حوزه‌های علمیه با انقلاب اسلامی به کمال رسیدند

به گزارش شبستان،  سی و هشتمین نشست «شنبه‌های انقلاب» با عنوان «روحانیت و حوزه‌های علمیه» و با هدف تبیین دستاورد‌های انقلاب اسلامی در این بخش، روز گذشته در مرکز مدیریت حوزه علمیه قم برگزار شد.
در این مراسم، روحانیون، بزرگان و صاحب نظرانی، چون حجت‌الاسلام دکتر محمدحسن زمانی مسئول دفتر امور اجتماعی و سیاسی مرکز مدیریت حوزه‌های علمیه و رایزن فرهنگی سابق ایران در مصر، حجت الاسلام دکتر مهدی رستم نژاد معاون آموزش مرکز مدیریت حوزه‌های علمیه، حجت الاسلام سعید روستا آزاد معاون فرهنگی وتبلیغی دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم و عضو هیئت علمی پژوهشکده فلسفه و کلام اسلامی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، حجت‌الاسلام محسن قنبری معاون ارتباطات و بین‌الملل جامعه‌المصطفی العالمیه، حجت الاسلام دکتر محسن قمرزاده معاون پژوهش مؤسسه تمهید و مسئول پژوهش‌های خاص و نشست‌های قرآنی مرکز فقهی ائمه اطهار (ع)، خانم معصومه ظهیری مشاور استاندار و مدیرکل امور بانوان استانداری قم و جمع دیگری از اساتید و نخبگان، دستاورد‌های چهل سال انقلاب اسلامی را در این حوزه، مورد بررسی قرار دادند.
انقلاب اسلامی ایران موفق‌ترین نهضت در سال‌های اخیر بوده است
حجت الاسلام دکتر محمدحسن زمانی مسئول دفتر امور اجتماعی و سیاسی مرکز مدیریت حوزه‌های علمیه و رایزن فرهنگی سابق ایران در مصر در ابتدای این نشست اظهارداشت: مقام معظم رهبری تاکید داشتند که دستاورد‌های انقلاب اسلامی در ۴۰ ساله اخیر در عرصه‌های مختلف برای مردم تبیین و اطلاع رسانی شود تا حربه دشمن برای کمرنگ کردن این دستاورد‌ها و برجسته کردن مشکلات جزئی کشور که وجود آنان نیز طبیعی است، خنثی شود. وی ادامه داد: در این راستا، نهاد‌های متعددی در کشور اقداماتی را انجام داده‌اند و جنبش مردمی پاسداشت چهل سال انقلاب کبیر اسلامی نیز در قالب برنامه شنبه‌های انقلاب به معرفی و تبیین این دستاورد‌ها در حوزه‌های مختلف می‌پردازد که برنامه امروز در موضوع «روحانیت و حوزه‌های علمیه» برگزار می‌شود. زمانی گفت: انقلاب‌اسلامی ایران در مقایسه با رویداد‌ها و نهضت‌های اخیر موفق‌ترین انقلاب بوده است و این گزاره را با توجه به حضور عینی در ۳۰ کشور جهان اعلام می‌کنم، به طور مثال نهضت‌های صورت گرفته در قالب بیداری اسلامی در کشور‌های مصر، لیبی و تونس با توطئه‌های دشمن منحرف شدند و نتوانستند به آرمان‌های نهایی خود دست پیدا کنند. مسئول دفتر امور اجتماعی و سیاسی مرکز مدیریت حوزه‌های علمیه در پایان سخنان خود خاطرنشان کرد: ملت ایران صادقانه پای اهداف الهی ایستاده است و خدا نیز وعده‌های الهی را برای این انقلاب محقق کرده است که این کشور موفق شده، پیروزمندانه برابر توطئه‌های ۴۰ ساله دشمن، ایستادگی کند و امیدواریم این موفقیت تا نیل به انقلاب امام زمان (عج) ادامه داشته باشد.


حوزه علمیه، شجره طیبه‌ای است که سنگ بنایش را پیامبر (ص) نهاد و کمالش در انقلاب رقم خورد
در ادامه این نشست، حجت الاسلام دکتر مهدی رستم‌نژاد معاون آموزش مرکز مدیریت حوزه‌های علمیه اظهارکرد: حوزه علمیه به مثابه یک شجره طیبه است که سنگ بنای آن توسط پیامبر (ص) و اهل بیت (ع) بنا شده است که قریب ۱۴ قرن گذشت تا توانست به کمال خود رسیده و یک حکومت بر مبنای احکام اسلام بنا کند. وی با اشاره به اینکه حوزه‌های علمیه، دستاورد‌های متعدد علمی و آموزشی در این ۴۰ ساله انقلاب اسلامی داشته است، تصریح کرد: قبل از انقلاب فعالیت حوزه علمیه، محدود در مساجد و مجالس مذهبی بود، اما بعد از انقلاب اسلامی این فعالیت در تمامی عرصه‌ها رشد و گسترش داشت و در بخش دانشی جهش گسترده‌ای را پشت سر گذاشت. رستم نژاد با بیان اینکه توسعه مرز‌های دانشی و تنوع بخشی در رشته‌های تخصصی دینی از دستاورد‌های حوزه‌های علمیه بوده است، گفت: حوزه بعد از انقلاب اسلامی باید وارد عرصه‌های جدید می‌شد تا بتواند پاسخگوی نیاز‌های روز جامعه باشد، در حالی که قبل از انقلاب فعالیت‌های حوزه تنها در فقه و اصول منحصر بود. معاون آموزش مرکز مدیریت حوزه‌های علمیه ادامه داد: حوزه‌های علمیه بعد از انقلاب براساس نیاز‌های روز در ده‌ها گرایش و رشته دانشی وارد شد به طوری که امروزه حوزه دارای متنوع‌ترین نظام رشته‌ای و دانشی در حوزه مطالعات است که تحول عظیمی در صد‌ها متن آموزشی و هزاران پایان نامه رقم زده است که قبل از انقلاب بی‌سابقه بوده است. وی با اشاره به اینکه حوزه‌های علمیه بعد از انقلاب اهتمام جدی به مسئله فقه معاصر و فقه مضاف در راستای حل مسائل فقهی مورد نیاز جامعه داشته است، تصریح کرد: در این عرصه کرسی‌های تدریس دروس خارج در ده‌ها رشته فقهی ایجاد شده است که در ۱۰ قرن اخیر فعالیت‌های حوزه بی سابقه است که به طور مثال می‌توان به عقود جدید، فقه پزشکی، فقه تربیتی، فقه سیاسی، فقه خانواده و ... اشاره کرد. رستم نژاد اضافه کرد: طراحی و اجرای ده‌ها رشته تخصصی فقه برای تربیت کارشناسان در عرصه فقه معاصر از دیگر اقدامات حوزه‌های علمیه بعد از پیروزی انقلاب است که در این راستا ده‌ها مرکز علمی و پژوهشی فقه مانند مؤسسه دایره المعارف فقه اسلامی یا موسسه دایره المعارف فقه معارف تأسیس شده است. معاون آموزش مرکز مدیریت حوزه‌های علمیه با اشاره به اینکه مشارکت فضلا و فق‌های حوزوی در کنفرانس‌های فقهی معاصر هم در ایران و هم در خارج از کشور از دیگر اقدامات تحولی حوزه‌های علمیه بعد از انقلاب است، گفت: فقه هنر، فقه حکومتی، نقش زمان و مکان در اجتهاد، بانکداری اسلامی و اقتصاد اسلامی از جمله موضوعات مهمی است که در عرصه فقه معاصر شاهد ورود حوزویان به آن‌ها هستیم. وی با بیان اینکه توجه به مطالعات میان رشته‌ای اسلامی و علوم انسانی از دیگر دستاورد‌های انقلاب اسلامی در حوزه‌های علمیه است، افزود: حضور در این عرصه موجب پشتیبانی از نظام، مبناسازی و اسلامی‌سازی علوم می‌شود که از مطالبات جدی مقام معظم رهبری است که برای فعالیت در این عرصه ها، موسسه پژوهشی امام خمینی (ره)، پژوهشگاه حوزه و دانشگاه، پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، پژوهشگاه فرهنگ و علوم و ... تأسیس شده است که آثار این مجموعه‌ها در جشنواره‌های کتاب حوزه و کشور توانسته رتبه‌های برتر را کسب کند.
رستم نژاد گفت: تبیین معارف دینی و ارائه خدمات به عرصه‌های مورد نیاز نظام و جامعه از دستاورد‌های انقلاب در حوزه‌های علمیه است، زیرا قبل از انقلاب حداکثر حضور حوزه در امکان مذهبی، مدارس دینی، مساجد و هیئت‌ها بود، اما بعد از انقلاب گستره این حضور تمام کشور را فراگرفت و به خارج از مرز‌ها نیز رسید. معاون آموزش مرکز مدیریت حوزه‌های علمیه ادامه داد: در زمینه تبیین معارف اسلامی آثار متعددی از سوی حوزویان در نشریات علمی و پژوهشی منتشر شده است، به طوری که هیچ زمانی حوزه تا این میزان دارای نویسنده و اهل قلم نبوده است و حتی این میزان تولید کتاب و آثار علمی نداشته است.