وزیر ارتباطات خبر داد تشکیل کارگروه مقابله با تحریم‏های آمریکا در مرکز ملی فضای مجازی

وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات گفت: برای مقابله با تهدیدات سایبری آمریکا از یک سال گذشته در مرکز ملی فضای مجازی کارگروهی تشکیل، و راهکارهای لازم نیز در این زمینه اتخاذ شده است.
محمدجواد آذری‏جهرمی دیروز از ارائه گزارش عملکرد 18 ماهه وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات برای دستیابی به سند تدوین الزامات بخش زیرساخت شبکه ملی اطلاعات خبر داد.
به گزارش خانه ملت، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات بیان کرد: در سال 94 مقام معظم رهبری شبکه ملی اطلاعات را در 3 لایه دسته‏بندی کردند؛ لایه زیرساخت، لایه خدمات و لایه محتوا. تاکنون اسناد مربوط به بخش زیرساخت این شبکه در شورای عالی فضای مجازی به تصویب رسیده و حکم قانون دارد و دستاوردها و چارچوب‏هایی که وزارت ارتباطات باید به آنها دست یابد، مشخص شده است.
آذری‏جهرمی اضافه کرد: وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات در ابتدای دوره وزارت، برنامه‏ای داده بود که طبق آن ظرف 2 سال سند تدوین الزامات شبکه ملی اطلاعات محقق و اهداف آن اجرایی شود.


80 درصد اهداف سند تدوین الزامات شبکه ملی اطلاعات محقق شده است
این عضو کابینه دولت دوازدهم خاطرنشان کرد: وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات به 80 درصد اهداف سند تدوین الزامات شبکه ملی اطلاعات دست یافته است، البته برای اجرای شبکه ملی اطلاعات باید اقدامات لازم در هر سه لایه انجام شود.
آذری‏جهرمی با اشاره به نامه مقام معظم رهبری به رئیس‏جمهوری در سال 94 گفت: در این نامه ایشان مشخص کردند چه دستگاه‏هایی در لایحه خدمات و محتوا مسئول هستند، بنابراین باید گزارش دستگاه‏های مسئول در این زمینه هم ارائه شود تا مشخص شود این دستگاه‏ها در لایه خدمات و محتوا چه اقداماتی انجام داده‏اند و بتوان برآورد کلی از توسعه شبکه اطلاعات داشت.
تمام وظایف مربوط به شبکه ملی اطلاعات برعهده وزارت ارتباطات نیست
وی با بیان اینکه تمام وظایف مربوط به شبکه ملی اطلاعات برعهده وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات نیست، تصریح کرد: بخش زیرساخت برعهده ماست و ما براساس سند مدون شورای عالی فضای مجازی به دستاوردهای خوبی رسیده‏ایم.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با بیان این که با یکجانبه‏گرایی‏های اخیر دولت آمریکا فشارهایی بر این کسب و کارهای ایرانی در فضای مجازی تحمیل شده است، اضافه کرد: وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات تمهیدات و ابتکار عمل‏هایی برای مقابله با اقدامات آمریکا مانند حذف اپلیکیشن‏های ایرانی در گوشی‏های آیفون اندیشیده است.
وی همچنین گفت: ما برای مقابله با این تهدیدات از یک سال پیش در مرکز ملی فضای مجازی کارگروهی تشکیل دادیم و انواع سناریوها، تهدیدات و تحریم‏ها در این کارگروه مورد بررسی قرار گرفت و راهکارهای لازم اتخاذ شد.
به زودی ابتکارات وزارت ارتباطات برای مقابله با تحریم‏ها اطلاع‏رسانی می‏شود
این عضو کابینه دولت با بیان این که سناریوهای لازم برای قطع اینترنت اتخاذ شده است، اظهار کرد: برای موضوعات اخیر پیش‏آمده نیز وزارت ارتباطات راهکارهای لازم را به دستگاه‏های قانونی اعلام و از سوی رئیس‏جمهوری ابلاغ شد، بنابراین به زودی ابتکارات وزارت ارتباطات در برابر تحریم‏ها اطلاع‌رسانی می‏شود.
ترخیص 600 هزار گوشی‏همراه مانده در گمرک به جلسه سران سه قوه ارجاع شد
آذری جهرمی ادامه داد: موضوع 600 هزار گوشی‏همراه موجود در گمرک به جلسه سران سه قوه ارجاع شد چرا که اختلافی میان دستگاه قضا و دولت درباره آزادسازی این گوشی‏ها ایجاد شده بود.
وی درباره کم‏فروشی‌ها و گران‏فروشی برخی شرکت‏های اینترنتی خاطرنشان کرد: شکایت‏های متعددی از مردم درباره کم‏فروشی در اینترنت به ما رسیده است، اگر چه گزارش‏های رسمی و اپراتورها این ادعا را رد کردند، اما گروهی ویژه مامور شد تا به صورت مخفیانه سرویس‌های اینترنتی را در نقاط مختلف کشور خریداری کرده و حجم اینترنت ارائه‏شده را اندازه‌گیری کند.
آذری‏جهرمی ادامه داد: براساس گزارش تنظیم مقررات در شرکت‏های اینترنتی کم‏فروشی 5 تا 8 درصدی رخ می‏دهد، اسامی شرکت‌های متخلف معرفی شده و پول‏های اضافی دریافت‏شده به مردم باز‏می‌گردد.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با اشاره به شکایت‏های مردم درباره کم‏فروشی در شارژ سیم‏کارت‏های اعتباری تلفن‏همراه، گفت: گروه‏های مخفی نیز کم‏فروشی در این نوع شارژها را مشاهده نکردند، اما بررسی نمونه‏های میدانی نشان داد مردم شارژ می‌خرند اما این شارژ سریع تمام می‏شود، به همین دلیل احساس می‏کنند کم‏فروشی اتفاق افتاده، غافل از اینکه برخی سوءاستفاده‏گران تحت عنوان سرویس‏های ارزش افزوده از شارژ آنها سوءاستفاده می‌کنند.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات تصریح کرد: برای شناسایی این سرویس‌ها مردم باید ستاره 800 مربع (#800*) را شماره‏گیری کنند تا اگر ناخواسته عضو سرویس‏های خدمات ارزش افزوده شده‏اند، از آنها خارج شوند تا شارژ آنها بی‏دلیل استفاده نشود.
به دلیل بروز شرایط خطیر فعلی و استفاده حداکثری جریان‌های مخالف نظام و کشور از ارتباطات و تعاملات موجود در فضای مجازی، این فضا به عنوان یکی از میدان‌های اصلی نبرد میان مخالفان و موافقان نظام و کشور مطرح شده است. فضایی که در آن هر یک از طرفین سعی می‌کنند تا استفاده‌ای بیش از دیگری از آن داشته باشند و در نتیجه بتوانند هدایت افکار عمومی در این عرصه را به دست بگیرند. نکات موجود در گزارش وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات هم به همین موضوع اشاره داشته و از این دغدغه حکایت می‌کند.
تردیدی نیست که شیوه‌های حذفی و جلوگیری از فعالیت در این فضاها دیگر کارآمدی و کارکرد خود را از دست داده و در شرایط فعلی هیچ نوع کارآمدی و کارکردی ندارند. از این منظر، به نظر می‌رسد تقویت زیرساخت‌ها و ایجاد فرآیندهای جدید و تازه در این عرصه می‌تواند بخشی از حملات به جریان فکری و افکار عمومی در کشور را خنثی کرده و زمینه را برای ایجاد روندهای تازه و بدیع در عرصه ارتباطات مجازی و فضای سایبری فراهم آورد.
گرچه نباید فراموش کرد که در این عرصه بسیار واکنشی و منفعلانه عمل شده است. رفتارهایی که بیشتر جنبه دفاعی داشته و نهادهای مرتبط همواره سعی داشته‌اند بعد از بروز برخی مشکلات نسبت به رفع آن‌ها و ایجاد فرآیندهای جدید و نو اقدام کنند. این روندها یقینا اثرگذاری قابل ملاحظه‌ای نداشته‌اند و حتی در مواردی نتیجه معکوس می‌دهد.