ارز کاغذ ۴۲۰۰ تومان ماند

آرمان: ماجرای کاغذ و فشاری که به مطبوعات و ناشران، به عنوان اصلی‌ترین مصرف‌کننده‌های کاغذ وارد شد، سرانجام دولت را به واکنشی درخور توجه واداشت. معاون اول رئیس‌جمهوری در نشستی که برای بررسی مشکلات کاغذ و حل آن برگزار شد، اعلام کرد که این کالای بسیار مهم همچنان با ارز 4200 تومانی وارد خواهد شد. این خبر، در همین حد هم به این معنی است که احتمالا قیمت کاغذ و زینک رشد مهارگسیخته‌ای را نخواهد دید. این موضوع از این بابت اهمیت دارد که در هفته‌های اخیر رشد تعجب‌برانگیز قیمت کاغذ و زینک و کمیاب شدن آن می‌رفت که مطبوعات مستقل و ناشران را یکجا به محاق ببرد. کار حتی به نامه سرگشاده مدیران مسئول چند روزنامه به رئیس‌جمهور هم کشیده شد و فضا چنان داغ شد که دولت در نهایت به چنین تصمیمی رسید. اکنون می‌توان این خبر را به فال نیک گرفت و انتظار داشت که علاوه براینکه ابهام درباره کاغذ‌هایی که با ارز 4200 تومانی وارد کشور شده اما توزیع نشدند رفع شود، این اطمینان از سوی دولت داده شود که کاغذ به دست اصلی‌ترین مصرف‌کننده‌ها، مطبوعات و ناشران برسد. دیگر سخنی تکراری است که درصورت تعطیلی مطبوعات مستقل و ناشرانی که بار فرهنگ و هنر را بر دوش می‌کشند، ضربه‌ای کاری به این حوزه وارد خواهد شد. جای خوشوقتی است که اسحاق جهانگیری اظهار کرد: «دولت با تمام توان از تولیدکنندگان محصولات فرهنگی و صنعت چاپ و نشر کشور حمایت کرده و در این زمینه تمام تلاش خود را به‌کار خواهد گرفت». آیا این سخن به معنای این است که دولت تدبیروامید خواهد توانست مطبوعات را از اغما خارج کند؟
اختصاص ارز دولتی به کاغذ
در نشستی که صبح دیروز با حضور اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس‌جمهوری به منظور حل بحران کاغذ برگزار شده بود، اعلام شد که کاغذ همچنان در لیست کالاهای اساسی باقی می‌ماند و ارز ۴۲۰۰ تومانی به آن تخصیص داده می‌شود. یکی از تصمیمات مهم این جلسه ترخیص فوری محموله‌هایی است که در گمرک هستند. معاون اول رئیس‌جمهور با تاکید بر اهمیت، نقش و جایگاه کتاب و مطبوعات در توسعه کشور، تاکید کرد: دولت با تمام توان از تولیدکنندگان محصولات فرهنگی و صنعت چاپ و نشر کشور حمایت کرده و در این زمینه تمام تلاش خود را به‌کار خواهد گرفت. اسحاق جهانگیری در جلسه بررسی وضعیت واردات کاغذ و مشکلات دست‌اندرکاران مطبوعات و کتاب کشور، با اشاره به نگرانی‌ها و دغدغه‌های دست‌اندرکاران این حوزه، تصریح کرد: از نظر دولت کتاب و مطبوعات جزو کالاهای اساسی و ضروری مورد نیاز جامعه است و باید تمام تدابیر لازم برای تداوم حیات و رشد این محصولات به‌کار گرفته شود. وی با بیان اینکه دولت نسبت به افزایش قیمت ملزومات مورد نیاز این صنعت نظیر کاغذ و زینک و پیامدهای آن برای صنعت چاپ و نشر کشور واقف است، افزود: نخواهیم گذاشت در حرکت رو به رشد تولید محصولات فرهنگی نظیر کتاب و مطبوعات خللی حاصل شود. وی یادآورشد: سال گذشته با وجود مشکلات اقتصادی، کاغذ به عنوان کالای اساسی در فهرست اقلام ضروری و مورد نیاز مردم قرار گرفت و ارز لازم برای واردات آن از سوی بانک مرکزی تامین شد و این روند امسال نیز ادامه خواهد یافت. معاون اول رئیس‌جمهور ضمن تاکید بر ضرورت حل مشکلات پیش روی مطبوعات و حوزه نشر و کتاب در زمینه کاغذ، گفت: به منظور حل مشکل کاغذ باید علاوه بر نظارت جدی و دقیق بر جریان واردات و توزیع کاغذ، تلاش شود تا ظرف چند ماه ظرفیت تولید کارخانه‌های داخلی به منظور مرتفع کردن نیازهای کشور در این زمینه افزایش پیدا کند.
نظارت دقیق


جهانگیری خاطرنشان ساخت: دولت در موضوع فساد و رانت ناشی از توزیع کالاهایی که با ارز 4200 تومانی وارد شده اما در بازار به قیمت‌های آزاد فروخته می‌شود با هیچ‌کس تعارف ندارد و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بانک مرکزی باید در زمینه پرونده‌های واردات و توزیع کاغذ به عنوان مدعی، همه ابزارهای لازم را برای مسدود کردن منافذ فساد به‌کار گیرند و با متخلفان از طریق تعزیرات و محاکم قضایی برخورد شود و دستگاه قضایی نیز باید با سوء استفاده کنندگان ارز اختصاص یافته برای کالاهای اساسی از جمله کاغذ بدون مماشات برخورد کند. وی با تاکید بر اهمیت حفظ وجهه و سلامت دستگاه‌های دولتی نظیر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، نظارت بر کل فرایند واردات و توزیع به منظور جلوگیری از ایجاد هر نوع فسادی را ضروری خواند و گفت: باید با همه کسانی که در شرایط سخت و دشوار کنونی از دولت برای واردات کالاهای اساسی ارز گرفته اما از آن سوء استفاده کرده‌اند، برخورد جدی شود زیرا این کار بازی با حیثیت و آبروی نظام و دولت است. معاون اول رئیس‌جمهور با قدردانی از زحمات مدیران مسئول روزنامه‌ها و ناشران کتاب که در این شرایط دشوار، صنعت چاپ و نشر را سرپا نگه داشته‌اند، از آنها خواست در شرایط جنگ اقتصادی و عملیات روانی و رسانه‌ای دشمنان، با قدرت در دفاع از نظام و کشور به کار خود ادامه دهند. جهانگیری از مدیران وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز خواست تا برای نظارت دقیق‌تر بر جریان واردات و توزیع کاغذ از توانمندی و ظرفیت نمایندگان مطبوعات و ناشران و تشکل‌های مرتبط با آنها استفاده کند.