فرانسه و آلمان درباره سازوکار مالی ویژه با ایران توافق کردند

یک روزنامه آلمانی گزارش داد که برلین و پاریس درباره سازوکار مالی ویژه برای ایران به توافق رسیدند و به‌زودی با راه‌اندازی این نهاد، 9 کشور اروپایی به آن می‌پیوندند.
روزنامه آلمانی «ویرتشافتزووخه» در این گزارش نوشت: اتحادیه اروپا برای حفظ کانال‌های مالی با ایران یک سازوکار مالی ویژه طراحی کرده و آلمان و فرانسه در این باره به توافق رسیده‌اند.
به نوشته این روزنامه به نقل از دیپلمات‌های اروپایی، براساس توافق برلین و پاریس، سازوکار مالی ویژه برای حفظ روابط تجاری اتحادیه اروپا با ایران به صورت نهادی در فرانسه مستقر شده و یک آلمانی ریاست آن را برعهده خواهد داشت.
براساس این گزارش، 9 کشور اروپایی از جمله ایتالیا، اسپانیا، اتریش و اتحاد سیاسی-اقتصادی بنلوکس شامل بلژیک، لوکزامبورگ و هلند تمایل به پیوستن به این نهاد را دارند.


سازوکار مالی ویژه در ابتدا برای مصون ماندن از تحریم‌های آمریکا فقط به کالاهای اولویت‌دار همچون غذا و دارو محدود خواهد بود.
سازمان مجری این سازوکار اگرچه ابتدا به صورت نهادی کوچک خواهد بود،اما به تدریج مجوز انجام امور بانکی را نیز به دست خواهد آورد.
بر این اساس نستله، شرکت صنایع غذایی سوئیسی و چندملیتی، سانوفی شرکت داروسازی فرانسوی و یونیلیور شرکت چند ملیتی بریتانیایی-هلندی که در زمینه مواد غذایی، نوشیدنی‌ها،، شوینده‌ها و لوازم آرایشی بهداشتی فعال می‌باشند، کار انتقال محصولات به ایران را انجام خواهند داد، هر چند آنها به دلیل عدم تمایل بانکها برای تامین مالی متضرر خواهند شد.
این سازوکار مالی در قالب یک شرکت تسویه وجوه (Clearing-House) که مانع پرداخت‌های فرامرزی می‌شود، فعالیت خود را آغاز خواهد کرد. پرداخت‌های لازم به صادرکننده محصولات از اروپا به ایران توسط وارد‌کننده اروپایی انجام خواهد شد.
دیپلمات‌های اروپایی درباره اهمیت سیاسی این نهاد برای اروپا گفتند: دفاع از منافع شرکت هایمان و تحکیم استقلال اقتصادیمان از آمریکا برای ما مهم است.
پیشتر روزنامه وال استریت ژورنال گزارش داده بود که این نهاد اروپایی از یک نظام اعتباری برای تسهیل پرداخت‌های مربوط به تبادلات کالا میان ایران و اروپا استفاده می‌کند؛ به شکلی که نیاز به تراکنش مالی با بانک‌های اروپایی نباشد.
به نوشته وال استریت ژورنال به نقل ازدیپلماتها،این نهاد ازسوی آلمان وفرانسه تامین مالی میشودو بصورت مستقیم تحت مالکیت دولتهای اروپایی مشارکت‌کننده است تا از تحریم‌های احتمالی واشنگتن مصون بماند.
اتحادیه اروپا ابراز امیدواری کرده است که بیش از 10 کشور اروپایی در این سازوکار مالی مشارکت کنند و احتمالا با گذشت زمان کشورهای بیشتری از جمله چین به این گروه بپیوندند.
براساس این گزارش، مقام‌های اروپایی امیدوارند سازوکار مالی ویژه اروپا بتواند در نهایت با دریافت پروانه بانکی، به صورت رسمی یک نهاد اتحادیه اروپا شود.
پیش از این، علی اکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی ایران که برای شرکت درسومین سمینار همکاری‌های هسته‌ای ایران و اروپا به بروکسل سفر کرده بود، با تجلیل از تلاش‌های طرف‌های برجام برای حفظ این توافق، هشدار داد در صورتی که اظهارات سیاسی اروپا، چین و روسیه به عمل تبدیل نشود، چشم‌انداز آینده "غیرقابل‌پیش‌بینی خواهد بود".
همچنین سید عباس عراقچی معاون سیاسی وزیر امور خارجه ایران در سومین سمینار همکاری‌های صلح‌آمیز هسته‌ای ایران واروپا دربروکسل با اشاره به اینکه منافع اقتصادی ایران در برجام و لغو تحریم‌ها محقق نشده است، هشدار داد که این توافق در شرایط دشواری قرار گرفته است.
بعد از خروج یک جانبه آمریکا از توافق هسته‌ای ایران و 1+5 در اردیبهشت ماه امسال که با محکومیت جهانی روبرو شد، اتحادیه اروپا، روسیه و چین ضمن اعلام پایبندی به این توافق اعلام کردند که از مبادلات تجاری شرکت‌های خود با ایران حمایت می‌کنند.
اتحادیه اروپا ضمن فعال کردن قانون مسدود سازی در قبال اقدام آمریکا، اعلام کرده که سازوکار مالی ویژه‌ای را نیز برای ادامه تجارت ایران با جهان راه‌اندازی می‌کند.
سایر اخبار این روزنامه
وزیر نیرو خبر داد: افزایش 220 درصدی بارش‌ها / زمستان پربارش نخواهد بود به داد شمال برسید تجدید نظر کنید آقای رئیس جمهور دبیرکل سازمان ملل اعلام کرد فساد سالانه دوتریلیون و600 بیلیون دلار در جهان هزینه ایجاد می‌کند افزایش وام ساخت مسکن برای انبوه‌سازان تا 110 میلیون تومان خودروسازان قیمت‌ها را بی‌ضابطه افزایش داده اند؛ مسئولان همچنان درحال کار کارشناسی! با وجود همه تلاش‌ها نرخ‌ها در بازار ارز راضی‌کننده نیست فرانسه و آلمان درباره سازوکار مالی ویژه با ایران توافق کردند رئیس جمهور در جلسه هیات دولت: مقاومت کشورهای عضو اوپک، شکستی دیگر را برای آمریکایی ها رقم زد گفتاری از آیت‌الله محمدجواد فاضل لنکرانی در توضیح «فقه نظامات» فقه نظامات، توهّم یا واقعیت؟ عربستان و آزمون‌های سخت اتحادیه اروپا رئیس جمهور در جلسه هیات دولت: مقاومت کشورهای عضو اوپک، شکستی دیگر را برای آمریکایی ها رقم زد نایب رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس خبر داد احتمال بازگشت طرح "خرید سربازی" در بودجه 98 سخنگوی دستگاه قضا مطرح کرد؛ اعلام اسامی تعدادی از محکومان پرونده‌های فساد اقتصادی