از سوریه نیز خبر رسید آمریکا و عربستان که از تمامی حربه‌ها علیه حکومت سوریه استفاده کرده و ناکام مانده‌اند توطئه جدیدی را در شرق سوریه آغاز کرده‌اند. به این صورت که مسئولان سعودی و آمریکایی اخیراً به شرق سوریه سفر کرده و با عشایر این منطقه دیدار نموده‌اند. تلاش این هیات آن بوده است که با استفاده از ابزار پول عشایر را علیه دولت سوریه بشورانند که البته طبق گزارشات منتشر شده در این توطئه نیز ناکام مانده‌اند.
یک مسئول سوری با اشاره به این توطئه اعلام کرد که سفر «ثامرالسبهان» وزیر مشاور سعودی به همراه «جونل رابین» معاون وزیر خارجه آمریکا به دیرالزور با خشم و واکنش غیرمنتظره عشایر عرب منطقه مواجه شده است.
«حیدرالحمادی» از شیوخ سرشناس دیرالزور تاکید کرده است به جز عده قلیلی، عشایر سوریه مخالف حضور فرستاده عربستان و آمریکا هستند و آن را مداخله در امور ملی خود می‌دانند و پول وی را نیز نپذیرفته‌اند.
تلاش برای تحریک عشایر شرق سوریه، از آخرین اقدامات دشمنان سوریه محسوب می‌شود که مایوسانه می‌کوشند از ابعاد رسوایی شکست در سوریه بکاهند.
سایر اخبار این روزنامه
رئیس کل بانک مرکزی: ارز 4200 تومانی برای کالاهای اساسی حذف نمی‌شود رئیس جمهور در جلسه هیات دولت: مجلس برای تاسیس وزارت بازرگانی همکاری کند زندگی مردم و وضع بازار بهتر می شود رئیس جمهور در جلسه هیات دولت: مجلس برای تاسیس وزارت بازرگانی همکاری کند زندگی مردم و وضع بازار بهتر می شود واشنگتن‌پست: ترامپ درباره مسائل ایران اعتبار خود را از دست داده است رویترز خبر داد: وزرای خارجه انگلیس، آلمان و فرانسه ممکن است برای نجات برجام به تهران سفر کنند سازمان ملل: ولیعهد سعودی در قتل قاشقچی دست داشت معارضان سودانی توقف دخالت سفیر امارات در کشورشان را خواستار شدند سخنگوی سازمان انرژی اتمی: برای ایجاد توازن از تعهدات خود کم می‌کنیم سرپرست وزارت آموزش و پرورش: اول مهر هیچ دانش‌آموز سیل‌زده‌ای بدون مدرسه نیست عملیات حج امسال فقط با هواپیماهای ایران‌ایر انجام می‌شود تحلیل سیاسی هفته دبیر شورای عالی امنیت ملی: جنگ نظامی میان ایران و آمریکا رخ نخواهد داد سرپرست وزارت آموزش و پرورش: اول مهر هیچ دانش‌آموز سیل‌زده‌ای بدون مدرسه نیست توافق دولت انگلیس با بانک ملت بر سر خسارت 1.6 میلیارد دلاری معاون سیاسی وزیر کشور: وظیفه ما برگزاری انتخابات سالم و امن است جهانگیری آیین نامه اجرایی پرداخت پاداش پایان‌خدمت بازنشستگان را ابلاغ کرد رئیس جمهور در جلسه هیات دولت: مجلس برای تاسیس وزارت بازرگانی همکاری کند زندگی مردم و وضع بازار بهتر می شود رئیس جمهور در جلسه هیات دولت: مجلس برای تاسیس وزارت بازرگانی همکاری کند زندگی مردم و وضع بازار بهتر می شود رئیس جمهور در جلسه هیات دولت: مجلس برای تاسیس وزارت بازرگانی همکاری کند زندگی مردم و وضع بازار بهتر می شود رئیس جمهور در جلسه هیات دولت: مجلس برای تاسیس وزارت بازرگانی همکاری کند زندگی مردم و وضع بازار بهتر می شود رئیس جمهور در جلسه هیات دولت: مجلس برای تاسیس وزارت بازرگانی همکاری کند زندگی مردم و وضع بازار بهتر می شود رئیس جمهور در جلسه هیات دولت: مجلس برای تاسیس وزارت بازرگانی همکاری کند زندگی مردم و وضع بازار بهتر می شود