سهم ناچیز کشور از ترافیک هوایی سال 2018 در خاورمیانه‌

گروه حمل‌و‌نقل- سازمان جهانی هوانوردی (ایکائو) در گزارشی میزان جابه‌جایی مسافر در سال 2018 را 3/4 میلیارد نفر اعلام کرد. در این گزارش شرکت‌های هواپیمایی خاورمیانه که ۱۴ درصد از ترافیک هوایی جهان را در دست دارند، با 7/4 درصد، کندترین رشد را به خود اختصاص داده‌اند. پیش‌بینی می‌شود بخشی از این کاهش مسافر در خاورمیانه مربوط به رشد منفی تقاضا در ایران باشد. از اوایل سال‌جاری و نوسان شدید نرخ ارز در ایران پرواز‌های داخلی و بین‌المللی با مشکلات زیادی مواجه شد. در این مدت نرخ شناور برخی پروازها تا دو برابر قیمت اولیه گران شد. تلاطم بازار هوانوردی در ایران نهایتا به کاهش تقاضای مسافران و ضرردهی بیشتر ایرلاین‌های ایرانی منجر شد و سال 2018 را از لحاظ صرفه اقتصادی برای صنعت هوانوردی ایران به سالی تلخ تبدیل کرد.
شوک قیمتی تابستان امسال وضعیت پروازهای کشور را به جایی رسانده بود که کمتر هواپیمایی با ظرفیت کامل پرواز می‌کرد. در شرایطی که برخی فرودگاه‌های منطقه خاورمیانه تا 80 میلیون نفر ظرفیت جابه‌جایی دارند، کل مسافرانی که در نیمه نخست امسال از طریق شبکه هوانوردی ایران جابه‌جا شدند به بیش از 28 میلیون نفر نرسید. این آمار از کاهش ۱۳ درصدی شمار مسافران پروازهای داخلی و خارجی در ایران در مقایسه با سال گذشته خورشیدی خبر می‌دهد. در نیمه نخست امسال نزدیک به ۲۸ میلیون مسافر داخلی و خارجی با ۲۳۰ هزار پرواز در فرودگاه‌های ایران جابه‌جا شده‌اند. این رقم نسبت به مدت مشابه در سال ۹۶ برای مسافران داخلی ۱۳ و برای خارجی‌ها 10 درصد کاهش نشان می‌دهد.
در این مدت به دلیل افزایش قیمت ارز و افزایش قیمت بلیت‌ پروازهای داخلی و خارجی، تقاضا برای سفر هوایی در ایران یا به مقصد خارج از کشور کاهش یافته است. فارغ از «شوک قیمتی» اخیر در بازار پروازهای داخلی ظرفیت فرودگاه‌های کشور امکان حضور و رقابت با ایرلاین‌های دنیا را به صنعت هوانوردی ایران نمی‌دهد. در ایران بیشترین جابه‌جایی مسافر و تعداد پرواز به فرودگاه مهرآباد تعلق دارد، به طوری که در نیمه نخست امسال، ۶۵ هزار و ۹۷۳ پرواز از این فرودگاه انجام شده و هفت میلیون و ۶۶۵ هزار و ۸۶۴ مسافر با این پروازها جابه‌جا شدند. این در حالی است که برخی فرودگاه‌های منطقه در همین مدت بیش از 30 میلیون پرواز را به ثبت می‌رساندد.
3/4 میلیارد نفر در ۲۰۱۸ هوایی سفر کردند


سازمان جهانی هوانوردی (ایکائو) اعلام کرد در سال گذشته میلادی (۲۰۱۸) چهار میلیارد و ۳۰۰ میلیون نفر از طریق شرکت‌های هواپیمایی دنیا جابه‌جا شدند. سازمان جهانی هوانوردی (ایکائو) در گزارشی اعلام کرد در سال گذشته میلادی (۲۰۱۸) چهار میلیارد و ۳۰۰ میلیون نفر از طریق شرکت‌های هواپیمایی دنیا جابه‌جا شدند. بر‌اساس اعلام ایکائو، این تعداد مسافر هوایی در ۲۰۱۸ نسبت به سال قبل از آن (۲۰۱۷) رشد 1/6 درصدی داشته است.
این سازمان همچنین تعداد پروازهای انجام شده در فرودگاه‌های دنیا برای پروازهای تجاری و برنامه‌ای را ۳۸ میلیون سورتی پرواز اعلام کرده است. به گفته ایکائو، ترافیک هوایی مسافران جهانی طبق معیار کل درآمد زمان‌بندی‌شده با مسافر- کیلومتر (پی‌آرکی)، 7/6 درصد جهش کرده است و 2/8 تریلیون پی‌آرکی انجام شده است.
از سوی دیگر در سال ۲۰۱۸ یک میلیارد و ۴۰۰ میلیون سفر هوایی بین‌المللی گردشگری انجام شده است و حمل‌ونقل هوایی، از لحاظ ارزش مالی، ۳۵ درصد تجارت جهانی را جابه‌جا می‌کند. در واقع ۹۰ درصد از تجارت‌های الکترونیک فرامرزی شرکت به مشتری (بی‌توسی) با حمل‌ونقل هوایی انجام می‌شود.
ترافیک مسافران
در سال ۲۰۱۸ ترافیک مسافران پروازهای زمان‌بندی شده بین‌المللی از لحاظ پی‌آرکی 4/6 درصد رشد کرده که نسبت به رشد 4/8 درصدی سال ۲۰۱۷ کندتر شده است.
تمام مناطق جهان رشدی کمتر از سال گذشته را گزارش کرده‌اند، به جز آمریکای شمالی که با قدرت گرفتن اقتصاد در ایالات‌متحده و تداوم توسعه بین‌المللی شرکت‌های هواپیمایی کانادایی، رشد بهتری داشته است.
این منطقه که ۱۲ درصد از کل پی‌آرکی انجام شده در جهان را به خود اختصاص داده است، از رشد 9/4 درصدی در سال ۲۰۱۷ به رشد 7/5 درصدی در سال ۲۰۱۸ دست یافته است.
آسیا اقیانوسیه، دومین بازار بزرگ بین‌المللی با سهم ۳۰ درصدی از پی‌آرکی، با رشد 3/7 درصدی، همچنان سریع‌ترین رشد را به خود اختصادص داده است، هرچند نسبت به رشد 5/10 درصدی سال ۲۰۱۷ خود کندتر شده است. اروپا که بزرگترین بازار پرواز بین‌المللی با سهم ۳۷ درصدی از پی‌آرکی است، با 7/6 درصد، دومین رشد سریع را به خود اختصاص داد. به دنبال اروپا، آمریکای لاتین، دریای کارائیب و آفریقا با رشد ۶/۶ و 5/6 درصدی در رده‌های بعدی قرار دارند.
این دو منطقه کمترین سهم پی‌آرکی را در پروازهای بین‌المللی به خود اختصاص داده‌اند و سهم آنها به ترتیب ۴ و ۳ درصد شده است. شرکت‌های هواپیمایی خاورمیانه که ۱۴ درصد از ترافیک هوایی جهان را در دست دارند، با 7/4 درصد، کندترین رشد را به خود اختصاص داده‌اند.
از لحاظ پروازهای مسافری داخلی زمان‌بندی‌شده، کل بازارهای جهان در سال ۲۰۱۸ با رشد 3/7 درصدی روبه‌رو شدند که نسبت به رشد 1/7 درصدی سال ۲۰۱۷ بهبود یافته است. این گرایش رو به بالا با تقویت تقاضا برای پروازهای داخلی در آمریکای شمالی به وجود آمد که ۴۰ درصد پی‌آرکی دنیا را به خود اختصاص می‌دهد. رشد پروازهای داخلی این منطقه از 7/3 درصد در ۲۰۱۷ به 4/5 درصد در ۲۰۱۸ افزایش یافت. منطقه آسیا اقیانوسیه که بزرگترین بازار پروازهای داخلی جهان را با ۴۲ درصدی پی‌آرکی به خود اختصاص داده است، به رشد دو رقمی 4/10 درصدی خود ادامه داد. تقاضای بالا در چین و هند، نرخ پروازهای داخلی این منطقه را بالا برد.