چرا ژاپنی‌ها به کرمان پا نمی‌گذارند؟ خاطره فراموش‌نشدنی ژاپنی‌ها از ایران

گروه ایرانشهر: اولین عاملی که ممکن است شما را از رفتن به کشوری منصرف کند چیست؟ پول و گرانی هزینه‌های سفر؟ خیر. حتی اگر کشوری چون ایران در رتبه یک ارزان‌ترین مقاصد گردشگری در دنیا باشد، تنها دیدگاه منفی درباره «امنیت» در آن است که می‌تواند نظر گردشگران برای ورود به ایران را تغییر دهد. حالا اگر این دیدگاه منفی جهانی با یک واقعه تلخ آدم‌ربایی برای گردشگران یکی از کشورهای خارجی همچون ژاپن همراه باشد، قطعا کشوری که این اتفاق در آن رقم خورده از لیست مقاصد گردشگری اغلب شهروندان ژاپنی که علاقه‌ای به گردشگری فاجعه ندارند، خارج خواهد شد و تا زمانی که کسی تلاشی برای تغییر این دیدگاه‌های منفی نکند، کشور مقصد از گردشگر خالی خواهد بود.
همین اتفاق برای ایران رقم خورده است. سال‌ها است که گرچه ایران جزو کشورهای درگیر جنگ محسوب نمی‌شود اما دیدگاه‌ جهانی نسبت به ایران کشوری فاقد امنیت است. این دیدگاه جهانی گرچه در سال‌های حضور دولت تدبیر و امید با تغییراتی روبه‌رو بوده و حتی دو موسسه بین‌المللی «کنترل ریسکس» و «اینترنشنال SOS» در ارزیابی خود برای سال 2019، ایران را جزو امن‌ترین کشورهای جهان برای گردشگران معرفی کردند، اما باز هم برخی از کشورهای اروپایی و آسیایی چون ژاپن هنوز هم از ورود به ایران خودداری می‌کنند. براساس گفته نماینده اطلاع‏رسانی گردشگری ایران در ژاپن، رتبه ایران برای گردشگران ژاپنی پایین است. در رتبه‏بندی ژاپن ایران زرد و کرمان قرمز است و مسئولان ایران تلاشی برای تغییر این دیدگاه نکرده‌اند.
در صنعت گردشگری رنگ‌ها معانی متعددی دارند. علاوه بر اینکه هر کشوری برای معرفی خود رنگ خاصی دارد، هر کشوری به عنوان مقصد گردشگری در جهان براساس امنیت در زمره گروه‌های مختلفی که هر کدام با یک رنگ مشخص می‌شوند قرار دارند. بر طبق اساس ایران بر روی نقشه جهانی در رده‌بندی کشورهای زردی یعنی کشور‌هایی با مخاطرات کم برای سفر قرار گرفته است با این حال اما برای برخی از کشورها ورود به ایران و به خصوص برخی از استان‌ها ممنوع است. مثلا استان کرمان برای ژاپنی‌ها یکی از استان‌های پرخطر محسوب می‌شود. عباسعلی امامیه نماینده اطلاع‌رسانی گردشگری ایران در کشور ژاپن از جاذبه‌های گردشگری کرمان پیرو سفرش به همراه ژاپنی‌ها به این استان صحبت کرد و البته از اینکه این استان هنوز در سطح جهانی برای ورود برخی از گردشگران ممنوع اعلام شده اظهار گلایه کرده و گفته است: ژاپن برخی کشورها را به لحاظ امنیتی به رنگ‌های زرد و نارنجی و قرمز و سفید تقسیم‌بندی کرده‌ است که کل ایران از نظر آنها زرد است و مناطقی مانند بم جزوِ رتبه دو یعنی نارنجی به حساب می‌آید. وی گفت: متاسفانه آدم‏ربایی که سال ۲۰۰۷ برای یک گردشگر ژاپنی رخ داد باعث شد تا گرید کرمان از یک به سه تنزل کند. رتبه یک می‌گوید که همه به این مقصد سفر کنند، رتبه دو می‌گوید که آژانس‌ها تور ببرند و رتبه سه می‌گوید که هیچ‏کسی آنجا نرود. هر کدام از این رتبه‌ها رنگ زرد، نارنجی و یا قرمز دارند خیلی از کشورها رنگ سفید یعنی امنیت کامل را ندارند ولی کشور ما زرد رنگ است و کسی نخواسته این رتبه را جابه‏جا کند.
به گفته امامیه، کشور تونس سه سال پیش حادثه تروریستی را پشت سر گذاشت که در آنجا هم چند ژاپنی درگیرش بودند اما بعد از سه سال رتبه‌اش تغییر کرد و تورهای تونس راه‏اندازی شدند، اما ۱۲ سال از این حادثه در کرمان گذشته ولی همتی برای تغییر این رتبه مشاهده نمی‌کنیم. با این وجود، با هدف معرفی امنیت در کشورمان و به خصوص کرمان در سال ۲۰۱۷ غرفه ایران در نمایشگاه گردشگری جاتا را که در ژاپن برپا شد به شکل ارگ بم ساختیم تا توجهات به این سمت جلب شود. سال بعد چند سمینار برگزار کرده و کرمان را معرفی کردیم. ژاپنی‌ها دوست دارند درباره ایران اطلاعات به دست بیاورند اما کاری در این حوزه نشده است.


ممنوعیت ورود گردشگران ژاپنی به کرمان درحالی است که نماینده اطلاع‏رسانی گردشگری ایران در ژاپن، کرمان را یکی از بزرگترین استان‌های کشور و دارای ظرفیت‌های گردشگری و میراث فرهنگی متعددی دانسته که یکی از این ظرفیت‌ها داشتن میراث جهانی و ثبت شده در فهرست یونسکو است. به گفته او، هر کدام از این ظرفیت‌ها یک برش از یک کیک بزرگ به نام کرمان می‌تواند باشد. یک برش دیگر از این کیک می‌تواند جاذبه‌های طبیعی آن باشد. در حوزه طبیعت‌گردی، این استان کلوت‏های شهداد را دارد و کویر لوت را که خودشان به تنهایی جاذبه‌های بسیار زیبایی هستند. این استان شهر جیرفت را با قدمت باستانی طولانی دارد که اگر مستندات بیشتری از آن به دست می‌آمد به عنوان قدیمی‌ترین تمدن جهانی شناخته می‌شد اما متاسفانه روی آن کم کار شده است. در جیرفت موزه‌ای وجود دارد که حدود ۸ هزار قطعه آثار در گنجینه‏اش نهفته اما ۵۰۰ قطعه از آن را به نمایش گذاشته‌اند. یکی از مهم‏ترین اشیای باستانی آن لوح‌های خطی است که شناخته‏شده نیستند. اگر کسی خوب این شهر و تمدن را معرفی می‌کرد باید هر روز شاهد یک بمب خبری درباره شگفتی‌های این شهر بودیم. به گفته او، در شهداد می‌بینیم که کنار کویر قرار دارد اما سرسبز است. یکی از شگفتی‌های آن وجود پرچم فلزی است که می‌گویند در خزانه موزه ایران باستان نگهداری می‌شود. این پرچ فلزی درواقع اولین پرچم جهان است. چه شگفتی مهم‏تر از این، اما متاسفانه در مخزن نگهداری می‌شود. ای کاش شرایط نمایش آن در شهر جیرفت فراهم می‌شد. اصلاً بیشتر شهرهایی که تاریخ و آثار باستانی مهمی دارند از نعمت نمایش این آثار در موزه‌های آن شهر محروم هستند. بیشتر آثار را به تهران می‌آورند و ما می‌بینیم که موزه‌های استانی خالی از آثار مهم تاریخی و باستانی شده‌اند. درحالی که اگر این موزه‌ها غنی بود، مردم به آنها برای دیدن آثار رجوع می‌کردند. وی افزود: یک برش از کیک این استان هم می‌تواند بعد اقتصادی آن باشد، این استان از لحاظ داشتن کارخانه‌ای صنعتی قطب اقتصادی به شمار می‌آید، در بدنه دولت هم مردان زیادی هستند که در این استان زاده شده‌اند.
با آن‌که امنیت سیاسی و اجتماعی مهم‌ترین انگیزه و شاخص گردشگران برای سفر یا انتخاب مقصد است، اما عوامل دیگری از جمله «بهداشت» و «ایمنی جاده» نیز در تعیین جایگاه کشور‌ها در نقشه «ریسک سفر» تاثیرگذار بوده است. گرچه خطر سفر به ایران در سال‌های اخیر در بسیاری از موسسه‌های جهانی گردشگری پایین گزارش شده، اما «مخاطرات ترافیکی برای مسافران» از نگرانی‌های سفر به ایران است. این شاخصی است که تا به حال پایین‌ترین امتیاز را از گردشگران خارجی که تجربه سفر به ایران را داشته‌اند، دریافت کرده است. ایمنی جاده و رانندگی در ایران خطرناک گزارش شده است، اما ایران در بخش پزشکی یا درمان نیز در زمره کشور‌های «به‌سرعت درحال توسعه و تغییر» معرفی و البته یادآور شده که خدمات درمانی و کیفیت آن در همه مناطق این کشور یکسان نیست. در شهر‌های بزرگ، خدمات پزشکی با استاندارد قابل قبولی وجود دارد، اما در بعضی مکان‌ها استاندارد‌ها ثابت نیست.
سایر اخبار این روزنامه