از ابراز نگرانی نسبت به عملکرد مافیای دخانیات تا نگرانی نسبت به آمارهای مصرف سیگار و قلیان

عددهایی که می‌کُشند!
گروه جامعه: ۲۵ تا ۳۱ خرداد به نام «هفته ملی بدون دخانیات» نامگذاری شده است. شاید حتی بدون مراجعه به هیچ آماری و بر‌اساس مشاهدات میدانی، بتوان تشخیص داد که وضعیت استفاده از دخانیات در جامعه ایران بسیار نامطلوب است. با این حال اعداد و ارقام می‌توانند به طور دقیق این مشاهدات را تعیین کرده و زنگ خطر را برای بیداری مسئولان در مقابله با این پدیده به صدا در آورند.
محمدرضا مسجدی، دبیر‌کل جمعیت مبارزه با دخانیات دیروز در نشست خبری هفته ملی بدون دخانیات با بیان اینکه وضع دخانیات در کشور نابسامان است، اظهار کرد: توجهی به این موضوع در کشور نیست و در دولت وزارت صنایع حامی صنعت دخانیات است. وی ادامه داد: سال ٩۴ تعداد کارخانه‌های دخانیات ٩ مورد بود و تا سال ٩٨ تعداد کارخانه‌ها به ١٧ مورد رسید و سود صنعت دخانیات در مصرف است. مصرف قلیان در دختران چند برابر شده است و قانون و آیین‌نامه برای مبارزه با دخانیات زیاد داریم، اما هیچ‌کدام از قوانین در اصناف و وزارت صمت اجرا نمی‌شود. دبیرکل جمعیت مبارزه با دخانیات با بیان اینکه وزارت ارشاد جزو ستاد کنترل و مبارزه با دخانیات است، از آنچه که «عدم حضور وزیر ارشاد در جلسات ستاد از سال ۸۵ تا کنون» خواند، گلایه کرد و گفت: به دلیل ممنوعیت تبلیغ مستقیم و غیرمستقیم سیگار، مقرر شده بود از سال ٩٧ در هیچ فیلم سینمایی سیگار مصرف نشود، اما همچنان در فیلم‌های سینمایی و سریال‌های شبکه خانگی تبلیغ سیگار را می‌کنند. صدا و سیمای ما نیز در مبارزه با دخانیات قوی عمل نکرده است.
بدترین نمره مالیات به سیگار در دنیا برای ایران


مسجدی با بیان اینکه ایران عضو کنوانسیون جهانی کنترل و مبارزه با دخانیات است، گفت: از سال ٨۵  عضو معاهده و کنوانسیون  جهانی کنترل دخانیات هستیم که مثل معاهده انرژی هسته‌ای است و به صورت مداوم مسئولان جهانی پیروی از کنوانسیون را در ایران بررسی می‌کنند و امسال بدترین نمره مالیات به سیگار در دنیا را به ایران دادند و طبق این کنوانسیون ٧٠ درصد قیمت خرده‌فروشی سیگار باید مالیات اخذ شود در حالی که متاسفانه در این زمینه عملکرد خوبی نداریم. دبیرکل جمعیت مبارزه با دخانیات با بیان اینکه روزانه ٢٠ میلیارد تومان خرج سیگار می‌شود، گفت: سالی ١٠٠ هزار میلیارد تومان خرج سیگار می‌شود و بزرگ‌ترین خطر فشارخون، مصرف سیگار است و خطر سکته قلبی تا ٢ برابر با مصرف دخانیات افزایش پیدا می‌کند. مسجدی گفت: از سال ٨۵ تا ٩٨ باید ١۴٠ درصد مالیات افزایش پیدا می‌کرد. هرچند قیمت سیگار از بهمن ماه سال گذشته گران شده، اما از این محل یک ریال به جیب دولت وارد نشده و این پول‌های کلان به جیب تولیدکنندگان و واردکنندگان و دلالان می‌رود. وی با تاکید بر اینکه در کشور اعتقادی به مالیات بر دخانیات وجود ندارد، گفت: کارشناسان سازمان بهداشت جهانی هشت جلسه در ایران جلسه گذاشتند و با هزینه سازمان بهداشت جهانی افرادی را برای آموزش به ترکیه فرستادند تا مالیات بر سیگار افزایش پیدا کند، اما متاسفانه حتی این اقدام‌ها نیز موثر نبود.
در همه چیز به جز سیگار تحریم هستیم!
دبیرکل جمعیت مبارزه با دخانیات با بیان اینکه ما در همه چیز به جز سیگار تحریم هستیم، گفت: در ۴٠ سال پس از انقلاب ما تحریم بودیم و سال گذشته بیش از ۵٠ میلیون دلار واردات سیگار داشتیم و حتی سیگار آمریکایی به ایران وارد می‌شود. وی با اشاره به جمع‌آوری قلیان از قهوه‌خانه ‌بیان کرد: دادستان قزوین و اصفهان و کردستان در این زمینه پای کار بودند، اما برخی نمایندگان مجلس  استفساریه خارج شده قهوه‌خانه از شمول اماکن عمومی را امضا کردند.
دست داشتن مافیای قدرتمند در واردات توتون و کاغذ سیگار
علیرضا رئیسی،  معاون بهداشت وزارت بهداشت نیز در این نشست خبری با انتقاد از آنچه که «دست داشتن مافیای قدرتمند در واردات توتون و کاغذ سیگار» خواند، گفت: با وجود تحریم‌های ظالمانه آمریکا، شاید باورتان نشود که ارز دولتی به سیگار می‌دهند و ١۶ میلیون دلار ارز دولتی ۴٢٠٠ تومانی به کاغذ سیگار دادند در حالی که ما برای ارز دولتی دارو باید چانه‌زنی کنیم. وی با بیان اینکه ما در حوزه دخانیات گله‌مند هستیم چراکه اراده‌ قوی برای مبارزه با دخانیات وجود ندارد، گفت: مافیای قوی در حوزه دخانیات در کشور وجود دارد که جلوی هر برنامه‌ای را می‌گیرد. این در حالی است که همیشه آمار مرگ و میر ناشی از مواد دخانی را می‌دهیم، همه می‌دانیم سیگار بد است و هیچ‌کس هم به فرزندش توصیه نمی‌کند سیگار بکشد. رئیسی با بیان اینکه «اماکن بدون دخانیات، حق شهروندی است» به عنوان شعار ملی هفته مبارزه با دخانیات انتخاب شده است، گفت: متاسفانه این حق را از ما می‌گیرند و تلاش می‌کنند اماکنی مثل قهوه‌خانه‌ها را از شمول اماکن عمومی خارج کنند.
خطر خروج قهوه‌خانه‌ها از شمول اماکن عمومی
وی افزود: جالب است بدانید اگر استفساریه خروج قهوه‌خانه از شمول اماکن عمومی از مجلس رای بیاورد، می‌توانند برای فرار از دست بازرسان بهداشت قلیان در محل عرضه کنند و در این صورت وزارت بهداشت برای نظارت باید حکم قضایی بگیرد و از طرفی دود دست دوم برای  کسانی که حتی قلیان یا سیگار نکشند، مضر خواهد بود. معاون بهداشت وزارت بهداشت ادامه داد: سازمان بهداشت جهانی شعار هفته مبارزه با دخانیات را «اجازه ندهید دخانیات نفس شما را بگیرد» انتخاب کرده است. اگر بخواهیم برای تحقق این شعار موفق شویم موثرترین راه مطالبه‌گری مردم است.
تنباکوهای معسل، مصداق تبلیغ
رئیسی گفت: اگر مرور تاریخی کنید، بحث مبارزه با دخانیات نشان می‌دهد سال ٩٣‌ بحث ممنوعیت تبلیغات تنباکوهای معسل ابلاغ شد، اما این مصوبه را در دیوان عدالت ملغی کردند و وزارت بهداشت مجددا در این زمینه شکایت کرد و در آبان ماه ٩۶ دیوان عدالت اداری رای داد که تنباکوهای معسل مصادیق تبلیغ است و از آن زمان تاکنون هیچ اتفاقی نیفتاده است و این نشان قدرت مافیای موادمخدر است و بعد انتظار داریم که یک کارشناس بهداشت محیط برود قلیان بشکند و با دخانیات مبارزه کند. معاون بهداشت وزارت بهداشت به رقم نجومی تخصیص ارز به سیگار اشاره کرد و گفت: علی‌رغم تحریم‌های ظالمانه آمریکا، بحث تخصیص ارز به دارو و تجهیزات پزشکی داریم و شاید باورتان نشود که ارز دولتی به سیگار می‌دهند و ١۶ میلیون دلار ارز دولتی ۴٢٠٠ تومانی به کاغذ سیگار دادند‌ در حالی که ما برای ارز دولتی دارو باید چانه‌زنی کنیم. وی افزود: متاسفانه به جای دارو و تجهیزات پزشکی ارز نیمایی به واردات توتون می‌دهند و ١٧٠ میلیون دلار برای واردات توتون ارز نیمایی تخصیص پیدا کرد و علی‌رغم تحریم، در سیگار تحریم نیستیم و برترین برندهای سیگار می‌توانند حتی جلوی وزارت بهداشت شعبه بزنند و مافیای قدرتمند در واردات توتون و کاغذ سیگار دست دارند.
فروش نخیِ سیگار ممنوع شود
رئیسی با بیان اینکه بهترین راه برای مبارزه با دخانیات این است که نخ‌فروشی سیگار باید ممنوع شود، گفت: نخ‌فروشی سیگار، سن و میزان مصرف را افزایش می‌دهد. بیشتر دکه‌ها جلوی دانشگاه‌ها و مدارس سیگار می‌فروشند، در حالی که فروش سیگار در دکه‌ها ممنوع است و در سوپرمارکت‌ها هم بر اساس قانون فروش سیگار به افراد زیر ١٨ سال ممنوع است. وی افزود: در جهان‌ یک میلیارد نفر دخانیات مصرف می‌کنند که از این آمار ۸۴ درصد در کشورهای در حال توسعه هستند. منطقه‌ای که کشور ما در آن هست نیز یکی از مناطقی است که سازمان بهداشت جهانی نسبت به کاهش سن مصرف دخانیات در آن هشدار داده است.
ایرانی‌ها روزانه چقدر سیگار می‌کشند؟
رئیسی در ادامه آمارهایی از مصرف دخانیات ارائه داد و با ابراز تاسف از این آمار، افزود: حدود ۱۱ درصد مصرف‌کننده روزانه سیگار داریم که شامل ۲۰ درصد مردان و کمتر از یک درصد زنان است و ۱۳ درصد مصرف کننده کلی سیگار در کشور داریم. از سال ۸۸ تا سال ۹۸ مصرف روزانه قلیان در کشور ۴۰ درصد افزایش داشته است. رئیسی ادامه داد: مصرف سیگار در استان‌های مرکزی، آذربایجان غربی، قزوین و البرز بیشترین میزان را دارد. همچنین بالاترین میزان مصرف قلیان در کشور به استان‌های بوشهر، هرمزگان، سیستان و بلوچستان و فارس اختصاص دارد که از این بین آمار مصرف قلیان در استان‌های جنوبی در زنان از مردان بیشتر است.
نگرانی از کاهش سن مصرف دخانیات
وی با ابراز نگرانی نسبت به کاهش سن مصرف دخانیات افزود: مصرف سیگار از سال ۸۶ تا سال ۹۵ بین دختران دو برابر شده است. در زمینه جلوگیری از مصرف دخانیات صدا و سیما هم اندکی مقصر است چراکه گاه در سریال‌ها نیز ترویج فرهنگ سیگار و دخانیات اتفاق می‌افتد. رئیسی ادامه داد: نگرانی ما نسبت به اماکن عمومی سرو قلیان است. با تلاش فراوان موفق شدیم در حوزه تحت پوشش  ۳۲ دانشگاه قهوه‌خانه‌هایی که اقدام به سرو قلیان می‌کردند را جمع‌آوری کنیم، اما پس از طرح موضوع استفساریه، در حال حاضر تنها ۱۱ قهوه‌خانه همچنان بدون قلیان به فعالیت خود ادامه می‌دهند. وی با تاکید بر لزوم لحاظ مالیات برای مواد دخانی گفت: مشکلی که ما داریم با انجمن‌های حمایت از تولید دخانیات است که به بهانه قاچاق شدن دخانیات دست ما را بسته‌اند. اگر کالایی قاچاق می‌شود باید از قاچاق جلوگیری شود. از طرفی می‌گوییم باید سفره‌خانه‌های سنتی که اقدام به سرو قلیان می‌کنند، بسته شوند که بهانه ترویج زیر‌زمینی و غیر‌قانونی قلیان را می‌آورند. به این ترتیب از هر طرف می‌خواهیم برای جمع کردن این اوضاع نابسامان اقدام کنیم، تحت فشار هستیم. رئیسی با گلایه از ۵۴ نماینده‌ای که استفساریه خروج قهوه‌خانه‌ها از شمول اماکن عمومی را امضا کردند، گفت: حمایت‌کنندگان از حقوق تولیدکنندگان و وارد‌کنندگان مواد دخانی می‌گویند ما باید کار خود را انجام دهیم و شما هم پیام‌های بهداشتی به مردم بدهید. این در حالی است که بیشتر مردم با آگاهی نسبت به عوارض دخانیات به مصرف آن روی می‌آورند.
انکار واقعیت‌ها به حوزه سلامت آسیب جدی وارد می‌کند
وی با تاکید بر این نکته که انکار واقعیت‌ها به حوزه سلامت آسیب جدی وارد می‌کند، گفت: در حال حاضر سالیانه مرگ‌و میر ناشی از ایدز و مصرف الکل آمار بالایی را به خود اختصاص می‌دهد اما ما در وزارت بهداشت تا اقدام به بیان مسائل آموزشی می‌کنیم به ترویج مسائل غیر‌اخلاقی محکوم می‌شویم. وی در پایان با بیان اینکه در حال حاضر طبق برآوردهای وزارت بهداشت سالیانه حدود ۳۵ تا ۴۰ میلیارد نخ تولید سیگار در کشور داریم، گفت: اما کارخانه‌های تولیدی برای افزایش دادن میزان تولید خود این رقم را ۸۰ میلیارد نخ سیگار برآورد کرده‌اند تا بتوانند تولید خود را افزایش دهند.
سایر اخبار این روزنامه
از ابراز نگرانی نسبت به عملکرد مافیای دخانیات تا نگرانی نسبت به آمارهای مصرف سیگار و قلیان جهانبخش‏محبی نیا آشفته ‏بازار سیاست «ابتکار» از نشست خبری سخنگوی شورای نگهبان گزارش می‌دهد احتمال رد صلاحیت برخی از نمایندگان فعلی میراث یزد از سرریز‏شدن حجم سرمایه‌گذاری و ممنوعیت سرمایه‌گذاری جدید در برخی محلات یزد خبر داد اقدامات سوداگرانه در بازار مسکن جوانان را از صاحب‌خانه شدن دور می‌کند ریسک کمتر و بازدهی بالاتر در بخش مسکن؟! آیا دیوارکشی، آسیب‌های اجتماعی پیرامون محوطه تئاتر شهر را از بین می‌برد؟ تئاتر، پشت حصار سران سیکا بر امنیت، صلح پایدار و همکاری منطقه‌ای تاکید کردند دیپلماسی ایرانی درپی کاهش تنش در منطقه مدیرکل نظارت بر اجرای احکام سازمان تعزیرات خبر داد عفو و تخفیف ۵۸۲ نفر از محکومان تعزیرات با موافقت رهبری رئیس قوه قضائیه: از فضای مجازی باید برای دریافت نظرات استفاده کرد لاریجانی در دیدار رئیس کمیسیون سیاست خارجی مجلس فرانسه: مکانیزم اینستکس روی کاغذ مانده است چرا این همه چالش در کشور وجود دارد؟ شیطنت سیاسی و خطای هاله‏ای ینگه دنیا