گزارش «همدلی» از تاثیر رشد ۴ و نیم برابری خروج دام زنده بر معیشت اقشار آسیب‌پذیر

قاچاق افزایش یافت، سبد غذایی کوچک‌تر شد
همدلی|گروه اقتصادی:تامین گوشت قرمز در بازار در حالی به یکی از دغدغه‌های مردم و مسئولان تبدیل شده که افزایش بیش از 4 برابری قاچاق دام زنده چوب لای چرخ بازار گذاشته است. حاشیه‌ها دست از سر معیشت مردم بر نمی‌دارند، در حالی که این روزها برخی از دهک‌ها به ناچار باید گوشت قرمز را از طریق کد ملی، خریداری کنند، اخبار مربوط به قاچاق دام زنده، به اخبار داغ رسانه‌ها تبدیل شده است. پیش از این محمود حجتی، وزیر جهاد کشاورزی در این باره توضیح داده بود «فروش گوشت قرمز با کارت ملی برای جلوگیری از دلالی است.» اشاره حجتی در این اظهار نظر به همان بازار سیاهی بود که برخی سودجویان در بازار مواد غذایی به راه انداخته و مانند هربار از آب گل‌آلود معیشت مردم، ماهی گرفتند. با همه این عذر و بهانه‌ها چند ماهی می‌شود که در سکوت دستگاه‌های نظارتی و درست پیش چشمان سازمان حمایت از مصرف‌کنندگان، گوشت قرمز از سفره دهک‌های درآمدی ضعیف و آسیب‌پذیر جامعه حذف می‌شود. حالا آن‌طور که رصد قیمت‌ها در بازار کالاهای اساسی نشان می‌دهد، قیمت گوشت سفید و قرمز در آذرماه امسال در مقایسه با سال گذشته 60 درصد افزایش یافته است.
در همین رابطه دیروز مدیر کل ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز از رشد ۴ و نیم برابری قاچاق دام زنده ظرف یک‌سال خبر داد. به گفته امیر رضا دهقانی نیا، میزان قاچاق دام در هشت ماهه سال ۹۶،رقمی در حدود ۱۶۶ هزار و ۳۹۴ راس بود که این میزان در هشت ماهه ابتدایی سال ۹۷ با رشد ۴ و نیم برابری مواجه شده است.
مدیر کل نظارت بر سامانه‌های الکترونیکی و هوشمند ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز گفته : قبلاً قاچاق دام به صورت ورودی بود و لحاظ نشدن ضوابط بهداشتی دام مورد توجه قرار می‌گرفت. این در حالیست که حالا شرایط عوض شده و دام جزو کالا‌های مشمول قاچاق خروجی شده است. او ادامه داد: « هم اکنون بیشترین قاچاق دام به کشور‌های همسایه از جمله عراق صورت می‌گیرد.»


دهقانی نیا با اشاره به پیچیدگی‌های تثبیت دام قاچاق افزود: به‌عنوان مثال صاحب دام آن را به لب مرز برده و رها می‌کند و این دام به آن سوی مرز می‌رود حالا چه کسی باید دستگیر شود؟ و چه ضابطه‌ای باید در این خصوص اعمال شود؟ او ادامه داد: از سوی دیگر دلالان وارد کار می‌شوند و با عشایر ارتباط گرفته و آن‌ها را وسوسه به پرداخت بهایی گزاف می‌کنند.
دهقانی نیا در ادامه صحبت‌های خود این‌طور توضیح داد: « در این حالت نیز عشایر مسیر خود را طی کرده و دام را در جایی رها کرده و باقی ماجرا را به دلال محول می‌کند که تمام این‌ها پیچیدگی‌های مقابله با قاچاق دام را مشخص می‌کند.»
مدیر کل نظارت بر سامانه‌های الکترونیکی و هوشمند ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز اظهار داشت: « تمام این مشکلات به‌خاطر بی‌هویتی دام عشایر است که باید مسیر‌های کوچ آن‌ها مشخص و از سوی دیگر دام‌شان نیز هویت دار شود.»
دهقانی نیا افزود: « در همین راستا نیز کارگروهی در معاونت پیشگیری ستاد مبارزه با قاچاق کالا تشکیل و همه دستگاه‌های ذیربط ضمن حضور در این کارگروه تمام جوانب مبارزه با قاچاق دام را بررسی کردند.»
او ادامه داد: « یکی از وزارتخانه‌های مرتبط با این موضوع با ۵ معاونت و ادارات کل، تا به حال برای بررسی آن دور هم جمع نشده بودند که این کارگروه همه این ارکان را گرد هم آورد.»
دهقانی نیا ادامه داد: ماحصل این نشست تصویب شیوه نامه ضوابط خرید و فروش و حمل و نگهداری دام شد که این شیوه نامه برای ابلاغ به وزیر کشور ارسال شد.
وی تصریح کرد: بر اساس این شیوه نامه از این به بعد تنها دامی می‌تواند خرید و فروش شود که دارای پلاک هویت باشد که این پلاک هویت باید از سامانه هویت وزارت جهاد برای تمامی دام‌ها تهیه شود.
او در ادامه توضیح داد: : این پلاک شناسه‌ای ۱۵ رقمی و قابل رویت است که روی گوش دام نصب می‌شود و همه‌ دام‌ها باید این پلاک را داشته باشند و صاحب دام با مراجعه به پنجره واحد کشاورزی باید ضمن ثبت دام خود این پلاک را نیز ثبت کند که دامدار برای دامی که تازه متولد می‌شود ۵ روز فرصت دارد که این پلاک هویتی را دریافت کند.
مدیر کل نظارت بر سامانه‌های الکترونیکی و هوشمند ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز افزود: از این پس خرید و فروش دام نیز در سامانه وزارت جهاد ثبت می‌شود و بدون انجام این روند خرید و فروش دام غیر قانونی است.
دهقانی نیا با اشاره به ضوابط حمل و نقل دام‌ها نیز اظهار داشت: بر اساس شیوه نامه جدید حمل دام تنها ازجانب شرکت‌های حمل و نقل که حامل گواهی بارنامه از سامانه برخط سازمان راهداری هستند مجاز است و برای این کار نیز شرکت حمل و نقل باید استعلام گواهی بهداشتی و حمل دام را از پنجره واحد جهاد کشاورزی انجام دهد.