تحلیل سیاسی هفته

بسم‌الله الرحمن الرحیم
نیمه ماه مبارک رمضان و میلاد خجسته آیت حُسن الهی، سبط اکبر نبی، کریم آل‌طه حضرت امام حسن مجتبی علیه‌السلام سپری گشت و در آستانه شبهای بی‌مثال قدر و ایام شهادت مولی‌الموحدین، امیرالمومنین حضرت علی‌بن‌ابیطالب قرار داریم.
فردا، باب واسعه مغفرت الهی با فرارسیدن لیالی قدر به روی مومنان گشوده می‌شود که اولین شب از لیالی قدر را همزمان با ایام ضربت خوردن امیرالمومنین علیه‌السلام پیش‌رو داریم؛ شبهایی که ارزش آن از همه عمر انسان برتر و والاتر است و باید کوشید از رحمت بیکران الهی و برکات ولایی امام عصر عجل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف که در این روزها و شب‌ها بی‌منت بر همگان می‌وزد، حداکثر بهره را برد و برای اصلاح فردی و عمومی و فائق آمدن بر مشکلات و توطئه‌های روزافزون دشمنان دست به دعا برد و بهترین تقدیر را از خدا مسالت نمود.
در این هفته دنیا شاهد سردرگمی ترامپ و گردانندگان کاخ سفید در سیاست خارجی واشنگتن علیه جمهوری اسلامی ایران بود، تا آنجا که بسیاری از تحلیلگران و رسانه‌های آمریکایی نیز رویکردهای ستیزه‌جویانه ترامپ علیه ایران را ناشی از درک نادرست او از تحولات و برآوردهای غلط تیم مشاورانش توصیف کردند.


ماجرای حمله راکتی این هفته به منطقه سبز بغداد و خسارت به یک ساختمان در نزدیکی سفارت آمریکا بار دیگر تحلیل‌های گوناگونی را از افزایش تنش میان تهران و واشنگتن باعث شد. ازسوی دیگر برخی از رسانه‌های منطقه نیز در ماهیت این حملات ابراز تردید می‌کنند و آن را دسیسه «گروه بی» می‌دانند که در تلاش هستند تا آتش جنگ در خاورمیانه را روشن کنند. در راس این گروه برخی مشاوران دونالد ترامپ و حکام سعودی و اماراتی در کنار مقام‌های رژیم صهیونیستی قرار دارند که خواسته نهایی آن‌ها رو در رویی نظامی ایالات متحده با ایران است.
دکتر «محمد جواد ظریف» وزیر امور خارجه کشورمان در توئیتی خطاب به رئیس جمهوری آمریکا نسبت به توطئه آفرینی برخی افراد در واشنگتن و خاورمیانه هشدار داد. وی در واقع با این پیام هرگونه دخالت ایران در حمله خمپاره‌ای به منطقه امن بغداد را رد کرد و آن را در راستای منافع جنگ طلبان در آمریکا و منطقه توصیف کرد. این درحالیست که ترامپ نسبت به حادثه بغداد واکنش‌های متناقضی داشت. با اینکه وی در یک توئیت ایران را رسما تهدید به نابودی کرد، اما تقریبا همزمان در مصاحبه‌ای با شبکه خبری «فاکس نیوز» از بی‌علاقگی کاخ سفید به درگیری نظامی با ایران سخن گفت و تاکید کرد هدف دولت وی آن است تا از طریق جنگ اقتصادی ایران را وادار به مذاکره کند. به اعتقاد تحلیلگران، این رویکردهای کاملا متفاوت فقط می‌تواند ناشی از مشاوره‌های نادرست نزدیکان رئیس جمهوری آمریکا و یا عدم درک شرایط منطقه توسط ترامپ باشد، ولی آنچه مسلم است اینست که موضعگیری‌های اخیر رئیس هیات حاکمه آمریکا نمایشی جز نابسامانی فکری او نداشته که حاصل آن هم فرار به عقب است.
در تحولات خارجی، این هفته، آمریکا از مرحله نخست طرح صهیونیستی موسوم به «معامله قرن» رونمایی کرد. منابع آمریکایی اعلام کردند که در این زمینه، اجلاسی را در 4 و 5 تیرماه برگزار می‌کنند و محل اجلاس را کشور بحرین قرار داده‌اند. حاکمان بحرین از آنجائیکه هیچگونه پایگاه مردمی در داخل ندارند برای بقای خود، این روزها، نقش مزدوری صهیونیستها را به عهده گرفته‌اند با این امید که این خوش‌خدمتی‌ها بتواند چندصباحی بیشتر حکومت آنها را سرپا نگاه دارد. آنچنانکه اعلام شده است محور اجلاس بحرین بر اعطای امتیازات اقتصادی به فلسطینی‌ها جهت اغوای آنها به پذیرش این طرح ننگین است. فلسطینی‌ها به عنوان طرف اصلی قضیه، اعلام کرده‌اند در این اجلاس شرکت نخواهند کرد.
به تایید کارشناسان، طرح معامله قرن به قدری ابهام دارد که شکست آن از هم‌اکنون محرز است. آمریکایی‌ها ابایی نداشته‌اند که اعلام کنند منابع مالی این طرح را نیز باید رژیم‌های عرب منطقه تامین کنند به این مفهوم که با پول اعراب، برای رژیم صهیونیستی مشروعیت خریده شود که البته با توجه به واقعیت‌های موجود، این خواب صهیونیستها هرگز تعبیر نخواهد شد.
این هفته عراق نیز شاهد حوادث جدیدی بود. حمله به منطقه سبز که ناحیه دیپلماتیک بغداد محسوب می‌شود از جمله این حوادث بود. یکشنبه شب یک گلوله کاتیوشا در منطقه سبز بغداد منفجر شد که از همان ابتدا این حادثه مشکوک بود. چند منبع امنیتی عراق نزدیک به مقاومت تاکید کردند که این انفجار یک صحنه‌سازی ازسوی خود آمریکایی‌ها بود تا در پوشش آن، توطئه‌های بعدی خود را صورت دهند.
به گفته این منابع، آمریکا قصد دارد با این‌گونه اقدامات، وجود ناامنی را در عراق القا کند و بغداد را برای همراهی با سیاست‌های ضدایرانی واشنگتن همراه سازد.
در تحولی دیگر، یک فرمانده ارتش عراق از مسلح کردن برخی عشایر استان نینوی توسط آمریکا خبر داد. این اقدام یادآور قضیه «شوراهای بیداری» است که آمریکایی‌ها چند سال قبل آن را برای تضعیف جریان شیعه عراق تشکیل دادند.
منابع عراقی اشاره کرده‌اند که تصمیم مجدد آمریکا برای تسلیح عشایر سنی، تلاش برای تحت‌الشعاع قرار دادن جنبش «حشدالشعبی» است. هنوز منابع رسمی عراق به این گزارش‌ها واکنشی نشان نداده‌اند.
این هفته، رزمندگان یمنی به وارد کردن ضربات به پایگاه‌های عربستان ادامه دادند و در ادامه، فرودگاه نجران را هدف دو حمله پیاپی با پهپاد قرار دادند که طبق گزارش‌ها، صدمات سنگینی به عربستان وارد کرده‌اند.
با توجه به تحولات روزهای اخیر، می‌توان گفت که به تدریج معادله در جنگ یمن درحال تغییر است. درخواست دو اجلاس اضطراری دولتهای عربی در مکه نشان از بهم‌ریختگی حکومت عربستان دارد و تاییدی درباره تغییر در معادله جنگ می‌باشد.
ملک سلمان از سران کشورهای عربی خواسته است با گردهمایی در مکه، «موضع واحدی در خصوص تحولات منطقه» اتخاذ کنند. با توجه به اینکه عربستان در فروردین 1394 هجوم به یمن را با این توهم آغاز کرد که بزودی پیروز میدان خواهد شد و یمن را باردیگر زیر یوغ خود درخواهد آورد، روشن است که برهم زننده ثبات منطقه عربستان بوده و این قبیل اجلاس‌ها هرگز راه به جائی نخواهد برد مگر آنکه خود ملک‌سلمان دست از تجاوز به کشورهای دیگر بردارد.
سایر اخبار این روزنامه
معاون اقتصادی وزارت کشور: 250 هزار میلیارد ریال تسهیلات به واحدهای تولیدی پرداخت شد رئیس قوه قضائیه: از آزادی مطبوعات حمایت می‌کنیم کره شمالی درباره آینده رابطه با آمریکا هشدار داد دو روزنامه‌نگار ناپدید شده اردنی و یمنی در بازداشت عربستان سعودی هستند کناره‌گیری دو دستیار ارشد دیگر کاخ سفید پهپاد یمنی آشیانه جنگنده‌های عربستان در نجران را هدف قرار داد کنگره آمریکا: مقام‌های دولت ترامپ گفتند درپی جنگ با ایران نیستیم جمعی از دانشجویان با رهبر انقلاب اسلامی دیدار کردند واکنش سخنگوی وزارت امور خارجه به اظهارات همتای فرانسوی دکتر روحانی در جلسه شورای اداری استان آذربایجان غربی: ایران مظهر ایستادگی و ایمان مردم در برابر کفر است وزیر ارشاد: 80 هزارتن کاغذ با ارز 4200 تامین می‌شود رئیس کل بانک مرکزی: بانک مرکزی در برخورد با متخلفین در هر موقعیتی جدی است در اردیبهشت ماه؛ افزایش نرخ تورم به 34.2 درصد روسیه،فرانسه و آلمان بر حفظ برجام تاکید کردند وزیر علوم اعلام کرد ارائه پیشنهاد اختصاص سهمیه کنکور برای بحران‌های طبیعی به شورای عالی انقلاب فرهنگی تحلیل سیاسی هفته