تجربه عامل موفقيت رئيس جديد دستگاه قضا

آرمـان- حمید شجاعـــــی: انتصاب حجت‌الاسلام سیدابراهیم رئیسی به ریاست قوه قضائیه واکنش‌های متفاوتی را به دنبال داشته، اما آنچه که بیش از همه مهم است رویکردهای حمایتی از وی برای تصدی این پست حساس است. چنانکه جدای از مقامات لشکری و کشوری امروز اصلاح‌طلبان و اصولگرایان نیز با حمایت از ریاست رئیسی حضور وی را در این قوه به دلیل تجربه، تخصص و آشنایی با ساختار دستگاه قضا مغتنم می‌شمارند و امیدوارند که رئیس جدید بتواند تحولاتی نوین در ساختارها و عملکردهای قوه قضائیه ایجاد کند و امیدهای مردم به این دستگاه را بیش از پیش گسترش دهد. لذا به‌نظر می‌رسد که حضور حجت الاسلام رئیسی در قامت ریاست قوه قضائیه کارآمدی و توانایی وی بسیار را بیشتر از حضور در عرصه‌هایی مثل ریاست جمهوری نشان دهد.
تحول در دستگاه قضا
پس از مدت‌ها گمانه‌زنی بالاخره انتظارها بسر رسید و آنطور که پیش‌بینی می‌شد رئیس جدید قوه قضائیه چند ماه زودتر از موعد قانونی انتخاب شد. همانطور که آیت‌ا... آملی لاریجانی رئیس سابق قوه قضائیه در نامه خود به مقام معظم رهبری نیز اینگونه نوشت که با توجه به مدت قلیل باقی مانده از دوره ریاست قوه قضائیه، برای اینکه خللی در امور پیش نیاید و بتوانم بر امور مجمع تشخیص مصلحت نظام و شورای نگهبان که مسئولیت‌های مهمی در آنها تعریف شده متمرکز شوم، در صورت صلاحدید قبل از پایان دوره، ریاست جدید را منصوب کنند. گرچه پیش از این نیز حجت‌الاسلام محسنی اژه‌ای سخنگوی قوه قضائیه در آخرین نشست خبری خود از همکاری با رئیس جدید قوه قضائیه خبر داد و تلویحا به خبر ریاست رئیسی در قوه قضائیه پرداخت. از این رو بود که پنجشنبه گذشته مقام معظم رهبری طی حکمی حجت‌الاسلام والمسلمین سیدابراهیم رئیسی را به ریاست قوه قضائیه منصوب نمودند. این در حالی است که این انتخاب موافقت‌های بسیاری را به همراه داشت. در این راستا بسیاری معتقدند که حجت‌الاسلام رئیسی به چند دلیل خواهد توانست تحولات نوینی را در قوه قضائیه به‌وجود آورد. نخست آنکه وی دانش آموخته حقوق است و نه تنها با این جایگاه بیگانه نیست، بلکه به لحاظ تخصصی با ساختار قوه قضائیه آشناست و می‌تواند ساختار کارکردی و عملکردی این قوه را متحول کند. دیگر اینکه رئیسی خود فرزند قوه قضائیه محسوب می‌شود و اگر به کارنامه کاری وی در ادوار گذشته نظری بیفکنیم خواهیم دید او در هر جایی که بوده مسئولیتی حقوقی یا قضائی بر عهده داشته است. دادیاری و پس از چندی دادستانی کرج در سال‌های 59 و 60، دادستانی همدان طی سال‌های 61 تا 63، جانشین دادستان تهران از سال 64 تا 68، دادستانی تهران از 68 تا 73، ریاست سازمان بازرسی کل کشور از 73 تا 83، معاونت اول قوه قضائیه از 83 تا 93، دادستانی کل کشور طی سال‌های 93 تا اواخر 94 و دادستان کل ویژه روحانیت از سال 91 تا کنون مناصبی بوده که سیدابراهیم رئیسی پله به پله طی کرده تا امروز به ریاست قوه قضائیه برسد. نکته دیگر اینکه وی ارتباط خوب و ملایمی با اقشار مختلف جامعه دارد و جامعه او را شخصیتی متین و منطقی می‌شناسند که این سرمایه کمی برای رئیسی نیست. در مجموع بسیاری امروز وی را در جایگاه ریاست قوه قضائیه بسیار کارآمدتر و شایسته‌تر می‌بینند.
تودیع و معارفه؛ 20 اسفند


در پی انتصاب آیت‌‌ا... رئیسی به ریاست قوه قضائیه، حسن رحیمی مدیرکل روابط عمومی این قوه اعلام کرد: مراسم تودیع و معارفه رئیس قوه قضائیه با حضور مقامات و مسئولان عالی کشوری، لشکری و قضائی صبح روز دوشنبه بیستم اسفندماه برگزار خواهد شد.
واکنش‌ها
انتصاب حجت‌الاسلام والمسلمین رئیسی به ریاست قوه قضائیه واکنش‌های متفاوتی را در پی داشته که اکثرا حمایت از انتخاب وی بوده است. سرلشگر باقری رئیس ستاد کل نیروهای مسلح نیز با تبریک به حجت‌الاسلام رئیسی اظهار داشت: بی‌شک کارآمدی و توانمندی‌های مشهود و مشهور علمی و فقهی، اشراف و تسلط همه‌جانبه بر جایگاه و نقش خطیر قوه قضائیه در جامعه و نظام اسلامی و برخورداری از تجارب و سوابق ارزنده در دستگاه عدالت، پشتوانه مطمئن و نافذ جنابعالی در انجام وظایف و مسئولیت‌های محوله و تحقق تحول زیبنده گام دوم انقلاب و متناسب با نیازها، پیشرفت‌ها و تنگناهای این مجموعه که در منظومه انتظارات و سفارشات مقام معظم رهبری بر آن تأکید شده است، خواهد بود. قاضی سراج رئیس سازمان بازرسی کل کشور اظهار داشته: رئیس جدید قوه، عزم جدی دارد که سازمان بازرسی را تقویت کند و ان‌شاء‌ا... در سال جدید با رئیس جدید بتوانیم توقعات مقام معظم رهبری از سازمان بازرسی را جامه عمل بپوشانیم. علی‌اکبر ولایتی مشاور مقام معظم رهبری در امور بین‌الملل نیز با تبریک به رئیسی آورده: بدون شک درایت، تدبیر و اشراف حضرتعالی در مباحث حقوقی و موضوعات مرتبط با دستگاه قضا ذخیره‌ای ارزشمند و گرانبها در جهت ایجاد تحولی عظیم و عمیق در پیشبرد منویات مقام معظم رهبری در گام دوم انقلاب در دستگاه قضا خواهد بود. سرلشکر موسوی فرمانده کل ارتش نیز در پیامی خطاب به حجت‌الاسلام رئیسی گفت: انتصاب شایسته جنابعالی به ریاست قوه قضائیه را که نشان از اعتماد رهبر عظیم‌الشان انقلاب اسلامی امام خامنه‌ای عزیز(مد ظله العالی) به حضرتعالی دارد، تبریک عرض می‌کنم. محمود صادقی، زئیس فراکسیون شفافیت و انضباط مالی مجلس در توئیتر نوشت: ‌نکات مورد تأکید رهبری در حکم انتصاب حجت‌الاسلام رئیسی نویدبخش تحولات مثبت در قوه قضائیه است. حجت‌الاسلام محمدعلی ابطحی رئیس دفتر رئیس دولت اصلاحات نیز در کانال تلگرامی خود نوشت: با هر نگاهی، انتخاب آقای رئیسی برای ریاست قوه قضائیه، خبر خوبی برای همه بود. آشنایی با جزئیات سیستم قضائی نکته مهمی است. این مهم می‌تواند سرعت رسیدگی به مشکلات فعلی آن سیستم را چند برابر کند. غلامعلی حداد عادل نیز نوشت: امیدوارم در این راه با توکل به خداوند و با درایت و شجاعت به‌پیش روید. عزت‌ا... ضرغامی رئیس اسبق صداوسیا نیز در توئیتر خود با تبریک به رئیسی نوشت: از او می‌خواهم در رفتار فردی همان باشند که می‌شناسیم. عدالت‌محوری و مبارزه بی‌تعارف با اصحاب قدرت و ثروت را هم به حاشیه نرانند. برخی زندانیان هم کمی تا قسمتی بی‌گناه هستند. قانون آزادی مشروط را، جایگزین رویه حبس حداکثری کنند.
 
 
 
 
طی حکمی از سوی مقام معظم رهبری
حجت‌الاسلام ‌والمسلمین رئیسی به ریاست قوه قضائیه منصوب شد
لزوم تحول در قوه قضائیه و آغاز پرقدرت دورانی جدید
آرمان: مقام معظم رهبری در حکمی حجت‌الاسلام والمسلمین آقای حاج سیدابراهیم رئیسی را به ریاست قوه قضائیه منصوب کردند. ایسنا به نقل از پایگاه اطلاع‌رسانی مقام معظم رهبری، نوشت؛ ایشان در این حکم با تأکید بر لزوم تحول در قوه قضائیه و آغاز پرقدرت دوران جدیدی که زیبنده گام دوم انقلاب باشد، از فقاهت، دانش، تجربه، سلامت، امانت و کارآمدی حجت‌الاسلام والمسلمین رئیسی در مقاطع گوناگون خدمت و سوابق طولانی ایشان در قوه قضائیه و آشنایی کامل با همه زوایای آن، به عنوان دلایل این انتخاب یاد و در ادامه هشت توصیه مهم خطاب به رئیس جدید قوه قضائیه بیان کردند. در متن حکم مقام معظم رهبری خطاب به حجت‌الاسلام والمسلمین رئیسی آمده است: آغاز دهه پنجم انقلاب و گذشت چهل سال از تشکیل دادگستریِ مبتنی بر فقه و حقوق اسلامی، ایجاب می‌کند که با تکیه بر تجربه‌ها و دستاوردها و رهنمودهای انباشته در این نصاب زمانی، تحوّلی متناسب با نیازها و پیشرفت‌ها و تنگناها در قوه قضائیه صورت گیرد و دستگاه عدالت با نَفَسی تازه و انگیزه‌ای مضاعف و نظم و تدبیری حکمت‌آمیز، دوران جدیدی را که زیبنده گام دوم انقلاب است، با قدرت و جدیت آغاز کند. اینجانب برای تحقق این مقصود حیاتی، جنابعالی را برگزیده‌ام که دارای سوابق طولانی در سطوح مختلف قوه قضائیه و آشنا با همه زوایای آن می‌باشید و از طرفی در کنار فقاهت از تحصیلات حقوقی و دانش و تجربه در این عرصه مهم برخوردارید، و سلامت و امانت و کارآمدی خود را در مقاطع گوناگون خدمت نشان داده‌اید. در بخشی از این حکم آمده: سند تحول قضائی پیشنهادی جنابعالی را ملاحظه کردم. بر اساس مشورت‌ها و نظرات کارشناسی، آن را مفید و کارساز می‌دانم. با این حال چند نکته را مؤکداً به جنابعالی سفارش می‌کنم. نخست آنکه برای همه فصول این سند و بندهای ذیل آنها، زمان تعیین کنید و خود و همکارانتان را بر پایبندی به سرآمد برنامه الزام نمایید. در زمان‌بندی‌ها نه عجله و نه مماطله نباید راه داده شود. دوم آنکه در همه فصول تحول، مردمی بودن و انقلابی بودن و ضد فساد بودن را رعایت کنید. سوم آنکه عنصر نیروی انسانی صالح را در رأس عوامل تحول و پیشرفت قوه بدانید. سلامت قضات و پاکیِ دامن آنان از هر گونه فساد، شرط لازم و اوّل برای همه توفیقات شماست. در ریشه‌کنی فساد از درون قوه که مایه مباهات شما و سرافرازی اکثریت قضات دادگاه‌ها و دادسراهاست، هیچ تردید و درنگ نکنید. چهارم آنکه گسترش عدل و احیا حقوق عامه و آزادی‌های مشروع و نظارت بر اِعمال قانون را که در شمار هدف‌های قوه قضائیه در قانون اساسی است در رأس برنامه‌ها قرار دهید. این موجب اعتماد مردم و دلگرمی آنان به قوه قضائیه در حوادث و منازعات خواهد شد. بخش دیگری از این حکم می‌افزاید: پنجم آنکه در برخورد قضائی ملاحظه این و آن را نکنید. ششم آنکه از جوانان صالح و انقلابی و فاضل در مسئولیت‌های قوه استفاده کنید. هفتم آنکه قاضی و دادگاه را عزیز بدارید. احساس عزت و شرافت در قاضی، سدّ محکمی در برابر انگیزه‌ها و عوامل نفوذ و انحراف است. هشتم آنکه همکاری با قوای مجریه و مقننه و هم‌افزایی با آنان را که سفارش همیشگی اینجانب است در نظر داشته باشید. آنان نیز موظف به همراهی و همکاری با شمایند. مقام معظم رهبری در ادامه تصریح کردند در پایان لازم می‌دانم از آیت‌ا... آملی به‌خاطر تلاش‌های ارزشمندشان تشکر و قدردانی کنم و برای توفیق کامل جنابعالی و همکارانتان دست دعا و توسل به درگاه ربوبی بلند کنم و توجهات و دعای حضرت بقیه‌ا... ارواحنا فداه را مسألت نمایم.