شکست اتهام موشکی آمریکا علیه ایران

اعضای شورای امنیت سازمان ملل نتوانستند به این اتفاق نظر دست یابند که آزمایش موشکی ایران نقض قطعنامه 2231 بوده است. اگرچه فرانسه و بریتانیا با طرح ادعای آزمایش موشکی ایران درشورای امنیت با فشار آمریکا تلاش کردند تا روند فشار امنیتی بر ایران را آغاز کنند، اما به نظر می‌رسد که دوران اجماع سازی در شورای امنیت سازمان ملل با وجود فضای جدید ناشی از دیپلماسی چند جانبه ایران به سر آمده است.
به گزارش ایرنا، موضوع ادعایی آزمایش‌های موشکی ایران یکی از موضوعاتی است که در دوران پیشا برجام، گرماگرم مذاکرات برجام، پس از آن و نیز قطعنامه 2231مطرح شده بود. در این چارچوب آمریکا و اروپا از این موضوع برای اعمال فشار بر جمهوری اسلامی ایران بهره گرفته‌اند. نگاه غرب در موضوعات قدرت‌ساز مربوط به ایران همواره یک نگاه محدودساز و مبتنی بر مهار بوده و تابعی از خط سیر فکری آمریکا است.
پس از طرح ادعای آزمایش موشکی ایران توسط «مایک پمپئو» وزیر امورخارجه آمریکا، فرانسه و بریتانیا برای برخورد با این موضوع ادعایی خواستار تشکیل جلسه شورای امنیت پشت درهای بسته شدند. اما نشست روز سه‌شنبه شورای امنیت سازمان ملل باوجود اقدامات آمریکا، فرانسه وبریتانیا بدون هیچ اجماع خاصی پایان یافت.
«منصور العتیبی» نماینده کویت در سازمان ملل متحد بعد از این نشست در جمع خبرنگاران گفت: اجماعی میان اعضای شورای امنیت درباره آزمایش موشکی ایران وجود نداشت.


نماینده کویت که کشورش عضو غیردائم شورای امنیت است، افزود:طرح موضوع آزمایش موشکی ایران درشورای امنیت هیچ نتیجه ای در بر نداشت و توافقی نیز برای چگونگی پیگیری این موضوع صورت نگرفت.
روز سه شنبه نشست غیرعلنی شورای امنیت درباره استفاده از سلاح شیمیایی در سوریه تشکیل شد. بریتانیا و فرانسه خواستار آن شدند تا در نشست غیرعلنی شورای امنیت که درباره سوریه و سایر موضوعات است، به مساله موشکی ایران هم پرداخته شود.
«فرانسوا دلاتره» نماینده دائم فرانسه در شورای امنیت پس از پایان جلسه غیرعلنی دیروز شورای امنیت تنها با ابراز نگرانی از آزمایش موشکی ایران، آن را محکوم کرد، اما تایید نکرد که این آزمایش را نقض قطعنامه می‌داند.
«کارن پیرس» نماینده بریتانیا در سازمان ملل متحد هم که علاقه‌ای برای حضور در جمع خبرنگاران نداشت و به اصرار آنها لحظاتی ایستاد و گفت: ما این آزمایش موشکی را با قطعنامه 2231 ناسازگار می‌دانیم. وی در پاسخ به این پرسش که به صراحت اعلام کنید آیا این آزمایش نقض قطعنامه است یا خیر؟، تنها گفت «باید اطلاعات را بررسی کنیم و درباره آن اظهار نظر کنیم.»
«کارل وان استروم» سفیر هلند هم در پاسخ به پرسش خبرنگاران درباره آزمایش موشکی ایران تنها به این مساله اکتفا کرد که ما آن را با برجام ناسازگار می‌دانیم.
دفتر نمایندگی جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل نیز درباره نشست ۱۳ آذر شورای امنیت بیانیه‌ای مطبوعاتی صادر کرد. در این بیانیه آمده است که آمریکا تلاش دارد با ارائه اطلاعات ساختگی و مخدوش و نیز استناد به معیارهای نامرتبط، نوعی ابهام و آشفتگی در تفسیر مفاد مربوطه قطعنامه 2231 ایجاد و از آن علیه ایران سوء استفاده کند. آمریکا باید سوءاستفاده از شورای امنیت برای پیشبرد مقاصد شیطنت آمیز خود علیه ایران را متوقف کند.
حمایت نماینده روسیه از ایران
در این میان «فئودور استرژیژوسکی» سخنگوی هیئت نمایندگی روسیه در سازمان ملل در گفت‌وگو با خبرگزاری تاس تصریح کرد: فرانسه و بریتانیا که اعضای شورای امنیت را برای بررسی آزمایش موشکی بالستیک نسبت داده شده به ایران گردهم آوردند، نتوانستند ثابت کنند که قطعنامه‌ای از شورای امنیت سازمان ملل نقض شده است. این مقام روس تاکید کرده بود که فدراسیون روسیه هیچ اطلاعاتی دال بر اینکه ایران روز اول دسامبر یک موشک بالستیک آزمایش کرده که برای حمل کلاهک هسته‌ای طراحی شده است، در دست ندارد.
وی افزود: بریتانیا و فرانسه نیز هیچ کدام شواهدی که این (ادعا) را ثابت کند در بحث‌های این جلسه شورای امنیت ارائه ندادند.
یک ادعای آمریکایی
آمریکا پیش از این مدعی شده بود که آزمایش‌های موشکی ایران نقض قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل متحد است. این قطعنامه که پیرو برجام به تصویب رسید و تمامی قطعنامه‌های ضدایرانی پیشین را لغو کرد، هیچ منعی برای آزمایش‌های موشکی در نظر نگرفته است.
موضوع آزمایش‌های موشکی ایران برای اولین بار درقطعنامه 1929سازمان ملل مورد اشاره قرار گرفت و از آن زمان به این سو، در بسیاری از مذاکرات اروپا و آمریکا تلاش کرده‌اند تا جزو اولویت‌های راهبردی قرار دهند.
در راهبرد محدودسازی دولت ترامپ، موضوع دفاع موشکی به کانون توجه استراتژیست‌های آمریکایی تبدیل شده است، اما با این تقاوت که آمریکا تلاش دارد تا با پیوند میان برنامه جامع مشترک توافق برجام و برنامه موشکی ایران، در دو سوی میدان، دست به محدودسازی راهبردی بزند.
ضلع سوم این مثلث راهبردی هنگامی تکمیل خواهد شد که واشنگتن با عنوان بی‌ثباتی منطقه‌ای، صفحه شطرنج جدیدی در ژئوپلتیک منطقه‌ای روردروی تهران باز خواهد کرد. اکنون نشانه‌هایی از یک الگوی امنیتی- راهبردی جدید را می‌توان دید؛ الگویی که از راهبرد مهار محدود آغاز شده و به یک محدودسازی راهبردی ختم خواهد شد.
اما برای اروپا یک پرسش اساسی هنوز باقی است؛ اروپا درمیانه فرایند تقابلی آمریکا با این اتحادیه و ایران، چه سیاست و راهبردی را باید پیگیری کند؟ به نظر می‌رسد که اروپا درست نقطه مقابل آمریکای ترامپ قرار دارد، با این تفاوت که در سیاست مشترک اروپایی نشانه‌هایی از راهبرد الگوریتمی به چشم می‌خورد؛ الگوی راهبردی اروپا اکنون متمرکز بر روش گام به گام حل مساله تمرکز دارد.
در حالی که جمهوری اسلامی ایران و اروپا مذاکرات جدی خود رااز دهه 70 شمسی آغاز کرده‌اند، اما این روزها به نظر می‌رسد که اروپا تلاش دارد تا معادله محدودیت فراگیر-تحریم جامع- دیپلماسی قدرت در قبال ایران را دگرگون کند؛ اگر این معادله پیش از توافق برجام انجام شده است، اکنون معادله اروپا برای اعمال محدودیت علیه برنامه موشکی ایران؛ محدودسازی تاکتیکی- تحریم هوشمند- دیپلماسی منطقه‌ای است.
در فضای کنونی که برجام هنوز پابرجا و اروپا به دنبال ایجاد ساز وکار ویژه مالی برای عبور از تحریم‌های یکجانبه آمریکا است، اگرچه موضوع ازمایش‌های موشکی بار دیگر در دستور کار آمریکا و اروپا برای افزایش فشار بر ایران قرارگرفته است، اما قطعنامه 2231 هیچ اشاره‌ای به عدم آزمایش موشکی از سوی ایران نداشته و تنها به آزمایش موشک برای حمل کلاهک هسته‌ای پرداخته است.
پافشاری ایران بر برنامه موشکی‌
در همین خصوص روز گذشته (چهارشنبه) خبرگزاری رویترز به نقل از دیپلمات‌های اروپایی گزارش داد که باوجود گذشت بیش از یک سال از مذاکرات اتحادیه اروپا با ایران، موضع تهران درخصوص برنامه موشکی‌اش محکم واستوار بوده و این مقامات را مستاصل کرده است.
به گزارش ایسنا، در گزارش رویترز آمده است که اسناد محرمانه نشان می‌دهد که بریتانیا، فرانسه و آلمان در ماه مارس پیشنهاد وضع تحریم‌های جدید علیه ایران به دلیل برنامه موشکی‌اش را ارائه دادند، اما این کار با مخالفت اعضای دیگر اتحادیه اروپا ازجمله ایتالیا که خواهان افزایش روابط تجاری با جمهوری اسلامی هستند، مواجه شد.
دیپلماسی با ایران برای اتحادیه اروپا بسیار حساس است چراکه بروکسل توافق هسته‌ای با ایران را بزرگترین دستاورد سیاست خارجی این اتحادیه در دهه‌های اخیر در عرصه سیاست خارجی می‌داند و نمی‌خواهد این توافق نابود شود.
دیپلمات‌های اروپایی می‌گویند که تحریم‌های جدید اتحادیه اروپا پس از بازگشت تحریم‌های آمریکا علیه ایران می‌تواند توافق را به خطر بیندازد.
بنابر گزارش این رسانه آمریکایی، بریتانیا، فرانسه و آلمان از زمانی که دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا اعلام کرد قصد دارد از توافق هسته‌ای خارج شود، با مقامات ایرانی درباره برنامه موشکی بالستیک این کشور و فعالیت‌های منطقه‌ای‌اش مذاکره کرده‌اند، اما به گفته دیپلمات‌ها، علی‌رغم گذشت بیش از یک سال از این رایزنی‌های منظم ایران بر موضع خود محکم و استوار ایستاده و تاکید کرده است که برنامه موشک‌های بالستیکش دفاعی است و قابل مذاکره نمی‌باشد.
این، موجب درمانده شدن مقامات شده است. فرانسه به‌ویژه از این موضع تهران در توسعه و تکثیر موشک‌هایش ابراز تاسف کرده و از ایران می‌خواهد که وارد مذاکره بر سر موشک‌هایش شود.
یک دیپلمات اروپایی در این باره به رویترز گفت: در یک ماه گذشته، وزیر امورخارجه بریتانیا و هیئت‌های بلند پایه از فرانسه و آلمان به تهران سفر کردند تا این مسئله را با مقامات این کشور مطرح کنند، اما آن‌ها نمی‌خواهند درباره موشک‌های بالستیک مذاکره کنند.
یک دیپلمات اروپایی دیگر نیز گفت که برای لندن، برلین و پاریس سخت خواهد بود که بتوانند موافقت اتحادیه اروپا به تحریم‌های جدید را به دست آورند اما این موضوع با توجه به موضع سخت ایران می‌تواند روی میزمذاکره بازگردد.
دیپلمات‌ها گفتند که وزیران امورخارجه اتحادیه اروپا در 19 نوامبر پس از ماجرای ناکام ماندن طرح ادعایی انجام سوءقصد توسط ایران در فرانسه و دانمارک از تحریم‌های اقتصادی جدید علیه ایران حمایتی محتاطانه کردند. یکی از این دیپلمات‌ها اظهار داشت: بعید نیست که ما بار دیگر (اعمال) تحریم‌ را بررسی کنیم چراکه در حال حاضر به نتایج قطعی دست
 نیافته‌ایم.