از‌ هاشمی اصرار، از رییس‌جمهور انکار!

گروه سیاسی- بالاخره موضوع استعفای وزیر بهداشت با تایید واعظی رییس دفتر رییس‌جمهور رنگ واقعیت به خود گرفت‌؛ وزیری که برخی از نقل قول‌هایش در ماه‌های اخیر و در واکنش به اعتراض‌های مردمی دل خیلی از کاربران فضای مجازی را به درد آورده بود اما به اعتقاد نمایندگان و دولتی‌ها، هاشمی فارغ از لحن و ادبیات صریحش‌ از وزرایی است که اقدامات بسیار مثبت و اثرگذاری انجام داده و یکی از موفق‌ترین و پرتلاش‌ترین وزرای دولت است‌. اما حالا او در اعتراض به کاهش بودجه سلامت، استعفا داده و منتظر موافقت رییس‌جمهور است‌. این در حالی است که روحانی،‌ هاشمی را در این شرایط حیثیت و آبروی دولت می‌داند چرا که این کناره‌گیری نه تنها برای این وزیر بلکه برای دیگر اعضای کابینه می‌تواند تبعات اجتماعی داشته باشد‌. از این رو رییس‌جمهور تمام تلاشش را به کار بست تا او را در کابینه حفظ کند‌. هرچند هنوز تکلیف این وزارتخانه و وزیرش مشخص نیست اما به نظر نمی‌رسد روحانی با این استعفا موافقت کند همان‌طور که از سخنان واعظی رییس دفتر رییس‌جمهور می‌توان متوجه ماندگاری این وزیر شد اما اختلاف این وزیر با رییس سازمان برنامه‌وبودجه به قوت خود باقی است و بهتر است روحانی قبل از اصرار برای ماندن این وزیر مشکل را میان وزیر و حلقه خاکستری اطرافیانش حل کند‌؛ حلقه‌ای که واعظی و نوبخت در یک طرف آن قرار دارند و دیگر اعضای کابینه طرف مقابل آن‌. چندی پیش بود که خبر استعفای جهانگیری و اختلافش با مثلث نزدیک به روحانی نقل زبان‌ها شده بود‌. جهانگیری در واکنش به عملکرد تیم اقتصادی دولت و اینکه او هیچ کاره است و اختیاری ندارد و عمده اختیارات در دست محمدباقر نوبخت رییس سازمان برنامه‌وبودجه و محمود واعظی رییس دفتر رییس‌جمهوری است، چندبار اقدام به استعفا کرده اما این استعفا با وجود تمایل نوبخت، واعظی و حتی روحانی به دلیل برخی مصلحت‌اندیشی‌ها مورد قبول واقع نشده است‌. این نمونه‌ها شائبه‌‌ای را در ذهن ایجاد می‌کند که حلقه نزدیک به دولت نیروهایی کارآمد، مفید و مدیران منتسب به جریان اصلاحات را از دولت دور می‌کند‌. هرچند این بار گفته می‌شود اختلاف سیدحسن قاضی‌زاده‌‌هاشمی با نوبخت بر سر بودجه است اما هرچه هست روحانی باید برای رفع مشکل پیشقدم شود و اگر احیانا مشکل جناحی وجود دارد با دادن هشدار به نزدیکان به این قضیه فیصله یابد.
اما در خصوص آخرین اظهار نظرها در مورد استعفای وزیر بهداشت به نقل قول خود‌ هاشمی استناد می‌کنیم که اخیرا در جمع معاونان خود از تاخیر در پرداخت پاداش بازنشستگان وزارت بهداشت گلایه کرده و گفته این موضوعی است که باعث کناره‌گیری‌ام از دولت شده است‌. وی خطاب به مسوولان سازمان برنامه‌وبودجه نیز گفته بود: شما پاداش بازنشستگان آموزش‌وپرورش و وزارت علوم را دادید اما چرا پاداش بازنشستگان وزارت بهداشت را ندادید؟ این اعتراض کافی بود که رییس سازمان برنامه‌وبودجه در حاشیه جلسه هیات دولت به این سخن‌ هاشمی واکنش نشان دهد‌. نوبخت گفت: بنده هم می‌توانم در جمع بازنشستگان شرکت کنم و بگویم پول به شما داده نشده و با دستمالی اشکم را هم پاک کنم؛ اینکه مشکلی را حل نمی‌کند‌. نوبخت با لحنی تند درباره اختلاف نظر قاضی‌زاده‌‌هاشمی با وزیر پیشین رفاه در گذشته، گفت: یک مدتی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و دکتر ربیعی زحمتکش مورد خطاب بود‌. اصلا آن سازمان بیمه سلامت هم کنده شد و به وزارت بهداشت برده شد‌. اگر می‌خواهید سازمان برنامه‌وبودجه را هم بکنیم و ببریم آنجا بگذاریم؟ می‌خواهید ما هم مستعفی شویم‌. اینها که مشکل کشور را حل نمی‌کند‌.
اما محمود واعظی رییس دفتر رییس‌جمهور هم د‌ر حاشیه جلسه هیات دولت و د‌ر جمع خبرنگاران د‌ر مورد اینکه آیا استعفای آقای قاضی‌زاده‌‌هاشمی وزیر بهداشت پذیرفته شده یا خیر و ا‌گر پذیرفته شده چه کسی به عنوان جانشین ایشان انتخاب شده، گفت: آقای‌ هاشمی از وزرای بسیار موفق د‌ر دولت‌های یازدهم و دوازدهم هستند‌. وی‌ ادامه داد: ایشان فعالیت‌های بسیار خوبی داشته‌اند و سفرهای استانی بسیار زیادی انجام د‌ا‌ده‌اند و طرح تحول سلامت ر‌ا با جدیت و فداکاری تا الان به خوبی پیش بردند‌. طبیعی است که وزارت بهداشت، وزارتخانه بسیار حساس و مهمی است و اداره این وزارتخانه نیازمند مدیریت بالا و بودجه است‌‌‌‌‌‌‌‌‌. سرپرست نهاد ریاست‌جمهوری خاطرنشان کرد: آنچه د‌ر چند روز گذشته اتفاق ا‌فتا‌ده اختلاف نظری است که آقای‌ هاشمی د‌ر ارتباط با بودجه‌شان دارند. به همین د‌لیل استعفایشان ر‌ا تقدیم رییس‌جمهور کردند و آقای رییس‌جمهور با توجه به اینکه ایشان ر‌ا وزیری بسیار لایق و فردی با عملکرد بالا می‌دانند تا الان مقاومت کردند که استعفای ایشان ر‌ا نپذیرند و سعی کنند تا آنجا که امکان د‌ارد صحبت شو‌د تا این مشکل حل شو‌د‌. و‌ی اظهار داشت: البته شرایط ا‌مروز ما با سال‌های گذشته متفاوت است. ا‌مروز به د‌لیل جنگ اقتصادی و تحریم‌ها از نظر بستن بودجه، سازمان برنامه‌وبودجه با محدودیت‌های بسیار زیادی مواجه است، اما تصمیم هرچه با‌شد ما جناب آقای‌ هاشمی ر‌ا سرمایه دولت خود می‌دانیم و از زحمات و تلاشی که و‌ی کر‌د‌ه تکریم می‌کنیم و امیدواریم آقای قاضی‌زاده همراه دولت باشد‌. تلاش رییس‌جمهور بر این است که ایشان ر‌ا حفظ کند‌.
تراز تجاری کشور در ۹ ماه گذشته مثبت بوده است


حسن روحانی در جلسه هیات دولت، باتوجه به گزارش‌های وزرا گفت: در ۹ ماه گذشته تراز تجاری ناشی از صادرات غیرنفتی با رقم حدود ۷۵۰ میلیون دلار، دارای تراز مثبت بوده که این رقم نشان‌دهنده تلاش‌های موفقیت‌آمیز فعالان اقتصادی بخش خصوصی و دولتی است‌.
رییس‌جمهور افزود: بر اساس گزارش وزیر نفت، فروش نفت به همان صورتی که مدنظر بود ادامه دارد و برخی مشکلات جزئی که وجود دارد قابل حل بوده و به زودی برطرف خواهد شد‌.
روحانی با اشاره به گزارش ارائه شده در زمینه اشتغال تصریح کرد: این آمار در پاییز امسال نسبت به مدت مشابه سال قبل ۶۲۳ هزار نفر اشتغال خالص را نشان می‌دهد و این با توجه به شرایط کشورمان امیدوارکننده است و برای اولین بار آمار اشتغال خالص تقریبا به مرز ۲۴ میلیون نفر رسیده، این درحالی است که در آغاز دولت، تعداد شاغلان ۲۰ میلیون و ۶۰۰ هزار نفر بود و طی سال‌های گذشته در مجموع سه میلیون و ۳۰۹ هزار نفر به میزان اشتغال خالص افزوده شده است‌. رییس‌جمهور تصریح کرد: این آمار نشان می‌دهد ما می‌توانیم بیکاری را مهار کنیم‌. روحانی با اشاره به آمار رییس بانک مرکزی گفت: این آمار هم امیدوارکننده بود و نشان می‌دهد التهاب قیمت‌ها در حال کنترل است‌. آمار بانک مرکزی همچنین به شاخص قیمت‌های تولیدی در سطح عمده‌فروشی مربوط می‌شود و بر این اساس در ماه آذر نسبت به ماه آبان 5/4 درصد کاهش داریم و این خبر بسیار خوشحال‌کننده‌ای است‌. رییس‌جمهور افزود: آمار تورم در تولید، همیشه پیشخوان اعلام اقتصاد ماه‌های آینده است و این نشان می‌دهد مسیری که دولت و ستاد اقتصادی دولت انتخاب کرده‌، مسیری درست و امیدوارکننده است و ان‌شاء‌الله این مسیر ادامه می‌یابد‌. روحانی با اشاره به گزارش دستاوردهای وزارت دفاع در حوزه‌های دفاعی گفت: وزیر دفاع گزارش بسیار خوبی درباره پیشرفت‌ها در زمینه موشک‌های برد متوسط، برد بلند و همچنین موشک‌های هوا به هوا، زمین به دریا، دریا به دریا و همچنین پهپادها ارائه دادند و کار بسیار خوبی در این زمینه‌ها انجام شده است‌.
رییس‌جمهور با تاکید بر اینکه در زمینه تقویت و ارتقای قدرت دفاعی سرزمین‌ خود هیچ‌وقت تردید نمی‌کنیم، اظهارداشت: یکی از اهداف بلند دولت‌های یازدهم و دوازدهم، تقویت بنیه دفاعی بوده و همه آمار و ارقام نشان می‌دهد که عملکرد این دولت نسبت به دولت‌های قبل در زمینه تقویت بنیه دفاعی پیشتاز بوده است‌. روحانی گفت: این آمار نشان می‌دهد با وجود اینکه بعضی‌ها ادعا می‌کنند دولت چشم به آسمان و زمین و غرب و شرق دوخته است‌، چشم ‌ما ابتدا به رحمت خداوند بزرگ است که رزق و قدرت از اوست و دوم به بازوان پرتوان ملت عزیز ایران و نه کسی دیگر‌. رییس‌جمهور با قدردانی از تلاش سازمان برنامه‌وبودجه و همه وزرا و معاونان در روند تدوین بودجه اظهارداشت: از نمایندگان مجلس شورای اسلامی خواهش می‌کنم به دو اصل ۵۲ و ۱۲۶ قانون اساسی توجه کنند‌. اصل ۵۲ اگر با اصل ۱۲۶ دیده نشود، ممکن است مسیر غیردقیق را انتخاب کنیم، طبق اصل ۱۲۶ قانون اساسی، مسوولیت برنامه‌وبودجه کشور، مسائل اداری و استخدامی، مستقیما در اختیار رییس‌جمهور و با مسوولیت رییس‌جمهور است و این نه صرفا برای دستگاه‌های اجرایی بلکه تمام بودجه کشور برای همه بخش‌هاست‌. روحانی با تاکید بر اینکه تمام برنامه کشور‌، مسائل اداری و استخدامی، طبق قانون اساسی صرفا بر عهده شخص رییس‌جمهور است، گفت: رییس‌جمهور در این حوزه‌ها یا شخصا تصمیم می‌گیرد یا نماینده‌ای را انتخاب می‌کند و ما باید توجه کنیم قدرت‌ها و حدودی که در قانون اساسی تبیین شده، مخلوط نشود‌. رییس‌جمهور افزود: البته بودجه سالانه هم طبق اصل ۵۲ به مجلس ارسال می‌شود و نمایندگان لایحه بودجه را مورد رسیدگی و بررسی قرار داده و تصویب می‌کنند، اما اصل برنامه‌ریزی و بودجه‌ریزی کار دولت و کار دستگاه اجرایی است، همانطور که پیوسته با مجلس همکاری و هماهنگی کردیم امسال نیز با همکاری و هماهنگی، این بودجه به تصویب می‌رسد و در اختیار ما قرار می‌گیرد‌.
روحانی در ادامه به تشریح و تبیین مسائل منطقه‌ای پرداخت و گفت: ما اخیرا شاهد حادثه مهمی در منطقه بودیم‌. آمریکایی‌ها از سال ۲۰۰۳ میلادی مدعی هستند که عراق و افغانستان را نجات داده‌اند اما اگر این ادعا درست است چرا شما سفر رسمی علنی به عراق انجام نمی‌دهید تا در خیابان‌های بغداد و بصره ببینید عراقی‌ها چگونه از شما استقبال می‌کنند؟! اینکه مخفیانه و در شب تاریک وارد یک پایگاه کوچک نظامی می‌شوید و با چند نظامی عکس می‌گیرید و صحبت کوتاهی کرده و یکی دو ساعت بعد نیز از عراق خارج می‌شوید، این به معنای شکست شماست‌.
رییس‌جمهور خطاب به سردمداران کاخ سفید افزود: این حرکت همچنین بدان معناست که شما موفق نبوده‌اید و می‌دانید مردم عراق از شما ناراضی هستند و جرات آن را ندارید که در میان آنان ظاهر شوید، حالا سوریه‌، لبنان و یمن را که اصلا جرات رفتن ندارید‌. پس کدام کشور منطقه و در میان کدام ملت منطقه شما محبوب هستید‌. امیدوارم این درس‌ها‌، در سال ۲۰۱۹ برای کاخ سفید آموزنده باشد و از مداخله در زندگی ملت‌ها به ویژه ملت فلسطین و موضوع قدس شریف که مربوط به جهان اسلام و همه مسلمان‌هاست، دست بردارد و با درس گرفتن از گذشته، در چارچوب قانون و مقررات عمل کند‌.
روحانی در توصیه به استانداران جدید با تاکید و توصیه به کاستن از فاصله‌های جناحی در این شرایط سخت کشور، گفت: شاید نتوان رقابت را هیچ‌وقت حذف کرد اما می‌توان آن را کم کنیم‌. شرایط کنونی، شرایطی نیست که این همه بر سر مسائل جزئی جنگ و دعوا شود‌. امام جمعه‌ها، حوزه‌ها، جناح‌های مختلف، قوه قضائیه، قوه مقننه، صداوسیما و رسانه‌ها و نیروهای مسلح باید به کمک دولت بیایند‌. ما یک کشور واحد هستیم و یک رهبر و یک قانون اساسی داریم و باید در کنار هم باشیم‌. امروز دشمنان‌، دشمنی آشکارتر علیه ما انجام می‌دهند‌. باید آنها را مایوس کنیم و حتما آنها را مایوس خواهیم کرد‌.
روحانی خاطرنشان کرد: اشکال ندارد که یکی چپ‌، یکی راست و یکی وسط باشد‌. ولی باید میمنه، میسره و میانه میدان جنگ باشد، در میدان جنگ وقتی با دشمن می‌جنگیم، جناح راست‌، چپ و وسط داریم ولی هر سه با هم علیه دشمن می‌جنگند نه اینکه میمنه با میسره بجنگد‌. چنین چیزی در تاریخ وجود ندارد‌. در میدان جنگ، لشکرها از سمت و سوی مختلف به هم کمک می‌کنند و در یک نقطه به هم می‌رسند، نه اینکه این لشکر با آن لشکر بجنگد‌. رییس‌جمهور خاطرنشان کرد: جناح راست‌، میمنه نظام و لشکر اسلام است‌، جناح چپ‌، میسره و جناح وسط، جناح میانه و قلب لشکر است‌. همه باید با هم جلو برویم و دشمن را زمین بزنیم‌. با چشم غره رفتن به یکدیگر به جایی نمی‌رسیم باید به دشمن چشم غره بیاییم‌. همه جزو یک ملت هستیم، همه مسلمان و انقلابی هستیم‌.
خودمان را برای جشن بزرگ آماده می‌کنیم
رییس‌جمهور با تاکید بر اینکه در آستانه بهمن ماه همه باید خودمان را برای یک جشن بزرگ ۴۰ سالگی انقلاب آماده کنیم، گفت: مظهر آن جشن راستگویی است، آن نیست که چراغانی کنیم و پرچم نشان دهیم، مظهر آن جشن، کمک به همدیگر است، مظهر آن جشن وفای به عهد، ایستادگی، وحدت و اتحاد است‌. ۴۰ سالگی را باید اینگونه جشن بگیریم، متحد شویم و در کنار هم قرار بگیریم و ان‌شاء‌الله دشمن را مایوس کنیم‌.
اما محمد شریعتمداری، وزیر تعاون کار و رفاه اجتماعی، در حاشیه جلسه هیات دولت و در جمع خبرنگاران درباره واگذاری شرکت‌های شستا گفت: نظر رییس‌جمهور، جدا شدن وزارت کار از امر تصدی‌گری است‌. وی افزود: برای تحقق این هدف، برنامه‌ای تهیه کردیم و به مجلس نیز ارائه دادیم تا با ادغام شرکت‌ها بتوانیم بازدهی را بالا ببریم‌. علاوه بر ادغام چند شرکت پتروشیمی، واگذاری‌هایی هم طبق قواعد و مقررات انجام می‌شود‌. این کار، جراحی بزرگی است و نتیجه این اقدامات منافع بیمه‌شدگان را تامین خواهد کرد‌. وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی به تلاش برای تعیین حداقل دستمزد اشاره کرد و تصریح کرد: مقرر است فاصله حقوق و دستمزد با تورم طی مدت پنج سال نصف شود‌. امیدوارم با ادامه این کار بتوانیم در فاصله زمانی کمتری این مهم را محقق و این فاصله موجود در حقوق و دستمزد را کاهش دهیم‌.
رای اعتماد دولت به ۴ استاندار جدید
به موجب تصمیم هیات وزیران، علیرضا رزم‌‌حسینی، بهرام سرمست، محمدعلی طالبی و عنایت‌الله رحیمی به ترتیب به عنوان استانداران خراسان رضوی، قم، یزد و فارس انتخاب شدند‌. علیرضا رزم‌حسینی استاندار منتخب خراسان رضوی، کارشناس اقتصاد، از سال ۱۳۹۲ تا ۱۳۹۷ استاندار کرمان بوده است‌. همچنین بهرام سرمست دانش‌آموخته دکترای علوم سیاسی است و سمت‌‌های سرپرست معاونت سیاسی وزارت کشور، مدیرکل سیاسی وزارت کشور و مدیرکل سیاسی،‌ انتخابات و تقسیمات سیاسی استانداری تهران را در کارنامه خود دارد‌. محمدعلی طالبی استاندار منتخب یزد، دانش‌آموخته دکترای علوم سیاسی دانشگاه شهید بهشتی است و پیش از این معاون سیاسی،‌ امنیتی و اجتماعی استاندار یزد بوده است‌. عنایت‌الله رحیمی استاندار جدید فارس دانش‌آموخته مقاطع دکترای شهرسازی است و پیش از انتصاب به عنوان استاندار فارس، سمت معاونت هماهنگی امور عمرانی استانداری فارس را برعهده داشته است‌.
هیات دولت در ادامه این جلسه و در راستای حمایت از ناوگان ملی و توسعه صادرات، میزان سهمیه دولتی نفت گاز برای ناوگان ایرانی و همچنین نرخ فروش آن به ناوگان ایرانی و خارجی خروجی از کشور را تعیین کرد‌. به موجب این تصمیم، سهمیه دولتی نفت گاز برای ناوگان ایرانی خروجی (گازوئیل‌سوز) به مقصد کشورهای ارمنستان، نخجوان، ترکمنستان، عراق، آذربایجان و افغانستان ۲۰۰ لیتر، اقلیم عراق و ترکیه ۳۰۰ لیتر و به مقصد کشورهای ثالث ۵۰۰ لیتر تعیین شد‌. دولت همچنین نرخ فروش نفت گاز را در صورت تقاضای راننده، به میزان ۹۰ درصد قیمت رسمی طرف مقابل تعیین کرد‌. هیات وزیران در ادامه، با صدور مجوز انعقاد قرارداد مشارکت برای اجرای پروژه آزادراه سیرجان – شهر بابک موافقت کرد‌.
دولت با هدف حمایت از تسهیلات‌گیرندگان حساب ذخیره ارزی که طرح تولیدی خود را اجرا کرده لیکن به دلیل شرایط حاکم بر اقتصاد و به صورت غیرارادی نسبت به بازپرداخت بدهی اقدام نکرده‌اند، درخصوص نحوه بازپرداخت تسهیلات اعطایی مذکور و چگونگی تمدید دوره‌های آن تصمیم‌گیری کرد‌.
مخالفت مجلس با برگزاری جلسه غیرعلنی درباره‌ بودجه ۹۸، مخالفت مجلس با فوریت طرحی برای انتقال وزارتخانه‌ها به برخی استان‌ها، مصوبه مجلس برای حمایت از تجمیع توانمندی شرکت‌ها و تقویت آنها، تجمع عده‌ای از بازنشستگان مقابل مجلس و ‌. ‌. ‌. از جمله مهم‌ترین اخبار مجلس شورای اسلامی بود‌.