ابراهیم در آتش تهیه انگلیس و فرانسه

سرویس سیاست جوان آنلاین:  این تدارک «انگلیسی-فرانسوی» علیه رئیس جدید دستگاه قضا با پشتیبانی رسانه‌ای شبکه ملکه هم تقارن پیدا کرد و بی‌بی سی در برنامه دیشب خود، رئیسی را یک جنایتکار خواند. درست در روزی که روحانی، رئیس‌جمهور کشورمان از جذابیت خود برای فرانسوی‌ها گفت و خبر داد که فرانسه به خاطر انتخاب او به ریاست‌جمهوری بی خیال حمله به ایران شده است، دولت فرانسه به حضور رقیب انتخاباتی روحانی در دستگاه قضایی ایران واکنش نشان می‌دهد، کلید فهم بسیاری از مسائل پیش‌آمده برای برجام و سیاست‌خارجی ایران نیز می‌تواند باشد.
حجت الاسلام ابراهیم رئیسی روز پنج شنبه با حکم رهبر انقلاب به عنوان رئیس قوه قضائیه منصوب شد، چهره‌ای که واکنش‌ها به انتصاب او، از همین ابتدای کار نشان‌دهنده سناریوی غربی برای فشار بر دستگاه قضایی جمهوری اسلامی است. دیده بان حقوق بشر و وزارت خارجه امریکا به انتصاب رئیسی واکنش منفی نشان دادند. دیده بان حقوق بشر حضور رئیسی به عنوان رئیس دستگاه قضایی را نشان‌دهنده «بدتر شدن وضعیت حقوق بشر در ایران» خوانده و سارا لیح ویتسون مدیر خاورمیانه و شمال آفریقای دیده‌بان حقوق بشر گفته که انتصاب رئیسی به این سمت اقدامی مشوش‌کننده و وحشت افکن است.
آتش تهیه علیه انتصاب حجت الاسلام رئیسی را «رابرت پالادینو» سخنگوی وزارت خارجه امریکا، حتی یک روز قبل از انتصاب ریخت، زمانی که در توئیتر نوشت: «ابراهیم رئیسی که در اعدام جمعی زندانیان سیاسی دست داشته، برای ریاست دستگاه قضا در نظر گرفته شده است. چه فضاحتی!» ظاهراً حجت الاسلام رئیسی که رهبر انقلاب در حکم خود او را دعوت کرده که در برخورد‌های قضایی «ملاحظه این و آن را» نکند، مجبور است دست‌کم از همین ابتدا، کمربند‌ها را در حوزه حقوق بشر ببندد. دولت‌های غربی واکنش رسمی به انتصاب رئیس جدید قوه قضائیه نشان نداده‌اند، ولی نشانه‌ها حاکی از این است که رئیسی ۵۸ ساله از همین ابتدا با هجمه دولت‌های غربی روبه‌رو خواهد بود. روز پنج‌شنبه، در همان روزی که حکم رهبری انقلاب برای انتصاب رئیسی صادر شد، جرمی هانت وزیر خارجه انگلیس در اقدامی کم سابقه، اعلام کرد که به دلیل رفتار «غیرقابل قبول» جمهوری اسلامی با نازنین زاغری-رتکلیف، شهروند ایرانی- بریتانیایی که به جرم اقدام علیه امنیت ملی درایران زندانی است، «حمایت دیپلماتیک» اعطا می‌کند. جرمی هانت خود نیز غیر معمول بودن تصمیم لندن را تأیید کرده و گفته است: «امروز من تصمیم گرفتم که بریتانیا در گامی بسیار غیرمعمول به نازنین زاغری حمایت دیپلماتیک اعطا کند.»
‌وزیر امور خارجه بریتانیا اضافه کرد: «این به مثابه آن است که دولت بریتانیا به طور رسمی اعلام می‌کند که نحوه رفتار با او با تعهدات ایران بر اساس قوانین بین‌المللی منطبق نیست و این موضوع را به یک مسئله رسمی بین دولت‌های دو کشور تبدیل می‌کند.» هانت در ادامه اذعان کرد که «بعید است که این اقدام معجزه کند و یک‌شبه نتیجه‌ای در پی داشته باشد»، با این حال «این اقدام به تمامی جهانیان نشان خواهد داد که نازنین بی‌گناه است و بریتانیا وقتی با یکی از شهروندانش ناعادلانه رفتار می‌شود تنها نظاره‌گر نخواهد بود».


حمید بعیدی‌نژاد، سفیر ایران در انگلیس، در واکنش به تصمیم جرمی هانت در توئیترش نوشت: «تصمیم وزارت خارجه انگلیس به اعطای حمایت دیپلماتیک به خانم زاغری، مخالف حقوق بین‌الملل و فاقد آثار حقوقی و اجرایی است. حقوق بین‌الملل اعطای حمایت دیپلماتیک از سوی دولت‌ها را فقط نسبت به اتباع خود ممکن می‌داند. طبق قانون ایران، ایرانیان فارغ از محل اقامت، تابعیت خود را حفظ می‌کنند.»
‌در اقدامی موازی، امانوئل ماکرون، رئیس‌جمهورفرانسه از نسرین ستوده که به جرم جاسوسی در ایران زندانی است، برای عضویت در «شورای مشورتی برابری جنسیتی گروه ۷» دعوت شد. بنا بر متن دعوتنامه منتشرشده، امانوئل ماکرون، رئیس‌جمهور فرانسه که ریاست دوره‌ای گروه ۷ را برعهده دارد، با اشاره به اهمیت موضوع برابری جنسیتی تأکید کرده است که این شورا «نقشی مهم» در قانونگذاری‌های گروه ۷ دارد.
فرانسه در مواجهه با ایران همیشه نقش شوالیه اروپایی‌ها را بازی کرده و در برجام، پلیس بد شد و در پسابرجام هم، دعوای موشکی را زنده نگه می‌دارد. با این حال رئیس جمهور کشورمان به تازگی اعلام کرد که رئیس جمهور فرانسه به او گفته غرب تصمیم حمله به ایران داشته که با ریاست‌جمهوری روحانی، از این تصمیم خود برگشته است و البته ظاهراً روحانی به طرف فرانسوی خود نگفته که «این یک مداخله آشکار در امور داخلی ایران است» و به نظر می‌رسد از این حرف بی حساب و غلط فرانسوی‌ها، نوعی رضایت درونی هم برای رئیس‌جمهور ایجاد شده است!