رکوردشکنی تعطیلی دولت آمریکا

گروه بین الملل: دعوا درباره دیوار مرزی مکزیک در واشنگتن آنچنان بالاگرفته است که رئیس جمهوری آمریکا در نشست اقتصادی داووس شرکت نخواهد کرد. اختلاف کاخ سفید با کنگره بر سر بودجه ساخت دیوار مرزی منجر به تعطیلی دولت فدرال شده و عملا بسیاری از کارمندان در مرخصی بدون حقوق به سر می برند.
روز پنج شنبه اگرچه امیدواری هایی برای پایان تعطیلی بود اما ترامپ با کوبیدن بر میز و ترک جلسه با دموکرات ها ، عملا آمریکا را به سمت طولانی ترین تعطیلی تاریخ این کشور هدایت کرد. حالا ترامپ از رکورد سال ۱۹۹۶ در زمان ریاست جمهوری« بیل کلینتون» عبور کرد.
دونالد ترامپ بامداد جمعه در توییتر نوشت که به دلیل ناسازگاری دموکرات‌ها در موضوع امنیت مرز مکزیک-آمریکا و اهمیت فوق‌العاده امنیت برای ایالات متحده، سفر به داووس را لغو کرده است.
ترامپ در لایحه بودجه خود ۵ میلیارد و ۷۰۰ میلیون دلار برای احداث بخش‌هایی از این دیوار درخواست کرده اما دموکرات‌ها که از روز اول ژانویه امسال اکثریت مجلس نمایندگان را در دست گرفته‌اند می‌گویند چنین بودجه‌ای را در اختیار رئیس‌جمهوری قرار نخواهند داد.


بازدید از مناطق مرزی
رئیس جمهوری آمریکا در بازدید از ایستگاه مرزی «مک اَلِن» (McAllen) در ایالت تگزاس در جنوب آمریکا (هم‌مرز با مکزیک) بار دیگر از «موج سهمگین مهاجران غیرقانونی و همچنین قاچاق انسان و مواد مخدر» شکایت کرد؛ «موجی»که – به اعتقاد ترامپ – می‌توان آن را با احداث دیوار در مرز مکزیک متوقف کرد. او گفت که ایالات متحده به یک سد نیاز دارد و مدعی شد که سیاست دموکرات‌ها خانواده‌ها را تهدید می‌کند.
در هنگام این سخنان روی میز مقابل دونالد ترامپ مواد مخدر، سلاح و کیسه‌ای پلاستیکی پر از پول چیده شده بود تا نشان داده شود چه اقلامی در مرز توقیف می‌شود. امدادگران در مقابل تصویر دیگری ارائه می‌کنند. به گفته یک راهبه از یک نهاد امدادرسان وابسته به کلیسای کاتولیک، «واقعیت این است که بسیاری از افرادی که قصد ورود به کشور ما را دارند، مجرم نیستند. خانواده، کودک و مادر هستند [...] آنها برای آسیب‌زدن به ما نمی‌آیند، بلکه برای اینکه به کمک ما نیاز دارند.»
دونالد ترامپ در عین حال تهدید کرده است که اگر دموکرات‌ها با بودجه پنج میلیارد و هفتصد میلیون دلاری احداث دیوار در مرز مکزیک-آمریکا موافقت نکنند، وضعیت اضطراری برقرار می‌کند.
در وضعیت اضطراری او به عنوان رئیس جمهوری اختیارات بیشتری خواهد داشت؛ به عنوان نمونه می‌تواند تلاش کند پروژه احداث دیوار را بدون تصویب کنگره عملی کند. ترامپ البته اطمینان داده که قصد دارد از طریق گفت‌وگو با دموکرات‌ها به توافق دست یابد؛ اما اگر این راه بسته باشد، به احتمال مسیر «وضعیت اضطراری» را در پیش می‌گیرد: «حتی تقریبا می‌توانم بگویم حتما.» ترامپ در جنوب تگزاس یک بار دیگر تاکید کرده که مکزیک از طریق معاهدات تجاری با آمریکا هزینه احداث دیوار مورد نظر او را خواهد پرداخت. این در حالی است که  او پیش‌تر به صراحت گفته بود مکزیک «طی یک پرداخت مستقیم» هزینه دیوار را خواهد پرداخت. ترامپ در یک دروغ فاحش به خبرنگاران گفت: «واضح است که من هرگز نگفتم مکزیک قرار است یک چک برای ما بنویسد.»
او گفته مکزیک به طور «غیرمستقیم»از طریق معاهده تجاری جدیدی که میان دو کشور امضا شده، هزینه چند میلیارد دلاری ساخت دیواری را که او وعده داده بود، خواهد پرداخت.
در صورتی که ترامپ اعلام وضعیت اضطراری ملی کند، دموکرات فورا تلاش خواهند کرد تا این تصمیم را به لحاظ حقوق و قانونی به چالش بکشند، ترامپ پیشتر گفت که در صورت بروز چنین اقدامی، او در این چالش حقوقی به پیروزی خواهد رسید.
با اعلام وضعیت اضطراری توسط رئیس‌جمهوری آمریکا، او می‌تواند کنگره را دور بزند و از بودجه وزارت دفاع، هزینه لازم برای ساخت دیوار مرزی استفاده کند.
افزایش اعتراض کارمندان دولت
با گذشت سه هفته از آغاز تعطیلی بخش‌هایی از دولت، اعتراض کارمندان دولت افزایش می‌یابد. انجمن شاغلان اداره پلیس فدرال (اف‌بی‌آی) وضعیت موجود را «غیر قابل تحمل» توصیف و اعلام کرده که کارمندان این نهاد بدون حقوق کار می‌کنند و منابع مالی لازم برای عملیات پلیس فدرال «دائم کمتر» می‌شود.
در واشنگتن هم صدها تن در اعتراض به تعطیلی دولت در برابر کاخ سفید تجمع کردند. به گفته یک کارمند سازمان حفاظت از محیط زیست آمریکا (EPA)، «اکثریت جمعیت آمریکا از این سیاست پشتیبانی نمی‌کند: اکثریت با ساخت دیوار موافق نیست، با تعطیلی دولت موافق نیست.» یکی از همکاران او هم می‌گوید: «خواست ما فقط بازگشت بر سر کارمان است.»
«جرومی پاول» رئیس بانک مرکزی آمریکا، هشدار داده است که اگر تعطیلی دولت بیش از این ادامه یابد، زیان‌های مالی سنگینی بر اقتصاد ایالات متحده تحمیل می‌شود.