گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس از انحراف در اجرای طرح هدفمندی یارانه ها

گزارش عملکرد هدفمندی یارانه‌ها نشان می‌دهد، وصولی این طرح در 5 ماهه نخست سال جاری 37 هزار میلیارد تومان بوده که حدود 18 هزار میلیارد آن به پرداخت یارانه نقدی و غیر نقدی اختصاص یافته است.
به گزارش تسنیم، مرکز پژوهش‌های مجلس با بررسی عمکرد 5 ماه هدفمندی یارانه‌ها و آسیب شناسی و آیین نامه اجرایی آن (موضوع تبصره 14 قانون بودجه سال 1397) اعلام کرد: در تبصره 14 قانون بودجه سال 1397 بر خلاف سال‌های گذشته که صرفا سهم سازمان هدفمندی از فروش حامل‌های انرژی ارائه می‌شد، سعی شده تا مطابق ماده 39 قانون برنامه ششم توسعه کلیه درآمدهای هدفمندی یارانه‌ها در جدولی ارائه شود.
وصول منابع هدفمندی تا پایان پنج ماهه نخست سال 377 هزار میلیارد ریال بوده است (عملکرد حدود 92 درصد) از این مبلغ 178 هزار میلیارد ریال به یارانه نقدی و غیر نقدی اختصاص یافته است. این موضوع نشان دهنده انحراف حدود 50 هزار میلیارد ریالی از مقدار مصوب پنج ماهه پرداخت یارانه نقدی است که حتی با در نظر گرفتن مجوز جابجایی 10 درصدی بین ردیف‌ها نیز این انحراف وجود خواهد داشت.
نکته مهمی که در رابطه با منابع سازمان هدفمندی قابل پیگیری به نظر می‌رسد آن است که آیا در عمل تمامی منابع توسط شرکت‌ها به حساب‌های مربوط واریز می‌شود یا خیر؟


تجربه سال گذشته نشان می‌دهد در صورت وصول منابع بیش از پیش ردیف‌های قانونی این منابع در اختیار شرکت‌های مربوط قرار گرفته است. در تبصره 14 اعتبار مربوط به یارانه نقدی به خانوار 300 هزار میلیارد ریال در نظر گرفته شده است.
این موضوع همچنان که در متن تبصره هم به آن اشاره شده به این معناست که دولت باید تعداد یارانه بگیران را از 74 میلیون نفر به 56 میلیون نفر برساند، البته با توجه به اجازه قانون مبنی بر امکان جابجایی منابع تا سقف 10 درصد از سایر ردیف‌های جدول تبصره 14 برای اعطای یارانه نقدی و غیر نقدی و همچنین اجازه پرداخت بخشی از 110 هزار میلیارد ریال مازاد بر سقف منابع دریافتی حاصل از فروش فرآورده‌های نفتی موضوع ردیف یک جدول تبصره 14 به پرداخت یارانه نقدی و غیر نقدی، عملا قانونگذار خود اجازه عدم حذف دهک‌های بالای درآمدی را به دولت داده است. پایان پنج ماهه نخست سال، گزارشی درباره حذف سه دهک بالای درآمدی توسط دولت ارائه نشده است.
این گزارش می‌افزاید در 5 ماهه ابتدایی سال جمع کل دریافتی طرح هدفمندی حدود 37.8هزار میلیارد تومان و کل مصارف 35هزار میلیارد تومان بوده و در این بین اختلاف 2.8هزار میلیاردی بین دریافتی و پرداختی هدفمندی یارانه‌ها ایجاد شده است.
در تبصره 14 قانون بودجه سال 1397 بر ‌خلاف سال‌های گذشته که صرفاً سهم سازمان هدفمندی از فروش حامل‌های انرژی ارائه می‌شد، سعی شده تا مطابق ماده 39 قانون برنامه ششم توسعه کلیه درآمدهای هدفمندی یارانه‌ها در جدولی ارائه شود.
بر این اساس عملکرد وصولی شرکت پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی 105 درصد، شرکت گاز 80 درصد، شرکت توانیز 74 درصد و شرکت آب و فاضلاب تنها 7 درصد بوده است، همچنین پرداختی شرکت پخش فرآورده‌ها 84 درصد، شرکت گاز 43 درصد، شرکت توانیر 70 درصد و شرکت آب صفر درصد بوده است.
سایر اخبار این روزنامه