مذاکرات فشرده ظریف در بغداد

محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان، عصر دیروز یکشنبه در راس یک هیات سیاسی و اقتصادی راهی بغداد شد تا یکی از مهمترین سفرهای منطقه ای خود را بعد از هند رقم بزند. همان طور که سفر هند دستاوردهای مهم اقتصادی به دنبال داشت و در گسترش روابط دو کشور بسیار مهم بود و سفری موفقیت آمیز محسوب می‌شود، این سفر نیز می‌تواند سفری موفقیت آمیز باشد. در این سفر 50 فعال اقتصادی، کارآفرین، بازرگان و تولیدکننده وزیر امور خارجه کشورمان و هیئت همراهش را همراهی می‌کنند.
مهم ترین دستاورد این سفر فعلا این بوده که ظریف یکشنبه شب در حاشیه سفر به بغداد از سفر رسمی رئیس‌جمهوری اسلامی ایران به کشور عراق خبر داد. وزیر امورخارجه ایران گفت که روحانی 20 اسفندماه امسال به عراق سفر می‌کند.
ظریف به جزییات بیشتری در خصوص چند روزه بودن این سفر اشاره نکرد، اما گفت که هدف از آن تلاش هر چه بیشتر در جهت گسترش روابط میان دو کشور دوست و برادر، ایران و عراق است.
همزمان با سفر محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران، «عبدالله دوم» شاه اردن و «ژان ایو لودریان» وزیر امور خارجه فرانسه نیز دیروز (دوشنبه) وارد بغداد شدند تا با مقامات عراقی دیدار و گفت‌وگو کنند.


محورهای اصلی گفت‌وگوها
پایگاه خبری الفرات نیوز به نقل از منابع آگاه ایرانی درباره محورهای مذاکرات محمدجواد ظریف با مقامات عراقی خبر داد که این سفر در راستای رویارویی با برنامه امریکا برای به انزوا کشیدن ایران در منطقه و تأکید بر استحکام روابط تهران – بغداد صورت گرفته است. این منابع به الفرات نیوز گفته اند که چهار محور اصلی مذاکرات ظریف در بغداد شامل مبادلات مالی دو کشور، توافق بر سازوکارهای این مبادلات، لغو روادید برای شهروندان دو کشور، بررسی سازوکار تکمیل خط آهن شلمچه – بصره و همکاری در بخش نفت است.
همچنین منابع مطلع خبر دادند که این سفر قرار بود روز دوشنبه انجام شود اما یک روز جلو افتاد و قرار است پنج روز و تا پایان هفته به طول بکشد.
دیدار با نخست وزیر عراق
ظریف بعد از دیدار با «محمد علی حکیم» با «عادل عبدالمهدی» نخست وزیر عراق دیدار کرد. عبدالمهدی در این دیدار گفت: «سیاست عراق برقراری بهترین روابط با همه همسایگان است و بغداد در رابطه با آینده روابط دوجانبه با ایران امیدوار است که بهترین روابط را با این کشور داشته باشد.»
نخست وزیر عراق در این دیدار با ابراز خرسندی از گفت‌وگوهای موفقیت آمیز رئیس جمهور این کشور در تهران، اعلام کرد که بغداد امیدوار است سفرهای متقابل مقامات دو کشور به گسترش روابط دوجانبه منجر شود.
دیدار با رهبر ائتلاف 
اصلاح و سازندگی و ایاد علاوی
ظریف و هیئت همراه او در بغداد شام را میهمان سید عمار حکیم، رئیس ائتلاف اصلاح و سازندگی در پارلمان عراق و رئیس جریان حکمت ملی بود.
ظریف و هیئت همراه با سید عمار حکیم دیدار و در خصوص وضعیت سیاسی و اقتصادی عراق و ایران به رایزنی پرداختند، در این دیدار دیگر رهبران ائتلاف اصلاح و سازندگی از جمله ایاد علاوی نیز حضور داشتند.
براساس گزارش شبکه الفرات، هیات ایرانی درباره مراودات مالی فیمابین و استفاده از یورو در این مراودات به بحث و تبادل نظر پرداخت.
ظریف در ادامه با خطاب قرار دادن سید عمار حکیم گفت: «شما از خاندانی هستید که از بطن ملت عراق به دنیا آمده است و هر کسی که مسئولیتی به عهده داشته باشد همچون شما در معرض سیاه نمایی‌ها قرار می‌گیرد، ما سخن شما را سخن مردم عراق می‌دانیم.»
سید عمار حکیم، رهبر ائتلاف اصلاح و سازندگی نیز در این دیدار در رابطه با وضعیت عراق، روند تکمیل کابینه و مستحکم سازی روابط دوجانبه به بحث و تبادل نظر پرداخت.
علاوی نخست وزیر پیشین عراق نیز در این دیدار صمیمانه با ظریف و هیات همراه او طی سخنانی خطاب به ظریف گفت: «آقای ظریف! شما در گسترش صلح جهانی نقش مهمی ایفا کرده‌اید.»
علاوی خطاب به ظریف همچنین گفت: شما با نقش مهمی که در گسترش صلح جهانی ایفا کرده اید می‌توانید در این زمینه هم بسیار موثر باشید.»
دومین روز سفر
محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه در دومین روز از دیدار رسمی خود از عراق، در دیدارهایی جداگانه با روساء و نمایندگان گروهها، سازمانها و نهادهای مذهبی، سیاسی، فرهنگی، قومی و اجتماعی این کشور ، از جمله رئیس و اعضای وقف سنی و نمایندگان اقلیت‌های مسیحی، صائبی، ترکمان و ایزدی دیدار و گفت وگو کرد.
وزیر امور خارجه کشورمان، در این دیدارها بر روابط عمیق برادرانه و مبتنی بر احترام میان مردم کشورمان و مردم عراق تاکید کرد و افزود: روابط نزدیک ملت‌های ما، یک نقطه امید و نمونه ای عالی از روابط ملت‌های منطقه ماست.
شیخ عبدالطیف همیم، رئیس وقف سنی در دیدار با وزیر امور خارجه کشورمان، دفاع از جمهوری اسلامی ایران در مقابل تحریم‌های ظالمانه آمریکا را واجب شرعی خواند.
نمایندگان نهادهای مذهبی و اجتماعی عراق در این دیدارها، بر اشتیاق خود برای استمرار و تعمیق روابط نزدیک و دوستانه با جمهوری اسلامی ایران تاکید کردند.
در همین رابطه ظریف روز دوشنبه اعلام کرد که سفر «حسن روحانی» رئیس جمهور ایران به بغداد در ۱۱ مارس و در راستای گسترش مناسبات انجام خواهد شد.
وزیر امور خارجه ایران سپس با حضور در مقر مجلس نمایندگان عراق با اعضای هیئت رئیسه و سران تشکل‌های سیاسی و گروهی از نمایندگان مجلس نشستی برگزار کرد.
در آغاز این نشست، حسن الکعبی، نایب رئیس اول مجلس عراق تأکید کرد که عراق در پی گسترش روابط خود با ایران در همه عرصه‌هاست و باید دو کشور در مبارزه با تهدیدهای مشترک با یکدیگر هماهنگی و همکاری داشته باشند.
بشیر حداد، نایب رئیس دوم مجلس عراق نیز ضمن خوشامدگویی به وزیر امور خارجه ایران و هیئت همراه وی با ابراز امیدواری برای موفقیت آمیز بودن این سفر، تأکید کرد که عراق در پی روابطی گسترده تر از پیش با ایران است. وی همچنین ابراز امیدواری کرد که این روابط به سود دو کشور و منطقه باشد.
محمد الحلبوسی، رئیس مجلس عراق نیز در این دیدار بر اهمیت حل مسئله مرزهای آبی دو کشور تأکید کرد. او تأکید کرد که عراق در پی آن است که پل ارتباطی میان کشورها باشد و روابطش را با همه کشورهای همسایه و منطقه بر اساس اصل احترام متقابل به استقلال برقرار می‌کند. وی همچنین خواست که دو کشور به مشورت‌ها و همکاری‌های خود در حوزه انرژی ادامه دهند. 
رئیس مجلس عراق همچنین خواستار تقویت روابط پارلمانی دو کشور شد.
دکتر ظریف نیز در این دیدار با اشاره به روابط خوب دو کشور، به ویژه روابط پارلمانی دو کشور در سال‌های اخیر، افزود: «دیدار ۷ میلیون ایرانی و عراقی در سال از کشورهای یکدیگر، یک ملاک برجسته در نزدیکی دو ملت بزرگ ماست.»
کنایه ظریف به آمریکایی‌ها 
جواد ظریف، عصر دیروز و در ادامه دیدارها و رایزنی‌های خود با مقامات عراقی، با آقای‌هادی عامری، رییس فراکسیون ائتلاف سازندگی و نمایندگان این فراکسیون، دیدار و گفتگو کرد. ظریف، نقش فعال مرجعیت و رهبران جهادی و مردم عراق را دلیل پیروزی بر تروریسم خواند و افزود: در نتیجه همین پیروزی بود که بغداد، امروز به یک پایتخت مهم در منطقه برای دیدارهای هیات‌های مختلف سیاسی و اقتصادی تبدیل شده است و دیدگاه‌های منطقه‌ای رئیس جمهور و نخست وزیر مورد حمایت ماست.
ظریف افزود: کسانی که ۷ تریلیون دلار در منطقه خرج کردند، برای امنیت و ثبات منطقه هزینه نکردند، بلکه برای منافع یک جانبه خود خرج کردند.
 جمال کربولی، از رهبران ائتلاف سازندگی نیز با تقدیر از نقش سازنده ایران در کمک به مردم عراق برای مبارزه با داعش، سیاست تحریم ملت‌ها را مردود دانست.اعضای فراکسیون سازندگی از وزیر خارجه کشورمان درخواست کردند، «همانطور که جمهوری اسلامی ایران در جنگ با داعش در کنار ملت عراق بود، در مرحله بازسازی نیز در کنار مردم و دولت عراق باشد.»