فعال‌ترین شبکه مردمی داوطلبی با 700 هزار نیرو

شهروند| در‌ سال 1338 هجری‌شمسی، سازمان داوطلبان جمعیت هلال‌احمر جمهوری اسلامی ایران در راستای احیا و گسترش اصل خدمات  داوطلبانه نهضت بین‌المللی صلیب‌سرخ و هلال‌احمر شروع به کار کرد. هدف از تشکیل این سازمان، در زمان حوادث جذب، سازماندهی و انسجام فعالیت‌ها و خدمات داوطلبانه و خیرخواهانه در راستای حمایت از آسیب‌دیدگان حوادث و سوانح مختلف بوده است. این سازمان در روزهای عادی هم هدف ارایه خدمت به نیازمندان و اقشار آسیب‌پذیر را برای خود تعیین کرده است؛ یعنی با استفاده از کمک‌های مردم که به فعالیت‌های داوطلبانه و نوع‌دوستانه علاقه‌مند هستند. اقشار توانمند جامعه در فرهنگ داوطلبی حلقه واسط نیاز نیازمندان و توان توانمندان محسوب می‌شوند .این سازمان که از بدو تأسیس تاکنون خدمات متنوعی در حوزه خدمات اجتماعی و حمایتی به مناطق محروم و نیازمند ارایه کرده و در طول هشت‌سال دفاع مقدس پیشرو در جمع‌آوری کمک‌های مردمی در حمایت و پشتیبانی جبهه‌های جنگ بوده است، در دهه‌های اخیر وظیفه اصلی جمع‌آوری کمک و حمایت و ارایه خدمت به  آسیب‌دیدگان  از حوادث و سوانح در کنار خدمات بشردوستانه به محرومان و نیازمندان در داخل و خارج ازکشور را برعهده دارد .
سازمان داوطلبان به‌عنوان حامی و پشتیبان سازمان امدادونجات به‌عنوان مدیر اصلی عملیات در حوادث و سوانح، از خدمات بیش از 700‌هزار داوطلب در 4200 خانه داوطلب عمومی و تخصصی در فعال‌ترین شبکه مردمی در چهار گروه هدایت، حمایت، مهارت و مشارکت بهره‌مند است که همه اقدامات آن از طریق سازماندهی طرح‌های ملی خدمت‌رسان و بشردوستانه با عناوین زیر به اجرا درمی‌آید؛
پروژه‌های درمانی و بهداشتی: ارایه خدمات سلامت در مناسبت‌های ملی با برپایی چادرهای سلامت، اعزام کاروان‌های سلامت به مناطق محروم و اجرای پروژه‌های محرومیت‌زدا و ارایه خدمات بهداشتی در راستای پیشگیری (شامل آموزش- آگاه‌سازی- غربالگری).
پروژه‌های بشردوستانه: توسعه مدیریت داوطلبان در ارایه  خدمات داوطلبانه و بشردوستانه درمناطق شهری و روستایی به نیازمندان  مانند طرح داوطلب کار روستا، طرح نیابت، طرح حمایت ماندگار، طرح ارمغان مهر و...
در پروژه‌های حمایتی این سازمان اجرای طرح‌های حمایتی مثل فرشتگان رحمت، همای رحمت، طرح ملی حامیان (پنجره‌های امید) و توانمندسازی زنان بی‌سرپرست و سرپرست خانوار و راه‌اندازی مجامع خیرین تعریف شده است. به‌علاوه افزایش سرمایه‌های مادی جمعیت هلال‌احمر از طریق سازماندهی خیرین و نیکوکاران مانند ساخت و اهدای پایگاه‌های امدادونجات جاده‌ای، بانک تجهیزات امدادی و موارد بسیار دیگر از برنامه‌های توسعه‌ای سازمان داوطلبان هلال‌احمر محسوب می‌شود. توسعه مشارکت‌های مردمی و تعاملات اجتماعی سازنده از طریق فعال‌سازی شبکه سازمان‌های مردم‌نهاد و ایجاد شبکه‌های فعالان جذب منابع داوطلبی از برنامه‌های مهم دیگر این سازمان است.