ادامه روزهای سیاه بورس

هادی مومنی- وضعیت معاملات سهامداران در بورس با ادامه ریزش‌های شدید شاخص کل، قیمت سهام شرکت‌ها و البته ارزش بازار سهام آرام آرام به مرز هشدار و بحران نزدیک می‌شود. آمارها نشان می‌دهند که شاخص بورس در 3 روز معاملاتی اخیر تا مرز 10000 واحد کاهش را به ثبت رسانده است. در سوی‌ دیگر ارزش بازار به عنوان یکی دیگر از متغیرهای اصلی که نشان‌دهنده کمیت نقدینگی‌ها در این بازار است نیز در این دوره زمانی اندک از 670 هزار میلیارد تومان با افتی بیش از 38 هزار میلیارد تومان به 632 هزار میلیارد تومان رسیده که حاکی از خروج معناداری از نقدینگی از بورس است. در کنار این دو معیار اصلی تعیین وضعیت بازار سهام باید به افت دسته جمعی قیمت اکثر سهم‌های تالار شیشه‌ای نیز اشاره کنیم که این روزها در یک عقبگرد شدید با کاهش بازدهی مواجه شده‌اند. اوضاع برای اکثر صنایع حاضر در بورس نیز در وضعیت قرمز و بحرانی قرار گرفته است. اطلاعات موجود داد و ستدهای تالار شیشه‌ای مشخص می‌کند که از 23 آبان‌ماه تا به امروز سهامداران تنها با دو روز معاملاتی مثبت مواجه شده‌اند که این مساله به روشنی گویای وضعیت فعلی بازار سهام در ایران است. در آن سو، نگاهی به تحولات بیرونی در دو حوزه سیاسی و اقتصادی نیز نشان از تثبیت اوضاع جاری در کشور دارد و حتی نشانه‌هایی از تثبیت و تعادل در سایر بازارها همانند بازار ارز و سکه را نیز شاهد هستیم و در مساله تحریم‌ها نیز فشارهای جدیدی را از سوی آمریکا شاهد نیستیم و در مقابل اتحادیه اروپا نیز با رفتارهای همیشگی مشغول ایجاد پالس‌های مثبت هر چند ضعیف برای اقتصاد ایران است. در مجموع وقتی اندک تعادل در اقتصاد کشور شکل گرفته این انتظار در بین فعالان بازار سهام و معامله‌گران به وجود آمده بود که برای بورس یک فرصت مناسب برای ادامه رشد متغیرهای بازار سهام به وجود آید که البته در حقیقت این اتفاق تا به امروز رخ نداده است. حال باید در انتظار روزهای آینده ماند تا واکنش سهامداران نسبت به تحولات اخیر بورس را دقیق‌تر ارزیابی کرد.
جزئیات معاملات
این گزارش می‌افزاید: معاملات تالار شیشه‌ای روز گذشته با تشدید سقوط شاخص کل بورس همراه شد به طوری که این نماگر با بیش از ۴۷۰۰ واحد ریزش به کانال ۱۶۶ هزار واحد عقبگرد کرد. جزئیات داد و ستدهای بازار سهام بر اساس آمارهای ثبت شده نشان می‌دهد که همه شاخص‌های معاملاتی در بازار سهام روز گذشته با کاهش شدید مواجه شدند. بر اساس آمارهای معاملاتی، روز گذشته اکثر شاخص‌های بورس با افت دسته جمعی مواجه شدند به طوری که شاخص کل با (۴۷۸۹) واحد سقوط معادل (80/2) درصد به ۱۶۶ هزار ۴۶۳ واحد، شاخص قیمت «وزنی - ارزشی» با (۱۳۹۴) واحد ریزش معادل (80/2) درصد به ۴۸ هزار و ۴۷۷ واحد، شاخص کل «هم وزن» با (۵۰۸) واحد کاهش معادل (82/1) درصد به ۲۷ هزار و ۴۵۹ واحد، شاخص قیمت «هم وزن» با (۳۵۸) واحد افت، معادل (82/1) درصد به ۱۹ هزار و ۳۵۵ واحد، شاخص آزاد شناور با (۴۹۵۶) واحد کاهش، معادل (71/2) درصد به ۱۷۸ هزار و ۱۴۹ واحد، شاخص بازار اول با (۳۷۶۰) واحد افت معادل (97/2) درصد به ۱۲۲ هزار و ۸۲۰ واحد و شاخص بازار دوم با (۸۴۱۷) واحد ریزش معادل (48/2) درصد، به ۳۳۰ هزار و ۷۰۹ واحد رسید. از سوی‌ دیگر جزئیات داد و ستدهای روز گذشته مشخص می‌کند که روز گذشته ۷ نماد «فارس با (۳۹۹) واحد، کگل با (۳۲۶) واحد، پارس با (۲۶۵) واحد، پارسان با (۲۳۸) واحد، شبندر با (۲۱۷) واحد، تاپیکو با (۲۱۰) واحد و ومعادن با (۲۰۲) واحد» افت، بیشترین تاثیر منفی را در ریزش شاخص کل بورس بر جای گذاشتند.
عملکرد صنایع


این گزارش می‌افزاید، روز گذشته اکثر شاخص‌های صنایع تالار شیشه‌ای با کاهش گسترده مواجه شدند به طوری که شاخص صنایع «محصولات کاغذ با (۵۴۴) واحد کاهش معادل (91/3) درصد به ۱۳ هزار و ۳۶۸ واحد، زغال‌سنگ با (۱۵۵) واحد افت معادل (17/4) درصد به ۳ هزار و ۵۸۷ واحد، فنی مهندسی با (۴۹) واحد کاهش معادل (26/4) درصد به یک هزار و ۱۰۱ واحد، حمل‌و‌نقل با (۲۱۲) واحد افت معادل (44/1) درصد به ۴ هزار و ۵۸۷ واحد، لاستیک با (۱۲۸۸) واحد کاهش، معادل (52/4) درصد به ۲۷ هزار و ۱۹۶ واحد، فرآورده‌های نفتی با (۳۱۲۲۳) واحد افت معادل (58/4) درصد به ۶۵۰ هزار و ۱۷۹ واحد، وسایل ارتباطی با (۱۶۶) واحد ریزش معادل (78/4) درصد به ۳ هزار و ۳۱۲ واحد» رسید.
بیشترین کاهش قیمت‌ها
در عین حال نگاهی به آمارهای معاملاتی روز گذشته بازار سهام مشخص می‌کند: قیمت سهام نمادهای «زمگسا، سهگمت، خزر، خمحرکه، سنیر، قمرو و وبشهر» بیشترین افزایش قیمت و نمادهای «شپدیس، شبریز، شپنا، سخزر، پارس، فاسیمین و شکربن» بیشترین کاهش قیمت را در بازار سهام رقم زدند. طی معاملات روز گذشته نماد معاملاتی شرکت‌های «صنایع پتروشیمی گلستان، بیمه زندگی خاورمیانه، ‌تامین ماسه ریخته‌گری، کارخانه‌های تولیدی و صنعتی ثابت خراسان، مدیریت انرژی امید تابان هور، تولیدات پتروشیمی قائد بصیر، پتروشیمی جم، گلوکوزان» از سوی ناظر بازار سهام بازگشایی و در مقابل نماد معاملاتی «شرکت‌های بیمه تجارت نو، ذوب‌آهن اصفهان، لابراتوار داروسازی دکتر عبیدی، زامیاد، توسعه خدمات دریایی و بندری سینا، شهد ایران» متوقف شدند. به این ترتیب، در پایان اولین روز معاملاتی بورس در هفته جاری، در ۱۲۲ هزار و ۸۴۰ نوبت معاملاتی، یک میلیارد و ۴۱۱ میلیون برگه اوراق بهادار به ارزش ۵ هزار و ۸۳۰ میلیارد تومان در بورس معامله شد و ارزش بازار به ۶۳۲ هزار و ۹۶۴ میلیارد تومان رسیده است.