در پنجمین همایش بین المللی محک سه ماموریت اصلی این نهاد در حمایت از کودکان مبتلا به سرطان مشخص شد

ورود «محک» به عصری تازه
در زمانه عسرت؛«محک» تجسم مسئولیت اخلاقی و انسانی است
همدلی| گروه اجتماعی: در زمانه ای که در سرتاسر جهان، بسیاری خیریه ها کمین گاهی شده برای پولشویی افراد ثروتمند، موسسه خیریه محک در ایران در همه سال‌های فعالیتش نامی نیکو برای خود برجا گذاشته است. در راه رفتن به این همایش که از ساعت 2 روز 6 اسفند در موسسه محک برگزار شد، در گفت وگو با راننده این این نهاد خیریه راننده حرف های جالبی زد. اینکه دامنه خیرخواهی این موسسه نه تنها محدود به کودکان بیمار ایرانی که کودکان عراقی و افغانستانی نیز در این موسسه پذیریش و مورد معالجه قرار می گیرند. این راننده که یکی از کارکنان موسسه محک بود گفت: همین چند وقت پیش بود که از تهران آمبولانسی به یاسوج فرستاده شد تا دختر بچه‌ای 8 ساله به نام سحر را که سرطان داشت به تهران منتقل کنند. او گفت سحر و خانواده‌اش را در هتل محک اسکان دادند و مراحل درمان آغاز شد. این راننده گفت که برای محک فرقی ندارد کودک ایرانی باشد یا از افغانستان یا هر کشور دیگری.
به محک می رسیم سازه ای زیبا در دل کوه‌های شمال شهر تهران آنجا با یکی از پرسنل سر گفت وگو را باز می کنم. می‌گوید مردم سنگ تمام گذاشته‌‌اند. آن وقت خود ما به این تصور باطل دامن می زنیم که ما ایرانی ها فقط به فکر خودمانیم. این سخن اصلا درست نیست شما باید یک مدت به محک بیایید تا روح خیرخواه ایرانی را از نزدیک ببینید. از اعمال صورت گرفته برای برگزاری همایش معلوم است که از نظر سازمانی نیز محک دیس‍پلین و نظم خاص خودش را دارد.


پنل ها برگزار می شود و سخنرانان یکی یکی به روی سن می روند. پنجمین همایش بین‌المللی مسئولیت اجتماعی شرکت‌ها به مناسبت روز جهانی سرطان کودک، با محوریت «مدل‌های برنامه‌ریزی، مدل‌های اجرا و استانداردهای گزارش‌دهی» آغاز می شود. به گفته کارشناسان این همایش از آن رو اهمیت دارد که ورود محک به عصری تازه را نوید می دهد. عصری که در آن نهادی مردم‌نهاد که اندیشه‌اش نه تنها درمان سرطان کودکان که ترویج اندیشه کمک به همنوع عنوان شده تلاش می‌کند تا با تلفیق شیوه‌های سنتی مددجویی، با شیوه‌های مدرن، دامنه اقدامات انسانی و نیکوکارانه‌اش را گسترش دهد و بین المللی کند. باید به به خاطر داشته باشیم که در چه شرایطی این موسسه خیریه با چنین دقتی استوار و محکم به کارش ادامه می‌دهد. محک در شرایطی که تحریم ها نفس اقتصاد کشور را بریده و بسیاری از مردم در تنگنا قرار دارند، عزم و اراده‌اش را قوی‌تر کرده و این موضوعی است که یکی از مدیران برگزار کننده همایش برآن تاکید می‌کند. او می گوید ایرانیان نشان داده اند که در شرایط بحران همیشه متحد می شوند و هوای یکدیگر را بیش از گذشته دارند.
همایش آغاز می شود و سخنرانانی از یونیسف و نهادهای مردم نهاد بین‌المللی ‍پشت تریبون حاضر می شوند و مسائلی را برای پیش برد اهداف انساندوستانه محک مطرح می کنند و در پایان هر پنل تخصصی سوال و جوابی بین سخنرانان و حاضران انجام می شود.
شاید محک تنها نهاد مردم نهاد ایرانی باشد که دستاوردها و جوایز مختلف و معتبر بین المللی را دریافت کرده باشد. همین سال گذشته محک توانست با کسب امتیاز 5/97 درصد به دریافت بالاترین رتبه در میان سازمان‌های مردم‌نهاد معتبر جهان در هشتمین ممیزی استاندارد بین‌المللی NGO Benchmarking از شرکت بازررسی بین‌المللی (SGS) نائل آید.
در همین رابطه آراسب احمدیان مدیرعامل موسسه خیریه محک با بیان آنکه این همایش، آخرین برنامه‌ایست که محک در راستای گسترش مفهوم مسئولیت اجتماعی شرکت‌ها برگزار کرده است گفت: محک از سال ۱۳۸۵ و در مقدمه برنامه استراتژیک خود، به موضوع مسئولیت اجتماعی پرداخته و تلاش کرده است تا در ۱۲ سال ضمن تبیین این مفهوم در جامعه، به عملیاتی شدن و مدل‌سازی آن نیز توجه کند.
وی، سپس به بررسی سه موضوع تبیین مفهوم، عملیاتی و مدل سازی مسئولیت اجتماعی پرداخت و افزود: نگاهی به مدل‌های کسب و کار به ما نشان می‌دهد که امروزه فعالیت‌های ساخت یافته نظری و عملی در حوزه مسئولیت اجتماعی شرکت‌ها شکل گرفته است که از آن جمله می‌توان به راه‌اندازی کمیسیون حاکمیت شرکتی و مسئولیت اجتماعی بنگاه‌ها در اتاق بازرگانی ایران و تهران؛ تعریف استاندارد ارزیابی فعالیت‌های مسئولیت اجتماعی بنگاه‌های اقتصادی و رتبه‌بندی آنها در انجمن مدیریت ایران؛ اهدای نشان مسئولیت اجتماعی و جایزه مسئولیت اجتماعی بنگاه‌های اقتصادی ایران؛ راه‌اندازی پلتفورمی برای ثبت نیازهای سازمان‌های مردم‌نهاد توسط موسسه پژوهش و برنامه‌ریزی آموزش عالی، وزارت علوم، تحقیقات و فناوری با هدف انجام مسئولیت اجتماعی حوزه دانشگاه از طریق رفع نیازهای پژوهشی و تعریف ده‌ها پروژه مسئولیت اجتماعی شرکت‌ها و بنگاه‌های اقتصادی با سازمان‌های مردم‌نهاد و نهادهای اجتماعی اشاره کرد.
احمدیان با بیان آنکه در راستای عملیاتی شدن مسئولیت اجتماعی، مرکز پذیره‌نویسی سلول‌های بنیادی خون‌ساز محک با همراهی بخش خصوصی راه‌اندازی شد که در سال ۲۰۱۸ جایزه طلای انجمن بین‌المللی مدیریت پروژه را به دست آورد گفت: اهمیت این دستاورد باعث شد تا محک پانل تخصصی «تاثیر به کارگیری دانش مدیریت در پروژه‌های بشردوستانه سازمان‌های مردم‌نهاد» را در چهاردهمین «کنفرانس بین‌المللی مدیریت پروژه» به منظور تبادل تجربه با سایر موسسات خیریه برگزار کند. محک باور دارد که به واسطه این دانش سازمان‌های مردم‌نهاد حوزه سرطان می‌توانند به پیشبرد پروژه‌هایشان، استفاده بهینه از منابع و امکان گزارش دهی استاندارد دست یابند و در نظر دارد تا این باور را در سطح جهانی و انجمن UICC و سازمان‌های بین‌المللی همکار در حوزه سرطان نیز مطرح کند  تا از این دانش در راستای اهداف خود استفاده کنند.
وی در ادامه به موضوع مدل‌سازی مسئولیت اجتماعی اشاره کرد و افزود: دانشکده مدیریت و اقتصاد دانشگاه صنعتی شریف، دانشکده مدیریت، علم و فناوری دانشگاه صنعتی امیرکبیر، دانشکده مدیریت دانشگاه تهران، موسسه پژوهش و برنامه‌ریزی آموزش عالی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، صندوق کودکان سازمان ملل متحد (UNICEF)، انجمن بین‌المللی مدیریت پروژه (IPMA)، انجمن مدیریت پروژه ایران و سازمان مدیریت صنعتی حامی ملی و بین‌المللی حامی این همایش بودند که نشان از توجه ایشان به موضوع مسئولیت اجتماعی دارد. از سوی دیگر دو پانل تخصصی با عنوان مدل‌های برنامه‌ریزی و مدل‌های اجرا در این همایش با حضور اساتید دانشگاه، متخصصان اقتصادی و فعالان سازمان‌های مردم‌نهاد برگزار شد.
دبیر پنجمین همایش بین‌المللی مسئولیت اجتماعی شرکت‌ها در ادامه با بیان آنکه در حال حاضر ما با مفهومی ساخت یافته مواجه هستیم و سازمان‌های زیادی درگیر فازهای عملیات این مفهوم، در چرخه بهبود مستمر هستند، ادامه داد: دانشگاه‌ها و مراکز علمی فاز طراحی را هدایت می‌کنند، نهادهای اجتماعی و سازمان‌های مردم‌نهاد طرح‌ها و پروژه‌های مسئولیت اجتماعی را عملیاتی و پیاده‌سازی می‌کنند، سازمان‌های ممیزی به پایش، اجرا، ارزیابی و رتبه‌بندی می‌پردازند و اصلاحات حاصل از این ارزیابی‌ها، به بهبود طراحی و اجرا در آینده منجر خواهد شد.
وی افزود: شرایط موجود دلالت بر آن دارد که تداوم اقدامات ترویجی در این حوزه، ثمربخش بوده و مفهوم مسئولیت اجتماعی جاری شده است و بازیگران مختلف این عرصه کارهای درستی را به شکل درست در این حوزه آغاز کرده و حتما ادامه خواهند داد. از این‌رو موسسه خیریه محک پنجمین همایش مسئولیت اجتماعی شرکت‌ها را به عنوان آخرین گام ماموریت خود در این حوزه تلقی کرده و مسیر دوازده ساله ترویج و توسعه مفهوم مسئولیت اجتماعی شرکت‌ها را موفقیت‌آمیز و خاتمه یافته تلقی می‌کند.
احمدیان با تاکید بر اینکه محک در حال حاضر مسئولیت خود را توسعه دو مفهوم بنیادین شفافیت و پاسخگویی می‌داند گفت: موسسه خیریه محک همواره در کنار انجام ماموریت اصلی خود که حمایت همه جانبه از کودکان مبتلا به سرطان و خانواده آنان در سه حوزه خیریه، درمان و تحقیقات علمی است به مسئولیت اجتماعی خود در قبال جامعه می‌پردازد چراکه ارکان محک به این نقش اعتقاد دارند. بر همین اساس، محک از این پس و در قالب برنامه‌های راهبردی سوم و چهارم، به توسعه دو مفهوم بنیادین شفافیت و پاسخگویی به عنوان اساسی‌ترین ارزش‌های موسسه خیریه محک و مهم‌ترین وظایف سازمان‌های مردم‌نهاد در قبال جامعه می‌پردازد.
مدیرعامل موسسه محک در پایان گفت: محک با اتکا به دانشی که با حضور داوطلبانه در استانداردهای بین‌المللی به دست آورده و همچنین با اتکا به ظرفیت‌های عظیم جامعه مدنی کشور عزیزمان که پیمودن حتی یک قدم از مسیر طولانی محک بدون حضور آنها میسر نبود امیدوار است در افق ۱۴۰۵ و با پایان یافتن چهارمین برنامه استراتژیک، این دو ارزش بنیادین به شکلی ساخت یافته، عملیاتی و قابل پایش باشند.