تا منافع ایران تامین شود تنگه هرمز باز می‌ماند

وزیر امور خارجه ایران تبعیت کشورها از تحریم‌های یکجانبه آمریکا را اجباری دانست و گفت آمریکا میز را ترک کرده است. میز همانجاست. ما با کشورهای دیگر که همگی منافعی داشتیم و با هم رقابت می‌کردند، به بهترین قراری که می‌توانستیم رسیدیم. 
به گزارش ایرنا، محمد جواد ظریف روز چهارشنبه در انجمن آسیایی نیویورک این مطلب را در پاسخ به این سوال عنوان کرد که آیا هیچ راهی برای تعامل با آمریکا نیست؟ 
سوال دیگر اینگونه بود که «روابط بین ایران و آمریکا در مسیر منفی تر شدن است. چین، هند، ترکیه و کره جنوبی برای خرید نفت به مشکل خواهند خورد و آمریکا اعلام کرده تا زمانی که ایران به صورت یک نیروی انقلابی عمل کند و رفتار عادی نداشته باشد، این جنگ سرد ادامه خواهد یافت.»
وزیر امور خارجه پاسخ داد: مهم این است که آمریکا نگاه کند به آنچه می‌گوید. آنها از برجام خارج شدند و سعی کردند توجیه کنند که این یک قرارداد اجرایی بود و کنگره تاییدش نکرده بود اما قرارهایی بوده که کنگره تایید کرده و آمریکا باز هم از آنها خارج شده است. ظریف اضافه کرد: این یک سیاست خطرناک است که آمریکا پیگیری می‌کند، نه تنها قطعنامه شورای امنیت را نقض می‌کند، بلکه دیگران را به چنین تحلفی دعوت می‌کند. تحریم‌های این دوره کاملا متفاوت هستند چون هیچ مبنایی از سوی شورای امنیت وجود ندارد.


وی خاطرنشان کرد: این اولین بار است که یک عضو دائم شورای امنیت از دیگران می‌خواهد که قطعنامه سازمان ملل را نقض کنند و اگر نکنند آنها را تنبیه می‌کند.
وزیر امور خارجه با بیان اینکه «این آمریکاست که باید به رفتار خود نگاه کند نه ایران»، تصریح کرد: ما می‌دانیم که آمریکا اقتصاد بزرگی است و کشورها نمی‌توانند بازار آن را از دست بدهند و برای همین از تحریم‌ها تبعیت می‌کنند اما امریکا باید بداند که کشورها از روی اجبار و فشار این کار را می‌کنند. آیا ما می‌خواهیم سیستم بین‌الملل را بر اساس اجبار تعیین کنیم؟  ظریف تاکید کرد: ما نباید به این سمت برویم، باید به سمتی برویم که سیستم بین‌الملل به سمت عدالت برود. ما امپراطوری داشتیم که از عمر آمریکا بیشتر عمر کرد، اما تمام شد، امپراطوری‌ها تمام شده‌اند.
وی ادامه داد: تیم «ب» (بی بی، بن سلمان، بن زاید و بولتون) از اول این قرارداد را نمی‌خواستند. من به اینها تیم «چهار ب» می‌گویم. ما قراردادی نوشتیم که با دقت وارد جزییات شده بود اما حالا ترامپ می‌گوید که قرارداد بهتری می‌خواهد. او نمی‌تواند چنین قراردادی را دیکته کند. وزیر امور خارجه با بیان اینکه تحریم‌ها قطعا اقتصاد ما را تحت فشار می‌گذارد و قطعا روی مردم تاثیر دارد، اضافه کرد: اگر این دولت توجهی به مردم ایران دارد باید یادشان بیاید که زمانی که ما برجام را امضا کردیم مردم با شادی به خیابان‌ها آمدند.
ظریف تصریح کرد: این تحریم‌ها قطعا آسیب خواهند زد، اما آیا به تغییر سیاست خواهند رسید؟ قطعا نه.
وی یادآور شد: در قطعنامه سازمان ملل آمده است که ایران از منافع اقتصادی برجام بهره خواهد برد اما طرف‌های ما نتوانسته اند این قول خود را انجام دهند. راهکاری که با اتحادیه اروپا به آن رسیدیم، تنها یک قدم بود که ابتدای راه قول‌هایی بود که داده بودند و تا الان یک سال از آن گذشته تا راه بیفتد.
رئیس دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران تاکید کرد: سوال اصلی این است که ما چرا باید وارد یک قرارداد دیگر شویم وقتی هیچ یک از منافع قرارداد قبلی به ما نرسیده است.
ظریف اظهار کرد: ما از سوی دولت عراق دعوت شدیم و با داعش مبارزه کردیم، در خط مقدم مبارزه با تروریسم بوده‌ایم ودولت عراق همین اخیرا 300 خانواده ایرانی را دعوت کرد که اعضای خانواده خود را در مبارزه با داعش از دست داده بودند. آیا آمریکا یا عربستان چنین دعوتی داشته است؟ 
وی با بیان اینکه 14 گزارش سازمان انرژی اتمی نشان می‌دهد که ایران تمامی تعهداتش را انجام داده است، گفت: دولت آمریکا از این توافق خارج می‌شود و می‌گوید که ایران به تعهداتش عمل نکرده است. اخیرا هم که آمده‌اند و می‌گویند که ایران پیمان منع گسترش سلاح هسته‌ای را نقض می‌کند.
مجری این برنامه پرسید: مکالمه بین ایران و آمریکا به سطح پرتنشی رسیده است. امروز صحبت‌های زیادی از سوی ایران مطرح شده، از قبیل تروریسم اقتصادی آمریکا یا بحث‌هایی درباره تنگه هرمز، آیا اینها فقط حرفند یا عملی می‌شوند؟ وزیر امور خارجه پاسخ داد: به نظر من آقای ترامپ می‌خواهد به یک سری از وعده‌های انتخاباتی خود عمل کند. او فکر می‌کند که به ایران فشار حداکثری وارد کند و ما را به زانو در بیاورد. او اشتباه می‌کند. ما صدها سال است که آنجا هستیم و به زانو در نمی‌آییم.
ظریف افزود: ما به تاریخ در دوره‌های دو یا چهار ساله نگاه نمی‌کنیم. ما به هزاره‌ها نگاه می‌کنیم و می‌گوییم که اقتدار و احترام برای فروش نیست. این هرگز اتفاق نخواهد افتاد و حتی اگر من بخواهم، مردم ایرانند که اجازه چنین کاری را نخواهند داد.
عواقب حرکت دیوانه وار آمریکا
وزیر امور خارجه کشورمان همچنین درباره بستن تنگه هرمز نیز تاکید کرد: خلیج فارس رگ حیاتی و جریان زندگی ما است. همچنین رگ حیاتی همه جهان است. بنابراین ما تاکید می‌کنیم که خلیج فارس همیشه خلیج فارس است و خلیج مکزیک نیست. او باید بین خلیج فارس و خلیج مکزیک فرق قائل شود چرا این کلمه را به کار می‌برم زیرا پادشاه سعودی در ریاض هم آن را خلیج فارس گفته، کویت هم به خلیج فارس اشاره دارد، پس چرا باید بچگانه رفتار کنیم. اسم آن خلیج فارس است و اسناد و نشانه‌هایی که وجود دارد نشان می‌دهد که خلیج فارس بوده و همه می‌دانند که در مرز کشور ما قرار دارد در واقع رگ حیاتی کشور ما و جهان است. باید آزادی رفت و آمد کشتی‌ها در اینجا برقرار باشد. تا جایی که به نفع منافع ملی ما باشد در خلیج فارس آزادی رفت و آمد برقرار است تا بتوانند آزادانه رفت و آمد کنند.
در منافع امنیت ملی ماست که خلیج فارس و تنگه هرمز را باز نگه داریم. در گذشته این کار را کرده‌ایم و قرار است به این کار ادامه دهیم اما آمریکا باید بداند که برای ورود به تنگه هرمز باید با محافظ آن – که سپاه پاسداران است – صحبت کند. گفتنی است که ظریف در بدو ورود به نیویورک در پاسخ به اینکه آیا بستن تنگه هرمز روی میز ایران است یا خیر؟ گفت: من درباره گزینه‌های نظامی اظهار نظر نمی‌کنم و این مساله را باید بخش نظامی درباره آن تصمیم گیری کند.
ظریف افزود: ما گفته ایم که ایران از منافع خود که یکی از آنها ثبات در منطقه محافظت می‌کند. ثبات در منطقه باید برای همه باشد، کامیابی اقتصادی باید برای همه باشد، منفعت نهایی ایران در تداوم حفظ ثبات منطقه است و ثبات برای همه فراهم باشد.
انتخابات 2020 آمریکا 
مجری برنامه به ظریف گفت: شما به عنوان دیپلماتی صبور معروف هستید.
وزیر امور خارجه ادامه داد: برخی افراد فکر می‌کنند ما منتظریم که در سال 2020 دمکراتها روی کار بیایند. اما باید بدانید که ما منتظر چنین روزی نیستیم، دولتهای دمکرات همان قدر با ما دشمنی کرده اند که دولت‌های جمهوریخواه داشته‌اند. ما منتظریم روزی هستیم که آمریکا یاد بگیرد و تصمیم اشتباه نگیرد. ظریف خاطرنشان کرد: ما به زورگویی آلرژی داریم، با ما با احترام حرف بزنید، نمی‌میرید، باور کنید که نمی‌میرید. آمریکا باید تصمیم بگیرد که آیا می‌خواهد به قراردادهای بین‌المللی احترام بگذارد یا نه، سیاست فشار نتیجه مثبتی نخواهد داشت.