بدبینی قاره سبز به معاملات سعودی

کمیسیون اروپا با وجود فشارهای قبلی، عربستان سعودی را به فهرست کشورهایی اضافه کرده است که از نظر این اتحادیه در مبارزه با پولشویی و تامین مالی تروریسم ضعیف عمل می‌کنند.
علاوه بر عربستان، چند کشور دیگر، از جمله لیبی و نیجریه به این فهرست اضافه شدند. پاناما هم، که درگیر یک رسوایی بین‌المللی مالی بود، وارد لیست اروپا شده است.
همچنین چهار جزیره تحت حاکمیت آمریکا، یعنی گوام، جزایر ویرجین، ساموآی آمریکا و پورتوریکو هم در فهرست پولشویی اتحادیه قرار گرفته‌اند.پس از بررسی ۵۴ حوزه قضایی، مجموعا ٢٣ کشور یا منطقه در این فهرست قرار گرفته‌اند. فهرست کنونی باید برای اجرایی شدن به تایید پارلمان اروپا و شورای اروپا برسد. ورا جورووا، مسئول امور قضایی اتحادیه اروپا پیش‌بینی کرد که کشورهای اروپایی به تایید این فهرست رای بدهند.
خانم جورووا گفت: «ما سخت‌ترین معیارهای ضدپولشویی جهان را وضع کرده‌ایم، اما باید اطمینان حاصل کنیم که پول‌های کثیف به نظام مالی ما راه پیدا نمی‌کنند. پول کثیف خونی است که در شریان‌های جرایم سازمان یافته و تروریسم جریان دارد.»


مطابق آنچه اتحادیه اروپا می‌گوید قرار گرفتن در این لیست به معنی تحریم یا وضع محدودیت برای معامله با این کشورها نیست، اما بانک‌ها را ملزم می‌کند که در معامله با این کشورها اقدامات احتیاطی بیشتری در نظر بگیرند.
پیش از این فرانسه و بریتانیا با انتشار این لیست، که عربستان در آن گنجانده شده، مخالفت کرده بودند.
پس از قتل جمال خاشقجی در کنسولگری عربستان در استانبول، برخی از متحدان غربی این کشور انتقادهایی علیه آن بیان کرده‌اند.
رشوه عربستان به شرکت‌های اروپایی
ریاض اگرچه در لیست سیاه پولشویی اروپایی قرار گرفته است اما دو سایت بلژیکی و فرانسوی فاش کردند که عربستان برای بهبود وجهه مخدوش خود در سطح جهان، از دو شرکت اروپایی حمایت مالی به عمل می‌آورد.
سایت ای یو آبزرور اعلام کرد که به یک پست الکترونیکی دست یافته که «کالج اروپا» برای یکی از نمایندگان پارلمان اروپا فرستاده است. بر اساس این پست کالج اروپا درصدد تنظیم سفر هفت سفیر و مسؤولان ارشد دولت عربستان به نهادهای اتحادیه اروپا بین ۱۸ و ۲۰ فوریه است. این مؤسسه اعلام کرده که برخی از اعضای پارلمان اروپا ۱۹ فوریه با سفرای عربستان در اتریش، بلغارستان، کرواسی، جمهوری چک، مجارستان، لهستان و رومانی در مقر پارلمان دیدار خواهند کرد. دیدارهای پیشنهادی درباره بررسی روابط اتحادیه اروپا و عربستان خواهد بود.
اما سایت ای یو آبزرور اعلام کرد که قوانین مربوط به شفافیت که فعالیت گروه‌های لابی در اتحادیه اروپا را تعیین می‌کند بر این اساس است که نهادهای آکادمیک باید اگر با فعالیت‌های اتحادیه و سیاست‌های آن برخورد یا با نهادهایش در ارتباط هستند این مساله را اعلام کنند اما کالج اروپا در لیست مربوط به شفافیت اتحادیه اروپا نیست.
نمایندگانی از حزب سبز در پارلمان اروپا از اینکه نهادهای آکادمیک از جمله کالج اروپا دیدار میان مسؤولان عربستانی با مسؤولان اتحادیه اروپا را تسهیل می‌کنند، ناخرسند هستند.
این دیدارها حدود چهار ماه بعد از قتل جمال خاشقجی، روزنامه نگار منتقد عربستانی و کمپین روابط گسترده ریاض برای بهبود وجهه خود در جهان صورت می‌گیرد. براساس گزارش این سایت، این تلاش‌ها در راستای منحرف کردن نگاه‌ها از جنگ وحشیانه علیه مردم یمن و بهبود وجهه محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان و توصیف ریاض به عنوان هم‌پیمان اصلی غرب است. خسوس بالستروس، مدیر کالج اروپا اعلام کرد که سفر دیپلمات‌های عربستانی در راستای وظایف این مؤسسه برای حمایت از روابط خوب میان اتحادیه و شرکای بین‌المللی است و این مؤسسه هیچ‌گونه حمایت مالی داوطلبانه‌ای از عربستان دریافت نکرده است.
در همین راستا سایت مولتی‌ناسیونال فرانسه اعلام کرد که نظام عربستان برای بهبود وجهه خود که به خاطر جنگ یمن و پرونده حقوق بشر خدشه‌دار شده، به گروه‌های لابی و شرکت‌های ارتباطی متوسل شده است.
نویسنده این مقاله اعلام کرد که شرکت ارتباطی پوبلسیس روند بهبود وجهه نظام عربستان در سطح جهانی را در ازای پول‌های هنگفت برعهده دارد. این شرکت معروف فرانسوی مهم‌ترین گروه لابی در دست نظام عربستان در سطح بین‌المللی است.
این نویسنده گفت که این شرکت به ابزاری برای تأثیرگذاری سیاسی تبدیل شده و به عنوان گروه لابی برای بهبود وجهه عربستان تلاش می‌کند. این شرکت از طریق شرکت «ام. اس. ال» در بروکسل و پاریس و از طریق شرکت «کورویس» در واشنگتن به نفع نظام عربستان فعالیت می‌کند.
به این شرکت مأموریت بهبود وجهه عربستان از طریق انتشار اخباری که ریاض را به عنوان یک مانع استوار در برابر تروریسم و جنگ یمن را به عنوان عملیاتی انسانی توصیف می‌کند، واگذار شده است. این شرکت همچنین اخبار و مقالات مثبتی را درباره نظام عربستان در برخی رسانه‌های بین المللی منتشر می‌کند.
این سایت فاش کرد که عربستان همچنین به برخی شخصیت‌های سیاسی اروپایی برای دفاع از خود در پارلمان اروپا متوسل شده است که از جمله آن‌ها دو نماینده و دو وزیر سابق فرانسوی به نام‌های رشیده داتی و میشل آلیوماری هستند که از نزدیک‌ترین شخصیت‌ها به نظام عربستان محسوب می‌شوند. این دو با تمامی تصمیمات و قوانین پارلمان اروپا که هدف آن ممانعت از فروش سلاح به عربستان بود، مخالفت کرده بودند.