مسعود اسکویی در گفت‌وگو با «ابتکار»: تلخ و شیرین روزگار استودیویی

گروه هنر-زهره زمانی: مسعود اسکویی پیشکسوت رادیو، از سال 1345 در بخش‌های مختلف سازمان به فعالیت مشغول بوده است. وی از جمله گویندگان و گزارشگرانی است که به صورت تخصصی رویدادهای مهم ورزشی را روایت کرده و تجربیات گران‌بهایی در این زمینه دارد. چندین نسل از هموطنان کشورمان مهم‌ترین رویدادهای ورزشی که در آن توام با لحظات غم، شادی، تلخ و شیرین بوده است با صدای دلنشین وی تجربه کرده‌اند. اسکویی کماکان بسیار پر انرژی برنامه‌های مختلف ورزشی را اجرا می‌کند و هر روز با توان بیشتری فعالیت خود را ادامه می‌دهد. در روابط عمومی معاونت صدا تصمیم گرفتیم که به سراغ این هنرمند پیشکسوت برویم و با او گفتگو انجام بدهیم.
وظیفه ما در رادیو سنگین است
مسعود اسکویی با اشاره به اهمیت و جایگاه مخاطبان به «ابتکار» گفت: «امروز شبکه‌های مختلف رادیویی وجود دارد که برای سلیقه‌های مختلف، برنامه‌های گوناگونی تولید می‌کنند. اما باید دقت کرد مسئله‌ای که وظیفه ما را در این میان سنگین‌تر می‌کند آن است که به نحو جدی و کاملا پرقدرتتر از قبل به فعالیت رادیویی خود ادامه بدهیم. مثلا در رادیو ورزش اگر تلاش کافی صورت نگیرد، ممکن است که مخاطبان ما جذب سایر شبکه‌ها شوند. به همین خاطر باید به نحوی برنامه‌ریزی صورت پذیرد که شنونده‌های رادیو ورزش وقتی برنامه های مختلف ما را شنیدند، احساس رضایت کامل نمایند. در حقیقت به نحو شایسته ای باید فضاسازی های لازم را از طریق رادیو برای مخاطبان انجام داد تا آنها به نحو قابل قبولی با ما همراه شوند. امروزه رسانه های نوینی پا به عرصه حضور گذاشته‌اند و رقابت بین رسانه‌ای بیشتر از زمان قبل است. به موازات این تحول شاهد توسعه بخش‌های مختلف فنی نیز هستیم که در نهایت ما را به سمتی می برد که با دقت بیشتری وظیفه سنگین خود را ادا کنیم.
بهترین دوستم، صمیمت رادیو را تداعی می‌کرد


اسکویی در باره صمیمیت ها و دوستی های مثال زدنی در رادیو افزود: «دوستی ها در این رسانه بسیار ماندگار است. مثلا من با مرحوم اینانلو نزدیک به 40 سال آشنا بودیم. این رابطه بر اساس دوستی صمیمانه بود و هیچوقت چیزی جز این میان ما مطرح نشد. وقتی که مرحوم اینانلو فوت کرد احساس کردم پشتم خالی شد و اتفاق تلخ برای من بسیار دردناک بود. این حس زمانی تشدید شد که آن مرحوم بنده را به عنوان وصی خود معرفی کرد و من هم سعی بر آن داشتم تا به نحو شایسته‌ای دوستی را در حق ایشان اجابت کنم. به نحوی که در قطعه نام آوران برای او محلی را تهیه کردم اما بر اساس وصیتی که برای دفن در کنار والدین داشت پیکر او به بوئین زهرا انتقال داده شد.»
خبر فوت تختی غم انگیز ترین اتفاق کاری‌ام بود
وی ادامه می‌دهد: «زمانی که تختی به رحمت خدا رفت، متن فیلم مربوط به فوت ایشان را بنده خواندم و تمام جملات را با اشک و گریه قرائت کردم. این اتفاق تلخ‌ترین اتفاق کاری ام بود. بعد از گذشت این همه سال هیچ وقت آن لحظات را فراموش نمی‌کنم.»
صعود ایران به جام جهانی98 بهترین خاطره کاری‌ام بود
وی در خصوص بهترین خاطره کاری خود گفت: «زمانی که بعد از سال‌ها ، امیدها برای صعود تیم ملی کشورمان به جام جهانی 1998 فرانسه بیش از هر زمانی افزایش یاقت، هیجان فراوانی تمام اهالی ورزشی رادیو را فرا گرفته بود.یادم هست زمانی که در بازی برگشت و تاریخی ایران استرالیا وقتی که 7 دقیقه وقت اضافه بازی از سوی ساندروپول داور بازی اعلام شد واقعا به سختی می توانستیم در استودیو حضور داشته باشیم و دائما تصور شادی هموطنان و غرور ملی که از نتیجه آن بازی برای کشورمان رقم می خورد از جلوی چشم نمی‌رفت.»
پیشکسوتان کوله‌باری از تجربه‌اند
اسکویی در رابطه با جایگاه پیشکسوتان خاطر نشان کرد: «در زمان مدیریت فعلی دکتر شاه آبادی، معاون صدای رسانه ملی، توجه خاصی به پیشکسوتان شده و برای این افراد ارزش خاصی قایل می‌شوند. به طور کلی پیشکسوتان در طی دوران کاری خود، به کوله‌باری از تجربه دست پیدا می‌کنندکه بسیار ارزشمند است. مثلا فردی که 50 سال به فعالیت‌های مختلف پرداخته است باید حتما این اندوخته گرانبها را به نسل جدید منتقل نماید. بنده سالها در داخل و خارج از کشور تجربیات متنوعی در زمینه فعالیت کاری خود دارم که این دانسته‌ها برای جوان ها می‌تواند پاسخگوی بسیاری از پرسش ها باشد. جوان‌های علاقه‌مند نیز باید در این زمینه دائما پویا و پرسشگر بوده و به دنبال کسب اطلاعات بیشتر باشند.»
نگاه تخصصی به جشنواره بین‌المللی رادیو
این پیشکسوت رادیو با اشاره به نقش بسیار مهم جشنواره بین‌المللی رادیو واجلاس جهانی صدا افزود: «جشنواره بین‌المللی رادیو اقدامی بسیار موثر برای رادیو است که برپایی آن می تواند نتایج بسیار درخشانی برای این رسانه، علاقه‌مندان و برنامه سازان به همراه داشته باشد. اما باید توجه داشت که در این رویداد مهم اگر قصد مقایسه مستقیم برنامه‌های داخلی با سایر کشورها را داشته‌ایم شاید نیازمند به برنامه‌ریزی بیشتر بود و
می‌توان بر اساس شرایطی که وجود دارد اقدامات مناسب را انجام داد. به نحوی که رقابت برنامه‌سازان داخلی را بیشتر و به صورت کاملا تخصصی مورد ارزیابی قرار داد. مثلا برنامه‌های رادیویی ورزشی در بخش ورزشی، سلامت در بخش سلامت و سایر بخش‌ها نیز در بخش‌های تکفیکی مربوط به خودشان مورد ارزیابی قرار بگیرد. زیرا گوینده‌ای که در حال اجرای یک برنامه با مضامین حوزه سلامت است، به خاطر شکل محتوای ارائه شده قطعا با فردی که در زمینه ورزشی در حال اجراست تفاوت‌های بسیار زیادی دارند.»
او ادامه می‌دهد: «حرکت به سمت بررسی تخصصی آثار راه یافته به جشنواره بین‌المللی رادیو یک راهبرد مهم می‌تواند در این رویداد باشد. باید توجه داشت که برنامه‌سازی در کشورهای خارجی با کشور ما از جنبه‌های مختلف متفاوت است .به عنوان مثال نوع خطوط قرمز در همه کشورها با یکدیگر متفاوت است اما به لحاظ جنبه‌های تولید برنامه، تکنیک‌های فنی و امکانات لازمی که در اختیار گزارشگر قرار می‌دهند می توان بیشتر دقت کرد. ما باید با استفاده از ظرفیت‌های مختلف مانند جشنواره بین‌المللی رادیو و اجلاس جهانی صدا، یافته‌های جدید فنی را به نحو شایسته‌ای از سایر کشورها شناسایی و سپس آن‌را منتقل کنیم. زیرا پیشرفت علم و دانش هر لحظه در حال توسعه است و باید در این زمینه کاملا به روز بود.
استخراج نکات کاربردی از مقالات ارسالی
اسکویی با اشاره به حجم بالای تولید محتوای علمی در جشنواره بین‌المللی رادیو و اجلاس جهانی صدا افزود: «در هر دوره از برگزاری این رویداد مهم حجم زیادی از مقالات به جشنواره بین‌المللی رادیو و اجلاس جهانی صدا ارائه می‌شود که هر کدام حاوی اطلاعات و نکات بسیار مفیدی است. این محتوای علمی یقینا اگر به صورت کاربردی به دست برنامه‌سازان برسد، می‌تواند اثرات مفیدی در راستای افزایش کیفیت برنامه‌سازی داشته باشد. به همین خاطر می‌توان بعد از مطالعه کافی این آثار، موارد مد نظر را استخراج کرد و در قالب جزوات مفید و آموزشی در اختیار برنامه‌سازان و مدیران مختلف رادیو قرار داد.
برگزاری جشنواره بین‌المللی رادیو اقدامی بسیار بزرگ است
اسکویی در پایان ضمن بیان اینکه برگزاری جشنواره بین‌المللی رادیو اقدامی بسیار بزرگ است گفت: «برای افزایش غنای هر چه بیشتر این رویداد مهم باید افرادی که در این زمینه فعالیت داشته‌اند بیشتر مورد توجه قرار گرفته و در بخش‌های مختلف از حضور آنها استفاده کرد. از سویی اگر در هرکدام از شبکه‌های رادیویی رقابت به نحو شایسته و فزاینده‌ای درون شبکه‌ای نیز انجام شود و افراد بر اساس نوع فعالیت خود در زمینه های گوناگونی مانند فنی، نویسندگی، گویندگی و تمام مشاغل مرتبط به فعالیت بپردازند به نحو شایسته‌ای با یکدیگر به رقابت می‌پردازند. همچنین در نظر گرفتن جوایز ارزنده و مشوق‌های مختلف که باعث افزایش حس انگیزه شرکت کنندگان می‌شود، مسلما اثر گذاری بسیار بیشتر و بهتری بر نتایج حاصله خواهد داشت و در این فضا تلاش‌های انجام گرفته مضاعف شده و برنامه‌های بسیار شاخصی به جشنواره ارسال می‌شود.»