حسن روحانی و شینزو آبه عصر روز گذشته در کاخ سعدآباد تهران با یکدیگر دیدار کردند اجتناب ا ز جنگ، فصل مشترک ایران و ژاپن

نخست وزیر ژاپن به عنوان نخستین رئیس‌الوزرای این کشور پس از انقلاب روز گذشته وارد تهران شد. به همین مناسبت حجت‌الاسلام حسن روحانی رئیس جمهوری اسلامی ایران عصر دیروز از «شینزو آبه» نخست وزیر ژاپن به صورت رسمی استقبال کرد.
در مراسم استقبال رسمی، پس از نواخته شدن سرود ملی دو کشور، رئیس جمهوری اسلامی ایران و نخست وزیر ژاپن از یگان تشریفات سان دیده و سپس هیئت‌های عالیرتبه همراه را به یکدیگر معرفی کردند. روسای جمهوری دو کشور بلافاصله پس از پایان مراسم استقبال رسمی، وارد محل مذاکرات دوجانبه شدند.
تقویت همکاری‌های مشترک در عرصه‌های مختلف دوجانبه و بین‌المللی و ایجاد شتاب در روابط ایرانی و ژاپن در حوزه‌های مختلف از جمله محورهای مذاکرات هیئت‌های عالیرتبه دو کشور بود.
گفتنی است شینزو آبه به محض ورود به ایران با استقبال محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه وارد تهران شد. وی قرار است امروز با رهبر انقلاب اسلامی دیدار کند.


کونو تارو وزیر خارجه ژاپن هم امروز پیش از ورود نخست وزیر این کشور در محل وزارت امور خارجه با محمدجواد ظریف دیدار و گفت‌و‌گو کرد.
پس از این دیدار رئیس‌جمهوری اسلامی ایران و نخست وزیر ژاپن در یک نشست مطبوعاتی به بیان رخدادها و محورهای اصلی گفت‌وگوهای طرفین پرداختند. رئیس‌جمهوری ایران و نخست وزیر ژاپن در این نشست خبری مشترک بر ضرورت تداوم روابط دیپلماتیک ایران و ژاپن تاکید کرده و درباره افزایش تنش‌ها مطالبی را بیان کردند.
حجت‌الاسلام حسن روحانی رئیس‌جمهوری کشورمان در نشست مطبوعاتی مشترک با شینزو آبه نخست وزیر ژاپن که برای نخستین بار وارد تهران شده بود، عنوان کرد: بسیار خوشحالم نخست وزیر آبه دعوت من را برای سفر به ایران پذیرفتند و امروز میزبان ایشان و هیئت همراه بودیم.
سابقه روابط دیپلماتیک ایران و ژاپن نزدیک به یک قرن است
وی افزود: روابط دو کشور از قدمت تاریخی برخوردار است. امسال نودمین سال روابط دیپلماتیک دو کشور است در طول سال‌های گذشته ملاقات‌های سازنده با ایشان داشتیم امروز هشتمین دور ملاقات ما بود.
درباره سرمایه‌گذاری ژاپن در جنوب ایران چابهار و سواحل مکران صحبت کردیم
روحانی با اشاره به اینکه از اینکه دولت ژاپن و شخص ایشان مصمم به روابط دو کشور در زمینه سیاسی اقتصادی و بین‌المللی هستند استقبال می‌کنیم، گفت: امروز هم در جلسه خصوصی با آقای آبه و هم در جلسه بین دو هیئت راجع به مسائل بین دو کشور از جمله سرمایه‌گذاری ژاپن در جنوب ایران چابهار و سواحل مکران صحبت کردیم.
آغازگر هیچ جنگی حتی با آمریکا نخواهیم بود
رئیس‌جمهوری ادامه داد: از اینکه ژاپن علاقه‌مند به ادامه خرید نفت از ایران است و همچنین مایل به حل و فصل مسائل مالی و فرهنگی بین دو کشور خوشحالیم این نکته‌ای است که می‌تواند توسعه روابط دو کشور را ایجاد کند.
وی افزود: ما علاوه بر مسائل مربوط به مسائل دو جانبه راجع به بحث امنیت در منطقه هم با هم گفت‌و‌گو کردیم. خوشحالیم که هر دو کشور برای ثبات و امنیت منطقه اهمیت زیادی قائل هستند و من گفتم ما در منطقه آغازگر هیچ جنگی حتی با آمریکا نخواهیم بود اما اگر جنگی علیه ما انجام شود، پاسخی قاطع خواهیم داد.
نخست وزیر ژاپن نسبت به آینده خوش‌بینی قابل ملاحظه‌ای دارد
روحانی تصریح کرد: آقای نخست وزیر نسبت به آینده خوش‌بینی قابل ملاحظه‌ای داشتند و می‌گفتند من می‌بینم که تغییرات مثبت در راه است. من بسیار خوشحالم که ایشان در مذاکرات امروز در حمایت‌شان به برجام ادامه دادند و این توافق را برای منطقه و جهان حائز اهمیت می‌دانستند. من به آقای نخست وزیر گفتم که ما علاقه‌مند به ادامه این توافق هستیم و اقداماتی که ایران انجام خواهد داد، در راستای بند ۳۶ برجام و خود برجام خواهد بود.
رئیس جمهوری گفت: من از ایشان خواستم که بین دو کشور در زمینه هسته‌ای شاهد همکاری باشیم چون هر دو کشور معتقد به فناوری صلح‌آمیز هسته‌ای هستیم و با سلاح هسته‌ای مخالفیم.
ریشه تنش‌ها به جنگ اقتصادی آمریکا علیه ملت ایران بر‌می‌گردد
وی تاکید کرد: من تاکید کردم که اگر ما شاهد برخی تنش‌ها هستیم ریشه این تنش‌ها به جنگ اقتصادی آمریکا علیه ملت ایران بر‌می‌گردد و هر وقت این جنگ متوقف شود ما شاهد تحولات مثبتی در منطقه و جهان خواهیم بود.
روحانی خاطرنشان کرد: از جناب آقای نخست وزیر و هیئت همراه تشکر می‌کنم که با حسن نیت و برای آرمان‌هایی که مورد نظر دو طرف است و برای صلح و امنیت و تنش‌زدایی این سفر را انجام دادند و امیدوارم این سفر آغازی بر تحولات مثبت در منطقه و بین دو کشور باشد.
ژاپن همواره برای ثبات منطقه ما قدم‌های خوبی برداشته است
رئیس دولت تدبیر و امید خاطرنشان کرد: ژاپن کشور بسیار مهمی است و همواره برای ثبات منطقه ما قدم‌های خوبی برداشته و امروز هم راجع به همکاری‌های دو کشور در مسئله مهاجران و مبارزه با مواد مخدر و تروریسم و بازسازی سوریه و کمک به پایان بحران یمن با هم گفت‌وگو کردیم. برای آقای نخست وزیر و هیئت همراه آرزوی اقامت خوشی را در تهران دارم.
احساس ۳۰ ساله‌ام درباره ایران به ثمر نشست
شینزو آبه هم عنوان کرد: برای اینجانب بسیار افتخارآمیز است که در نودمین سال روابط ایران و ژاپن به این کشور سفر کنم و از رئیس‌جمهوری ایران و مردم ایران تشکر می‌کنم.
وی افزود: سفر اینجانب به ایران پس از ۴۱ سال محقق شده و در این مدت با اینکه مردم ایران و ژاپن حوادث متعددی را تجربه کرده و گاهی اوقات هم احساساتی را تجربه کرده‌اند، ارتباط این دو کشور از طریق دل‌های مردم تا به امروز ادامه دارد.
نخست وزیر ژاپن گفت: اینجانب پس از گذشت ۳۶ سال به ایران آمدم و آن زمان که به ایران آمده بودم جوانی ۲۰ ساله بودم و از منظره پر ابهت تهران و مردم‌نوازی گرم ایران تحت تاثیر قرار گرفتم و آن تجربه تا به امروز برای من فراموش ناشدنی است. حالا که اینجا ایستاده‌ام احساسم اینگونه است که احساس ۳۰ ساله‌ام به ثمر نشست و توانستم دوستانم را ملاقات کنم.
لازم است به هر قیمتی که شده جلوی درگیری نظامی گرفته شود
وی افزود: برخی حرف‌هایم را برای مردم ایران خواهم گفت. در حال حاضر در خاورمیانه تنش رو به افزایش است اما لازم است به هر قیمتی که شده جلوی درگیری نظامی گرفته شود که برای رونق سعادت جهان الزامی است.
ژاپن تلاش دارد در حد توان برای کاهش تنش وظیفه خود را انجام دهد
آبه خاطرنشان کرد: ژاپن تلاش دارد در حد توان خود برای کاهش تنش وظیفه خود را انجام دهد و این سفر به این خاطر انجام شده است. ایران از زمان باستان تا به امروز کشور بزرگ خاورمیانه بوده، هست و خواهد بود و در حال حاضر برای اینکه صلح و ثبات خاورمیانه را ایجاد کنیم و از بروز تنش تصادفی جلوگیری کنیم ضروری است ایران نقش خود را ایفا کند.
آمادگی داریم کمک‌های انسان دوستانه به سیل‌زدگان را ادامه دهیم
وی با بیان اینکه اسلام دین صلح است و همیشه از دین اسلام تحت عنوان میانه‌روی تاثیر می‌گیرم، گفت: پیام رهبری ایران این است که استفاده از سلاح هسته‌ای حرام است. از اینکه ایران همکاری با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را ادامه می‌دهد خرسندم که این راه ادامه پیدا کند.
نخست وزیر ژاپن تاکید کرد: امروز بر مبنای موضع اساسی با رئیس‌جمهوری محترم بر اینکه چطور می‌توانیم از بی‌ثبات شدن منطقه جلوگیری کنیم، صحبت کردیم. همچنین عرض کردم که به عنوان کشور ژاپن آمادگی داریم کمک‌های انسان دوستانه به سیل‌زدگان و سایر همکاری‌ها را ادامه دهیم.
نباید برای برقراری صلح در خاورمیانه ناامید شویم
آبه یادآور شد: راه طولانی را پیموده‌ام و پیموده‌ایم و معتقدم راه جلوی ما راهی باز است و برای تحقق این امورات باید تلاش کنیم و نیاز به صبر زیاد است. تلاش این است و باید برای صلح خاورمیانه و جهان تلاش کنیم و نباید ناامید شویم و باید نقش حداکثری را انجام دهیم و دوست دارم که هر وقت فرصت شد دوباره شما را ببینم و مطمئنم دوباره این فرصت فراهم خواهد شد.
سفر شینزو آبه به ایران از جهات و وجوه مختلفی مورد توجه محافل سیاسی و دیپلماتیک قرار گرفته است. نخستین موضوع مهم این سفر به بی‌سابقه بودن آن بازمی‌گردد. آبه نخستین نخست‌وزیر ژاپن است که پس از پیروزی انقلاب اسلامی وارد خاک ایران شده که این موضوع به تنهایی از اهمیت قابل ملاحظه‌ای برخوردار است. نکته حائز اهمیت بعدی را باید در نوع ارتباطات و تعاملات تجاری میان دو کشور جست‌وجو کرد. تردیدی نیست که سرزمین آفتاب یکی از اصلی‌ترین خریداران نفت ایران است. با این وصف، موضوع حضور نخست وزیر ژاپن در ایران از این حیث هم بسیار قابل ملاحظه است. از دیگر نکاتی که این سفر را بیش از گذشته مورد توجه قرار می‌دهد، شرایط و موقعیت منطقه و اوضاع بین‌المللی است. خروج یکجانبه آمریکا از برجام، اعمال تحریم‌های اقتصادی علیه کشور، وضعیت نامساعد امنیتی در منطقه، کنش‌های رادیکال نظامی و شبه‌نظامی از سوی برخی کشورهای منطقه و... همه‌وهمه از جمله موضوعاتی است که حضور نخست وزیر ژاپن در ایران را بسیار حائز اهمیت و خاص کرده است.
از سوی دیگر و با توجه به شرایط خاص این سفر، بسیاری از تحلیلگران بر این باورند که حضور شینزو آبه در ایران می‌تواند تاثیر بسزایی بر تنش‌ها و گلوگاه‌های اقتصادی کشور داشته باشد. اما با تمام این اوصاف باید منتظر ماند و دید که این سفر چه دستاوردهایی به دنبال خواهد داشت.