ایران هنر گریز از تحریم‌ها را به دیگران هم آموزش خواهد داد

وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران روز گذشته (شنبه) عازم قطر شد. «محمدجواد ظریف» برای حضور و سخنرانی در نشست بین‌المللی دوحه ( Doha Forum 2018 ) به این کشور عربی سفر کرده است. 
نشست مزبور تحت عنوان «شکل‌گیری سیاست در جهان به هم پیوسته» با تمرکز بر «امنیت»، «صلح و میانجیگری»، «توسعه اقتصادی» و «روندها و گزار‌ها» برگزار می‌شود. به گزارش ایسنا وزیر خارجه ایران در حاشیه این نشست با برخی مقامات شرکت کننده دیدار و گفت‌وگو می‌کند. وزیر خارجه کشورمان در اولین دیدار خود با «شیخ عبدالله بن‌ناصر آل ثانی»، نخست وزیر این کشور عربی دیدار و رایزنی کرد. توسعه و تعمیق روابط دو جانبه، امنیت و ثبات منطقه‌ای و نیز ابراز حمایت از پیشرفت مذاکرات صلح در یمن از مهم‌ترین محورهای گفت‌وگوی این دو مقام ایرانی و قطری بوده است.
وزیر خارجه کشورمان همچنین با همتایی قطری خود نیز دیدار کرد، ظریف و «محمد بن عبدالرحمان آل ثانی» در خصوص آخرین تحولات روابط دو جانبه و مهمترین مسائل منطقه ای و بین‌المللی رایزنی و تبادل نظر کردند. علاوه بر ظریف، «آنتونیو گوترش» دبیرکل سازمان ملل، «ماریا فرناندا اسپینوزا گارسز» رئیس مجمع عمومی سازمان ملل، «شیخ محمد بن عبدالرحمان آل ثانی» معاون نخست‌وزیر و وزیر خارجه قطر، «مولود چاووش اوغلو» وزیر خارجه ترکیه، «حسن خیر» نخست‌وزیر سومالی، «تارو کونو» وزیر خارجه ژاپن، «یوسف بن علوی» وزیر مسئول در امور خارجی عمان، «آلیستر برت» معاون وزیر خارجه بریتانیا در امور خاورمیانه و «نادیا مراد» برنده صلح نوبل نیز از جمله دیگر شرکت کنندگان و سخنرانان این نشست دو روزه هستند.
این نشست که از دیروز (شنبه) به مدت دو روز در دوحه برپا شده است، توسط «تمیم بن حمد آل ثانی» امیر قطر افتتاح شد. به گزارش العالم وی در سخنان خود در مراسم افتتاحیه این نشست عنوان کرد که سرکوبگری، استبداد و نقض حقوق بشر به تهدیدی برای بشریت تبدیل شده است. 


امیر قطر افزود که منازعات فراگیر تمام جهان را فراگرفته و رژیم‌هایی را به وجود آورده که حقوق بشر را به رسمیت نمی‌شناسند. وی همچنین گفت که در منطقه غرب آسیا چالش‌های زیادی وجود دارد که مهم‌ترین آن قضیه فلسطین است
آل ثانی اظهار داشت که موضع دوحه در خصوص حل بحران به وجود آمده در روابط با چهار کشور عربی تغییر نکرده و ما همچنان بر گفت‌وگو و عدم مداخله در امور داخلی کشورها تأکید داریم. وی اشاره کرد که گفت‌وگو تنها راه پایان دادن به شکاف بین طرف‌هاست هر چند که اختلافات زیاد باشد.
در ادامه نشست دوحه صفحه توییتر «دوحه فروم»، به نقل از وزیر امور خارجه کشورمان عنوان کرد:  «واضح است که ما به خاطر تحریم‌های آمریکا تحت فشار قرار داریم؛ اما آیا این به تغییرسیاست‌های‌مان منجر می‌شود؟ من تضمین می‌کنم که چنین چیزی پیش نمی‌آید.» وی همچنین تاکید کرده است که: اگر هنری باشد که ایران بتواند به آن مسلط شود و آن را به دیگران آموزش دهد، آن هنر گریز از تحریم‌ها خواهد بود.
موشک‌های ما قابل مذاکره نیست
همچنین در حاشیه این نشست «محمد جواد ظریف» وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در مصاحبه با خبرنگار شبکه قطری الجزیره ضمن رد اظهارات مقامات آمریکایی در خصوص نقض قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل توسط ایران، درباره برنامه موشکی تهران و ادعاهای مقامات آمریکا در این باره پاسخ داد.
به گزارش ایرنا، خبرنگار الجزیره در حاشیه نشست بین‌المللی دوحه از ظریف سوال کرد که نظر شما درباره اینکه دولت ترامپ ایران را به دلیل آزمایش‌های موشک بالستیک به نقض قطعنامه 2231 شورای امنیت متهم کرده است، چیست؟
وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران در پاسخ گفت: اول از همه اینکه، موشک‌‌های ایران، برای دفاع هستند و ما به آنها برای بازدارندگی نیاز داریم. ما در منطقه‌‌ بسیار کمتر از هر کشوری منابع برای هزینه‌های نظامی صرف می‌‌کنیم و به همین جهت ما از همان اول هم گفتیم که موشک‌های ما قابل مذاکره نیستند.
ظریف تاکید کرد: موضوع دوم آن که آمریکا با خروج از برجام، به صراحت قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل را نقض کرده است و در نتیجه آنها در موقعیتی نیستند که بخواهند درباره آن قطعنامه حرف بزنند چرا که آنها تلاش کردند که این قطعنامه را از بین ببرند، اما به رغم تلاش‌‌های آنها این قطعنامه همچنان پابرجا است.
وی افزود: نکته سوم، قطعنامه 2231، ایران را از آزمایش کردن موشک‌‌ها منع نمی‌کند بلکه از آزمایش موشک‌‌هایی که برای حمله کلاهک هسته‌ای باشد منع کرده در حالی که به گواه آژانس بین‌المللی اتمی فعالیت‌های هسته‌ای ایران برای اهداف صلح آمیز است.
ظریف درباره اقدامات یک سال اخیر دولت آمریکا علیه ایران گفت: ترامپ به هر دلیلی تصمیم به خروج از برجام گرفته و اگر حالا می‌‌خواهد با ایران مذاکره داشته باشد، این گفت‌‌وگوها باید هدف مشخصی را دنبال کند.
وی در ادامه با کنایه به مذاکرات رئیس ‌جمهوری آمریکا با رهبر کره شمالی گفت: ما صرفا برای فرصت عکس گرفتن (با یکدیگر) و امضای یک سند دو برگی گفت‌وگو نمی‌کنیم.
وزیر خارجه کشورمان در پاسخ به سوال مجری این نشست که در حال مطرح کردن سوالی با مضمون «مداخله ایران در اوضاع کشورهای منطقه» بود، بلافاصله گفت: مداخله چه کسی؟ این آمریکاست که در امور منطقه مداخله می‌‌کند. کشور ما در منطقه واقع شده است.
مجری برنامه تلاش کرد با تغییر نوع سوال خود، وزیر خارجه را با مطرح کردن حضور نیروهای ایران در خارج از این کشور تحت فشار بگذارد، اما ظریف در پاسخ گفت: «این منطقه ما است و هر کجا که ما نیرویی مستقر داریم و یا مستشار نظامی‌ اعزام کرده‌‌ایم،‌ این اقدام کاملا با درخواست مستقیم دولت آن کشور صورت گرفته است. آیا آمریکا می ‌تواند ادعای مشابهی داشته باشد؟»
سندی بهتر از برجام نیست
ظریف تاکید کرد: ما قبلا نیز با آمریکا گفت‌‌وگو داشته‌ایم. ما یک سند امضا کردیم. به عنوان شخصی که در مذاکرات برای تنظیم این سند (برجام) حضور داشت باید بگویم که هیچ سند بهتری از این توافق نمی‌توانست تنظیم شود. بنابراین، جای گفت‌وگو وجود دارد، اما شما ابتدا باید به نتایج گفت‌وگوهایی که در گذشته داشته‌اید، پایبند باشید.
وزیر خارجه کشورمان ادامه داد: اولین مرحله، ما باید ببینیم که آمریکا واقعا مایل است تا نشان دهد هدر دادن وقت برای گفت‌‌وگو با آن ها ارزش دارد یا خیر. مجری برنامه از وی پرسید که آمریکا چطور باید این موضوع را نشان دهد که ظریف پاسخ داد: با اجرای تعهدات خود ذیل قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل.
ظریف تصریح کرد: هیچ دلیلی برای مذاکره بیشتر وجود ندارد آن هم در شرایطی که نتایج یک دوره نسبتا طولانی و مذاکرات سخت که در گذشته انجام گرفته، روی هواست، اقدامی که تمام جامعه بین‌المللی به جز اندک انگشت ‌شماری که به خاطر گرفتن منافع بیشتر از آمریکا، با آن مخالفت کرده‌اند.
مجری این نشست ادامه داد: شما پاسخ دقیقی به سوال من نداده‌‌اید که ظریف پاسخ داد: این تمام جوابی است که از من خواهید شنید. وزیر امور خارجه ایران در ادامه درباره هرگونه احتمال گفت‌وگو با آمریکا در آینده تاکید کرد: ما هرگز با کشوری که برای ما 12 شرط تعیین کرده، آن هم پس از نقض قطعنامه شورای امنیت که خودش هم آن را تایید کرده بود، وارد مذاکره نخواهیم شد.
ظریف ادامه داد: من از آنها نمی‌خواهم که قانون‌مدار باشند چرا که این تقریبا غیرممکن است، اما من می‌خواهم که کمتر بی ‌قانونی کنند.
ظریف در پاسخ به سوالی درباره «میزان اختلافات و مباحثات در ایران در خصوص هرگونه مذاکره و توافق با آمریکا» گفت: خوشبختانه، امروز درباره هر مسئله‌ و موضوعی، در ایران مباحثه‌ ای وجود دارد. طیف و گستردگی دیدگاه‌‌ها درباره مسائل مختلف در ایران، درست به میزان گستردگی عقاید و نظرها در هر کجای این دنیاست، در ایران هم این دیدگاه وجود دارد که گفت ‌وگو با آمریکا حلال تمام مشکلات است و هم این دیدگاه که گفت‌وگو با آمریکا بسیار مخرب خواهد بود.
روابط ایران و عربستان
در ادامه مجری برنامه از ظریف درباره چشم انداز روابط ایران و عربستان سعودی به ویژه از زمانی که «محمد بن‌سلمان» ولیعهد سعودی در این کشور به قدرت رسیده است، پرسید. ظریف پاسخ داد: متاسفانه عربستان به دنبال کاهش تنش‌ها نیست. در واقع سعودی‌ها به این معتقد هستند که افزایش تنش‌ها به نفع منافع آنها است. ببینید با قطر چه کردند. نگاه کنید به زندانی کردن نخست وزیر یک کشور دیگر. نگاه کنید در یمن چه کردند. سعودی‌ها و اماراتی‌ها با موشک‌های آمریکایی و انگلیسی یمن را به جهنم تبدیل کرده‌اند. وی افزود: نیروهای حوثی (انصارالله) از سلاح هایی استفاده می‌کنند که آن ها را در دوران حکومت «علی عبد الله صالح» از عربستان خریداری کرده بودند.