رئیس‌فراکسیون حقوق‌شهروندی مجلس به روحانی پیشنهاد داد اختصاص ۵۰٪ بودجه محرومیت‌زدایی به ۷ استان کمترتوسعه ‌یافته

گروه پارلمان - رئیس‌ فراکسیون حقوق شهروندی و عضو هیئت رئیسه فراکسیون امید که نمایندگی مردم نقده و اشنویه را در مجلس شورای اسلامی بر عهده دارد، در نامه‌ای به رئیس‌جمهوری پیشنهاداتی در راستای مقابله با مشکلات استان‌ها و مناطق محروم در بودجه سال آینده و پیشبرد برنامه‌های دولت جهت محرومیت‌زدایی ارائه کرد. او در این نامه خواستار تخصیص بودجه برای 7 استان کمتر توسعه یافته کشور شد.
مدت‌ها است که به دلیل عدم توسعه‌یافتگی برخی استان‌های غربی کشور با پدیده‌ای بنام کولبری مواجه هستیم. پدیده‌ای که جان و سلامتی مردم مناطق کردنشین را به شدت تهدید می‌کند و هر چند وقت یک‌بار خبری مبنی بر کشته یا زخمی شدن افرادی که برای تامین معیشت خود و خانواده‌شان مجبور هستند سخت‌ترین راه ممکن یعنی «کولبری» را انتخاب کنند به گوش می‌رسد. مسئله‌ای که تذکر و اعتراض نمایندگان این مناطق به دولت را در پی دارد ولی کماکان خروجی و نتیجه خاصی دیده نمی‌شود.
هر چند که در راستای این تذکرات گاهی دولت وعده‌هایی برای ساماندهی و حل مشکلات تدریجی کولبران می‌دهد، ولی پس از مدتی باز این وعده‌ها به فراموشی سپرده می‌شود و همان آش و همان کاسه است تا باز کولبر دیگری جان خود را با شلیک گلوله‌ای از طرف مرزبانان از دست بدهد!
البته این‌بار عبدالکریم حسین‌زاده،‌ نماینده مردم نقده و اشنویه در مجلس شورای اسلامی در آستانه تقدیم لایحه بودجه سال 98 کل کشور، به منظور ساماندهی وضعیت کولبران در نامه‌ای خطاب به حسن روحانی، رئیس‌جمهوری کشورمان پیشنهاداتی در این رابطه ارائه کرد. این نماینده اصلاح‌طلب مجلس و عضو هیئت رئیسه فراکسیون امید در این نامه از رئیس‌جمهوری خواستار اعمال اصلاحاتی در این لایحه جهت مقابله با مشکلات استان‌ها و مناطق محروم شد. به گزارش ایسنا، در متن نامه رئیس‌فراکسیون حقوق‌شهروندی مجلس به رئیس‌جمهوری آمده است:


«چنانچه مستحضرید تاکنون ۵ برنامه پنج‌ساله توسعه کشور تدوین و اجرا شده و در حال حاضر نیز ششمین برنامه توسعه در میانه‌های راه اجرای خود قرار دارد و با این همه، به باور بسیاری از کارشناسان و همچنین مسئولان فعلی و گذشته کشور و نیز به استناد آمار و ارقام، هیچ‌کدام از این برنامه‌ها به‌طور کامل به اجرا درنیامده است. در چنین شرایطی است که علی‌القاعده، بازنگری در وضع و اوضاع کنونی کشور، آسیب‌شناسی میزان تحقق‌پذیری برنامه‌های پنج‌ساله توسعه و بازبینی عوامل عدم‌تحقق‌پذیری این برنامه‌ها از اهمیت بالایی برخوردار است و شاید از این رهگذر بی‌ایراد نباشد که بررسی کنیم برنامه‌های بودجه‌بندی سنواتی‌مان تا چه میزان در راستای این برنامه‌های پنج‌ساله بوده است.»
«محرومیت‌زدایی» نخستین و مهم‏ترین
شعار انقلاب بود
حسین‌زاده همچنین در ادامه این درخواست نوشته است: «علاوه بر این معضل عدم انطباق اسناد بالادستی با یکدیگر و انفعال در اجرای این برنامه‌ها، با نگاهی گذرا به برنامه‌هایی که به‌منظور «محرومیت‌زدایی» به‌عنوان یکی از نخستین و مهم‏ترین شعارها و اهداف انقلاب اسلامی طراحی، تدوین و اجرا کردیم، درمی‌یابیم در طول چهار دهه‌ای که از پیروزی انقلاب می‌گذرد، مناطق کمترتوسعه‌یافته، توسعه‌نیافته باقی مانده و مناطق توسعه‌یافته و توسعه‌ نیافته‌تر شکافشان بیشتر شده‌ است. بنابراین بی‌راه نیست اگر ظهور پدیده‌هایی همچون کولبری را نتیجه این رویکرد برنامه‌ریزی در کشور بدانیم. معضل‌هایی که با پوست و گوشت و استخوان لمس‏شان کرده گرفتارشان‌هستیم و نیک می‌دانیم که فرزند فقر و تبعیض و محرومیت‌اند.»
او همچنین در ادامه خطاب به روحانی آورده است: «آقای رئیس‌جمهوری، نگاه آسیب‌شناسانه به این معضل‌ها در این سال‌ها، نشان می‌دهد عمده دلایل بروز پدیده «کولبری» عبارت است از:
«1. عدم‌اجرای طرح آمایش سرزمینی. 2. تبعیض و توزیع ناعادلانه ثروت، قدرت، فرصت‌های شغلی، فرصت‌های مدیریتی، فرصت‌های سرمایه‌گذاری و...
3. فقدان نگاه حرفه‌ای و تجاری به مرز و حاکم بودن نگاه امنیتی به مرزهای سرزمینی»
کولبران و مرزبانان هر دو جان خود را در این سرزمین باختند!
او همچنین با مخاطب قرار دادن روحانی خاطرنشان کرد:‌ آقای رئیس‌جمهوری، با تاثر فراوان، باید خدمت جنابعالی عرض نمایم که متاسفانه این سال‌ها تعدادی کثیر از ایرانیان و شهروندان این سرزمین جان خود را باختند، حال آن‌که این وقایع تلخ به‌دست ایرانیان و مردمانی دیگر از همین سرزمین رقم خورده است تا دو خانواده ایرانی گرفتار این پدیده ناگزیر و تلخ باشند: خانواده مرزبانی که زندگی‌اش را پای مرزهای این خاک گذاشته و خانواده کولبری که جانش را فدای زندگی خانواده‌اش نموده و خود در این خاک خفته!
یک بار برای همیشه آنچه لازم است انجام دهیم
این نماینده اصلاح طلب مردم نقده و اشنویه در مجلس تاکید کرده است: «دردناک اما این‌که حالا پس از ۴ دهه از پیروزی انقلاب، بهتر از هر زمان دیگر علت بروز این فجایع را می‌دانیم و دست به کار ریشه‌کن نمودنش نمی‌شویم. آیا وقت آن نرسیده یک‌بار برای همیشه، با پرهیز از ظاهربینی و سطحی‌نگری، ریشه مشکلات را هدف قرار داده و آنچه را که لازم است انجام دهیم؟!
آقای رئیس‌جمهوری، شاید فردا هم برای اقدام در جهت رفع این معضل ناشی از محرومیت دیر باشد و وقت آن است که همین امروز، در آستانه تدوین بودجه سال آینده، در جهت رفع شکاف به‌وجود آمده در کشور و نظام توسعه سرزمینی اقدام کنیم. لذا در ادامه پیشنهاداتی به این منظور و در راستای رفع محرومیت در کشور به عرض‏تان می‌رسانم.»
پیشنهاداتی عملی به منظور
محرومیت‌زدایی استان‌ها
حسین زاده در ادامه نامه خود به رئیس‌جمهوری به بیان این پیشنهادات پرداخته و آورده است: «1- ۵۰ درصد ردیف موضوع قانون استفاده متوازن از امکانات کشور و توزیع آن در لایحه بودجه سنواتی سال ۹۸ به ۷ استان محروم تخصیص یابد. بنابر آمار رسمی کشوری استان‌های آذربایجان غربی، کردستان، سیستان و بلوچستان، کرمانشاه، لرستان، کهگیلویه و بویراحمد و ایلام استان‌های کمترتوسعه‌یافته و محروم در کشور هستند و منطق حکم می‌کند بخش اعظم بودجه محرومیت‌زدایی به این استان‌ها اختصاص یافته و به‌منظور رفع محرومیت هزینه شود تا این استان‌ها به میانگین شاخص‌های کشور برسند.
۲- ۵۰ درصد اعتبارات سرمایه‌گذاری بانک‌های حوزه صنعت و معدن و غیره برای ۲ سال و به‌منظور احیای ظرفیت‌های این مناطق و جهت اشتغال‌زایی در آن اختصاص یابد.
۳- با شناسایی کولبران در سراسر کشور، اقدام به تهیه و ارائه شناسنامه کولبری به آن‌ها شود.
۴- راه‌اندازی و تاسیس تعاونی کولبران و ارائه تسهیلات خرید خودروهای سنگین و تجهیزات حمل و نقل جهت انتقال و حمل و نقل کالا به‌صورت رسمی و حرکت به سمتی که کولبران بتوانند با استفاده از خودروهای سنگین، بخشی از وظیفه خطیر ترانزیت کالا در کشور را برعهده بگیرند.
۵- تخصیص ۳۰ درصد از درآمد ناشی از حمل‌ونقل و انتقال کالای گمرکات این ۷ استان به تعاونی‌های کولبری مذکور به‌مدت ۵ سال.»
باور دارید کولبری در شان ایرانیان نیست
رئیس فراکسیون حقوق شهروندی مجلس در ادامه اظهارات خود خطاب به روحانی گفت: «آقای رئیس‌جمهوری، می‌دانم که باور دارید کولبری در شان ایرانیان نیست. لذا از جنابعالی درخواست دارم باتوجه به این معضل و اعمال این موارد در بودجه سال ۹۸ کل‌کشور، اسباب توسعه، امنیت، آبادانی و آرامش کشور و مرزهای عزیز این سرزمین را فراهم آورید.»