رئیس جمهور از ضرورت به‌کارگیری تخصص از دوران مرحوم هاشمی و تجربه بلایای طبیعی برای بهبود حال مردم گفت؛

معاوضه جان مردم با پول کثیف
همدلی| گروه سیاسی- هرمز شریفیان: شاید یکی از پیامدهای سیل، درس گرفتن از تجربه‌های آن باشد و گویا رئیس جمهوری عزم آن دارد که با این تجارب، برنامه‌هایی برای بهبود وضعیت در آینده داشته باشد. سیل دستاویز خوبی بود تا خیلی‌ها از صداوسیما و برنامه‌هایش گرفته تا شبکه‌های اجتماعی، همه کمبودها و ایرادات را به گردن دولت بیندازند و از آنجا که حمله و تخریب دولت‌های «به‌راستی رای آورده» کم هزینه‌ترین کار در ایران است، همگام با سیلی که مشغول تخریب زندگی مردم بود، فقط به انتقاد و تخریب دولت پرداختند.
روحانی با اشاره به پروژه موفق مترو که طرح آن پیش از انقلاب و پیگیری آن پس از انقلاب و توسط مرحوم هاشمی‌رفسنجانی انجام شده بود، تلویحا به این نکته اشاره کرد که «ناکارشناسان» با ظاهری تحصیلکرده و باسواد! در آن زمان هم با اجرای پروژه مترو موافق نبودند. اگر به گفته‌های رئیس جمهور هم اکتفا نکنیم به خوبی قابل دریافت است که پروژه متروی تهران یکی از بهترین و به‌سامان‌ترین طرح‌ها در نظام جمهوری اسلامی ایران بود که به همت هاشمی‌رفسنجانی اجرا شد.
روحانی با اشاره به ساخت‌وسازهای غیرکارشناسی در اطراف تهران یادآوری کرد که بسیاری از این طرح‌ها «معاوضه جان مردم با پول کثیف» بوده است. احتمالا این سخن روحانی سبب می‌شود تا مخالفان او که هیچ هزینه‌ای بابت توهین، تحقیر و تخفیف دولت نمی‌پردازند، دوباره او را آماج حملات خود قرار می‌دهند تا اشکال‌ها، ایرادها و کمبودهای خود را در سایه حمله به دولت او پنهان کنند. در اینکه انتقاداتی به شخص رئیس جمهور و دولت وارد است شکی وجود ندارد، اما اینکه بخواهیم تنها قوه مجریه را سرفصل تمام کمبودها و ناکارآمدی‌ها بدانیم یا از عدم آگاهی و یا از همراهی با


محفل‌هایی است که با به قدرت رسیدن روحانی بسیاری از منافع خود را از دست داده‌اند. آنچه مسلم است این است که کل فرمان اجرایی کشور در دست دولت و ریاست جمهوری نیست و برای همین نمی‌توان همه انتقادها را نیز متوجه پاستور و اهالی آن کرد.
ایرنا- «حسن روحانی» روز یکشنبه (دیروز)در مراسم بهره برداری از سه طرح بزرگ شهری در تهران با تبریک ایام شعبانیه گفت: تهران باید توسط جنگل‌ها محاصره و جلوی توسعه بی رویه هم گرفته شود. او افزود: سیل فروردین‌ هشدار و صدای رسای طبیعت بود، وقتی مسیر سیل را خراب کنیم، سیل هم با خسارت می آید و باید حقوق طبیعت را حفظ کنیم.
روحانی افزود: در آغاز انقلاب یکی از مباحثی که شاید امروز برای مردم باور کردنی نباشد، این بود که آیا مترو تهران که اساس آن قبل از انقلاب طراحی شده بود باید اجرا شود یا خیر و سخن از این بود که این پروژه به مردم تهران مربوط می‌شود و نه مردم کشور و بنابراین از بودجه عمومی چیزی نباید پرداخت شود.
وی ادامه داد: سخن از این بود که مترو یک پروژه لوکس است و ما به جای این پروژه باید برای مردم تهران اتوبوس تهیه کنیم و این که این پروژه ما را وابسته می‌کند و با خودکفایی و استقلال ما منافات دارد.
وی اضافه کرد: امروز نه نیاز هست و نه فرصت که بگویم چگونه افرادی با این پروژه مخالف بودند و شاید شما تعجب کنید، افرادی که معروف به روشنفکر و تحصیلکرده بودند با پروژه مترو مخالفت می‌کردند و نه اینکه فکر کنید افراد خاصی که اطلاعات کافی از این گونه مسائل نداشتند با این پروژه مخالف باشند.
رئیس جمهوری همچنین گفت: مجلس اول با همین دعواها گذشت و مرحوم آیت‌الله هاشمی رفسنجانی که اصرار داشت این پروژه اجرایی شود به خاطر مخالفت‌های شدید در درون مجلس و بیرون مجلس این طرح باقی ماند. اما در مجلس دوم که ترکیب نمایندگان تغییر کرد و شرایط مناسب شده بود، در همان اوایل مجلس دوم و در سال 63 که نمایندگان تهران چند هفته یک بار برای تهران جلسه داشتند و ریاست آن هم به عهده مرحوم آیت‌الله هاشمی رفسنجانی بود، بحث مترو مطرح شد و در یکی دو جلسه بعد به تصویب رسید که متروی تهران اجرا شود.
وی یادآورشد: در آن زمان از طرف نمایندگان تهران در مجلس بنده و آقای دری نجف آبادی از طرف نمایندگان تهران مسئول شدیم که مساله مترو را دنبال کنیم. کمی که مترو اجرا شده بود بازدید کردیم و با مهندسین صحبت می کردیم و به جلسه گزارش می‌دادیم.
روحانی طرح های مهم توسعه ای را از افتخارات جمهوری اسلامی ایران عنوان کرد و گفت: در همین ایام نوروز که هم با رحمت خداوند مواجه بودیم و هم با رنج و سختی بندگان خداوند و دیدیم که طرح‌های توسعه‌ای جان هزاران نفر را نجات داد.
وی با بیان این که در بحث سد هم ما مرهون تلاش‌های آیت‌الله هاشمی‌رفسنجانی هستیم و ایشان بیشترین تلاش را بعد از جنگ برای توسعه کشور و از جمله سدها داشت، افزود: در خوزستان سد دز قدیمی است، اگر سد کرخه نبود و سدهای کارون، شهید عباسپور و گتوند نبود امروز استان خوزستان چه وضعی پیدا می‌کرد.
وی یادآورشد: ۱۲ فروردین امسال هشت هزار و 500 مترمکعب سیلاب در ثانیه وارد کرخه می‌شد این تنها از مسیر کرخه بود و از مسیرهای دیگر هم آب وارد می شد اگر سد کرخه نبود آن وقت وضع شهرهای غربی و شرقی و مرکزی خوزستان چه می شد.
روحانی تصریح کرد: سیل جاری نمی‌شود، در مسیل خود می آید وقتی مسیل را قطع می‌کنیم و خانه رود را خراب می‌کنیم، سیل و رود هم روزی خانه ما را خراب خواهد کرد.
رئیس جمهوری افزود: اولا این جنگل کاری ها باعث می شود که جلوی توسعه بی رویه تهران توسط جنگل گرفته شود و بایستی که تهران محاصره شود. همچنین باعث فضای مناسب محیط زیست می شود.
روحانی یادآور شد: در مواقع بارندگی شدید، جنگل ها و مراتع هستند که مانع از شکل‌گیری سیلاب های مخرب می شوند پس این برای حفظ جان مردم است.
وی اظهار داشت: من موردی را به شهردار تهران نسبت به چند واحد مسکونی مطرح کردم که در همین اطراف تهران وسط رودخانه ساخته شده اند و واقعا جای تعجب دارد که چه کسی، به چه شکل و با چه مقدار پول مجوز داده است.
رئیس قوه مجریه تصریح کرد: هر چند اگرخدای ناکرده آن دستگاه فاسد، پول دریافت کرده باشد خطر بزرگی را برای جان مردم تهران خریده است. اینجا فقط بحث پول نیست بلکه بحث معاوضه جان مردم با پول کثیف است.
وی با بیان این که سیل فروردین‌ هشدار و صدای رسای طبیعت بود و وقتی مسیر سیل را خراب کنیم، سیل هم با خسارت می آید و باید حقوق طبیعت را حفظ کنیم، ادامه داد: باید به لایروبی رودخانه‌ها و رفع موانع در مسیر آنها توجه بیشتری شود و نباید ساخت پل را ارزان تمام کنیم، چرا که پل‌های مقاوم می‌تواند در هنگام بروز سیلاب‌ها جلوی تخریب منازل مسکونی و جاده‌ها را بگیرد.
وی با بیان این که برای توسعه مترو تهران راه حل داریم، اظهار داشت: توسعه مترو برای مردم و برای جلوگیری از شدت انرژی ضروری است.
وی افزود: همه این فساد و قاچاق گازوئیل یا بنزین که در استان های مرزی انجام می‌شود به دلیل تفاوت قیمتی است که نه امروز بلکه 2 یا پنج سال پیش هم بود. من یک بار گفتم که این تفاوت قیمت باعث قاچاق می شود، آقایی گفته بود که به خاطر گرانی دلار است.
رئیس جمهوری تصریح کرد: باید گفت خیر، آن زمان که دلار ارزان بود بازهم قاچاق صورت می گرفت. زمانی قیمت دلار هشت هزار تومان نبود که شرایط تحریمی نبود و عادی بود امسال قاعدتا دلار باید به طور طبیعی حدود 6 هزار تومان بود. اگر فرض کنیم دلار با قیمت 6 هزار دلار باشد سوخت ما باز هم نسبت به کشورهای همسایه قابل مقایسه نیست و باز هم قاچاق می شود.
رئیس دولت دوازدهم در بخش دیگری از سخنان خود بازآفرینی بافت‌های فرسوده و موضوع مسکن را یک ضرورت اساسی توصیف کرد و گفت: پیام سیل و زلزله این است که بافت های فرسوده باید احیاء شود و تهران جایی است که باید آن را در برابر زلزله، سیل و طوفان احتمالی مصون بسازیم.
رئیس جمهوری با اشاره به بافت‌ها و محله‌های فرسوده در تهران، گفت: در این بافت‌های فرسوده در صورتی که یک حادثه طبیعی اتفاق بیفتد، بدون تردید کمک‌رسانی با مشکل مواجه خواهد بود لذا باید کمک کنیم تا این بافت‌ها احیاء شوند و بدون شک اگر یک محله و بافت فرسوده نوسازی شود، هم ثروت مردم، افزایش می‌یابد و هم برای حفظ جان و رفاه مردم مفید خواهد بود.
رئیس جمهوری تصریح کرد: در آغاز به‌کار شهرداری آقای حناچی به ایشان تاکید کردم که احیای بافت‌های فرسوده از اولویت‌های ضروری و بسیار مهم است و در این راه با همه توان کمک خواهیم کرد و چنانچه دستگاه‌های دولتی زمینی در اختیار دارند باید آن را به توسعه‌گر واگذار کنند و دولت نیز با اعطای وام بانکی به توسعه‌گر و خریدار کمک و مساعدت‌های لازم را به عمل خواهد آورد.
سه طرح بزرگ در بخش خط 6 مترو تهران، جنگلکاری در دامنه جنوبی البرز و واحد‌های مسکونی و تجاری امید در شهر تهران با دستور رئیس جمهوری افتتاح شد.