کانال مالی را در 2019 هم کش می‌دهیم!

فدریکا موگرینی که امسال (۲۰۱۹) به عنوان مسئول ارشد سیاست خارجی اروپا به کار خود در این سمت پایان می‌دهد، درگفت‌وگویی با پایگاه اینترنتی خبری «لایو مینت»، در پاسخ به این سؤال که چقدر به اجرایی شدن ساز و کار مالی مختص ایران و اروپا امیدوار هستید، گفت‌: اتحادیه اروپا ۲۸ عضو دارد که همگی آن‌ها با همکاری جامعه بین‌الملل تلاش می‌کنند تا توافق هسته‌ای ایران حفظ شود. اساس کار ما، ۱۳ گزارش پی‌درپی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی است که در همه آن‌ها بر پایبند بودن ایران به همه تعهداتش تأکید شده است. تلاش ما حفظ این توافقنامه در سال جدید است. ما این کار را به علت تأمین امنیت جمعی خود انجام می‌دهیم.»
موگرینی همچنین با بیان اینکه «نمی‌خواهیم ایران به سلاح هسته‌ای دست یابد و توافقی که ما در سال ۲۰۱۵ آن امضا کردیم، دقیقاً در همین راستا است» نشان داد اروپایی‌ها در بدبینی به تهران هیچ فرقی با امریکایی‌ها ندارند. وی در توجیه این بدبینی گفت: این را می‌گویم که به برخی از شایعه‌ها پایان دهم. درسالی که گذشت بار‌ها شنیده‌ام که هدف اروپا از ادامه پایبندی بر توافق با ایران، صرفاً ملاحظات اقتصادی و تجاری با این کشور است. خیر به هیچ عنوان اینگونه نیست. ما به این دلیل به توافق با ایران ادامه می‌دهیم که این توافقنامه از دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای جلوگیری می‌کند. ما می‌خواهیم مانع از بروز یک بحران امنیت در منطقه بحران‌زده خاورمیانه شویم.»
مسئول ارشد سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفت: البته بخشی از این هدف، مستلزم این است که شرکت‌های ما با شرکت‌های ایرانی بتوانند رابطه اقتصادی و تجاری داشته باشند. ما برای حصول این هدف همواره تلاش‌های زیادی را انجام داده‌ایم و اکنون نیز این تلاش‌ها ادامه دارد. ما تلاش می‌کنیم به تجار اروپایی ابزار‌هایی بدهیم که از آن‌ها در برابر تحریم‌ها و تهدید‌های امریکا محافظت کند و آن‌ها برای مبادله تجاری با ایران گام بردارند.
موگرینی همچنین برای باورپذیر کردن ژست استقلال اروپا در برابر امریکا گفت: البته این موضوع بحث‌های زیادی را درباره حاکمیت و استقلال اروپا مطرح کرده است. ما اروپایی‌ها به هیچ عنوان نمی‌توانیم بپذیریم که یک قدرت خارجی حتی اگر نزدیک‌ترین دوست و متحد ما باشد، برای ما تعیین تکلیف کند و بگوید با چه کشوری کار کنیم و با چه کشوری کار نکنیم. این اساسی‌ترین حق ما است و نه تنها اروپا، بلکه هیچ کشوری در جهان نمی‌پذیرد که یک کشور خارجی برای آن‌ها تعیین تکلیف کند.


اتحادیه اروپا از چند ماه پیش اعلام کرده برای مقابله با تحریم‌های امریکا علیه ایران، قصد دارد یک «کانال ویژه» (SPV) برای پرداخت مالی ایجاد کند که امکان ادامه همکاری اقتصادی با ایران را فراهم کند. ولی اروپایی‌ها هنوز نتوانسته‌اند این وعده را عملی کنند. موگرینی پیش از اجرای دور دوم تحریم‌های امریکا اعلام کرده بود که مکانیسم مذکور قبل از اجرایی شدن تحریم‌های امریکا در ۱۳ آبان عملی می‌شود. پس از این بدعهدی آشکار رسانه‌های غربی از راه‌اندازی این سازو کار تا پیش از پایان سال میلادی جدید خبر می‌دادند که آن نیز عملی نشد و مدتی است که اساساً هیچ سخنی در مورد زمان راه‌اندازی این مکانیسم حتی در رسانه‌ها هم به گوش نمی‌رسد چیزی که نشان می‌دهد اروپا بیش از آنکه بنا بر ادعایش از ترس فاش شدن ابعاد فنی کار در برابر امریکا در حال پنهان کاری است، عملاً در هماهنگی با امریکا در حال کش دادن این وضعیت تعلیق است تا هم ایران را در برجام نگه داشته باشد و هم تحریم‌ها چنان شدت بگیرد که به زعم خودشان ایران در وضعیت ضعف تن به مذاکرات و امتیازدهی در حوزه موشکی و منطقه‌ای بدهد.
خروج ترامپ و اسرائیل از زمین!
«محمد جواد ظریف»، وزیر خارجه ایران در واکنش به تصمیم رئیس‌جمهور امریکا و رژیم صهیونیستی برای خروج از «سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی ملل متحد» (یونسکو) ضمن اشاره به توافقاتی که تاکنون دولت «دونالد ترامپ»، رئیس‌جمهور امریکا از آن‌ها خارج شده، نوشت: «بعد از برجام، توافق نفتا، پیمان ترنس-پاسیفیک (TPP)، معاهده جوی [پاریس]و... رژیم ترامپ- همراه با رژیم اسرائیل- امروز رسماً از یونسکو خارج شدند. چیزی مانده که دولت ترامپ و رژیم دست‌نشانده‌اش از آن شوند؟ شاید کلاً سیاره زمین!»
ایالات متحده امریکا و رژیم صهیونیستی روز سه شنبه (۱ژانویه ۲۰۱۹) با متهم کردن سازمان یونسکو به رویکرد‌های ضداسرائیلی رسماً از این نهاد بین‌المللی خارج شدند.
ایالات متحده گفته بود برای اینکه در یونسکو باقی بماند، خواستار «تغییرات بنیادین» در این سازمان، مخصوصاً برنامه «میراث جهانی» آن است که بعضاً اماکن مقدس در اراضی اشغالی را برخلاف خواسته و فشار‌های صهیونیست‌ها، میراث اسلامی و فلسطینی نامیده است.