بازگشت به برجام

بسم‌الله الرحمن الرحیم
سفر قریب‌الوقوع نخست‌وزیر ژاپن به تهران که با هدف میانجیگری میان مسئولان ایرانی و آمریکائی صورت می‌گیرد و سفر وزیر خارجه آلمان که دیروز در تهران مذاکراتی با مقامات ایرانی داشت، تحرکات مثبتی هستند که نشان می‌دهند سران کشورهای جهان اعم از شرقی و غربی برای امنیت منطقه خاورمیانه اهمیت ویژه‌ای قائل هستند. حتی اگر نخست‌وزیر ژاپن با هدف جلوگیری از به خطر افتادن امنیت انرژی در صدد میانجیگری برآمده باشد، باز هم باید این سفر را مثبت تلقی کرد.
در این فرصت، می‌توان نکاتی را در حاشیه این سفرها و بطور کلی درباره تلاش‌های میانجیگرانه چند کشور یادآور شد.
نکته اول به سخن وزیر خارجه آلمان مربوط می‌شود که دیروز بعد از مذاکره با وزیر خارجه کشورمان گفت اروپا نمی‌تواند در مورد برجام معجزه کند.


روشن است که آقای وزیر خارجه آلمان مطلب تازه‌ای نگفته، زیرا از بدیهیات است که از اروپا کسی انتظار معجزه ندارد. آنچه این مقام آلمانی نگفت پاسخ به این سوال است که چرا اروپا به وظیفه خود در قبال برجام عمل نمی‌کند؟
به نظر می‌رسد وزیر خارجه آلمان در سفر به تهران به پاسخ سوالی که در ذهن داشت رسیده باشد، پاسخی که سه کشور اروپائی انگلیس، فرانسه و آلمان که از امضاکنندگان برجام هستند در صدد به دست آوردن آن هستند. آنها می‌خواهند بدانند آیا مسئولان نظام جمهوری اسلامی در مهلت 60 روزه‌ای که به اروپا برای انجام تعهدات خود در قبال برجام داده خبری است یا نه؟ وزیر خارجه آلمان در مذاکره با دکترظریف به این نتیجه رسیده که مسئولان ایرانی در این زمینه جدی هستند و اگر در مهلت باقیمانده، اروپا گام موثر عملی برندارد، اقدام بعدی را برای استیفای حقوق ملت ایران در زمینه انرژی هسته‌ای انجام خواهند داد.
با توجه به همین قاطعیت، به نکته دوم می‌رسیم و آن اینست که از هم‌اکنون می‌توان به نخست‌وزیر ژاپن نیز اطمینان داد که فقط در صورتی سفر موفقی خواهد داشت که بتواند رئیس‌جمهور آمریکا را قانع کند کشورش را به برجام برگرداند و تحریم‌ها علیه ایران، که نقض حقوق سایر کشورها هم هست را لغو کند و دست از قلدرمآبی‌ها بردارد. در اینصورت است که هر کشوری قصد میانجیگری داشته باشد می‌تواند به نتیجه‌بخش بودن کار خود امیدوار باشد، خواه ژاپن باشد یا عراق یا عمان و یا سوئیس.
سومین نکته اینست که میانجی‌ها باید به ترامپ بفهمانند که ملت ایران زیر بار قلدری نمی‌رود. با مردم ایران نمی‌شود با زبان زور سخن گفت. این، واقعیتی است که دولتمردان آمریکائی در 40 سال گذشته بارها آن را تجربه کرده‌اند و بسیار عجیب است که ترامپ هنوز درک درستی از این واقعیت ندارد و تصور می‌کند می‌تواند شکست اسلاف خود در برابر مردم ایران را جبران کند. اینکه ترامپ به واسطه‌تراشی روی آورده و اینکه این روزها لحن مقامات کاخ سفید در برابر ایران تغییر کرده به این دلیل است که احساس کرده‌اند مردم و مسئولین ایرانی فولادهای آب‌دیده‌ای هستند که در برابر هیچ فشاری نرمش نشان نمی‌دهند.
تنها راه در شرایط کنونی اینست که طرف‌های برجام، به تعهدات خود عمل کنند و به این پیمان مهم که در شرایط خاص زمان تدوین، عاقلانه‌ترین اقدام ممکن بود، پای‌بندی نشان دهند. ترامپ که آغازگر تخریب برجام بود باید قبل از دیگران به برجام برگردد و با لغو تحریم‌های ضدایرانی که ضدبشری و به زیان تمام کشورهاست، راه را برای حل مشکلی که خود پدید آورده است هموار نماید. در غیراینصورت، آن کس که قبل از دیگران دچار خسران خواهد شد خود ترامپ و کشورش آمریکا خواهد بود و هیچیک از اهداف موردنظر ترامپ نیز محقق نخواهد شد.
سایر اخبار این روزنامه
جزئیات افزایش تسهیلات ساخت مسکن اعلام شد دکتر ظریف در نشست خبری مشترک با وزیر خارجه آلمان: ایران متناسب با اقدامات اروپا در برجام عمل خواهد کرد 1000 مگاوات ظرفیت جدید به نیروگاه‌های حرارتی اضافه می‌شود فشار امریکا به کشورهای عربی برای شرکت در نشست بحرین کلاه گشادی که منافقین بر سر مقامات آمریکائی گذاشتند بازدید دکتر جهانگیری از کارخانه واگن‌سازی تهران رئیس انجمن صنفی طلا و جواهر: اخبار مثبت سیاست خارجی قیمت طلا را کاهش داد با سرمایه‌گذاری 20 میلیارد دلاری انجام می‌شود؛ افزایش 15 میلیون تنی تولید محصولات پتروشیمی کشور بازگشت به برجام اداره کل مطبوعات «زینک» مطبوعات را به چاپخانه‌ها تحویل می‌دهد واکنش وزارت بهداشت به تخلفاتِ پولی برخی بیمارستان‌ها طی سال گذشته انجام شد ممانعت از تردد 800 هزار نفر اتباع بیگانه غیرمجاز در مرزهای کشور دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی: روسای سازمان سمت و دانشگاه علوم پزشکی ایران انتخاب شدند