ایرانی‌ها به‌دنبال بمب هسته‌ای نیستند

یکجانبه‌گرایی «دونالد ترامپ» جهان را به صحنه مناقشات بین‌المللی بدل کرده است. رئیس جمهوری آمریکا که با شعار «اول آمریکا» به کاخ سفید رسید حالا با تکیه بر همین شعار در برابر جهان ایستاده است. رئیس جمهوری آمریکا هر روز آماج انتقادات داخلی و خارجی قرار می‌گیرد. از یک سو اروپا از حراس رئیس جمهور آمریکا به فکر تشکیل ارتشی اروپایی افتاده است، از سوی دیگر دموکرات‌های پیروز در مجلس نمایندگان لیست خود را پیش از آغاز به کار مجلس برای تحقیق از دولت ترامپ کامل می‌کنند. 
دموکرات‌ها بعد از 8 سال موفق شدند در انتخابات میان دوره‌ای کنگره آمریکا اکثریت مجلس نمایندگان این کشور را مجددا در اختیار بگیرند؛ رهبر آنها که پیش از راهیابی به این مجلس اعلام کرده بود اولویت نمایندگان مجلس آینده کنترل قدرت دولت «دونالد ترامپ» خواهد بود، حالا به دنبال اجرای گفته خود است. اگر چه دموکرات‌ها فعلا قصد ندارند تا روشن شدن تحقیقات مولر موضوع استیضاح ترامپ را دنبال کنند، اما موضوعات زیادی هستند که سر آنها را بسیار شلوغ خواهد کرد. تا آنجا که واشنگتن پست اعلام کرده است که نمایندگان دموکرات‌ قصد دارند که با آغاز به کار مجلس جدید نمایندگان، 12 موضوع را علیه ترامپ مورد بررسی و تحقیق قرار دهند.
پس از خروج ترامپ از برجام و همراه نشدن اروپا با او انتقادات داخلی به ویژه از سوی دموکرات‌ها به این اقدام افزایش یافت. دموکرات‌ها که پیش از خروج ترامپ از برجام نیز در این خصوص به وی هشدار داده بودند، بعد از این اقدام یکجانبه پیش از پیش در مقابل رئیس جمهوری آمریکا قرار گرفتند.
یکی از منتقدین سیاست‌های ترامپ همواره «جان کری» وزیر امور خارجه پیشین آمریکا بوده است. او که پیش از خروج آمریکا از برجام نیز اعلام کرده بود که این رویکرد ترامپ باعث آغاز یک بحران بین‌المللی خواهد بود، روز گذشته نیز در گفت‌وگو با گاردین تاکید کرد که توافق هسته‌ای ایران محکم‌ترین، دقیق‌ترین، پاسخگوترین، شفاف‌ترین توافق تسلیحات هسته‌ای در کره خاکی بوده است. 


به گزارش ایرنا این مقام پیشین آمریکایی روز جمعه در مصاحبه با روزنامه گاردین ضمن دفاع از توافق هسته‌ای سال 2015 گفت بر‌اساس این توافق «اگر ایرانی‌ها به دنبال ساخت بمب بودند ما بالافاصله از آن باخبر می‌شدیم زیرا پلمپ‌های دارای قابلیت انتقال پیام‌های رادیویی در سانتریفیوژها و ذخایر اورانیوم داریم و می‌توانیم از صفر تا صد هر تغییری در زمینه اورانیوم را ردگیری کنیم.
در گزارشی که روزنامه گاردین به تازگی منتشر کرده است وزیرامورخارجه پیشین آمریکا اظهار کرد که توافق هسته‌ای با ایران هنوز هم پابرجا است. کری در پاسخ این سوال که احساس او درمورد پایمال شدن دستاوردهای دولت اوباما به دست ترامپ چیست؟ گفت:« این احساس من است و از آن مطمئن  هستم.این موضوع را شخصی نمی‌کنم. من برای جهان تاسف می‌خورم. برای کشورم متاسفم که چهره مضحکی به خود گرفته است. در تمام زندگی‌ام می‌دانستم که سیاست کار سختی است. فراز و فرودهایی وجود دارند که اگر آن‌ها را شخصی‌سازی کنی، دوام نخواهی آورد.»
کری همچنین در این‌باره گفت: من بهتر از آن‌چه بسیاری از مردم فکر می‌کنند، احساس می‌کنم؛ چراکه ترامپ نمی‌تواند بر مشارکت 194 کشور توافق آب‌وهوایی پاریس و همچنین تعهد 38 ایالت آمریکا (با احتساب واشنگتن‌دی‌سی) به سهام انرژی تجدیدپذیر، علیرغم حکم رئیس جمهور، تاثیر گذارد. او افزود: «توافق ایران زخم برداشته اما هنوز زنده است.»
وزیرامورخارجه پیشین آمریکا همچنین اعلام کرد که کشورهایی مانند فرانسه، آلمان، بریتانیا، روسیه و چین همگی حدود چند هفته پیش با وزیر امورخارجه ایران در نیویورک دیداری داشته‌ و در مورد پیدا کردن راهکاری برای پیشبرد توافق گفت‌وگویی داشته‌اند.
کری در این گفت‌وگو به موضوعات دیگری همچون مواجهه اروپا با سیل مهاجران، انتخابات انگلیس و انتخابات میان دوره‌ای کنگره آمریکا پرداخت. وی پیش‌بینی کرد مهاجرت گسترده‌تر از آفریقا، اروپا را به آشوب سیاسی به مراتب عمیق‌تری مواجه خواهد کرد و از این رو از این کشورها و دیگر کشورهای جهان خواست فورا به مقابله با تهدید ناشی از تغییرات آب و هوایی بپردازند.
وزیر امور خارجه پیشین آمریکا از این که به مسائلی همچون تغییرات آب و هوایی، جنگهای سایبری و آینده اقیانوسها موضوعاتی نیستند که در رای گیریها به آنها پرداخته شود، ابزار ناراحتی کرد و البته تصدیق کرد که به سختی میتوان این مسائل را به گزینههایی قابل قبول برای رای دهندگان تبدیل کرد.
وی گفت: ما به سمت فاجعه حرکت میکنیم مگر این که به برخی از چالشهای تهدیدکننده حیات بسرعت پاسخ دهیم. ما رئیس جمهوری داریم که تغییرات آب و هوایی را انکار میکند.
کری گفت اروپا از تغییراتی که به دلیل مهاجرت رخ داده تحت فشار زیادی قرار دارد. «آنگلا مرکل» صدر اعظم آلمان تضعیف شده و سیاستهای ایتالیا بشدت تحت فشار است.
وی افزود: فرض کنید که آبها خشک میشوند و امکان تولید مواد غذایی در شمال آفریقا نیست. تصور کنید نیجریه نتواند جمعیتی را که 500 میلیون نفر برآورد میشود مدیریت کند گروههای گستردهای از مردم از بخشهای شمال مدیترانه درهای اروپا را به صدا در خواهند آورد.
وزیر امور خارجه دولت «باراک اوباما» رئیس جمهوری پیشین آمریکا، هشدار جدید دانشمندان را درباره تغییرات آب وهوایی خاطرنشان کرد و گفت به گامهای بیسابقهای برای جلوگیری از افزایش بیش از 0.5 درصدی دما نیاز هست.
کری به آتش سوزی در کالیفرنیا و تکرار توفانهای شدید از جمله هاروی، ایرما و ماریا اشاره کرد که سال گذشته 265 میلیارد دلار برای آمریکا هزینه داشت.
وی گفت: صندوق اقلیم سبز در پاریس تاسیس شد و قرار بود 100 میلیارد دلار سرمایه داشته باشد، اما اکنون 6 میلیارد دلار سرمایه دارد و این امر کار را برای کشورهای فقیرتر برای اتخاذ تصمیمات منطقی‌تر در حوزه انرژی دشوارتر کرده است. چین و هند در مسیر ساخت نیروگاه‌های سوخت فسیلی هستند در حالی که ما نباید در هیچ منطقه از کره خاکی چنین نیروگاه‌هایی را می‌ساختیم.
وی گفت: نمی‌خواهم در انتخابات انگلیس دخالت کنم، اما قبل از همه پرسی خروج این کشور از اتحادیه اروپا او و اوباما خواستار ماندن انگلیس در اتحادیه بودند. وی گفت: تاجایی که می دانم اوباما هنوز نظرش را تغییر نداده است. من فکر نمی‌کنم که اکنون زمان خوبی برای فروپاشی اتحادیه اروپا است.
کری، نتایج انتخابات میان دوره ای آمریکا را امیدوارکننده خواند و گفت دموکرات‌ها باید خود را برای انتخابات ریاست جمهوری سال 2020 آماده کنند.
وی از افشای هویت کاندیدایی که خود در این انتخابات از او حمایت خواهد کرد، خودداری کرد و گفت هنوز قانع نشده که هنوز چنین فردی را شناسایی کرده، اما مهم ترین فاکتور در هر نامزد انتخاباتی ایده‌ال و موفقی بیش از هر چیز اصالت او خواهد بود. کری سال 2004 نامزد دموکرات‌ها برای پست ریاست جمهوری بود، او پیشتر درباره احتمال شرکت در انتخابات 2020 و به چالش کشیدن ترامپ گمانه‌زنی کرده بود و در مصاحبه با گاردین هم آن را رد نکرده است.