از مقاومت صداوسیما مقابل فشار‌ها تشکر می‌کنم

مجموعه مستند خارج از دید سال گذشته در همین زمان از تلویزیون پخش شد و واکنش‌های زیادی را به همراه داشت. امسال شاهد پخش فصل دوم این مستند با عنوان خارج از دید ۲ هستیم، این دو مجموعه چه تفاوت‌هایی با یکدیگر دارند؟
مجموعه خارج از دید ۱ با کلیدواژه «فتنه» ساخته شد، اما کلیدواژه مجموعه خارج از دید ۲ «نفوذ» است، یعنی به لحاظ موضوعی رابطه مستقیمی با هم ندارند، اما از نظر سیر تاریخی در امتداد هم هستند. فتنه سال ۸۸ که اتفاق افتاد، دشمنان و عوامل داخلی آن‌ها نتوانستند با آشوب و اغتشاش خیابانی به اهدافشان برسند. آن‌ها پس از جمع شدن بساط فتنه با حضور حماسی مردم در ۹ دی، بحث نفوذ را خیلی جدی‌تر از قبل دنبال کردند، هرچند موضوع نفوذ از قبل هم در دستور کار آنان بود، حتی می‌توانم بگویم از آغاز انقلاب اسلامی و قبل از پیروزی انقلاب هم این موضوع مورد توجه بود، اما در دهه ۸۰ و بعد هم در دهه ۹۰ در اولویت قرار گرفت. با توجه به موضوع تحریم‌ها و امیدواری‌ای که به اثرگذاری آن داشتند، ابتدا نفوذ در حوزه‌های اقتصادی مطرح شد، سپس فضای فرهنگی کشور را هدف گرفتند و نفوذ در حوزه‌های مختلف را با برنامه‌ریزی دقیق خود پیش بردند، اما جریانی در داخل کشور این مسئله را جدی نگرفت و نمی‌گیرد، حتی آن را توهم توطئه می‌نامد. ما آمدیم در مجموعه خارج از دید ۲، مصادیق نفوذ را مرور و تبیین کردیم که ۱۰ قسمت آن آماده و در هفته جاری از شبکه ۳ سیما پخش شد.
پرداختن به موضوع فتنه از چه لحاظی برایتان سخت بود و چه نکاتی را باید رعایت می‌کردید؟
ساخت خارج از دید ۱ در مورد فتنه ۸۸ خیلی دشوار نبود و سختی زیادی برای ما نداشت، تنها سختی کار، مقاومت در پخش آن بود. ما کارخودمان را بدون دشواری خاصی انجام داده بودیم، اما هنگام پخش از سیما معمولا مقاومت‌هایی صورت می‌گیرد، چون برخی معتقد هستند در مورد این موضوعات اساسا نباید کار رسانه‌ای انجام داد. این یک کار امنیتی است. بهانه می‌آورند که چنین کار‌هایی ممکن است موجب شکاف اجتماعی شود. ما با این دیدگاه مخالف هستیم، زیرا معتقدیم یکی از وظایف رسانه‌ها به ویژه رسانه ملی پرداختن به شبهات و پاسخ دادن به آنهاست. اتفاقا این شبهات هستند که اگر پاسخ داده نشوند موجب شکاف اجتماعی می‌شوند، مخصوصا شبهات در مورد فتنه که بالاخره خیلی از مردم ایران درگیر آن بودند. خانواده‌های بسیاری درگیر آن بودند. این برای مردم ایران چیز ملموسی بوده و است. خب این یک مسئله اجتماعی است که باید حل شود نه اینکه بیاییم صورت مسئله را پاک کنیم. با پاک کردن صورت مسئله که مسئله از بین نمی‌رود، به خصوص که رسانه‌های مقابل ما هر ساله به صورت جدی به این موضوعات می‌پردازند و به آن دامن می‌زنند. آن‌ها با تمام توان وارد این عرصه شده‌اند، بعد ما اینجا می‌گوییم اصلا نباید به این موضوعات بپردازیم یا با هم رودربایستی داریم. خب این واگذاری عرصه به دشمنان است. یکی از دلایلی که در داخل در مورد فتنه کم کار می‌شود همین تحلیل‌های غلط است. می‌گویند آتش زیر خاکستر است نباید به آن کار داشت. اتفاقا نگاه ما هم این است که اگر آتشی زیر خاکستر وجود دارد باید خاموش کرد، نباید منتظر بنشینیم تا در آینده و با فراهم شدن موقعیت جدید تبدیل به آتش شود. راهش هم این است که ابعاد مسئله با کار رسانه‌ای برای عموم مردم طرح و تبیین شود تا همه بدانند چه اتفاقی در کشور افتاده است. اگر شبهه‌ای هم وجود دارد، رفع گردد. اگر به شبهات پاسخ ندهیم، هر چه زمان بگذرد شبهه بیشتر و عمیق‌تر خواهد شد.


شما در هر قسمت به یک موضوع پرداخته‌اید؟
بله، هر قسمت «خارج از دید ۲» در مورد مصادیق مختلف است. در قسمت‌های مختلف به موضوع نفوذ در عرصه مسائل زنان، نفوذ در خانواده آدم‌های سیاسی، نفوذ در محافل دینی، نفوذ اقتصادی و حتی نفوذ در حوزه رسانه پرداخته‌ایم.
اشاره کردید در زمان پخش خارج از دید ۱ در سال گذشته مقاومت‌هایی برای پخش آن وجود داشت. امسال هم با این مقاومت روبه‌رو بودید؟
با همه فشار‌هایی که وجود داشت تلویزیون برای پخش خارج از دید ۲ وارد میدان شد و باید بگویم که با اقدام سیما، سختی کار از تن ما خارج شد. زمان خوبی هم به آن اختصاص دادند، بعد از اخبار ساعت ۲۲ شبکه ۳ پخش شد، پخش مجدد یا بازپخش هم در شبکه مستند گذاشتند. همین جا من از رئیس سازمان صدا و سیما و معاونان ایشان تشکر می‌کنم. از آقای فروغی مدیر شبکه ۳ هم تشکر ویژه دارم. اطلاع دارم که مسئولان برای پخش این مجموعه چه فشار‌هایی را تحمل و مقاومت کردند. در اینجا می‌خواهم از همه آن‌ها تشکر کنم.