اروپا بازهم بدقولی کرد

مسئول ارشد سیاست خارجی اتحادیه اروپا درنخستین روز سال جدید میلادی، درگفت و گو با پایگاه اینترنتی خبری لایو مینت، تاکید کرد که اساس کار اتحادیه اروپا گزارش های آژانس بین‌المللی انرژی اتمی بوده و این اتحادیه همچنان به توافق با ایران پایبند است.
«مارک لئوناردو» خبرنگار لایو مینت در این مصاحبه نظرات «فدریکا موگرینی» را درباره مسائل مهم جهانی از جمله توافق هسته‌ای ایران، امنیت اروپا، برگزیت، موضوع مهاجرت و کنترل مرزها جویا شد.
موگرینی که سال 2019 به عنوان مسئول ارشد سیاست خارجی اروپا به کار خود در این سمت پایان می‌دهد، خروج آمریکا از توافق هسته‌ای با ایران را در سال 2018 یکی از مهمترین اتفاقات این سال برشمرد.
خبرنگار لایو مینت به عنوان نخستین پرسش پرسید: خانم موگرینی! شما در سالی که گذشت بارها از اروپا خواستید که برای حفظ حاکمیت خود تلاش کند. درباره موضوع خروج آمریکا از توافق هسته‌ای با ایران نیز تلاش خود را برای ایجاد سازوکار مالی مختص ایران و اروپا به کار بستید. واقعا چقدر به اجرایی شدن این ساز و کار امیدوار هستید؟


مسئول ارشد سیاست خارجی اتحادیه اروپا پاسخ داد: اتحادیه اروپا 28 عضو دارد که همگی آنها با همکاری جامعه بین‌الملل تلاش می‌کنند تا توافق هسته‌ای ایران حفظ شود. اساس کار ما، 13 گزارش پی‌در‌پی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی است که در همه آنها بر پایبند بودن ایران به همه تعهداتش تاکید شده است. تلاش ما حفظ این توافقنامه در سال جدید است. ما این کار را به علت تامین امنیت جمعی خود انجام می‌دهیم.
موگرینی گفت:«نمی‌خواهیم ایران به سلاح هسته‌ای دست یابد و توافقی که ما در سال 2015 آن را امضا کردیم، دقیقا در همین راستا است. این را می‌گویم که به برخی از شایعه‌ها پایان دهم. درسالی که گذشت بارها شنیده‌ام که هدف اروپا از ادامه پایبندی بر توافق با ایران، صرفا ملاحظات اقتصادی و تجاری با این کشور است. خیر به هیچ عنوان اینگونه نیست.»
ما به این دلیل به توافق با ایران ادامه می دهیم که این توافقنامه از دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای جلوگیری می‌کند. ما می‌خواهیم تا مانع از بروز یک بحران امنیت در منطقه بحران زده خاورمیانه شویم.
مسئول ارشد سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفت: البته بخشی از این هدف، مستلزم این است که شرکت‌های ما با شرکت‌های ایرانی بتوانند رابطه اقتصادی و تجاری داشته باشند. ما برای حصول این هدف همواره تلاش‌های زیادی را انجام داده‌ایم و اکنون نیز این تلاش‌ها ادامه دارد. ما تلاش می‌کنیم به تجار اروپایی ابزارهایی بدهیم که از آنها در برابر تحریم‌ها و تهدیدهای آمریکا محافظت کند و آنها برای مبادله تجاری با ایران گام بردارند.
موگرینی گفت: البته این موضوع بحث‌های زیادی را درباره حاکمیت و استقلال اروپا مطرح کرده است. ما اروپایی‌ها به هیچ عنوان نمی‌توانیم بپذیریم که یک قدرت خارجی حتی اگر نزدیکترین دوست و متحد ما باشد، برای ما تعیین تکلیف کند و بگوید با چه کشوری کار کنیم و با چه کشوری کار نکنیم. این اساسی‌ترین حق ما است و نه تنها اروپا، بلکه هیچ کشوری در جهان نمی پذیرد که یک کشور خارجی برای آنها تعیین تکلیف کند.
تحولات مربوط به برگزیت، تهدیدهای هسته‌ای در جهان، تحریم‌های اتحادیه اروپا علیه روسیه، تلاش‌های اروپا برای ممانعت از دستیابی روسیه و چین به داده‌های اطلاعاتی کشورهای عضو اتحادیه اروپا، بحران در کشورهای منطقه خاورمیانه از جمله سوریه، عراق و لیبی ،دیگر مسائلی بود که موگرینی در این مصاحبه به آنها پرداخت.
بدقولی اروپا 
موگرینی پیش از این از اجرای سازوکار مالی تسهیل تجارت با ایران تا پایان سال ۲۰۱۸ میلادی خبر داده بود، با پایان یافتن این سال هنوز خبری از گام عملی برای سازوکار مالی جدید موسوم به SPV نیست. به گزارش ایسنا، پس از خروج آمریکا از برجام و اعمال تحریم‌های جدید علیه ایران از سوی این کشور، سایر کشورهایی که در برجام حضور داشتند بر ضرورت حفظ آن و استفاده ایران از منافع اقتصادی آن تاکید کردند.
آمریکا در این مدت تلاش کرده است که راه‌های دسترسی ایران به منابع مالی ارزی را محدود کند و از سوی دیگر با کاهش صادرات نفتی و غیرنفتی ایران بتواند ایران را از نظر اقتصادی در فشاری مضاعف قرار دهد.
در مقابل ایران نیز می‌کوشد با استفاده از منافع اقتصادی برجام، جلوی این اقدامات آمریکا را بگیرد، ضمن اینکه مقامات ایران نیز بارها تاکید کرده‌اند در صورتی که منافع برجام برای ایران، سود چندانی نداشته باشد، ایران گزینه‌های دیگری از جمله خروج از برجام و بازگشت به فعالیت‌های هسته‌ای پیشین خود را خواهد داشت.
اروپا در تابستان سال جاری اعلام کرد که به دنبال ایجاد یک کانال مالی اروپایی برای تسهیل تجارت با ایران است و از راه‌اندازی این کانال تا ۱۳ آبان ماه که زمان اجرای بخش دوم تحریم‌های آمریکا علیه ایران بود، خبر داد.
با گذشت زمان، اتفاقی در ایجاد آن‌چه اروپا وعده داده بود نیفتاد و پس از آن طرف‌های اروپایی و ایران اعلام کردند که اروپا در انتخاب میزبان این سازوکار مالی با چالش مواجه است؛ به طوریکه کشورهای اتریش و لوکزامبورگ در ابتدا به عنوان میزبان این سازوکار انتخاب شده بودند که هیچ‌کدام میزبانی آن را نپذیرفتند که شاید دلیل اصلی آن ترس از جریمه‌ها و تحریم‌های آمریکاست.
با پیشرفت مراحل اجرایی این سازوکار، «فدریکا موگرینی»، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا چند هفته پیش، از اجرایی‌شدن سازوکار مالی موسوم به SPV تا پایان سال ۲۰۱۸ میلادی خبر داد.
راشاتودی به نقل از وی، پس از نشست شورای روابط خارجی اتحادیه اروپا، نوشته بود که «انتظار دارم سازوکار مالی تا چند هفته آینده و پیش از پایان این سال (۲۰۱۸) به عنوان راهی برای حفظ و ارتقای داد و ستدهای مشروع مستقر شود و کارمان به خوبی در حال پیشرفت است.»
پیش از این موگرینی زمانی که برای این سازوکار تعیین کرده بود، ۱۳ آبان ماه بود که اروپایی‌ها نتوانستند وعده خود را عملی کنند، اما این بار به نظر می‌رسید که اعلام زمان از سوی وی باعث شود تا زودتر اقدامات مربوط به استفاده ایران از مزایای برجام انجام شود، اما با پایان یافتن سال جاری میلادی، هنوز خبری از سازوکار مالی ویژه اروپا برای ایران نیست و حتی گمانه‌زنی‌هایی هم درباره اجرای آن در کوتاه‌مدت نمی‌شود.
چرخش سخنان موگرینی از مفاهیم تاریک و مبهمی که مشخص نبود چه زمانی این پروژه به قطعیت می‌رسد به سمت اعلام شفاف زمان اجرای آن، به نظر می‌رسید که بیان‌گر جدیت بیشتر اروپا برای ایجاد این سازوکار و نگه‌داشتن ایران در برجام باشد، اما این دومین باری است که اروپایی‌ها زیر قولشان می‌زنند و مشخص نیست که در نهایت اصلا از نظر عملی قصد انجام این کار را دارند یا خیر؟