شورش فرانسوی علیه مکرون

دو هفته از شروع اعتراضات خشن در پاریس و دیگر نقاط فرانسه می‌گذرد. خشم و خشونت معترضان به‌شدت افزایش یافته است. امانوئل مکرون اعتراضات خشونت‌آمیز فرانسه را محکوم کرده است. پاریس، لیون و برخی دیگر از نقاط فرانسه، شب ناآرام دیگری را تجربه کردند. خبرنگار شبکه یک تلویزیون آلمان از شعله‌ور شدن آتش در نقاط مختلف شهر گزارش داده است. بانک‌ها و فروشگاه‌ها در شانزه‌لیزه مورد حمله معترضان قرار گرفته است.
روز شنبه  یکشنبه خشونت و خشم معترضان در پاریس و دیگر نقاط فرانسه ابعاد جدیدی یافت. خبرگزاری رویترز در گزارشی که از پاریس ارسال کرده از احتمال برقراری وضعیت فوق‌العاده خبر داده است. وضعیت فوق‌العاده اجازه استفاده از زور برای برقراری نظم و قانون و حتی تفتیش منازل شورشیان مظنون و احتمالا کمک از ارتش را می‌دهد. 
بنجامین گریوو، سخنگوی دولت فرانسه روز یکشنبه ۱۱ آذر تظاهرات خشن روز شنبه پاریس را بدترین تظاهرات دهه اخیر این کشور ارزیابی کرده است.
سخنگوی دولت فرانسه همه کسانی را که خواستار اعتراض صلح‌آمیز هستند به پای میز مذاکره فراخوانده است. روز شنبه، معترضان با حمل مفتول‌های آهنی دست به تظاهرات زده بودند. در جریان این تظاهرات شمار زیادی خودرو طعمه حریق شدند و ساختمان‌های اداری و بانک‌ها مورد یورش معترضان قرار گرفتند.


تصاویر از داخل طاق نصرت از غارت و شکسته شدن مجسمه ماریان، سمبل جمهوری فرانسه، حکایت دارد.یک سخنگوی دولت گفت بدون تردید آخر هفته‌ تجمعاتی خواهیم داشت. 
در همین رابطه گفته می‌شود که پلیس اقدام به بازداشت حدود۲۷۰ نفر از معترضان کرده است. مرکز اصلی رویارویی پلیس با معترضان، خیابان‌های منتهی به شانزه‌لیزه اعلام شده است. این در حالی است که ناآرامی در دیگر نقاط پایتخت فرانسه و حتی در برخی دیگر از شهرهای این کشور نیز گزارش شده است. پلیس فرانسه با پرتاب گاز اشک‌آور و ماشین‌های آب‌پاش به مقابله با معترضان پرداخته است. خبرنگار «تاگس‌شاو» وابسته به شبکه یک تلویزیون آلمان در گزارشی که از ناآرامی‌های پاریس منتشر کرده، نوشته است که پلیس به‌رغم حضور پرشمار خود در پاریس، قادر به کنترل و مهار اعتراضات نشده است.
مقام‌های فرانسه می‌گویند، ۷۵ هزار نفر در تظاهرات روز شنبه در سراسر کشور حضور داشتند که شامل ۵۵۰۰ تن در پاریس می‌شد. از زمان آغاز درگیری‌ها در ۱۷ نوامبر، دو تن کشته و صدها تن دیگر نیز در جریان این درگیری‌ها زخمی شده‌اند.معترضان می‌گویند این تظاهرات، آغاز یک انقلاب است که می‌تواند یادآور اعتصاب‌های سراسری و اشغال دانشگاه‌ها و کارخانه‌ها در ۱۹۶۸ باشد؛ رخدادی که کشور را در آستانه یک جنگ داخلی قرار داد.
جلیقه زردها در میدان
به گزارش «مردم‌سالاری آنلاین»، جنبش جلیقه زردها، در برخی کشورهای اروپایی نظیر بلژیک، هلند و ایتالیا مورد تقلید قرار گرفته است. برخی از تحلیل‌گران فرانسوی می‌گویند، این جنبش از کنترل خارج شده و رنگ و بوی «انقلاب» به خود گرفته است. جلیقه زردها چه کسانی هستند؟ چرا اعتراض می‌کنند و چگونه اعتراض می‌کنند؟ اگر می‌خواهید پاسخ به این سوالات را بدانید این نوشته را تا انتها بخوانید.
به گزارش مردم سالاری آنلاین، اعتراضات جنبش جلیقه زردها در فرانسه از ۱۷ نوامبر سال ۲۰۱۸ (۲۶ آبان ۹۷) آغاز شد. معترضان که پیش از آغاز اعتراضات خیابانی خود، فراخوان خود را در شبکه‌های اجتماعی خصوصاً فیسبوک داده بودند، جلیقه‌های زرد رنگ را به نماد خود تبدیل کردند. از سال ۲۰۰۸، طبق قوانین راهنمایی و رانندگی در فرانسه، هر خودرو باید به جلیقه زرد رنگ مجهز باشد تا در صورت نقص فنی و توقف خودرو در میان بزرگراه، صاحب خودرو جلیقه آن را بر تن کند. به این دلیل، در فرانسه جلیقه‌های زرد رنگِ راهنمایی و رانندگی به تعداد زیاد و با قیمت ارزان، یافت می‌شوند و در دسترس همه قرار دارند.
جرقه جنبش جلیقه زردها با اعتراض به افزایش قیمت گازوئیل و بنزین و برنامه‌ریزی دولت برای افزایش مالیات‌ها در سال ۲۰۱۹ زده شد. آنان به خصوص به افزایش قیمت گازوئیل اعتراض دارند. دولت‌های فرانسه از دهه ۱۹۵۰ میلادی، به خودروهایی که سوخت آن‌ها گازوئیل بوده است، یارانه می‌داده‌اند. قیمت گازوئیل در فرانسه در سال جاری میلادی، شانزده درصد افزایش یافته است.
روزنامه فرانسوی لیبراسیون درباره اولین جرقه‌های اعتراض می‌نویسد که دو راننده بین‌ شهری جوان اهل سنه مرن، شهری نزدیک به پاریس، روز دهم اکتبر (۱۸ مهر) در فیسبوک فراخوانی برای «راه‌بندان سراسری در اعتراض به افزایش قیمت سوخت» به راه انداختند. بیش از ۲۰۰ هزار نفر در فیسبوک قول شرکت در این فراخوان را دادند.
جلیقه زردها عمدتاً شنبه‌ها به خیابان می‌آیند و با بستن خیابان‌ها و ایجاد موانع ترافیکی، سعی می‌کنند که حمل و نقل را در کل فرانسه فلج کنند. تظاهرات آنان با خشونت بسیاری انجام می‌شود: آنان سطل‌های زباله را به آتش می‌کشند، بزرگ‌راه‌ها را مسدود می‌کنند و با پلیس ضدشورش به شدیدترین صورت ممکن برخورد می‌کنند. آنها در موارد متعددی در جریان اعتراضات خود، صندلی کافه‌ها و شیشه‌های مغازه‌ها را شکسته‌اند و ماشین‌ها را به آتش کشیده‌اند. وسعت اعتراضات جلیقه زردها به حدی بوده است که در روز گذشته (شنبه ۱۰ آذر) ورود به خیابان شانزه لیزه در پاریس تنها با نشان دادن کارت شناسایی و بازرسی بدنی ممکن بود. در اعترضات روز گذشته، صدها نفر زخمی شدند.
اعتراضات جلیقه زردها اکنون به سایر حوزه‌ها نیز کشیده شده است. آنان معتقدند که دولت فرانسه هزینه سیاست‌های ریاضتی و سیاست‌های زیست‌محیطی را به بیش از همه طبقات متوسط و کارگر تحمیل می‌کند و این امر باعث شده تا هزینه زندگی این اقشار به شدت بالا رود و کیفیت زندگی‌شان افت کند. به خصوص، اقشار متوسط جامعه که روز به روز قدرت خریدشان پایین می‌آید و سخت‌تر از گذشته روزگار می‌گذرانند، در سراسر فرانسه به این جنبش پیوسته و خواهان اصلاح وضعیت اقتصادی و برکناری دولت کنونی هستند.