«همدلی» تحلیل دیپلمات پیشین وزارت خارجه در خصوص حمله به نفت‌کش‌ها و خط لوله‌ها در منطقه خاورمیانه را بررسی کرد؛

دسیسه‌های کاریکاتوری
همدلی| گروه سیاسی ـ ماجرای حمله به نفت‌کش‌های سعودی و امارات و حمله به خط لوله انتقال نفت عربستان، پرونده‌ای را برای B. Team «تیم بی» گشوده تا «بولتون»، «ب. نتانیاهو»، «بن‌سلمان» و «بن‌زاید» با خوشحالی، این حملات را به ایران متصل کنند. بیشتر مقام‌های سعودی و اماراتی طی روزهای گذشته، همگی «حوثی‌های» یمن را همان سپاه قدس دانسته و تلاش کردند این حملات را به جمهوری اسلامی متصل کنند.
شرکت بیمه نروژی هم که بیمه این نفت‌کش‌ها را پوشش داده در گزارشی که به همراه دولت‌های سعودی و امارات به شورای امنیت سازمان ملل فرستاد، اعلام کرده که این حمله کار ایران است و جمهوری اسلامی است که می‌تواند این سلاح‌ها را به حوثی‌ها برساند.
نخستین نکته‌ای را که باید در نظر آورد این است که نفس ارسال سلاح، دغدغه آمریکا‌یی‌ها و غربی‌ها نیست چرا که سعودی‌ها 5 سال است که با سلاح‌های آمریکایی، کودکان، زنان و غیرنظامیان در یمن را مورد حمله قرار می‌دهند و اتفاقی هم نمی‌افتد. اما اگر برفرض جمهوری اسلامی یا هر کشور دیگری به یمنی‌ها سلاح برساند تا از خود دفاع کنند، امری نابخشودنی و بر هم زدن امنیت منطقه‌ای و جهانی است.


از سوی دیگر «کریس گیکا»، ژنرال بریتانیایی معاون فرمانده ائتلاف موسوم به ضد داعش هفته گذشته اذعان کرد که هیچ تهدیدی از سوی ایران یا نیروهای مورد حمایت ایران در عراق و سوریه مشاهده نشده است و مقام‌های آمریکایی نیز روز جمعه اعلام کردند که جمهوری اسلامی، شناورهایی را که چند وقت پیش به موشک‌های دریا به دریا مسلح کرده بود، دوباره از حالت مسلح خارج کرده است.
اما طنزگونه‌ترین خبر ممکن را نشریه «آنی‌یِن» آمریکا با تصویری از «جان بولتون» مشاور امنیت ملی آمریکا منشر کرد و نوشت: «جان بولتون فریاد می زد، کمک، کمک. من از سوی یک کشور بزرگ خاورمیانه مورد حمله قرار گرفتم. بولتون در این تصویر به افرادی که در نزدیکش هستند، می‌گوید که وی در حال انجام کار خود بود که جمهوری اسلامی وی را به زمین انداخته و یک موشک دوربرد به او شلیک کرد».
با این همه دستگاه دیپلماسی باید در حالت هشدار قرار داشته باشد و در چنین شرایطی تمام رفتارهای دسیسه‌گونه بدخواهان را رصد و در زمان مناسب این دسیسه‌ها را بی‌اثر کند. نخستین قدم در این راه خطیر این است که شخصیت‌ها و نهادهای غیر مرتبط با حوزه دیپلماسی بهتر است سکوت پیشه کرده و اجازه دهند تا دولت، وزارت امورخارجه و شخص وزیر یعنی «محمدجواد ظریف» با توجه به سفرهای پرشمار و داشتن اطلاعات دسته اول و به زبان دیپلماسی، پاسخ این دست دسیسه‌ها را بدهند.
ماجرای فجیره اگر کار عربستان نباشد؛ قطعا کار اسرائیل است
سخنگوی پیشین وزارت خارجه گفت: اروپایی‌ها باید بدانند اگر برجامی وجود نداشته باشد و فقط جسدش بماند طرفین در آینده فقط باید سر قبر برجام بروند.
رویداد۲۴ ــ «حمیدرضا آصفی»، در ارزیابی تحولات اخیر منطقه خاورمیانه گفت: روشن است که شرایط منطقه متشنج است و در این تردیدی نیست. اتفاقاتی هم در فجیره امارات به وقوع پیوسته که البته کشورهایی مثل آلمان اعلام کردند که مشخص است هیچ ردپایی از جمهوری اسلامی ایران در این اتفاقات وجود ندارد.
وی ادامه داد: واضح است که اگر ایران به گونه‌ای در این مساله دخالت داشت، در یکی دوساعت اول با خبرسازی و طراحی تبلیغاتی در بوق و کرنا کرده و انواع موضوعات را مطرح می‌کردند؛ اینکه مدتی هم از این ماجرا گذشته آنها در حال تفکر هستند که چگونه می‌توانند طراحی‌های جدیدی انجام دهند.
این دیپلمات پیشین گفت: در همین رابطه برخی رسانه‌های عربی هم مطالبی منتشر کردند مبنی‌بر اینکه نیرویی می‌تواند این کار را انجام دهد که علاوه بر دارا بودن سرویس‌های اطلاعاتی پیشرفته با برخی کشورهای عربی هم در ارتباط بوده و «اطلاعات ریز» داشته باشد.
آصفی افزود: آنها در نهایت هم این‌گونه نتیجه‌گیری کرده بودند که تنها طرفی که با این شرایط مطابقت دارد، رژیم صهیونیستی است و با توجه به اینکه اسرائیل تلاش می‌کند پای آمریکا بیش از گذشته به منطقه باز شود، ماجرای فجیره اگر کار عربستان نباشد قطعا کار رژیم صهیونیستی است.
سفیر پیشین ایران در امارات متحده عربی در واکنش به ادعای وزیر خارجه پیشین عربستان سعودی مبنی بر این‌که انصارالله یمن به دستور تهران تاسیسات «آرامکو» را هدف قرار داده‌ است، گفت: انصارالله یک گروه مستقل در یمن هستند و دولت مستقر دارند. اگرچه یمن به دلیل دخالت‌های سعودی و امارات و حمایت آمریکا عملا تجزیه شده اما به هرحال دولتی هستند که اقدامات‌شان در پاسخ به جنایات سعودی‌ها صورت می‌گیرد. انصارالله نیز اعلام کرده‌ تحرکاتش هیچ ارتباطی به جمهوری اسلامی ایران ندارد.
وی ادامه داد: اساسا مساله انصارالله و سعودی‌ها موضوع بین طرفین است و ریشه‌اش را هم باید در جنایات سعودی‌ها جست‌وجو کرد. البته در همین مساله یمن اختلافات جدی بین عربستان سعودی و امارات در حال بروز است. ریاض باید ریشه اقدامات انصارالله را در جنایات و تجاوزات روزمره خود علیه مردم بی‌دفاع یمن جست‌وجو کند.
آصفی در رابطه با اختلاف‌های کاخ سفید در خصوص نوع برخورد با ایران گفت: بعید می‌دانم در نوع نگرش و نوع رویکرد به ایران اختلافی در واشنگتن وجود داشته باشد، ولی در روش قطعا اختلافاتی وجود دارد کما اینکه بین اوباما و ترامپ هم در روش اختلاف وجود داشت اما هر دو به دنبال تضعیف حداکثری تهران بودند.
وی ادامه داد: در کاخ سفید هم نسبت به روش‌ها ممکن است تفاوت دیدگاه باشد و البته برخی احتمال می‌دهند این تفاوت دیدگاه تقسیم کار است که بولتون در اظهاراتی تهران را تهدید کرده و بعد ترامپ صحبت‌های دیگری را
مطرح کند ولی ممکن است اختلاف‌نظر هم وجود داشته باشد. البته ما به زمان انتخابات در آمریکا هم نزدیک می‌شویم و ترامپ سر دوراهی مانده است. جنگ، آرای رئیس‌جمهور فعلی ایالات متحده را پایین می‌آورد و از جنگ چیزی عایدش نخواهد شد؛ چراکه وی پیش‌تر هم گفته بود علاقه‌ای به جنگیدن ندارد و آغاز جنگ جدید، خلاف ادعاهای انتخاباتی وی است.
اروپا به دنبال برداشتن تحریم‌های ایران نبود
سفیر پیشین ایران در فرانسه در پاسخ به این سوال که تنش‌های موجود در منطقه تا چه میزان این فرصت را به اروپا می‌دهد تا علیرغم اولتیماتوم تهران، به عدم اجرای تعهدات خود تداوم ببخشد هم گفت: امیدوار هستیم اروپا به این میزان عاقل باشد که بی‌عملی خود در قبال برجام را پایان ببخشد.
وی ادامه داد: البته این اشتباه است که فکر کنیم اروپا بعد از خروج ترامپ، تعهدات خود در قبال تهران را به حالت تعلیق درآورد؛ در زمان حضور اوباما یک سال تا یک سال و نیم زمان وجود داشت اما اروپا در آن زمان هم کار چندان جدی انجام نداد. البته این اولتیماتومی که تهران اعلام کرده شاید اروپا را وادار به تفکر کند.
وی افزود: البته اروپا بارها اعلام کرده که برجام یک توافق امنیتی است و برای همین هم هیچ‌گاه به دنبال عادی‌سازی اقتصادی، مسائل بانکی و نفت ایران نرفتند. آنها به دنبال برداشتن تحریم‌های ایران نبودند و فقط به قول خودشان آمدند تا مشکل امنیتی اروپا را حل کنند.
آصفی گفت: حالا آنها باید بدانند اگر برجامی وجود نداشته باشد و فقط جسدش بماند، طرفین در آینده فقط باید سر قبر برجام بروند؛ آنها نباید فکر کنند برجامی فقط در حد نام وجود دارد و آنها کار عملی انجام ندهند چرا که آن‌وقت مجبور می‌شوند هزینه‌های امنیتی آن را پرداخت کنند.