جدایی اصلاح‌طلبان از دولت گل به خودی است

بهزاد نبوی فعال سیاسی اصلاح‌طلب در واکاوی شرایط این روزهای کشور سناریوهایی از جنس جدایی دولت و اصلاح‌طلبان را اشتباه می‌داند و معتقد است به جای متهم کردن یکدیگر باید در پی راهکار بود . درادامه بخش‌هایی از
گفت وگوی او با ایرنا را می‌خوانید:
= در طول 58 سال حکومت پهلوی‌ها یک بار در دوره «کندی» (رییس جمهوری وقت آمریکا) انتخابات آزاد آن هم در حوزه انتخابیه کاشان، برگزار شد و تنها یک نماینده غیر از آن کسانی که می‌خواستند، یعنی «الهیار صالح» از آن شهر انتخاب شد که آن مجلس هم پس از سه ماه، زمان نخست وزیری امینی منحل شد. غیر از صالح در دوران پهلوی‌ها حتی یک نفر را هم پیدا نمی‌کنید خارج از خواست رژیم انتخاب شده باشد.
= «انقلاب ما، انقلاب علیه فقر نبود باید به این نکته دقت داشت. زمانی که انقلاب شد 3-2 سال بود که قیمت نفت به شکل جهشی بالا رفته بود که از نظر درآمدی تحول بزرگ در یک کشور محسوب می‌شد.»


= آن سال‌ها با شیر پاکتی که در مدارس توزیع می‌شد، بچه‌ها فوتبال بازی می‌کردند. پس شرایط مادی جامعه به گونه ای نبود که بتوان گفت فقرعامل انقلاب بوده است هر چند برخی از سلطنت‌طلب‌ها مدعی هستند مردم از روی
شکم سیری انقلاب کردند!«نمی‌توان به صراحت گفت در آن سال‌ها فقر نبود.»
= همه شما جوانان شنیده و خوانده اید که شعار و ایده آل اصلی انقلاب، استقلال آزادی، جمهوری اسلامی بود. برخی مارکسیست‌ها نظیر چریک‌های فدایی خلق در مقابل آن، شعار نان، مسکن و آزادی سر می‌دادند، ولی کسی به دنبال آن شعارها نرفت.
= جوانان چون شرایط آن روز را از نزدیک لمس نکرده و اتفاقات آن دوران را در کتاب‌ها یا روزنامه‌های خوانده اند و در ضمن عملکردهای غیرقابل دفاع ما را دیده یا می‌بینند، ممکن است برخی از آنها تصور مثبتی نسبت به رژیم گذشته داشته باشند. در واقع بسیاری از این جوانان مخالف وضع موجود هستند و به همین دلیل به جمع تطهیرکنندگان می‌پیوندند.
= در دوران پهلوی با حکومتی مواجه بودیم که اسمش مشروطه سلطنتی بود. حکومتی که در قانون اساسی آن نوشته شده بود «شخص اعلیحضرت از مسئولیت مبراست» و کسی که از مسئولیت مبراست هیچ اختیاری هم ندارد. به همین دلیل میان مردم شعار «استقلال، آزادی، جمهوری اسلامی» مطلوب تر و مقبول تر از شعار «نان، مسکن، آزادی» مارکسیست‌ها بود.
= در مقایسه با دیگر انقلاب‌ها و هم در رابطه با قبل از انقلاب، هیچ انقلابی نبوده است که
2 ماه پس از پیروزی، نخستین رفراندوم واقعی در آن برگزار شود و قانون اساسی آن به رای مردم گذاشته شود. نه در کوبا نه در ویتنام و نه در هیچ انقلاب دیگری 2 ماه پس از پیروزی که سهل است، شاید تا امروز چنان همه پرسی برگزار نشد.
= انقلاب ما باز هم از انقلاب‌های دیگر وضع بهتری دارد و در تحقق اهداف، زیر و رو کردن و از هم پاشیدن وضعیت قبل، کمی‌بهتر از دیگران عمل کرد البته ما هم کارهای غیرقابل قبول و غیرقابل دفاع انجام دادیم ولی نسبت به سایر انقلاب‌ها وضعیت انقلاب ما بهتر است و در تحقق اهداف خود یعنی «استقلال، آزادی و جمهوری اسلامی» جلوتر است چرا که توانسته است تا حدی به شعارهایش تحقق ببخشد.
= عده ای از اصلاح‌طلبان به دو دلیل می‌خواهند خرج خودشان را از دولت جدا کنند. یکی این که احساس می‌کنند جامعه از وضع موجود ناراضی است و نمی‌خواهند این نارضایتی متوجه خودشان شود. دسته دوم، تعداد کمی‌از دوستان هستند که می‌دانند مشکل از کجاست ولی چون انتقاد از دولت بی هزینه ترین انتقاد است، ترجیح می‌دهند همه کاسه و کوزه‌ها را سر دولت بشکنند. البته معنی حرفی که می‌زنم این نیست که دولت انتقاد ندارد، ولی آنچه امروز جامعه را به این وضعیت درآورده دولت و اصلاح‌طلبان نیستند. به عقیده من برخی اصلاح‌طلبان متاسفانه با این کار دارند گل به خودی می‌زنند. حتی خود شما هم با این سوالی که پرسیدید در واقع توپ را به زمین اصلاح‌طلبان فرستادید.
= وضعیت موجود نه سهم دولت و نه اصلاح‌طلبان است. سهم اصلی را کسانی دارند که مخالف دولت، اصلاح‌طلبان و حتی اصولگرایان میانه رو هستند. سهم کسانی است که می‌خواهند برجام به نتیجه نرسد و با ترامپ هم موضع هستند تا تحریم‌ها کارساز شود و مردم از دولت، اصلاح‌طلبان و اصولگرایان میانه رو رویگردان شوند.
= دولت هم باید بداند جامعه به حرف
اصلاح‌طلب یا من که تعریف یا تکذیب می‌کنم، توجه نکند. مردم خودشان با تمام وجود وضعیت را لمس و نتیجه گیری می‌کنند و اگر وضعیت خوب باشد راضی و اگر بد باشد ناراضی می‌شوند. البته ممکن است برخی مطالب به شکل ملموس برای مردم، چندان عمق نداشته باشد، ولی بهرحال وقتی می‌بینند یکی می‌گوید یارانه را
20 برابر می‌کنند، می‌گویند خدا پدرش را بیامرزد.
برای مردم قابل بررسی نیست که این یارانه
20 برابری از کجا خواهد آمد. به من هم اگر بگویند
قرار است ماهیانه یک میلیون تومان یارانه بدهند خوشحال می‌شوم و به طراح آن شعار رای می‌دهم. معنا و خطر پوپولیسم هم همین است.
= اصلاح‌طلبان نباید تصور کنند که می‌توانند خرجشان را از دولت جدا کنند. همان جوانانی که قرار است دلشان را به دست آورند؛ خواهند گفت
شما اگر قدرت تحلیل صحیح داشتید، یک
سال و نیم پیش به ما می‌گفتید تا به روحانی رای نمی‌دادیم. چطور در این مدت کوتاه به این کشفیات جدید در مورد روحانی رسیدید؟! از کجا معلوم حالا هم اشتباه نمی‌کنید. اگر مردم احساس کنند چون روحانی وضع خوبی ندارد، شما خرجتان را جدا می‌کنید، شما را به «نامردی» هم متهم خواهند کرد.
= اصلاح‌طلبان و اصولگرایان میانه رو و دولت، باید به جای متهم کردن یکدیگر، در حد توان این سیاست‌ها و عملکردهای ماجراجویانه را برای مردم تشریح کنند، شاید که بازدارنده هم باشد. آنهایی که مسبب وضعیت موجود کشور هستند، برجام را خیانت دانستند! این چه خیانتی به کشور است که آمریکا هم آن را خیانت به منافع خود می‌داند؟!