ظریف خطاب به آمریکایی‌ها: بیایید زندانی‌ها را تبادل کنیم

وزیر امور خارجه ایران، ترامپ را گرفتار توطئه «تیم ب» متشکل از بی‌بی (نتانیاهو)، بن سلمان، بن زاید و بولتون دانست و گفت: این تیم از ابتدا هم با برجام مخالف بودند اما باید بدانند که نمی‌توانند هیچ توافقی را دیکته کنند.
به گزارش ایرنا، محمد جواد ظریف روز چهارشنبه در انجمن آسیایی نیویورک این مطلب را در پاسخ به این سوال عنوان کرد که آیا هیچ راهی برای تعامل با آمریکا نیست؟
سوال دیگر اینگونه بود که «روابط بین ایران و آمریکا در مسیر منفی‌تر شدن است. چین، هند، ترکیه و کره جنوبی برای خرید نفت به مشکل خواهند خورد و آمریکا اعلام کرده تا زمانی که ایران به صورت یک نیروی انقلابی عمل کند و رفتار عادی نداشته باشد، این جنگ سرد ادامه خواهد یافت.»
وزیر امور خارجه پاسخ داد: مهم این است که آمریکا نگاه کند به آنچه می‌گوید. آنها از برجام خارج شدند و سعی کردند توجیه کنند که این یک قرارداد اجرایی بود و کنگره تاییدش نکرده بود اما قرارهایی بوده که کنگره تایید کرده و آمریکا باز هم از آنها خارج شده است.


ظریف اضافه کرد: این یک سیاست خطرناک است که آمریکا پیگیری می‌کند، نه تنها قطعنامه شورای امنیت را نقض می‌کند بلکه دیگران را به چنین تحلفی دعوت می‌کند. تحریم‌های این دوره کاملا متفاوت هستند چون هیچ مبنایی از سوی شورای امنیت وجود ندارد.
وی خاطرنشان کرد: این اولین‌بار است که یک عضو دائم شورای امنیت از دیگران می‌خواهد که قطعنامه سازمان ملل را نقض کنند و اگر نکنند آنها را تنبیه می‌کند.
وزیر امور خارجه با بیان اینکه «این آمریکا است که باید به رفتار خود نگاه کند نه ایران»، تصریح کرد: ما می‌دانیم که آمریکا اقتصاد بزرگی است و کشورها نمی‌توانند بازار آن را از دست بدهند و برای همین از تحریم ها تبعیت می‌کنند اما امریکا باید بداند که کشورها از روی اجبار و فشار این کار را می‌کنند. آیا ما می‌خواهیم سیستم بین‌الملل را بر اساس اجبار تعیین کنیم؟
ظریف تاکید کرد: ما نباید به این سمت برویم، باید به سمتی برویم که سیستم بین‌الملل به سمت عدالت برود. ما امپراطوری داشتیم که از عمر آمریکا بیشتر عمر کرد، اما تمام شد، امپراطوری‌ها تمام شده‌اند.
وزیر امور خارجه با بیان اینکه تحریم‌ها قطعا اقتصاد ما را تحت فشار می‌گذارد و قطعا روی مردم تاثیر دارد، اضافه کرد: اگر این دولت توجهی به مردم ایران دارد باید یادشان بیاید که زمانی که ما برجام را امضا کردیم مردم با شادی به خیابان‌ها آمدند.
ظریف تصریح کرد: این تحریم‌ها قطعا آسیب خواهند زد، اما آیا به تغییر سیاست خواهند رسید؟ قطعا نه.
وی یادآور شد: در قطعنامه سازمان ملل آمده است که ایران از منافع اقتصادی برجام بهره خواهد برد اما طرف‌های ما نتوانسته‌اند این قول خود را انجام دهند. راهکاری که با اتحادیه اروپا به آن رسیدیم، تنها یک قدم بود که ابتدای راه قول‌هایی بود که داده بودند و تا الان یک سال از آن گذشته تا راه بیفتد.
رئیس دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران تاکید کرد: سوال اصلی این است که ما چرا باید وارد یک قرارداد دیگر شویم وقتی هیچ یک از منافع قرارداد قبلی به ما نرسیده است.
ظریف اظهار کرد: ما از سوی دولت عراق دعوت شدیم و با داعش مبارزه کردیم، در خط مقدم مبارزه با تروریسم بوده‌ایم و دولت عراق همین اخیرا 300 خانواده ایرانی را دعوت کرد که اعضای خانواده خود را در مبارزه با داعش از دست داده بودند. آیا آمریکا یا عربستان چنین دعوتی داشته است؟
وی با بیان اینکه 14 گزارش سازمان انرژی اتمی نشان می‌دهد که ایران تمامی تعهداتش را انجام داده است، گفت: دولت آمریکا از این توافق خارج می‌شود و می‌گوید که ایران به تعهداتش عمل نکرده است. اخیرا هم که آمده‌اند و می‌گویند که ایران پیمان منع گسترش سلاح هسته‌ای را نقض می‌کند.
**عواقب حرکت دیوانه‌وار آمریکا
ظریف در پاسخ به اینکه این توطئه چیست، گفت: اینکه ایران را مجبور به واکنش کنند. باید بدانید که خلیج فارس شاهراه حیات ما است و من تاکید می‌کنم خلیج فارس که دوستان آن را با خلیج مکزیک اشتباه نگیرند.
وی افزود: اسم‌ها مهم هستند و نمی‌دانم چرا آن‌قدر بچگانه با اسم‌ها بازی می‌کنند. علاوه بر این آمریکا باید بداند که خلیج فارس، خلیج مکزیک نیست. این شاهراه حیاتی و بخشی حیاتی از امنیت ملی ما است. تا زمانی که امنیت ملی ما تامین شود این شاهراه باز خواهد بود.
وزیر امور خارجه تاکید کرد: ما بر اساس منافع و امنیت ملی خود عمل می‌کنیم.
ظریف خاطرنشان کرد: ما باور داریم که می‌توانیم نفت‌مان را بفروشیم، راهش را پیدا کنیم و از تنگه هرمز با امنیت استفاده کنیم اما اگر آمریکا بخواهد حرکت دیوانه‌واری بکند که جلوی این کار را بگیرد، باید منتظر عواقب باشد.
وی در پاسخ به اینکه چه حرکات دیوانه‌واری؟ گفت: حرکاتی که «تیم ب» توطئه می‌کند و آمریکا انجام می‌دهد. کسانی که به تنگه هرمز وارد می‌شوند باید با تامین‌کنندگان امنیت آن صحبت کنند.
رئیس دستگاه دیپلماسی ایران تصریح کرد: قوانین ما در تنگه هرمز تغییر نکرده‌اند و راه‌های مکالمه باز است. آنها می‌توانند با هماهنگی با ایران وارد تنگه شوند و با هماهنگی با عمان خارج شوند. این انتخاب آنها است.
وی با بیان اینکه ما هم دریای عمان را از طریق بندر چابهار به اروپا متصل می‌کنیم، افزود: این یک راه استراتژیک ترانزیت است که غرب و شرق را به هم متصل می‌کند. ما قرار است که خط آهن‌مان را به عراق متصل کنیم و این طرح‌ها نه تنها منافع اقتصادی دارد‌ بلکه به مبارزه با تروریسم نیز کمک می‌‌کند.
وزیر امور خارجه ادامه داد: در آن مناطق عدم توسعه اقتصادی باعث شده که تروریسم مجال بیشتری پیدا کند. با این حرکت ما می‌توانیم با تروریسم به طور ریشه‌ای مبارزه کنیم.
ظریف با بیان اینکه اگر همسایگان ما آماده یک قرارداد عدم تجاوز به ایران باشند ما آماده‌ایم، اظهار کرد: این پیشنهاد را پنج سال پیش دادیم و هنوز این پیشنهاد روی میز است.
وی اضافه کرد: ما روابط بسیار خوبی با ترکیه، پاکستان، آذربایجان، روسیه و عراق داریم که هرگز به این خوبی نبوده‌اند. ما روابط خوبی با افغانستان داریم، اما مسائلی در این روابط هست که نتیجه سیاست‌های بسیار غلط آمریکا است. آنها با طالبان در حال همکاری هستند. من بارها گفته‌ام که طالبان نباید نادیده گرفته شود اما نمی‌توانیم آینده افغانستان را به دست طالبان بدهیم.
رئیس دستگاه دیپلماسی ایران افزود: ما با طالبان صحبت می‌کنیم اما با دیگران و دولت هم صحبت می‌کنیم، اما آمریکا این روزها فقط طالبان را طرف خود کرده است.
ظریف به حمله تروریستی به سریلانکا اشاره کرد و گفت: ما باید بسیار مراقب باشیم که چه می‌کنیم. این وسواس دیوانه‌وار آمریکا در مورد ایران باید تغییر کند و اثرات آن دارد تمام منطقه را تحت‌تاثیر می‌گذارد.
وی یادآور شد: مردم باید به خاطر بیاورند که دقیقا بعد از انقلاب، عراق به ما حمله کرد. آمریکا، روسیه و همه با عراق همکاری کردند. الان صدام حسین کجاست؟ چه زمانی آمریکا می‌خواهد به تصمیمات غلط پایان دهد؟ این همان راه است و فقط اسم‌ها متفاوت شده است.
وزیر امور خارجه افزود: عربستان و امارات طرف‌هایی بودند که طالبان را به رسمیت شناختند. آن روزها این کار را با حمایت آمریکا انجام دادند و ببینید که این کار چه نتیجه‌ای در داخل آمریکا داشت؟
ظریف با تاکید بر اینکه «سیاست وسواس دیوانه‌وار روی ایران در خدمت منافع آمریکا نیست»، ادامه داد: آمریکا ایران را کنترل می‌کرد، انقلابی انجام شد که جلوی این کنترل را گرفت. اشتباه پس از اشتباه آمریکا چیزی است که ما می‌بینیم.
وی اضافه کرد: رئیس‌جمهوری ما سه روز در عراق ماند و به مکان‌های عمومی رفت و با سران قبایل صحبت کرد. اگر آمریکا ثبات در عراق می‌خواهد ما هم همان را می‌خواهیم. اگر آمریکا ثبات در افغانستان یا تنگه هرمز می‌خواهد، ما هم همین را می‌خواهیم. بنابراین چرا آمریکا از توطئه «تیم ب» تبعیت می‌کند؟
رئیس دستگاه سیاست خارجی ایران خاطرنشان کرد: ما هنوز دولت جدیدی در ایران نداریم، ما همان دولتی هستیم که با آمریکا به قراردادی رسیدیم که همه گفتند که بی‌نظیر بوده است.
**انسداد کمک به هلال احمر
وی با بیان اینکه آمریکا اجازه نداده است حتی یک سنت به هلال احمر ما برسد تا به سیل‌زده‌ها کمک کند، گفت: مردم در سفارتخانه‌های ما پول نقد داده‌اند. یک راننده پاکستانی در یکی از سفارتخانه‌های ما با 1000 یورو آمده است چون راهی ندارد از طریق بانک به هلال احمر برسد.
رئیس دستگاه دیپلماسی ایران افزود: با توجه به حجم بحران‌ها، ما مدیریت بحران خوبی داشتیم. حتی از دست رفتن یک جان دردناک است، اما مرگ‌ها با توجه به حجم بحران، واقعا کم بوده است و این از مدیریت ما بوده است.
ظریف ادامه داد: ترامپ بدون اطلاع یک سری دست‌نوشته می‌گیرد و تکرار می‌کند که ما سوء‌مدیریت داشته‌ایم. چه سوء‌مدیریتی؟ کاترینا را نگاه کنید! کدام سوء‌مدیریت است؟
سایر اخبار این روزنامه