ترمز خودرو در بازار برید

قیمت انواع خودرو در روزهای اخیر در شرایط غیرقابل باور رشد فزاینده ای را داشتند بطوریکه نسبت به قیمتهای بازار در فروردین ماه تغییرات محسوسی را نشان می‌دهد.رصد قیمت‌ها در بازار خودرو حکایت از ارقام عجیب و غریبی دارد؛ ارقامی که مشتریان و مصرف کنندگان خودرو دلیلی منطقی برای این افزایش‌ها پیدا نمی‌کنند. بطور نمونه پژو 206 تیپ 2 که 18 فروردین ماه 72 میلیون تومان قیمت داشت، به 95 میلیون تومان رسیده است. پژو 206 وی 8 در مدت یاد شده از 88 میلیون تومان به 114 میلیون تومان، پژو 206 تیپ 5 از 86 میلیون به 112 میلیون تومان، سمند ال. ایکس از 72 میلیون به 86 میلیون تومان، پژو 405 جی. ال. ایکس از 68.5 میلیون به 85 میلیون تومان و سراتو شرکتی سایپا از 245 میلیون به 330 میلیون تومان رسید.رئیس اتحادیه صنف نمایشگاه‌داران و فروشندگان خودرو تهران در این زمینه به ایرنا می‌گوید: افرادی که خودرو دارند، قیمت‌های سلیقه‌ای می‌دهند، اگر خواهان کاهش التهاب در بازار خودرو هستیم باید خودرو به اندازه کافی در بازار موجود باشد.به اعتقاد «سعید موتمنی» اگر خودروسازان داخلی قادر به تامین نیاز بازار نیستند، وزارت صنعت باید دستکم اجازه ورود خودروهای زیر 10 تا 15 هزار دلار کارکرده به داخل را صادر کند.وی بیان داشت: حتی یک روز وقفه در عرضه خودرو به بازار، بازگشت آن به حالت عادی و خروج از بی تعادلی را هفته‌ها به تاخیر می‌اندازد. وی اظهار داشت: افزایش 70 تا 80 درصدی قیمت خودروهای مونتاژی و رشد پنج تا 30 میلیون تومانی قیمت خودروهای داخلی در چند روز اخیر به هیچ عنوان قابل توجیه نیست و هیچ اتفاقی در سایر بازارها از جمله طلا، سکه و ارز نیفتاده که چنین رشد قیمتی را شاهد باشیم.وی ادامه داد: در حالی که اسفندماه پارسال با عرضه مداوم خودرو از سوی خودروسازان، وضعیت آرامی را در بازار شاهد بودیم، اما اکنون دوباره بازار ملتهبی را شاهد هستیم.مشاهدات میدانی خبرنگار ایرنا حاکی است در واپسین ساعت‌های معاملات دیروز، هر دستگاه پراید 111 به 51 میلیون تومان، پراید 131 به 47.5 میلیون تومان، ساینا 61 میلیون تومان، پژو 207 اتوماتیک 155 میلیون تومان، پژو 207 دنده ای 124 میلیون تومان، پژو 405 اس. ال. ایکس 88 میلیون تومان، پژو پارس دنده ای 101 میلیون تومان، پژو پارس اتوماتیک 147 میلیون تومان، پژو پارس ال. ایکس (TU5) معادل 120 میلیون تومان، سمند ال. ایکس 85 میلیون تومان، سمند ای. اف7 به 89 میلیون تومان، سمند دوگانه پایه گازسوز 94 میلیون تومان و رانا 90 میلیون تومان قیمت خورد.همچنین هر دستگاه‌هایما اس 5 به 300 میلیون تومان،‌هایما اس 7 به 320 میلیون تومان، دانگ فنگ اچ. سی. کراس 155 میلیون تومان، پژو 2008 به 410 میلیون تومان، سوزوکی گراند ویتارا به 550 میلیون تومان، ساندرو 185 میلیون تومان و ساندرو استپ وی 200 میلیون تومان قیمت گذاری شد.
ارتباطی بین گرانی خودرو و قیمت دلار نیست
به اعتقاد برخی کارشناسان استقبال بازار از دلار گران، کمیابی و کاهش واردات کالاهای لوکس و همچنین قیمت‌گذاری دستوری در بازار از جمله عواملی است که موجب شده در حال حاضر قیمت خودرو در وضعیتی قرار گیرد که با نرخ موجود دلار تناسبی نداشته و با ارز گران‌تر مورد محاسبه و عرضه شود.مدتی است که تلاطم‌های شدیدی در بازار ارز اتفاق نیفتاده و اگر هم افزایش قیمتی بوده به صورت پلکانی پیش رفته است و در مجموع دلار اکنون در کانال ۱۳ تا ۱۴ هزار تومان قرار دارد. این در حالی است که در بازارهای دیگر از جمله خودرو نوسان قیمت‌ها شدید بوده و تا حدی پیشرفته که دیگر تناسب چندانی با قیمت موجود ارز ندارد.پرس و جوی ماجرای موجود از برخی کارشناسان با تحلیل وضعیت و چرایی این موضوع همراه بود. در این رابطه حسینی‌هاشمی - کارشناس اقتصادی و بانکی –در گفت و گو با ایسنا، با بیان اینکه در حال حاضر قیمت‌های بازار هیجانی و روانی پیش می‌رود و رابطه آن با نرخ ارز گسسته شده است، گفت: زمانی که نرخ دلار در اوج قرار داشت قیمت خودرو پایین‌تر از حد موجود بود اما اکنون که دلار ارزان شده و چند هزار تومان پایین‌تر از نرخ‌های قبلی است، خودرو با قیمت‌های نجومی در بازار معامله می‌شود.وی ادامه داد: بخشی از این جریان ناشی از آثار روانی و کمیابی کالاهای لوکس از جمله خودروهای وارداتی است اما در سوی دیگر باید توجه داشت که بازار به سمت استقبال از دلار پیش رفته است؛ چون احتمال می‌دهد که نرخ دلار در آینده دچار تغییراتی شود. در عین حال که باید توجه داشت که واردات خودروهای لوکس کاهش یافته و دلالان از این فضا استفاده می‌کنند.حسینی‌هاشمی در مورد اینکه برخی معتقدند تا حدی نقدینگی از بازار ارز به سمت بازار خودرو رفته است، گفت: اینکه بازار ارز تا حدی دستوری در حال کنترل است، روشن بوده و نمی‌تواند چندان هم پایدار باشد ولی در شرایط موجود باید توجه داشت که خودروهای لوکس را معمولاً افراد خاص خریداری می‌کنند و دلالان و واسطه‌گران به سمت آن می‌روند و در این فضا با توجه به انتظاراتی که وجود دارد طمع‌ورزی آنها نیز قابل کتمان نیست که در سایه تورم و قیمت‌های بالا اقدام به معامله و سودآوری می‌کنند.وی در رابطه با بازار خودرو به این نکته نیز اشاره کرد که آشفتگی بازار خودرو و میزان عرضه‌ای که در آن اتفاق می‌افتد از عوامل مؤثر بر شرایط موجود این بازار است که در مورد آن نمی‌توان از مشکل تأمین مواد اولیه چشم‌پوشی کرد. در هر صورت اکنون با مشکل واردات مواد اولیه و قطعه‌سازی نیز مواجه هستیم که خود عرضه را تحت تأثیر قرار می‌دهد.
نقش خودروسازان


 در گرانی‌های اخیر بازار خودرو
به اعتقاد یک کارشناس صنعت خودرو، در شرایط فعلی بازار خودرو، نبود مدیریت درست خودروسازها و نبود درک درست از شرایط موجب شده که بازار خودرو این چنین ملتهب شده و خودرو را از کالای مصرفی به کالای سرمایه‌گذاری تبدیل کرده است. پس لازم است که ضمن متعادل کردن تناسب عرضه و تقاضا، در حوزه مدیریتی خودروسازها تحول صورت گیرد.ابوالفضل خلخالی- عضو هیأت علمی دانشگاه علم و صنعت- در گفت‌وگو با ایسنا، در راستای بررسی گرانی‌های اخیر بازار خودرو و نقش خودروسازان در افزایش‌های بی‌رویه قیمت خودرو اظهار کرد: طبیعی است که عرضه و تقاضا تعیین کننده قیمت‌هاست. در حال حاضر هم که عرضه و تقاضای واقعی وجود نداشته چراکه خودرو از کالای مصرفی به کالایی سرمایه‌ای و برای حفظ ارزش سرمایه تبدیل شده است؛ بنابراین تقاضا برای آن افزایش یافته است.وی افزود: از طرفی دیگر عرضه این محصول واقعی نیست. زیرا سالیانه ظرفیت تولید خودرو سه میلیون و تقاضا در حدود یک و نیم میلیون است. در حال حاضر این رقم دچار تغییر شده خودروسازان نمی‌توانند این سه میلیون برآورد تولید خودرو را داشته باشند و میزان تقاضا یک و نیم میلیونی هم از حالت توزیع یکنواخت در طول سال خارج شده است؛ در نتیجه قیمت نیز از حالت تعادلی خارج شده است.خلخالی با بیان این‌که خودروسازان در بحث عرضه نقش اصلی را ایفا می‌کنند، تصریح کرد: خودروساز باید بتواند در این شرایط نیاز بازار را تأمین و عرضه را افزایش دهد که قیمت‌ها متعادل شوند. علاوه بر این، نقدینگی سرگردان و واسطه‌گری نیز از بازار خودرو خارج و حذف شود.عضو هیأت علمی دانشگاه علم و صنعت، اظهار کرد: اگر خودروسازان بتوانند ظرفیت سه میلیونی خود را تولید کنند، مشکل حل خواهد شد؛ اما این که چرا اقدام نمی‌کنند دارای دلایل متعدد است.وی تصریح کرد: از جمله این دلایل این است که بخشی از افرادی که در این جریان آشفته بازار خودرو سود می‌برند، کسانی هستند که در لایه‌های مدیریتی خودروسازی‌ها، قرار و حضور دارند و از تغییر قیمت‌ها و اتفاقات این بازار مطلع‌اند. در واقع اقدامی هم جهت بهبود اوضاع نمی‌کنند.خلخالی افزود: علاوه بر این خودروسازان ایران از دیرباز و از بدو شروع خودروسازی همواره براساس ارتباط با خارج کار کرده‌اند و بخشی از قطعات و مجموعه‌های خودرویی کشور ما وابسته به خارج است. ضمن این که مسئولانی که در دل خودروسازی ما قرار دارند، به این نکته ایمان و اعتقاد ندارند که خودروسازی ما می‌تواند بدون نیاز وابستگی به خارج، تولید خودرو داشته باشد؛ بنابراین چون بر این اعتقادند، جریان وابسته به خارج از کشور باقی می‌ماند. این موضوع باعث می‌شود که در شرایط تحریمی، بسیاری از این مجموعه‌ها تأمین نباشند و در نتیجه خودروساز نتواند با تمام ظرفیت خود کار کند.
 اختصاص ۳۰ درصد تولید به فروش فوری خودروسازان
در جلسه اخیرکمیته خودروی وزارت صنعت، معدن و تجارت مصوب شد که سهم فروش فوری خودروسازها ۱۰ درصد افزایش یابد. با این حساب، خودروسازان موظف شدند ۳۰ درصد از تولیداتشان را به فروش فوری اختصاص دهند.به گزارش وزارت صنعت، معدن و تجارت، در جلسه کمیته خودرو، بر این نکته تاکید شد که هرگونه افزایش قیمت خودروهای تولیدی، هیچ دلیل اقتصادی ندارد زیرا تولید و تحویل خودروها بر اساس برنامه ادامه دارد و مردم به جوسازی دلالان در فضای مجازی توجه نکنند.بر اساس تصمیم این کمیته، کسانی که قصد خرید محصولات ایران خودرو و سایپا را دارند می‌توانند با شرایط اعلام شده اقدام به خرید خودرو کنند.علاوه بر این، در این جلسه خودرویی افزایش ۱۰ درصدی سهم خودروسازان در فروش فوری تصویب شد.