انزوای لهستان در قاره سبز

«دولت لهستان با میزبانی کنفرانس بین‌المللی درباره خاورمیانه امیدوار است روابطش با واشنگتن را تقویت کند اما این اقدام روابط ورشو با کشورهای دیگر را به خطر می‌اندازد.»
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس در گزارشی با اشاره به کنفرانس بین‌المللی درباره خاورمیانه به میزبانی لهستان نوشت: «دولت ایران این کنفرانس را به عنوان یک اقدام خصمانه می‌بیند و هشدار داده است که برگزاری این کنفرانس عواقبی برای ورشو دارد.» برخی از صاحب نظران سیاسی نیز می‌ترسند که دولت لهستان در اروپا با محکم‌تر کردن روابط با واشنگتن منزوی‌تر شود. به خصوص از سوی کشورهای اروپایی که منتقد سیاست‌های دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا هستند.
در همین راستا «پیوتر بوراس» رئیس دفتر امور ورشو در شورای اروپا اعلام کرد: «آن چه که مرا نگران می‌کند تلاش‌های دولت لهستان برای قرار دادن تمام تخم مرغ‌هایش نه حتی در سبد آمریکا بلکه تنها در سبد ترامپ است.»
وی ادامه داد: «این مسئله به بهای روابط با شرکای اروپایی و حتی به بهای اتحاد ناتو خواهد بود.» دیپلمات ارشد اروپایی در سازمان ملل گفت که مقامات این اتحادیه مخالف برگزاری نشست ورشو هستند. نشست ورشو که به میزبانی آمریکا- لهستان در شهر ورشو با عنوان اصلی «صلح و امنیت در خاورمیانه» طی روزهای 24 و 25 بهمن برگزار خواهد شد درماه‌های گذشته، به محل مباحث دیپلماتیک و رسانه ای فراوانی تبدیل شده است. «مایک پمپئو» وزیر امور خارجه آمریکا روز جمعه 22 دی ماه در جریان سفر خاورمیانه ای خود در گفت وگو با شبکه خبری «فاکس نیوز» از برگزاری این نشست خبر داد.


به گزارش ایرنا؛ روزنامه اماراتی «نشنال» روز سه شنبه در مطلبی به نقل از یک دیپلمات ارشد اروپایی در سازمان ملل که نام آن را فاش نکرد ؛ نوشت: مقامات سه کشور فرانسه، آلمان و انگلیس مخالف برگزاری نشست ورشو هستند که مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا هدایت آن را برعهده دارد.
این دیپلمات اروپایی خاطرنشان کرد: برگزاری نشست ورشو؛ گردهمایی بی‌فایده ای است که بدون در نظر گرفتن نظر و مشورت شرکای سنتی آمریکا ، صورت خواهد گرفت.
روزنامه امارات نشنال نوشت: وزارت خارجه امریکا در صدد آن است که با برگزاری این نشست تلاش‌های امنیتی برای صلح خاورمیانه را فراهم کند اما در حقیقت این نشست برنامه‌ای برای مبارزه با فعالیت‌های ایران در منطقه است.
اتحادیه اروپا از ابتدا با چنین نشستی مخالف بوده است، حتی دولت انگلیس ابتدا اعلام کرد که تنها یکی از مقامات ارشد این کشور در نشست ورشو حضور پیدا خواهد کرد اما بعداً با تغییر دستور جلسه این نشست و افزودن موضوع جنگ یمن به این نشست «جرمی‌هانت» وزیر خارجه بریتانیا برای حضور در این نشست اعلام آمادگی کرد.
این دیپلمات اروپایی در سازمان ملل گفت، برگزاری چنین نشست‌هایی ناشی از تصمیمات ناگواری است که به‌صورت تصادفی گرفته می‌شوند.
وی تصریح کرد، دولت آمریکا هرگز از مقامات کشورهای دیگر سؤالی در مورد حضور و یا عدم حضور آنان در این نشست نکرده بودند و برگزاری نشست ورشو نمونه بارزی از بی فکری دولتمردان آمریکاست.
براساس این گزارش ؛ یک مقام دیگر اروپایی نیز به روزنامه اماراتی نشنال گفت، ما شدیداً مخالف برگزاری این نشست هستیم، آمریکا باید بداند که اینطور نیست که همه چیز باید با دستور آنان انجام شود.
«ریچارد نفیو» کارشناس ویژه ایران در وزارت خارجه امریکا در زمان دولت‌های جرج بوش و باراک اوباما نیز در این باره می‌گوید، کشورهای فرانسه، آلمان و بریتانیا احساس می‌کنند که نشست ورشو کاملاً تصمیمی اشتباه است.
این کنفرانس در حالی برگزار می‌شود که لهستان در حال لابی کردن در آمریکا برای ساخت یک پایگاه آمریکایی در خاک کشورش است. این اقدام باعث اعزام دوره‌ای نیروهای ناتو به سمت شرق اروپا و برگزاری رزمایش‌های بیشتر در نزدیکی روسیه می‌شود. وزیر خارجه لهستان چند روز گذشته اعلام کرد ورشو میزبانی این کنفرانس را برعهده گرفت زیرا می‌خواهد به جهان نشان دهد که این کشور نقش فعالی در تضمین ثبات و صلح دارد.
وی ادامه داد: من امیدوارم این مسئله باعث افزایش اعتماد به کشور ما شود و همچنین روابط آمریکا با لهستان تقویت شود. حتی پیشتر دولت لهستان پیشنهاد داده بود که نقش میانجی گر میان اروپا و آمریکا در مسئله ایران داشته باشد.
این اولین بار نیست که کشورهای اروپای شرقی از جمله لهستان با اروپای غربی دچار اختلاف نظر می‌شوند. زمانی که جورج دبیلو بوش در سال ۲۰۰۳ به عراق حمله کرد لهستان و دیگر کشورهای اروپای مرکزی از بوش حمایت کردند. این در حالی است که کشورهای اروپای غربی مخالف جنگ بودند.
همچنین رهبران لهستان به خاطر میزبانی یکی از سایت‌های سیا برای نگهداری مظنونان تروریستی مورد انتقاد قرار گرفته‌اند.
«رادک سیکورسکی» وزیر خارجه پیشین لهستان با انتقاد از این که ورشو پیرو و سرسپرده آمریکا شده است، گفت: این کنفرانس باعث تقویت اتحاد آمریکا و لهستان می‌شود اما از نظر دیپلماتیک باعث انزوای بیشتر ورشو در اتحادیه اروپا می‌شود.
وی ادامه داد، ترامپ می‌خواهد از لهستان برای ایجاد شکاف در اتحادیه اروپا استفاده کند. با این حال سردبیر نشریه ویزگراد اینسایت اعلام کرد: ممکن است این مسئله تأثیراتی داشته باشد اما لزوماً باعث انزوای بیشتر نمی‌شود، حزب حاکم از زمان به قدرت رسیدن در ۲۰۱۶ به دنبال روابط نزدیک با واشنگتن و به عهده‌گیری نقش میانجی میان آمریکا و اتحادیه اروپا برای حل بحران‌ها در خاورمیانه بوده است.