نشست اخیر شورای‌عالی سیاستگذاری اصلاح‌طلبان و آخرین تغییرات مدیریتی در آن برای رخدادهای مهم پیش رو، بررسی می‌شود

دست اصلاحات و سنگ استصواب
عبدالله ناصری: آقای خاتمی کار را به خرد جمعی و هیات رئیسه واگذار کرده است
همدلی | گروه سیاسی ـ هرمز شریفیان ـ با روی کار آمدن دولت نهم در سال 1384 که عملا تمام نهادهای قدرت، تمام قد پشت این دولت ایستادند، دست اصلاح‌طلبان از نهادهای اجرایی و اصلی حکومت دور ماند. در این فاصله بیش از 13 سال که وقت کمی هم نبوده، اصلاح‌طلبان نه‌تنها گام موثری برای بازگشت دموکراتیک به قدرت بر نداشتند، بلکه برنامه مدونی برای اصلاح برنامه‌های خود نیز تدوین نکردند.
این درست است که پس از رخدادهای انتخابات ریاست جمهوری سال 88، چرخ اصلاح‌طلبی و اصلاحات عملا پنچر شد اما، پایگاه مردمی این جناح سیاسی آنقدر مستحکم بود که پس از درنگی کوتاه، لایه‌های گوناگونی از اقشار و طبقات مختلف را با کلیدواژه «تَـکرار می‌کنم»، مجاب به شرکت در انتخابات ریاست جمهوری 1392 و مجلسین(شورای اسلامی و خبرگان رهبری) کرد که منجر به پیروزی آنان شد.


اما مشکلات به اینجا ختم نشد. خروج آمریکا از برجام و دگردیسی دولت «حسن روحانی» و فاصله گرفتن او از اصلاح‌طلبان و همچنین اعتراض‌های دی‌ماه پارسال همه موجب آن شد که معترضان در شعارهایشان هردو جناح اصلی کشور یعنی اصلاح‌طلب و اصولگرا را بنوازند و خواهان پایان ماجرا شوند.
حالا شورای عالی سیاستگذاری اصلاح‌طلبان دست به‌کار شدند و دست به تعیین اعضای جدید هیات رئیسه این شورا زدند. هرچند که تغییر نام‌هایی چون «مجمع عالی اصلاح‌طلبان» و «پارلمان اصلاحات» هم از دل این نشست، دوباره بیرون آمده است.
نام این تشکل هرچه که باشد، انتقادهایی به همراه دارد. نخست این‌که «سیدمحمد خاتمی» به‌عنوان «شیخ این تشکل» مشخص کرده که چه کسی از کدام گروه در کدام سمت بنشیند. دومین انتقاد این‌که طبیعی است این تشکل برای سروسامان دادن به حضور در انتخابات مجلس (1398) و متعاقب آن ریاست جمهوری در سال 1400 تشکیل شده باشد.
اگر قرار باشد که اصلاح‌طلبان همچنان از نامزدی حمایت کنند که در «باد آن‌ها بخوابد» و بعد از خروج از باد، از اصلاح‌طلبان فاصله بگیرد که چنین تجربه‌ای را در حمایت از حسن روحانی به‌دست آورده‌اند که تجربه خوبی هم نبوده است.
دیدگاه دوم می‌تواند معرفی لیستی کاملا اصلاح‌طلب برای انتخابات مجلس و فردی استخوان‌دار از اصلاح‌طلبان برای انتخابات ریاست جمهوری باشد که از ترکیب جدید شورای نگهبان، مجمع تشخیص مصلحت نظام و ریاست قوه قضاییه در آینده نزدیک (سیدابراهیم رئیسی) مشخص است که دیوار «نظارت استصوابی» محکم‌تر از همیشه در مقابل آنان چیده شده است.
اصلاح‌طلبان شاید بهتر باشد از همین روزهای نخست موضع خود در قبال نظارت استصوابی را به‌صورت شفاف و بی‌پرده بر زبان بیاورند و تبیین کنند که اگر این مانع همچنان از سوی «حَرَم قدرت» در مقابلشان گذاشته شود، چه تصمیمی درباره حضور یا عدم حضور در دو انتخابات تعیین‌کننده پیش‌رو خواهند گرفت.
اگر قرار باشد که اصلاح‌طلبان همچنان در پوسته «تدبیر و امید» بمانند، پس دیگر چیزی از هویت اصلاح‌طلبی‌شان باقی نمی‌ماند، اما اگر بخواهند همچنان اصلاح‌طلب بمانند و «تن به صحنه‌آرایی‌های خطرناک» ندهند، امیدی برای بقایشان وجود خواهد داشت.
«همدلی» در همین خصوص نظر دکتر «عبدالله ناصری» استاد دانشگاه و عضو بنیاد باران را جویا شده که در ادامه می‌خوانید.
ضرورت تغییر عنوان «شورای‌عالی» به «پارلمان اصلاح‌طلبان»
عبدالله ناصری در گفت و گو با «همدلی»، ضمن اشاره به ضرورت تغییر عنوان شورای عالی به پارلمان اصلاح‌طلبان، گفت: « بعداز انتخابات 92 یک تجربه مهم و بسیار سودمند شکل گرفت و منجر به یک ائتلاف فراگیر و حمایت اصلاح‌طلبان از یک نامزد غیر تشکیلاتی شد که پیروزی آن در برابر رقبای اصولگرا و تندرو نیز حتمی شد. این تجربه درخواست همه جریانات سیاسی، احزاب و حتی اشخاص حقیقی بود. لذا این تجربه در سال‌های بعد نیز تکرار شد. در 94 به مراتب و در 96 نیز بیشتر از دوره‌های قبل دستاوردهای بیشتری داشت».
مدیرعامل پیشین خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران ادامه داد: «این سازوکار، شیوه‌ای بود که در تشکیلاتی به نام شورای عالی سیاست گذاری اصلاح‌طلبان در آن حضور داشتند. اما در انتخابات 96 متاسفانه بی تدبیری‌ها یا کم تدبیری‌هایی در نحوه بستن لیست نامزدهای تهران برای شورای شهر صورت گرفت که موجب گلایه بعضی از اعضای اصلاح طلب شد. از اینجا بود که تصمیم گرفتند به جای شورای اصلاحات، یک شورای فراگیر به عنوان پارلمان اصلاحات داشته باشیم که بیشتر از هویت فردی یک هویت حزبی و حقوقی داشته باشد».
ناصری تصریح کرد: « این تشکل، هر عنوانی که داشته باشد، باید حواسش به این باشد که تجربه تلخ سال 84 تکرار نشود».
عبدالله ناصری در پاسخ به این سوال که برخی از اصلاح‌طلبان به شیوه انتخاب اعضای جدید توسط «سیدمحمد خاتمی» به عنوان رهبراصلاح‌طلبان گفت: « من با این نقد مخالف هستم و آن را نمی‌پذیرم و باید نکته‌ای را عنوان کنم که در انتخابات 92 وقتی نتیجه‌اش برخلاف تصور رقیب و حتی همه دستگاه حاکمیتی به پیروزی روحانی منجر شد، تمام احزاب اصلاح طلب و شخصیت‌های حزبی و غیر حزبی اصلاح طلب، به آقای خاتمی رجوع کردند و در یک فضای پرفشار روانی از ایشان خواستند که همین تجربه را برای 94 و انتخابات بعدی نیز تکرار کند. یعنی آن چیزی که از سال 92 صورت گرفت خواست خود احزاب، نخبگان و افراد سیاسی بود».
این کنشگر سیاسی اصلاح‌طلب افزود: «برخی از اعضای اصلاح‌طلب در لیست اعضای شورای شهر تهران دخالت هایی کردند که به مذاق دیگر اعضا خوش نیامد و به همین خاطر تصمیم به تشکیل پارلمان اصلاحات گرفته شد. تا آنجایی که من از نزدیک در جریان سازوکار انتخاب و گزینش اعضا هستم باید بگویم که آقای خاتمی در تمام مراحل، کار را به خرد جمعی و خود دوستان هیات رئیسه شورای عالی سیاست گذاری واگذار کرده است. حتی در مورد پارلمان اصلاحات نیز از همان اول گفته بود که هر جمع بندی که شورای هماهنگی جبهه اصلاحات و شورای عالی سیاست گذاری اتخاذ کند، من با آن موافق هستم».
ناصری در پایان در پاسخ به این سوال که پارلمان اصلاح طلبان چه سازوکاری برای عبور از فیلترینگ شورای نگهبان یا به تعبیر برخی منتقدان «نظارت استصوابی» در نظر گرفته است، گفت: «هیچ سازوکار عملی در این راستا اتخاذ نشده است. تنها سازوکاری که از پیش نیز در نظر گرفته شد، همان کارگروه هماهنگی موجود بود که در پی آن بودند که رایزنی هایی با مراجع، زیربط انجام دهند، اما در نهایت اتفاق خاصی نیفتاد و نتیجه همان بود که بسیاری از شخصیت های موثر و رای‌آور از شرکت در انتخابات بازماندند».
آذر منصوری خبر داد؛
اعضای جدید هیات رئیسه شورای عالی سیاستگذاری اصلاح طلبان مشخص شدند
رویداد۲۴|  روز دوشنبه گذشته اولین جلسه کارگروه‌های استان‌ها، سیاست‌گذاری، پایش و ارزیابی و کارگروه ارتباطات و رسانه برگزار شد و با رای گیری اعضا یدالله طاهرنژاد به عنوان رئیس کارگروه استان‌ها، الهه کولایی  به عنوان رئیس کارگروه سیاست‌گذاری، محمود  صادقی به عنوان رئیس کارگروه پایش و ارزیابی و فاطمه راکعی به عنوان رییس کارگروه ارتباطات و رسانه انتخاب شدند.
رئیسان کارگروه‌های چهارگانه شورای عالی اصلاح‌طلبان به عضویت  هیات رئیسه این شورا در خواهند آمد. پیشتر محمدرضا عارف، حجت الاسلام سید عبدالواحد موسوی لاری، الیاس حضرتی، شهیندخت مولاوردی و آذر منصوری به عنوان رییس، نواب رئیس و دبیران شورای عالی اصلاح طلبان انتخاب شده بودند.
آذر منصوری دبیر شورای عالی سیاستگذاری اصلاح طلبان با توجه به تغییرات صورت گرفته در عنوان کارگروه‌های شورای عالی سیاستگذاری اصلاح طلبان به رویداد۲۴ گفته کارگروه پایش (برای ارزیابی عملکرد نمایندگان منتخب که از طرف اصلاح طلبان به نهادهای انتخابی راه پیدا کردند) تشکیل شده است. همچنین کارگروه ارتباطات و رسانه برای جبران ضعف سیاست‌گذاری برنامه در ارتباط با فضای رسانه‌ای کشور شکل گرفته است.
عضو شورای مرکزی حزب اتحاد ملت همچنین گفته با توجه به اینکه تجربه نشان داده اعضای فعلی نیازهای موجود را پاسخ نمی‌دهند و نیازمند به تجارب افراد بیرون از کارگروه‌ها هستیم، این دوره به جز اعضای حقیقی و حقوقی شورای عالی سیاستگذاری اصلاح طلبان، از صاحب نظران برای همکاری در کارگروه‌ها دعوت خواهد شد و جزئیات این تصمیم احتمالا در جلسه هیئت رئیسه مطرح خواهد شد. او گفته دوره قبل شورای عالی، سخنگو نداشت و باید با تصمیم رئیس و تصویب اعضای شورا، سخنگو انتخاب شود و فعلا اطلاع‌رسانی از طریق دبیرخانه انجام می‌شود.
منصوری به رویداد۲۴ خبر داده که تاسیس پارلمان اصلاحات در دستور کار است و از زمان فعالیت دور جدید شورای عالی، برای مواد اساسنامه آن جلسات زیادی برگزار شده است و پیش نویسی هم برای تاسیس آن تهیه و به احزاب ارجاع شد که در جلسات خود آن را مورد ارزیابی قرار دهند. این مرحله هم انجام شد و مجدد پیش نویس «مجمع عالی اصلاح طلبان» به کمیته سیاسی ارجاع شد که در جلسه اخیر کلیات و مقدمه و رویکرد آن  و چند بند اولیه اساسنامه بررسی شد و ادامه بررسی اساسنامه پارلمان به جلسات بعدی موکول شد.
عضو شورای عالی سیاست‌گذاری اصلاح طلبان گفته که بر اساس آئین نامه، این شورا موقت است تا نهاد بالایی اصلاح طلبان که قاعدتا مجمع عالی اصلاح طلبان خواهد بود، شکل بگیرد و بعد از آن مجمع درباره ادامه فعالیت این نهاد تصمیم گیری خواهد کرد.
جدول زیر آخرین تغییرات شورای عالی سیاست‌گذاری اصلاح طلبان را نشان می‌دهد:
اعضای جدید هیات رئیسه شورای عالی سیاستگذاری اصلاح‌طلبان
رکن مسئول جدید مسئول سابق
رئیس محمدرضا عارف عارف
نایب‌رئیس عبدالواحد موسوی لاری موسوی لاری
نایب‌رئیس الیاس حضرتی موسوی تبریزی
دبیر شهیندخت مولاوردی کولایی
دبیر آذر منصوری الهام فخاری
رئیس کارگروه استان‌ها یدالله طاهرنژاد حسین مرعشی
رئیس کارگروه سیاست‌ها و راهبردها الهه کولایی -
رئیس کارگروه پایش محمود صادقی -
رئیس کارگروه ارتباطات و رسانه فاطمه راکعی -
رئیس کارگروه برنامه‌ریزی و محتوا - حسین کمالی
رئیس کارگروه رایزنی و تعاملات - مرتضی حاجی
سایر اخبار این روزنامه
چهره‌های سرشناس بسیاری در سی‌وهفتمین جشنواره فیلم فجر غایب هستند، اما سینماگران جذابی هم به فستیوال ملی سینما می‌آیند «همدلی» از هجوم سودجویان به جنگل‌های آذربایجان شرقی گزارش می‌دهد باران چوب‌خواران بر سر ارسباران ارزیابی «همدلی» از تاثیر مصوبه‌هایی که قرار است یک‌شبه آب بر آتش بحران ارز بریزد نشست اخیر شورای‌عالی سیاستگذاری اصلاح‌طلبان و آخرین تغییرات مدیریتی در آن برای رخدادهای مهم پیش رو، بررسی می‌شود در ادامه ترک صحنه‌های همکاری چندجانبه بین‌المللی، آمریکا و اسرائیل از یونسکو هم خارج شدند موگرینی: اروپا همچنان به توافق با ایران پایبند است جانشین فرماندهی ارتش جمهوری اسلامی ایران: ارتش ماموریت اقتصادی ندارد دادستان تهران: فقط یک نامه درباره دانشگاه آزاد به دادسرا رسیده است پزشکیان: آبروی مسئولان را در صداوسیما می‌ریزیم و اسم مسلمان بر خود می‌گذاریم قدردانی دبیرکل جنبش جهاد اسلامی فلسطین از جمهوری اسلامی ایران