«ابتکار» تاثیر اخذ مالیات عایدی بر سرمایه بر بازارهای اقتصادی را بررسی می‌کند مالیات، مسّکن التهابات!

کیمیا نجفی
افزایش قیمت سرسام‌آور بازار مسکن، خودرو، طلا و ارز تبدیل به معضلی برای مسئولان و سیاستگذاران شده است و در این میان راهکارهایی برای سامان دادن به بازارهای اقتصادی که این روزها آشفته‌حال هستند مطرح می‌شود. یکی از این راهکارها که بسیار هم مورد توجه کارشناسان قرار گرفته، مالیات عایدی بر سرمایه است. این قانون در حوزه خودرو کمی پررنگ‌تر شده و بیشتر خودنمایی می‌کند.
آنطور که محمد قاسم‌ پناهی، سرپرست سازمان امور مالیاتی کشور عنوان کرده، این سازمان هم‌اکنون در حال بررسی وضع مالیات بر عایدی سرمایه در حوزه املاک، طلا، ارز و خودرو است. البته با مطرح شدن این موضوع مخالفان یکی پس از دیگر نسبت به اجرای این قانون هشدار دادند و معتقدند که با اجرای این طرح تقاضا برای سرمایه‌گذای در بازارهای اقتصادی کاهش پیدا می‌کند. اما از سوی دیگر موافقان هم با دلایلی کارشناسانه از تاثیر مثبت این قانون در سروسامان دادن به بخش‌های مختلف سخن می‌گویند. آنها مالیات عایدی بر سرمایه را مکانیزمی برای کوتاه کردن دست دلالان دانسته و از کم شدن تقاضاهای کاذب در بازارهای اقتصادی سخن می‌گویند. این درحالی است که برخی دیگر از کارشناسان نظر متفاوتی را مطرح کرده و این طرح را نیازمند کار کارشناسانه می‌دانند.
سپهر زنگنه، کارشناس خودرو جزئیات اجرای قانون مالیات عایدی بر سرمایه را بسیار مهم دانست و در‌این‌باره به «ابتکار» گفت: جزئیات و چگونگی اینگونه قوانین بسیار مهم است. ما اکنون هم قوانینی برای کنترل بازار داریم. به عنوان نمونه با یک کارت ملی نمی‌توان دو خودرو ثبت‌نام کرد. اما باید توجه داشته باشیم که در چنین شرایطی سوداگران قوانین را دور می‌زنند و تجربه به ما این مسئله را ثابت کرده است. سال گذشته ما در سایت‌های اینترنتی شاهد خرید و فروش کارت ملی بودیم که راهی برای دور زدن قوانین بود، بنابراین جزئیات اینگونه طرح‌ها از اهمیت بالایی برخوردار است.


این کارشناس خودرو اجرای اینگونه قوانین را موثر در محدود کردن فعالیت دلالان خرد دانست و گفت: اگر این قانون به خوبی اجرا شود احتمال اینکه دلالان خرد از بازار حذف شده و یا فعالیت‌شان محدود شود وجود دارد. اما نکته اینجا است که سوداگران اصلی که کارشان سوداگری است را نمی‌تواند مهار کند. همانطور که اشاره کردم شاید فعالیت برخی از افراد که در کنار کارشان سوداگری می‌کنند محدود شوند اما باید بدانیم افرادی هستند که از این راه کسب درآمد می‌کند و این فرد انگیزه‌اش برای خرید و فروش کم نخواهد شد و به طرق مختلف راه برای دور زدن را می‌یابند.
زنگنه با اشاره به مشکل نقدینگی در بازار خودرو ادامه داد: مشکل اصلی ما نقدینگی بازار است که در دست مردم قرار دارد و نمی‌دانند با آن چه کاری انجام دهند. امروزه شغل کم شده و در مقابل نقدینگی افزایش پیدا کرده است بنابراین دائما با این نقدینگی بازی می‌کنند.
وی در پایان گفت: ما در گذشته هم چنین قانونی را در بازار طلا داشتیم اما مگر آن زمان میزان خرید و فروش کاهش یافت و یا ما شاهد افت قیمت در بازار بودیم؟ خیر اینگونه نبود. به عبارتی دیگر کار همچنان ادامه داشت. بنابراین همانطور که گفتم جزئیات و نحوه اجرای آن بسیار تاثیرگذار است.
راه برای فرار از مالیات وجود دارد
حدود یک‌ سال می‌شود که مالیات عایدی بر سرمایه میان موافقان و مخالفان به چالش بزرگی تبدیل شده است. اما ظاهرا این طرح روزبه‌روز به مرحله اجرا نزدیک‌تر می‌شود و به اعتقاد بسیاری از فعالان بازار راه برای سوداگران در حال بسته شدن است. سوداگری، افزایش قیمت و کم شدن قدرت خرید افراد در بازار مسکن موضوع تازه‌ای نیست و مدت‌هاست که مورد توجه رسانه‌ها قرار گرفته است. برخی از کارشناسان به ضرورت حذف سوداگری در این بازار توسط قانون مالیات عایدی بر سرمایه می‌گویند و در مقابل هستند کارشناسانی که وضعیت کنونی را برای اجرای چنین طرح‌هایی نامناسب می‌دانند. عطا آیت‌الهی، کارشناس مسکن نیز طرح مالیات عایدی بر سرمایه را درصورت اجرایی شدن موثر دانست و در این خصوص به «ابتکار» گفت: اگر اینگونه طرح‌ها به‌صورت جدی اجرا شود بدون شک تاثیرش را در بازار مسکن خواهیم دید. باید بدانیم که این قانون به معنای حل تمام و کمال مشکلات بخش مسکن نیست اما در بازار اثر خواهد گذاشت و عده‌ای از مالکان به دلیل نپرداختن مالیات، ملک خود را عرضه خواهند کرد.
وی در ادامه افزود: ما در گذشته هم بارها بحث مالیات را داشته‌ایم ولی عملا اجرایی نشد. همانطور که اشاره کردم اگر طرح به مرحله اجرا برسد بدون شک تاثیرش را بر روی بازار مسکن خواهد گذاشت.
این کارشناس مسکن با اشاره به راه‌های فرار از مالیات ادامه داد: مسئله‌ای که وجود دارد این است که راه برای دور زدن قوانین و نپرداختن مالیات برای سوداگران بسیار فراوان است. ما می‌دانیم که اقشار، اصناف و گروه‌های مختلف چه سطحی از فعالیت اقتصادی دارند، اما اگر میزان پرداخت مالیات آنها را بررسی کنیم خواهیم دید که تناسبی میان‌شان وجود ندارد. پس همانطور که اشاره کردم راه برای فرار از مالیات وجود دارد و نمی‌توان منکر آن شد.
آیت‌الهی در بخشی دیگر از سخنانش به تاثیر مالیات بر سرمایه‌گذاری اشاره کرد و گفت: افرادی که در حوزه مسکن سرمایه‌گذاری می‌کنند برای تولید و عرضه است، به عبارتی دیگر برای تولید بیشتر فعالیت می‌کنند و از این طریق به بازار رونق می‌بخشند. بنابراین مالیات عایدی بر سرمایه در بخش سرمایه‌گذاری تاثیری نخواهد گذاشت.
سایر اخبار این روزنامه
جنجال‌های سریال‌های شبکه نمایش خانگی چه تاثیری بر استقبال مخاطبان دارد؟ حاشیه‌هایی با طعم تغییر ذائقه ژوبین صفاری خرده‏جنایت‏های ما انسان‏های شریف فعالان سیاسی در گفت‌وگو با «ابتکار» از دلایل اجرایی نشدن شعارهای وحدت‌ملی گفتند «ابتکار» تاثیر اخذ مالیات عایدی بر سرمایه بر بازارهای اقتصادی را بررسی می‌کند مالیات، مسّکن التهابات! نگرانی از خشکیده شدن دوباره بخش ایرانی تالاب هورالعظیم، دایک‌های مرزی را می‌بندد؟ سروقامتان والیبال ایران در نخستین گام لیگ ملت‌های ۲۰۱۹ به مصاف ایتالیا می‌روند آغاز هیجان والیبال از بیماری شایع روزهای گرم سال چه می‌دانید؟ وبا، میهمان ناخوانده گرما احمد مازنی در گفت‌وگو با «ابتکار» : قانون‌اساسی را کامل اجرا کنیم دیدار جمعی از استادان، نخبگان و پژوهشگران دانشگاه‌ها با رهبر انقلاب رئیس‌جمهوری: اگر با پایبندی به تعهداتشان به میز مذاکره بازگردند، راه به روی آنها بسته نیست نقش نظریه‌ها در برنامه‌ریزی‌های فرهنگی