آرزوی گیلانی‌ها برآورده شد

دیروز در دومین برنامه رئیس جمهوری در سفر به گیلان، راه آهن رشت- قزوین با حضور رئیس‌ جمهوری مورد بهره‌برداری قرار گرفت و مرکز استان گیلان رسماً به شبکه ریلی سراسری کشور متصل شد.
در این مراسم میهمانانی از کشورهای آذربایجان، عراق، پاکستان، افغانستان، ارمنستان، هندوستان، اوکراین، بلاروس، لتونی، روسیه، ازبکستان، تاجیکستان، گرجستان، قزاقستان، قرقیزستان و سوریه نیز حضور داشتند.
روحانی ضمن بازدید از ایستگاه راه آهن رشت، با توضیح مدیران و مسئولان ذیربط در جریان چگونگی روند احداث و خدماتی که از طریق این خط آهن ارائه خواهد شد، قرار گرفت.  رئیس جمهوری در این مراسم ، با بیان اینکه تکمیل کریدور ریلی جنوب - شمال زنجیره‌ای از روابط تجاری از شرق تا اروپا ایجاد می‌کند، گفت: بزودی راه آهن ایران و عراق متصل می‌شود و امروز راه آهن ایران تا چین متصل شده و پیوند با همسایگان عمیق‌تر شده است و توسعه ارتباطات ریلی با همسایگان نشانه‌ای از شکست سیاست تحریم ایران است. وی با بیان اینکه امروز نه تنها به دریای سیاه و مدیترانه بلکه از طریق راه‌آهن اینچه برون به چین متصل می‌شویم و پیوند جمهوری اسلامی ایران با کشورهای همسایه و جهان مستحکم‌تر می‌شود، تأکید کرد: این مهم نشان می‌دهد تحریم‌های یکجانبه علیه جمهوری اسلامی ایران مؤثر نیست، ملت‌ها و دولت‌های منطقه تصمیم به برادری، دوستی، همسایگی و ارتباط مستحکم‌تر با یکدیگر دارند و آنانی که می‌خواهند در روابط کشورهای منطقه اختلال ایجاد کنند موفق نبوده و نخواهند بود.
همچنین با فرمان دکتر روحانی، اولین قطار مسافربری از ایستگاه رشت به مقصد مشهد مقدس با ۱۲۰مسافر که جمعی از خانواده‌های معظم شهدا، جانبازان و ایثارگران استان گیلان بودند، به حرکت درآمد.  


به گزارش ایرنا، راه آهن قزوین-رشت به صورت یک خطه، بـا سرعـت 160 کیلومتر برای قطارهای مسافری و 120 کیلومتر در ساعت برای قطارهای باری، از ایستگاه سیاه چشمه استان قزوین آغاز شده و با گذر از روستاهای کوهین و شیرین سو در محدوده شهرهای لوشان، منجیل، رودبار، رستم آباد و امامزاده‌ هاشم ادامه مسیر داده و به ایستگاه رشت می رسد.  این مسیر ریلی از ایستگاه رشت دوشاخه می‌شود که یک شاخه با عبور از شهر پیربازار به بندرانزلی متصل شده و شاخه دوم آن به شهر مرزی آستارا در غربی‌ترین نقطه گیلان می‌رسد.
همچنین تعداد 9 ایستگاه شامل دستجرد، کوهین، شیرین سو، لوشان، منجیل، رستم آباد، امامزاده‌هاشم، رشت و پیربازار در این مسیر ساخته و پیش‌بینی شده است.
این طرح افزون بر آنکه از لحاظ حمل ‌و نقل داخلی بار و مسافر برای استان‌های قزوین و گیلان اهمیت دارد، از حیث ایجاد کریدور ریلی جدید برای صادرات و واردات و همچنین ترانزیت کالا از مناطق شمالی کشور به خلیج فارس و آب‌های آزاد بین‌المللی و دیگر کشورهای همسایه ایران بسیار مهم است. ساخت پروژه راه آهن قزوین - رشت از سال 1385 آغاز و در قالب هشت قطعه کار شده است؛ این خط آهن قادر خواهد بود سالانه 10 میلیون تن بار حمل و سه میلیون و 800 هزار مسافر جابه جا کند.  
راه آهن قزوین - رشت 53 دستگاه تونل به طول 22 کیلومتر دارد؛ همچنین بزرگترین پل راه آهن کشور به طول یک هزار و 430 متر روی سد منجیل ساخته شده است.  برای احداث راه آهن قزوین - رشت بیش از 25 کیلومتر تونل، حدود 9 کیلومتر پل بزرگ، 22 میلیون مترمکعب خاکبرداری و خاکریزی انجام و افزون بر یک هزار و 850 میلیارد تومان هزینه شده است که با قیمت‌گذاری روز، حدود پنج هزار میلیارد تومان برآورد می‌شود.
اول آذرماه امسال قطار قزوین- رشت حرکت آزمایشی خود را با حضور محمدباقر نوبخت معاون رئیس جمهوری و رئیس سازمان برنامه و بودجه از ایستگاه قزوین آغاز کرده بود.
دیروز همچنین تفاهمنامه‌های احداث راه‌آهن رشت – آستارا و اتصال راه‌آهن رشت – انزلی به بندر کاسپین با حضور رئیس جمهوری امضا شد. تفاهمنامه احداث راه‌آهن رشت – آستارا بین شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل و نقل کشور و قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیا و همچنین تفاهمنامه اتصال راه‌آهن رشت – انزلی به بندر کاسپین بین سازمان منطقه آزاد تجاری – صنعتی انزلی و شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل و نقل کشور امضا شد.