رونق سفرهاي درون استاني به جاي خارجي

رحمت‌الله رفیعی رئیس انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافری هوایی و جهانگردی ایران در گفت‌وگو با «آرمان» در این ارتباط که آمار مسافران نوروزی در حوزه‌های ریلی، هوایی، جاده‌ای و دریایی به چه میزان بوده است، به نبود آمار دقیق از میزان واقعی سفرها، اشاره می‌کند و می‌افزاید: عموما شاهد هستیم که برای گردشگری آمار یکسانی وجود ندارد و هر شرکتی از منظر خود آمار سفرها را ارائه می‌دهد.
آمار دقیقی در مورد میزان سفرها وجود ندارد
رئیس انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافری هوایی و جهانگردی ایران با اشاره به اینکه تجمیعی در آمارها وجود ندارد، به مشکلات معیشتی مردم در سال جاری و سال آتی اشاره کرده و می‌گوید: در مجموع شواهد حاکی از این مطلب هستند که در همه مسیرها، از جمله هوایی، دریایی و ریلی ریزش مسافر داشته ایم. وی دلایل ریزش مسافران نوروزی را برای سال 1398 شرایط بد اقتصادی مردم عنوان می‌کند و توضیح می‌دهد: گران بودن قیمت بلیت هواپیما و سایر شقوق حمل و نقل و نبود ثبات قیمتی، یکی از دلایل عمده ریزش مسافران در سال 98 و کسادی بازار گردشگری است.
ریزش مسافران نوروزی در سال 1398


رفیعی با تاکید بر اینکه وی از مخالفان گران کردن قیمت بلیت‌ها در همه شقوق حمل ونقلی است، یادآور می‌شود: بسیاری از شرکت‌های مسافری و آژانس‌های گردشگری بخشی از گران‌کردن قیمت بلیت را به بالا رفتن قیمت دلار منتسب می‌کنند و اینگونه عنوان می‌کنند که تامین قطعات و حقوق پرسنل‌شان بر مبنای دلار است که همین امر موجب بالا رفتن هزینه‌های سفر شده است.
تاثیر نوسانات ارز بر گردشگری
به گفته وی، وقتی دلار بالا رفت و همچنین دچار نوسان شد این نوسانات قیمت ارز بر تمامی شقوق حمل و نقلی و صنوف تاثیر خود را گذاشت. در عین حال با تاکید برخی از کارشناسان که نباید اجازه افزایش قیمت دلار را داد و بی توجهی مسئولان امر، شاهد تبعات افزایش قیمت ارز بر زندگی مردم و به ویژه کیفیت زندگی شهروندان هستیم. رفیعی شرایط نامناسب اقتصادی مردم را دلیل کاهش و ریزش سفرهای نوروزی برمی‌شمارد و به «آرمان» می‌گوید: به دلیل شرایط اقتصادی نامناسبی که امسال و سال آتی برای مردم ایجاد شده است قطعا، سفر گزینه اول و انتخابی برای تعطیلات پیش‌روی شهروندان نیست. در این دوران، سفر گزینه آخری است که مردم در سبد خانواری خود دارند. زیرا در سفرهای برون استانی و خارجی مردم باید هزینه اقامت، تغذیه و سایر هزینه‌ها را بپردازند که در شرایط کنونی با وضعیت اقتصادی ممکن نیست.
رونق سفرهای درون استانی
رئیس انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافری هوایی و جهانگردی ایران از پیش‌بینی رونق سفرهای درون استانی به دلیل شرایط اقتصادی نامناسب مردم خبر می‌دهد و می‌افزاید: این اتفاق خوبی است که باید رقم بخورد و به اقتصاد کشور در این شرایط کمک کند. وی با اعلام اینکه با توجه به اینکه ایران مدعی جاذبه‌های فراوان گردشگری و طبیعت مناسبی برای سفر است، خاطر نشان می‌کند: همیشه در تبلیغ‌هایی که می‌شود از گردشگران سایر کشورها دعوت می‌شود تا از جاذبه‌های گردشگری ایران بازدید کنند. اما در عین حال با توجه به طبیعت بکری که ایران دارد اما متاسفانه شرایط برای میزبانی از گردشگران مهیا نیست. رفیعی یادآور می‌شود: ایران به عنوان پنج کشور برتر جهان به لحاظ جاذبه‌های تاریخی و جزء 10 کشور جهان به لحاظ جاذبه‌های طبیعی است بنابراین با توجه به این موارد باید این برتری خود را به جهانیان ثابت کنیم. صحبت‌هایی این چنینی همواره مطرح می‌شود اما با وجود این صحبت‌ها تاکنون نتوانسته‌ایم کاری شایسته انجام دهیم و مردم را تشویق کنیم تا برای تعطیلات نوروزی در اولین انتخاب‌های خود جاذبه‌های گردشگری کشور را در اولویت قرار دهند. وی پیشنهاد می‌دهد تا استانداران در این راه پیشقدم شوند و با تمهیداتی درخور و شایسته شرایطی را فراهم کنند تا معرفی مناسبی از استان‌های خود و جاذبه‌های گردشگری استانی ارائه دهند. رفیعی انجام این اقدامات را با همکاری و مشارکت استان و استانداری‌ها گامی مناسب ارزیابی می‌کند و می‌گوید: امیدواریم مسیر گردشگری ما تنها مسیر تهران- شمال نباشد و بتوانیم با اقدامی همگانی شرایط را برای رونق گردشگری در تمامی استان‌های کشور فراهم کنیم. رئیس انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافری هوایی و جهانگردی ایران با ارائه نمونه‌هایی یادآور می‌شود: همه می‌دانیم که استان‌های همدان، کرمانشاه، اصفهان و یزد و دیگر استان‌ها جاذبه‌های فراوانی دارند، همگی کمک کنیم تا جاذبه‌های گردشگری استان‌های خود را به مردم خود و سپس به دنیا معرفی کنیم. رفیعی همچنین می‌گوید: عمده استان‌های ما جاذبه‌های بسیاری دارند که هنوز ناشناخته باقی مانده‌اند. شرایطی را فراهم کنیم تا گردشگران ضمن آشنایی با فرهنگ و زیست‌بوم و محیط طبیعی استان‌های مختلف، از شرایط مناسبی در سفرها برخوردار باشند و برای سفرهایی که به استان‌ها انجام می‌دهند به دلیل کمبودها و محرومیت‌ها به زحمت نیافتند.
اعلام آمادگی فرودگاه‌های کشور برای پروازهای نوروزی
با این وجود اما وزارت راه و شهرسازی در برخی از شقوق حمل ونقلی خود اعلام آمادگی کامل را برای سفرهای نوروزی اعلام کرده است. در همین راستا، حسین اسفندیاری قائم مقام مدیرعامل شرکت فرودگاه‌ها و ناوبری هوایی ایران در امور فرودگاه‌ها پیش‌تر از آمادگی فرودگاه‌های کشور برای برقراری پروازهای نوروزی خبر داد و گفته بود: در جلسات مستمر با دست اندرکاران پروازهای نوروزی برای کاهش تاخیرها در ایام نوروز برنامه‌ریزی شده است. قائم‌مقام مدیرعامل شرکت فرودگاه‌ها و ناوبری هوایی ایران به اقدامات انجام شده برای آماده سازی ترمینال‌ها برای سفرهای نوروزی نیز اشاره کرد و گفت: در بخش ترمینال‌ها و محوطه‌های فرودگاهی، اقدامات خوبی انجام شده تا محیطی شاد، زیبا و مفرح در فرودگاه‌ها برای مسافران نوروزی فراهم شود.وی ادامه داد: این اقدامات شامل استمرار و بهبود خدماتی که در فرودگاه‌های کشور ارائه می‌شوند و آماده سازی فضای فرودگاه‌های مهرآباد، مشهد، شیراز، تبریز و سایر فرودگاه‌های کشور است. همچنین سعی شده تا عملیات ساختمانی و اقدامات توسعه‌ای در ترمینال‌ها تا پیش از این ایام به سرانجام برسد.اسفندیاری با اشاره به ارتباط مستمر مدیران فرودگاه‌ها با گروه‌های درگیر در عملیات پروازی مانند ایرلاین‌ها، شرکت‌های هندلینگ و نیروهای انتظامی گفت: با برگزاری جلسات سعی شده است اشکالات و موانعی که می‌تواند موجب تاخیر پرواز شود، مرتفع شود. البته این مربوط به تاخیراتی است که قابل پیش‌بینی است. گاهی اوقات در حمل‌ونقل هوایی اتفاقاتی رخ می‌دهد که غیر قابل اجتناب است و قابل پیش‌بینی نیست و الزامات ایمنی موجب می‌شود گاهی اوقات تاخیری به وجود بیاید. سازمان هواپیمایی کشوری نیز در این زمینه بر تمام بخش‌ها اعم از فرودگاه‌ها و ایرلاین‌ها نظارت کافی داشته است.
سفرهای دریایی نوروز
همچنین، سازمان بنادر و دریانوردی که دارای جاذبه‌های فراوان گردشگری در استان‌های جنوبی و شمالی به دلیل همجواری با دریا دارد، تمهیدات سازمان برای برای سفرهای دریایی نوروز 1398 اعلام کرد. بخشی از تمهیدات سازمان بنادر بدین شرح است که امید می‌رود تا مردم بتوانند از آنها برای سفرهای درون استانی نهایت بهره را ببرند. این تمهیدات شامل اضافه شدن۴ فروند شناور جدید به ناوگان مسافری جنوب کشور، ارتقای ایمنی شناورها در خلیج فارس، ارتقای نظارت الکترونیکی در مناطق تردد شناورها، ارتقای آموزش افسران شناورهای مسافری، تامین رایگان جلیقه نجات برای شناورهای مسافری در نوروز ۹۸ در برخی از ایستگاه‌های مسافری دریایی است. همچنین استفاده از شناورهای امداد و نجات به صورت آماده‌باش، استفاده از دریانوردان بومی، استفاده از خط تلفن ۱۵۵۰ برای اعلام حالت اضطرار و شکایت مسافران دریایی، استفاده از یک فروند شناور ۲۰۰ نفره در مسیر چابهار به مسقط(عمان) و بهره برداری از ۹ فروند«اسکله نصب سریع» در جزیره‌های قشم، تیاب و خورآذینی درنوروز ۱۳۹۸ از دیگرتمهیدات سازمان بنادر برای سفرهای دریایی است. در این بخش به نظر می‌رسد تمهیدات بیشتری لازم است تا بتوان به رونق سفرهای دریایی منجر شود.درمورد سفرهای هوایی به‌رغم اعلام ریزش مسافران، اما مسعود اسعدی سامانی اعلام کرده است: شرکت‌های هواپیمایی در ایام تعطیلات نوروزی، افزایش قیمت نخواهند داشت.