هرج و مرج در بازار تمامی ندارد

گروه بازرگانی- بازار میوه و تره‌بار از کنترل خارج شده است. در حالی که بیشتر میوه‌های درجه یک و با‌کیفیت در داخل کشور تولید می‌شود اما نگاهی به بازار میوه و تره‌بار نشان می‌دهد که قیمت میوه در ماه‌های اخیر روند افزایشی داشته و یکی از بیشترین میزان افزایش قیمت‌ها را در میان دیگر محصولات بازار، از آن خود کرده است‌ به طوری که بر اساس جدیدترین گزارش‌های مراکز رسمی، قیمت میوه‌های تازه در این هفته با افزایش 3/68 درصدی نسبت به هفته مشابه سال گذشته مواجه شده است در حالی که وزیر کشاورزی‌ گرانی‌های عجیب و غریب این بازار را گردن نمی‌گیرد و معتقد است بازار میوه در آرامش به سر می‌برد. به گفته محمود حجتی، وزارت کشاورزی تنها تامین‌کننده محصولات کشاورزی است و گرانی کالاها ارتباطی به این وزارتخانه ندارد بلکه باید توسط وزارت صنعت و دستگاه‌های نظارتی پیگیری شود. این در حالی است که به گفته نمایندگان مجلس، وزارت کشاورزی مسوول مستقیم تنظیم و کنترل قیمت‌ها در بازار میوه و تره‌بار است.
وزارت کشاورزی پاسخگوی گرانی باشد
در این خصوص همچنین رییس اتاق اصناف ایران نیز معتقد است وزارت کشاورزی باید پاسخگوی گرانی میوه باشد چرا که گرانی میوه ارتباطی به اصناف و فروشندگان ندارد.
علی فاضلی در واکنش به اینکه چرا قیمت میوه روند افزایشی دارد و بازار این محصول با نوسانات قیمتی در سال‌جاری مواجه بوده است، به ایسنا گفت: در زمینه میوه وزارت جهاد کشاورزی باید پاسخ دهد که افزایش قیمت به چه دلیلی اتفاق می‌افتد چرا که آنچه در میادین میوه عرضه می‌شود، براساس قیمت‌های اعلام شده بوده و مشکل خاصی در این زمینه وجود ندارد.


وی اظهار کرد: البته نمی‌توان گفت که در بازار میوه سوءاستفاده و اجحافی صورت نمی‌گیرد اما گران شدن میوه ربطی به واحدهای صنفی عرضه‌کننده این محصول ندارد و عوامل آن‌را باید در جای دیگری جست‌وجو کرد.کارشناسان دیگر نیز معتقدند در شرایط کنونی که قیمت میوه در بازار به صورت متناوب رو به افزایش بوده است، وزارت جهاد کشاورزی و دیگر مسوولان تنظیم بازار این محصول باید درباره چرایی این وضعیت پاسخگو باشند و راهکاری برای تنظیم بازار و کنترل قیمت‌ها بیندیشند. واقعیت این است که افزایش بی‌رویه قیمت‌ میوه موجب کاهش قدرت خرید مردم و کاهش تقاضا برای خرید این محصولات می‌شود که نهایتا زیان تولیدکنندگان و فروشندگان این محصول را نیز به دنبال خواهد داشت.
ادامه گرانی گوجه‌فرنگی و موز
بی‌توجهی مسوولان مرتبط با تنظیم بازار میوه و تره‌بار در حالی است که مطابق آمار در شهریورماه امسال قیمت موز بیش از ۱۵۷درصد نسبت به مدت مشابه سال گذشته رشد داشته است. براساس جدیدترین آمار وزارت صنعت، معدن و تجارت از تغییرات قیمتی کالاهای اساسی در شهریور ماه سال‌جاری قیمت موز در این ماه نسبت به مدت مشابه سال گذشته رشد 9/157 درصدی داشته است. همچنین گوجه‌فرنگی افزایش 6/96 و خیار افزایش 3/64 درصدی را پشت سر گذاشته است. البته در شهریورماه امسال بیشترین کاهش قیمت‌ها در بخش کالاهای اساسی به پیاز با کاهش 8/19 درصد اختصاص دارد. از طرفی در حال حاضر قیمت محصولاتی از جمله گوجه‌فرنگی ادامه‌دار شده به طوری که قیمت هرکیلوگرم از این محصول در بازار سه هزار و ۵۰۰ تا ۷ هزار تومان و در میدان مرکزی میوه و تره‌بار تهران سه تا پنج هزار و ۵۰۰ تومان است و گوجه‌فرنگی گلخانه‌ای تا هر کیلو گرم ۱۲ هزار تومان نیز فروش می‌رود.
کتمان واقعیت
گرانی محصولاتی از جمله گوجه‌فرنگی، خیار و... در حالی است که بازار میوه نیز چندان سر و سامانی ندارد به طوری که طی چند ماه اخیر انواع میوه با قیمت‌های بالایی به دست مردم می‌رسد‌ به طوری که برخی از اقشار سطح جامعه به کلی قید خرید برخی میوه‌ها را زده‌اند چرا که قدرت خرید آنها اجازه خرید میوه‌هایی با این قیمت‌ها را به آنها نمی‌دهد. اما نکته قابل تامل در این میان آن است که با وجود مشهود بودن گرانی‌های موجود در بازار میوه و تره‌بار، هیچ‌یک از مسوولان حاضر به پذیرفتن وضعیت غیر‌عادی بازارها نیستند.
بر همین اساس رییس اتحادیه فروشندگان میوه و تره‌بار گفت: گوجه گلخانه‌ای افزایش قیمت داشته و به 11 هزار تومان رسیده است اما قیمت گوجه‌فرنگی معمولی بین سه هزار تا پنج هزار و 500 تومان در نوسان است.
اسدالله کارگر در خصوص افزایش قیمت گوجه در بازار اظهار کرد: افزایش قیمت مربوط به گوجه گلخانه‌ای است و قیمت آن در بالاترین قیمت به 11 هزار تومان رسیده است. باید این دو گوجه را که در نوع و فضای کاشت با هم متفاوت است تفکیک کنیم. قیمت گوجه‌فرنگی معمولی سه هزار تا پنج هزار و 500 تومان است و با اینکه قیمت آن هم بالاست اما موضوع افزایش قیمت مربوط به گوجه گلخانه‌ای است.
وی افزود: افزایش قیمت گوجه گلخانه‌ای به خاطر صادرات است اما گوجه معمولی به خاطر سرمای هواست که هر سال به صورت مقطعی این افزایش قیمت به خاطر افزایش دما به وجود می‌آید و کاملا طبیعی است. بین فصل گوجه‌های مناطق اطراف تهران و مناطق گرمسیری و جنوب وقفه‌ای هر سال وجود دارد که باعث افزایش قیمت گوجه نو می‌شود.رییس اتحادیه فروشندگان میوه و تره‌بار در رابطه با قیمت مرکبات در بازار خاطرنشان کرد: امسال مرکبات بازار خوبی داشت و مشکلی در تامین بازار در زمینه میوه نداریم و قیمت آن هم افزایش نداشته است.
امیدواریم به همین روال هم ادامه داشته باشد. کارگر در رابطه با قیمت سیب‌زمینی و افزایش قیمت خیار عنوان کرد: در زمینه سیب‌زمینی هم در زمان صادرات افزایش قیمت داشتیم اما در حال حاضر به تعادل قیمت رسیده است و قیمت آن از 1500 تا سه هزار تومان است. قیمت خیار گلخانه‌ای هم در هفته‌ای که گذشت افزایش داشت چرا که خیار معمولی در فصل سرد کمتر کشت می‌شود و با افزایش تقاضا برای خیار گلخانه‌ای قیمت آن افزایش می‌یابد.
وی همچنین تاکید کرد: قیمت اقلامی نظیر موز و سیب‌زمینی نسبت به هفته اخیر در بازار دو هزار تومان کاهش یافته به طوری که هم‌اکنون هر کیلو موز با نرخ 9 تا 13 هزار تومان در میدان توزیع می‌شود.
نگاهی به قیمت‌های میدان مرکزی
کارگر در ادامه نرخ هر کیلو انار را 3 تا 8 هزار و 500 تومان اعلام کرد و افزود: قیمت هر کیلو انگور بی‌دانه زرد 3 هزار و 500 تا 6 هزار و 500، انگور بی‌دانه قرمز 5 تا 13 هزار، انگور شاهرودی 3 هزار و 500 تا 5 هزار و 500، پرتقال جنوب 4 تا 9 هزار، پرتقال شمال هزار و 500 تا 3 هزار و 500، خرمالو شمال 2 هزار تا 5 هزار، سیب گلاب پاییزه 4 هزار تا 7 هزار ، نارنگی تخم ژاپنی 3 هزار تا 7 هزار، کیوی 4 هزار تا 8 هزار و گریپ فروت تو سرخ 3 هزار تا 5 هزار و 500 تومان است.
رییس اتحادیه میوه و سبزی تهران ادامه داد: هم‌اکنون هر کیلو خیار بوته‌ای با نرخ 2 هزار و 500 تا 5 هزار و 500، خیار گلخانه‌ای 3 هزار تا 5 هزار و 500، سیب لبنانی زرد 4 تا 9 هزار، سیب لبنانی قرمز 3 تا 9 هزار، کیوی 4 تا 8 هزار، گلابی 7 تا 17هزار، لیموشیرین 3 هزار تا 4 هزار و 500، خربزه 2 تا 5 هزار و هندوانه 800 تا هزار و 600 تومان در میدان به فروش می‌رسد.
وی‌ نرخ هر کیلو بادمجان دلمه‌ای را هزار و 500 تا 3 هزار تومان اعلام کرد و گفت: قیمت هر کیلو بادمجان گلخانه‌ای 3 هزار تا 6 هزار، پیاز زرد 900 تا 2 هزار و 100، پیاز قرمز هزار و 500 تا 2 هزار و 500، ترب سفید 2 هزار تا 3 هزار، ترب سیاه هزار و 500 تا 2 هزار و 700، سیب‌زمینی ترشی 2 هزار و 500 تا 4 هزار، سیب‌زمینی هزار و 500 تا 3 هزار، سیر خشک 4 هزار تا 10 هزار، شلغم هزار و 500 تا 3 هزار، فلفل تند ریز 4 هزار تا 7 هزار و فلفل دلمه سبز 4 تا 6 هزار و 500 تومان است.کارگر با اشاره به نرخ دیگر اقلام صیفی در بازار بیان کرد: قیمت هر کیلو کاهو پیچ سالادی هزار و 500 تا 3 هزار، کاهو رسمی هزار و 200 تا 2 هزار و 500، کدو حلوایی هزار و 500 تا 2 هزار و 800، کدو مسمایی 2 هزار و 500 تا 4 هزار و 500، کرفس هزار و 500 تا 2 هزار و 500، کلم بروکلی 3 هزار تا 7 هزار، کلم سفید یک هزار و 500 تا 3 هزار، کلم قرمز 2 هزار تا 4 هزار، لوبیا سبز 3 هزار تا 5 هزار، هویج 2 هزار تا 3 هزار و 500 و گل کلم هزار تا هزار و 800 تومان است. به گفته وی، نرخ هر کیلو سبزی خوردن هزار و 800 تا 3 هزار و سبزی جور (پلو، آش، قورمه) هزار و 500 تا 2 هزار و 600 تومان است.
کارگر گفت: با توجه به شرایط کنونی عرضه بعید است که قیمت میوه و صیفی نوسان چشمگیری در بازار داشته باشد، ضمن آنکه قیمت سیب‌زمینی به نرخ سه ماه قبل خود بازگشته است.این گفته‌ها در حالی عنوان می‌شود که انواع و اقسام میوه و تره‌بار با اختلاف قیمت چندین برابری در بازار خرده‌فروشی به مردم عرضه می‌شود و هیچ‌کس پاسخگوی آشفتگی‌های موجود در این بازار نیست به طوری که سودجویان انواع این محصولات را با هر قیمتی که تمایل دارند، به فروش می‌گذارند.